BRAVO112 Napisano 29 Lipca 2023 Napisano 29 Lipca 2023 sa gdzies jakies dobre rysunki tego skrzydla? Cytuj
caughtinthemiddle Napisano 30 Lipca 2023 Napisano 30 Lipca 2023 5 godzin temu, kopernik napisał: Dobre skrzydło do RWD 8 ! Dla przykładu, ibegowskie drukowane klapy do Dory z IBG kosztują ponad 30 zł, zatem obawiam się, że jakby faktycznie wydali to skrzydło i je wycenili proporcjonalnie do innych swoich dodatków 3D, dyskusja byłaby jeszcze weselsza niż przy armowym Hurrku. 1 1 Cytuj
socjo1 Napisano 30 Lipca 2023 Napisano 30 Lipca 2023 1 minutę temu, caughtinthemiddle napisał: dyskusja byłaby jeszcze weselsza niż przy armowym Hurrku. już się nie mogę doczekać. Czipsy się chłodzą, a piwo już w misce. 1 4 Cytuj
Wojtek59 Napisano 30 Lipca 2023 Napisano 30 Lipca 2023 9 godzin temu, BRAVO112 napisał: sa gdzies jakies dobre rysunki tego skrzydla? Może tutaj: Cytuj
Wymysl Napisano 26 Września 2023 Napisano 26 Września 2023 1 godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał: Kolejny Puławszczak Dobre wieści przynosisz Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 7 Października 2023 Autor Napisano 7 Października 2023 Łaciata 3 w 72 5 Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 7 Października 2023 Autor Napisano 7 Października 2023 Jeszcze zapowiadają Su-27P Trumpetera: 1 Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 11 Stycznia 2024 Autor Napisano 11 Stycznia 2024 Czy IBG już wydało katalog na 2024? Cytuj
caughtinthemiddle Napisano 11 Stycznia 2024 Napisano 11 Stycznia 2024 2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Czy IBG już wydało katalog na 2024? Nie, o ile pamiętam zazwyczaj puszczają go w okolicach targów w Norymberdze, do których zostało jeszcze niecałe 3 tygodnie. Aczkolwiek przynajmniej w zakresie pojazdów 2 nowinki na ten rok już zostały pokazane, jedną zdaje się nawet sam wrzucałeś w stosownym wątku. Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 11 Stycznia 2024 Autor Napisano 11 Stycznia 2024 24 minuty temu, caughtinthemiddle napisał: Nie, o ile pamiętam zazwyczaj puszczają go w okolicach targów w Norymberdze, do których zostało jeszcze niecałe 3 tygodnie. Aczkolwiek przynajmniej w zakresie pojazdów 2 nowinki na ten rok już zostały pokazane, jedną zdaje się nawet sam wrzucałeś w stosownym wątku. Tak, dwie pancerne nowości już pokazali, ale mnie chodzi o ewentualne samoloty Lublin, które zapowiedzieli już chyba 10 lat temu. Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 2 Lutego 2024 Autor Napisano 2 Lutego 2024 Info od IBG odnośnie IAR 80 ----- Dziś chcielibyśmy przedstawić więcej informacji na temat linii modeli IAR.80/81 w skali 1/72 firmy IBG: - Nowe formy z pełnym nitowaniem - Projekt modelu w skali opracowany przez eksperta IAR.80/81 i doświadczonego projektanta modeli - Radu Brînzana. - Rodzina będzie obejmować wszystkie główne jednomiejscowe wersje tego legendarnego rumuńskiego myśliwca. - Opcje kolorystyczne obejmą główne kampanie, w których samoloty IAR.80/81 walczyły przeciwko VVS, USAAF i Luftwaffe. - Przedstawimy pełną ewolucji zarówno kamuflażu, jak i oznaczeń, w tym kilku nowych odkryć w tym zakresie. 5 Cytuj
socjo1 Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 Taka detalizacja i poszatkowane, że szkoda, że nie będzie to model w 1/48. Tak czy owak, bardzo dobry news, fajnie że IBG ma odwagę/ możliwości wchodzić w mniej oklepane tematy niż Messer/Mustang/Spit itd. Cytuj
RogerM Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 Faktycznie smakowicie to wygląda i też bym sobie życzył modelu na podobnym poziomie w 1-48, może Arma.... Cytuj
barszczo Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 9 minut temu, socjo1 napisał: Tak czy owak, bardzo dobry news, fajnie że IBG ma odwagę/ możliwości wchodzić w mniej oklepane tematy niż Messer/Mustang/Spit itd. Jakby nie patrzeć IAR to rozwinięcie konstrukcji P.24, a tutaj IBG ma już doświadczenie. Cytuj
socjo1 Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 (edytowane) 26 minut temu, RogerM napisał: Faktycznie smakowicie to wygląda i też bym sobie życzył modelu na podobnym poziomie w 1-48, może Arma.... Hobby Boss nie jest zły. Natomiast o wiele prostszy, jedna wersja i bez nitów. Z innej beczki: IAR od IBG wygląda na zawodnika, który jeńców brał nie będzie i wymagać będzie bezbłędnego montażu. Wiadrem szpachli nie nadgonisz. To tak na marginesie pojawiających się czasem głosów, że co to za sztuka sklejać nowoczesne zestawy... Edytowane 2 Lutego 2024 przez socjo1 Cytuj
socjo1 Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 (edytowane) 23 minuty temu, barszczo napisał: Jakby nie patrzeć IAR to rozwinięcie konstrukcji P.24, a tutaj IBG ma już doświadczenie. Niby tak, ale to jednak prawie zupełnie inna konstrukcja. No i kolejna dość niszowa. Szacuneczek. Edytowane 2 Lutego 2024 przez socjo1 Cytuj
RogerM Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 32 minuty temu, socjo1 napisał: Hobby Boss nie jest zły. Natomiast o wiele prostszy, jedna wersja i bez nitów. Zgadza się ale kiedyś przypadkiem natrafiłem w sieci na stronę gdzie modelarz poprawia słabsze momenty no i troszkę tego było. Nie jakieś wielkie rzeczy ale jednak. Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 2 Lutego 2024 Autor Napisano 2 Lutego 2024 Myślę, że tym IARem IBG chce rozeznać niszę samolotów mniej znanych i za rok-dwa wypuści obiecane Lubliny lub PZL-43... Przy dobrej reklamie i ciekawych malowaniach to może być sukces sprzedażowy. Gdzieś wyczytałem, że IAR. 80 były malowane farbami RAF kupionymi razem z Hurricanami. Cytuj
Wymysl Napisano 2 Lutego 2024 Napisano 2 Lutego 2024 4 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Ciekawe. Wszystkie puławszczaki miały stery oddzielone od stateczników, a tu są w całości. Cytuj
Skawinski Napisano 3 Lutego 2024 Napisano 3 Lutego 2024 15 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Gdzieś wyczytałem, że IAR. 80 były malowane farbami RAF kupionymi razem z Hurricanami. Faktycznie wiele lat temu tak uważano, m.in. na podstawie listy materiałów używanych przy produkcji IARa.80. Teraz jednak wiemy, że zarówno cellony, jak i farby serii Cerrux były produkowane na licencji firmy Cellon Ltd. przez rumuńską firmę Zimmer & Co. z Bukaresztu. I to już przez wojną. Firma ta znajduje się na liście dostawców dla IARa. Drugim dostawcą farb lotniczych dla tej firmy była rumuńska Coroana. I była też trzecia firma produkująca farby – Polychrom - również znajdująca się na liście IARa, przy czym nie jestem na 100% pewien, czy w tym przypadku też chodziło o farby do zewnętrznych powłok na płątowcach. I oczywiście Rumuni nie byli na tyle nieogarnięci, żeby nie wypracować sobie własnych kolorów, najlepiej nadających się do ich warunków Co do dostarczania farb z Wielkiej Brytanii, to w dokumentach, które widziałem nigdzie nie napotkałem na jakiekolwiek wzmianki w tym temacie. Oczywiście nie oznacza to jeszcze, że takowe nie miały miejsca. Z drugiej jednak strony nawet remontowane w Rumunii Blenheimy i Hurricane otrzymywały kamuflaż zdecydowanie w kolorach rumuńskich, a nie Dark Green / Dark Earth – dlatego też nawet jeśli taki import faktycznie miałby miejsce (a ponownie – nie ma po tym śladu), to zastosowanie tych farb byłoby co najwyżej incydentalne. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi