Jump to content

F-51D Mustang Tamiya 1/48

kowal76
 Share

Recommended Posts

Przedstawiam mój kolejny  zrobiony model.  F 51D Mustang z zestawu Tamiya 1/48.   Malowanie pudełkowe. Model malowany farbkami Gunze.  Z dodatków pasy Edka i kalkomanie 3D Fox do kokpitu.  Idelanie nie jest i trochę  niedociągnięć jest, ale w sumie jestem z niego zadowolony :).

Nieco poprawiłem okopcenia kaemów na górnej powierzchni skrzydeł. Te przy wydechach nie dałem rady z racji na kalki.  Przy następnym modelu wezmę to pod uwagę :).

Edit :

Przy wydechach też trochę poprawiłem :).

IMG_20211128_190126.jpg

IMG_20211128_190035.jpg

IMG_20211128_190214.jpg

IMG_20211127_124613.jpg

IMG_20211127_124647.jpg

IMG_20211126_120337.jpg

IMG_20211126_120514 (1).jpg

IMG_20211128_163736.jpg

IMG_20211128_163639.jpg

Edited by kowal76
  • Like 7

Akurat Smoke od Tamki też nie jest do końca idealny, gdyż uzyskany efekt będzie trochę błyszczący. Polecam zastosować np. czarną farbę tamki XF-1 (lub dowolną mieszankę farb tego producenta) i rozcieńczyć to spirytusem, wtedy uzyskany efekt będzie głęboko matowy, taki jakie są w rzeczywistości okopcenia .

• Like 1

11 minut temu, _OldMan_ napisał:

Można robić okopcenia aerografem, ale niekoniecznie czarną farbą. Trzeba było użyć Smoke od Tamiya i dość rozcieńczony powoli budować na niskim ciśnieniu.

Robiłem Gunze Tire Black i na bardzo niskim ciśnieniu. Jednak mój wysłużony "chińczyk" temu nie podołał :). Model na półkę i przy następnym się poprawię :).

1 minutę temu, kowal76 napisał:

Robiłem Gunze Tire Black i na bardzo niskim ciśnieniu. Jednak mój wysłużony "chińczyk" temu nie podołał :). Model na półkę i przy następnym się poprawię :).

Z tego co widzę po odkurzu to zawiodło też rozcieńczenie tej farby, ale o tym już pisałem na wątku warsztatowym :)

7 minut temu, piotr2498 napisał:

Akurat Smoke od Tamki też nie jest do końca idealny, gdyż uzyskany efekt będzie trochę błyszczący. Polecam zastosować np. czarną farbę tamki XF-1 (lub dowolną mieszankę farb tego producenta) i rozcieńczyć to spirytusem, wtedy uzyskany efekt będzie głęboko matowy, taki jakie są w rzeczywistości okopcenia .

A od czego jest lakier matowy lub półmatowy ?

36 minut temu, _OldMan_ napisał:

A od czego jest lakier matowy lub półmatowy ?

Nawet po matowym lakierze nie uzyska się takiego efektu głębokiego matu okopceń, jaki uzyskać można po rozcieńczeniu farby spirytusem. A pomysł ten nie jest oczywiście mój, lecz zaczerpnięty z warsztatów KFS, ale przetestowałem go i jest super :)
https://www.kfs-miniatures.com/1-48-ju-87d-3-stuka-in-raf-service-malowanie/

Jak masz pudry Tamiya, mozesz spróbować jeszcze uratowac okopcenia nimi

3 minuty temu, Moses napisał:

Jak masz pudry Tamiya, mozesz spróbować jeszcze uratowac okopcenia nimi

Nie mam takowych. Mam tylko jeden rodzaj  jakiegoś pigmentu. Oj tam,  wyszło jak wyszło, a  przy  następnym   modelu postaram się lepiej zrobić :)

Ja okopcenia robię delikatnie aero, mocniej rozcieńczam i jedziemy. Całkiem nieźle idzie to kontrolować.

Model na plus!

• Thanks 1