Skocz do zawartości

Dewoitine D-520, Hasegawa, 1:72

GreGG24

Rekomendowane odpowiedzi

Jest świetnie, na kadłubie. Na skrzydle - trochę za "dużo" przejścia z koloru w kolor. Malowano przeważnie natryskowo, ale "miękkie" przejście kolorów odbywało się "w realu" na ok 5 cm. W skali - trochę ostrzej. To tylko marudzenie! Jest tak, jak wspomniałem na początku!

3 minuty temu, MacW napisał:

Jest świetnie, na kadłubie. Na skrzydle - trochę za "dużo" przejścia z koloru w kolor. Malowano przeważnie natryskowo, ale "miękkie" przejście kolorów odbywało się "w realu" na ok 5 cm. W skali - trochę ostrzej. To tylko marudzenie! Jest tak, jak wspomniałem na początku!

Dzięki. Na kadłubie zrobiłem wałek z blue tacka, więc jest ostrzejsze przejście. Na skrzydłach robiłem z ręki.

3 godziny temu, Moses napisał:

czyzby wyszedł szew na dziobie?

Tak. Trudno. Nie będę już nic z nim robił.

Nie no daj spokój. Toż to chwila roboty. Surfacer pędzelkiem, drobny papier ścierny. Robisz podmalowane i będzie git.

• Like 1

18 godzin temu, Moses napisał:

Nie no daj spokój. Toż to chwila roboty. Surfacer pędzelkiem, drobny papier ścierny. Robisz podmalowane i będzie git.

I ten Pan ma rację! I będzie dużo lepiej, niż "git"! Warto.

Po południu położyłem lakier.

Kalkomanie od dołu i góry już są.

E03D7FE3-2DA4-46FE-A68E-922C05B7A364.thumb.jpeg.ffc124b9650c7b72825fe35598e455e2.jpeg

977A4026-36FE-4592-B6C8-EF49F68C093C.thumb.jpeg.fdda9b609da483bd5cb6bb1f6bd4dcd3.jpeg

• Like 6

Godzinę temu, Xmen napisał:

Ja sobie Włocha zrobię dla odmiany.

Nie ty jeden wink4.

1 godzinę temu, GreGG24 napisał:

Po południu położyłem lakier.

Kalkomanie od dołu i góry już są.

Super wygląda. Od mojego włoskiego Gustawa też mam zajawkę na klasyczne maszyny w obcych barwach.

• Like 1

14 godzin temu, barszczo napisał:

Nie ty jeden wink4.

Super wygląda. Od mojego włoskiego Gustawa też mam zajawkę na klasyczne maszyny w obcych barwach.

A ja doszedłem do wniosku, że te kalkomanie ze Smera są do kitu. Żałuję, że nakleiłem je już na model, mam nadzieję, że uda mi się jakoś je zamaskować.

Niestety, z bułgarskich mam tylko zestaw do Bf 109E, i tu znaki państwowe też nie odpowiadają tym, które są na zdjęciu oryginału, czyli takie jak poniżej.

cross.jpg.a7e6dc1882c3e9ec4670bb29c5021851.jpg

Pozostaje wydrukować je samemu, już je zaprojektowałem, mam nadzieję, że papier, który mam nie rozleci się ani nie rozpadnie, bo swoje lata już ma.

30 minut temu, GreGG24 napisał:

mam nadzieję, że papier, który mam nie rozleci się ani nie rozpadnie, bo swoje lata już ma.

Czy nie lepiej kupić nowy i nie ryzykować?

Zauważyłem że te znaki coś nie teges ale ze są już położone na model to byłem cicho.

16 godzin temu, barszczo napisał:

Nie ty jeden wink4.

Ja włoskiego zrobię tylko dlatego że francuskiego już mam, bułgarskiego też no i tylko włoski został do zrobienia.Myślalem jeszcze o Vichy ale nie wiem czy nie była by to przesada.

• Like 1

Godzinę temu, Xmen napisał:

Zauważyłem że te znaki coś nie teges ale ze są już położone na model to byłem cicho.

Ja włoskiego zrobię tylko dlatego że francuskiego już mam, bułgarskiego też no i tylko włoski został do zrobienia.Myślalem jeszcze o Vichy ale nie wiem czy nie była by to przesada.

W nadchodzącej przyszłości planuję na pewno kolejnych Madziarów - Fiata CR.42, może też G6 z Tamiyi zrobię w zimowym węgierskim malowaniu. Czeka Hurricane z Army z rumuńskimi znakami, G2 z AZ z hakaristi albo z rumuńskimi znakami, Fokker D.XXI i Gladiator na nartach z hakaristi, wiadomo, mam też G6 z AZ z bułgarskimi kalkomaniami. No i trochę "dziwolągów" z Rumunii, HS-129, Ro-37 itp.

Oczywiście naprzemiennie z kolejnymi modelami z gwiazdami Dawida - chyba jednak Mosquito pójdzie na pierwszy ogień.

• Like 1

W dniu 22.12.2021 o 13:48, GreGG24 napisał:

A ja doszedłem do wniosku, że te kalkomanie ze Smera są do kitu. Żałuję, że nakleiłem je już na model, mam nadzieję, że uda mi się jakoś je zamaskować.

Niestety, z bułgarskich mam tylko zestaw do Bf 109E, i tu znaki państwowe też nie odpowiadają tym, które są na zdjęciu oryginału, czyli takie jak poniżej.

cross.jpg.a7e6dc1882c3e9ec4670bb29c5021851.jpg

Pozostaje wydrukować je samemu, już je zaprojektowałem, mam nadzieję, że papier, który mam nie rozleci się ani nie rozpadnie, bo swoje lata już ma.

Nie wyszło najgorzej. Teraz Liquid Decal Film i test, oczywiście nie na modelu.

E7603DA2-0DD5-4C13-A630-14F8CC8710A6.thumb.jpeg.b623237d0040a51699d3638a5d9232d8.jpeg

Ponad dwudziestoletni papier do kalkomanii z Bare Metal Foil daje radę 😉

5CB740CB-085E-41FD-9317-E6560B1D95C1.thumb.jpeg.d9cc9698253d104f5cff2ae0627836fe.jpeg

• Like 1

Kombinacja różnych kalkomanii - te trójkąty na ogonie wziąłem z zestawu do bułgarskich Emili.

3FDA266B-885C-4B22-816A-2E52776EAEC5.thumb.jpeg.11d243aff3ec33f98d0d1b0adb01baa3.jpeg

• Like 3

10 godzin temu, GreGG24 napisał:

Kombinacja różnych kalkomanii - te trójkąty na ogonie wziąłem z zestawu do bułgarskich Emili.

A cyferki w tych trójkątach zmieniałeś? (u Emila "w liczniku" było 7047, u Dewoty - 7077) - no i sam trójkąt deczko za mały

Masz też pomylone oznaczenia szybkiej identyfikacji - albo żółte końcówki skrzydeł, żółta (od spodu) osłona silnika oraz często żółty ogon i stery wysokości, albo biały pas na kadłubie, i białe końcówki skrzydeł. Żółte elementy szybkiej identyfikacji - to samolot państw Osi, a białe - to już samolot aliancki. Wyznacznikiem jest tu początek września 1944 roku kiedy to Bułgaria ogłosiła neutralność, rozbroiła niemieckie jednostki stacjonujące na jej terenie i została zmuszona do wypowiedzenia wojny Niemcom (czyli mówiąc krótko - zmieniła strony.

W Stratusie są fotki (i kolorowe sylwetki) dwóch bułgarskich Dewot o numerze bocznym "białe 14"
- samolot 38/7077 z "białą 14" i żółtymi końcówkami skrzydeł, "podgardlem"i sterami kierunku i wysokości z początku 1944 roku

- samolot 98/7077 z "białą 14 z czerwoną obwódką" i z białym pasem na kadłubie oraz białymi końcówkami skrzydeł (datowane na "post-September" 1944)

Edytowane przez gajowy z wąsami

32 minuty temu, gajowy z wąsami napisał:

A cyferki w tych trójkątach zmieniałeś? (u Emila "w liczniku" było 7047, u Dewoty - 7077) - no i sam trójkąt deczko za mały

Masz też pomylone oznaczenia szybkiej identyfikacji - albo żółte końcówki skrzydeł, żółta (od spodu) osłona silnika oraz często żółty ogon i stery wysokości, albo biały pas na kadłubie, i białe końcówki skrzydeł. Żółte elementy szybkiej identyfikacji - to samolot państw Osi, a białe - to już samolot aliancki. Wyznacznikiem jest tu początek września 1944 roku kiedy to Bułgaria ogłosiła neutralność, rozbroiła niemieckie jednostki stacjonujące na jej terenie i została zmuszona do wypowiedzenia wojny Niemcom (czyli mówiąc krótko - zmieniła strony.

W Stratusie są fotki (i kolorowe sylwetki) dwóch bułgarskich Dewot o numerze bocznym "białe 14"
- samolot 38/7077 z "białą 14" i żółtymi końcówkami skrzydeł, "podgardlem"i sterami kierunku i wysokości z początku 1944 roku

- samolot 98/7077 z "białą 14 z czerwoną obwódką" i z białym pasem na kadłubie oraz białymi końcówkami skrzydeł (datowane na "post-September" 1944)

Bez przesady. nie będę przecież wymieniał cyferek o wielkości 0,2 mm. Chodzi o wygląd generalnie i dla mnie jest w porządku.

Oznaczenia zrobiłem na podstawie interpretacji zdjęcia tego samolotu - końcówki skrzydeł są jeszcze żółte, wystarczy porównać barwę końcówek z białym kolorem znaków rozpoznawczych, natomiast pas na kadłubie jest malowany pośpiesznie pędzlem, kolorem białym.

bulgarian-fighter-colours-1919_402.jpg

Autor dokładnie opisuje to zdjęcie - Spectacular view od White 14 (oulined), taken post-September 1944. Notice the unusual light grey paint on the wing and horizontal stabiliser upper surfaces. Contrary to many previous interpretations of this photo, the light colour on the windtip is white, just like mid-fuselagr band and spinner, as per the official regulations issued on 20 September 1944. the dark shade paint visible in frony of the windshield and on the rudder top, as well as on the inner wing surface, is believed by Author to be dark green (not dark brown, as it's often suggested).
Dodatkowo są jeszcze dwie fotki tego samolotu - sądząc po otoczeniu zrobione podczas tej samej sesji zdjęciowej - i tam końcówki skrzydeł ewidentnie są w tym samym kolorze co kołpak śmigła, i pas na kadłubie.

A co do trójkąta - to według regulaminu był to trójkąt równoboczny o długości boku 30cm ( czyli w skali 1/72 około 4mm) - w przypadku "mniejszych samolotów" dopuszczano trójkąt o długości boku 25cm ( około 3,5mm w skali 1/72) zaś wysokość cyfry w środku była określona na 55mm (czyli 0,75mm w skali 1/72) lub 50mm (0,7mm w 1/72) dla "mniejszych samolotów" - dlatego pisałem, że ten trójkąt jest za mały...