_OldMan_ Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 7 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Trochę szpachli jeszcze żadnemu modelowi nie zaszkodziło Wygląda jakbyś łopatą prosto z betoniarki to zaaplikował. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) Samolot sklejony w całość. Porą na trochę szpachli i można malować. Edytowane 2 Stycznia 2022 przez Kolekcjoner WP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) No nie wierzę jak można taki zestaw tak złożyć. Proszę sprawdź kąt osadzenia skrzydeł. Rzeźbie zestaw z innym przodem czyli Sea Harrier FRS Mk. 1 z Hasegawy 90% wspólnych części z twoim GR 3. Etap podobny. Pozdrawiam Focus Edytowane 2 Stycznia 2022 przez Focus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2022 54 minuty temu, Focus napisał: No nie wierzę jak można taki zestaw tak złożyć. Proszę sprawdź kąt osadzenia skrzydeł. Rzeźbie zestaw z innym przodem czyli Sea Harrier FRS Mk. 1 z Hasegawy 90% wspólnych części z twoim GR 3. Etap podobny. Pozdrawiam Focus Jak to się mówi: Już po ptokach. Skrzydło jest mocno sklejone. A efekt wielkiego schodka potęguje cień modelu. W rzeczywistości nie jest tak źle. Jakoś to opanuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 To taka nauka na przyszłość, po co to jakoś opanowywać, aplikować szpachle łopatami, szlifować odtwarzać linię jak można przymierzyć 4 razy, dopasować i dopiero skleić?. BTW co się skleillo można i rozkleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) 15 minut temu, Moses napisał: BTW co się skleillo można i rozkleić. Niedawno Su34 od Tamki rozklejałem kadłub bo wnęk podwizia nie wkleiłem. Także jak ja mogłem rozkleic kadłub to ze skrzydłem chyba nie powinno być problemu? Edytowane 2 Stycznia 2022 przez tlb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) 43 minuty temu, Moses napisał: To taka nauka na przyszłość, po co to jakoś opanowywać, aplikować szpachle łopatami, szlifować odtwarzać linię jak można przymierzyć 4 razy, dopasować i dopiero skleić?. BTW co się skleillo można i rozkleić. Oj, czepiasz się. Przecież zasada trzy razy przymierz a potem... jeszcze raz i dopiero sklej, to niemal najwyższy stopień wtajemniczenia modelarskiego, z poziomu "modelarstwo tylko dla bardzo zaawansowanych". Bob Budowniczy wszak mówił (zupełnie jak mój wujek budowlaniec - typowy przedstawiciel swojej generacji, świeć Panie nad jego duszą) - przyjdzie kit i będzie git. Edytowane 2 Stycznia 2022 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 3 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2022 Szpachla jest przyjacielem modelarza 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2022 Czy w tym miejscu powinien być taki schodek? Czy wyrównać do poziomu kadłuba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 4 Stycznia 2022 Share Napisano 4 Stycznia 2022 Popatrz, jak Ci się będzie pasować z kabiną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Stycznia 2022 Share Napisano 4 Stycznia 2022 Obawiam się że przez niedopsdowanie części, przed sklejeniem będziesz miał problem. Jak zeszlifujesz, nie dopasujesz owiewki, jak nie zeszlifujsz, będziesz miał schodek i czeka Cię nakładanie jakiegoś klajstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 4 Stycznia 2022 Share Napisano 4 Stycznia 2022 ... nie uprzedzajmy wydarzeń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2022 A miał być szybki projekt - odskocznia od Wojska Polskiego. Przymierzałem połówki kadłuba przed sklejeniem i jak tak teraz patrzę, to plastik był lekko zniekształcony w pobliżu tego miejsca oraz była ramka skurczowa. Ja to mam po prostu szczęście do kupowania uszkodzonych/zniekształconych modeli, albo takich w których brakuje jakiegoś elementu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 4 Stycznia 2022 Share Napisano 4 Stycznia 2022 A nie było przypadkiem tak, że najpierw zeszlifowałeś to miejsce na kadłubie, a dopiero potem dokleiłeś sekcję dziobową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2022 12 minut temu, Soris napisał: A nie było przypadkiem tak, że najpierw zeszlifowałeś to miejsce na kadłubie, a dopiero potem dokleiłeś sekcję dziobową? Próbne przymiarki zawsze dawały schodek. Widać to na pierwszych zdjęciach. Trochę przeszlifowałem przed przyklejeniem kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 4 Stycznia 2022 Share Napisano 4 Stycznia 2022 14 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Trochę przeszlifowałem przed przyklejeniem kabiny. Moim zdaniem zeszlifowałeś ten wystający fragment kadłuba widoczny na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2022 Naprawione Nie obyło się bez użycia tego modelarskiego sprzętu: 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 W dniu 8.01.2022 o 09:50, Kolekcjoner WP napisał: Nie obyło się bez użycia tego modelarskiego sprzętu: To chyba mistercrafta i tanią hasegawe do jednej betoniarki trzeba wrzucić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 A czemu tu Hasegawa winna, żeby ja do jednej betoniarki z tym "złomem" wrzucać? Jak się bezrefleksyjnie na "wszystko" wali szpachlówkę kilogramami, a potem równie bezrefleksyjnie zdziera ten niepotrzebny nadmiar, łącznie z dużą częścią plastiku, to efekt jest taki jaki jest. Tym się kończą "nauki" na wszelkiego rodzaju modelopodobnych wynalazkach pokroju MC, że są później problemy ze sklejeniem normalnego modelu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 3 godziny temu, Soris napisał: A czemu tu Hasegawa winna, żeby ja do jednej betoniarki z tym "złomem" wrzucać? Jak się bezrefleksyjnie na "wszystko" wali szpachlówkę kilogramami, a potem równie bezrefleksyjnie zdziera ten niepotrzebny nadmiar, łącznie z dużą częścią plastiku, to efekt jest taki jaki jest. Tym się kończą "nauki" na wszelkiego rodzaju modelopodobnych wynalazkach pokroju MC, że są później problemy ze sklejeniem normalnego modelu. Sztuką jest wykonać z przysłowiowego Mistercrafta perełkę, bo najnowsze zestawy składają się jak klocki i nie potrzebują grama szpachli. Może trochę za bardzo zeszlifowałem model, ale co to za problem szlifować szpachlę. Zawsze można odtworzyć linie podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2022 Harrier dostał kamuflaż. Oczywiście dostanie jeszcze jedną warstwę zielonej farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 22 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: Harrier dostał kamuflaż. Oczywiście dostanie jeszcze jedną warstwę zielonej farby Malujesz pędzlem tego Harriera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2022 2 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Malujesz pędzlem tego Harriera ? Oczywiście, że tak. Na zielonym widać ślady pędzla, bo to pierwsza warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 5 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Oczywiście, że tak. Na zielonym widać ślady pędzla, bo to pierwsza warstwa. Właśnie zauważyłem i dlatego zapytałem. A jakich farb używasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2022 Godzinę temu, Staryfajter1954 napisał: Właśnie zauważyłem i dlatego zapytałem. A jakich farb używasz ? Hataka, ale zapewniam, że jak położę jeszcze dwie warstwy zielonej, to nie będzie nic widać. Zawsze na początku widać maźnięcia, potem znikają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi