Grzes Posted January 6 Share Posted January 6 Przy okazji modeli Ił-2 w 1:72 dwa szybkie pytanka: - kto robi najlepszy model Ił-2M3? - czy ktoś robi wersję UIł-2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted January 6 Share Posted January 6 Ił 2m3 to ,, striełka" ? Bo ja już się pogubiłem...jeżeli tak to w 1/72 chyba Tamka i Zvezda. Bo ,,deskę" wydało Academy??? ale chyba ciężko dostępne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted January 6 Share Posted January 6 22 minuty temu, Grzes napisał: Przy okazji modeli Ił-2 w 1:72 dwa szybkie pytanka: - kto robi najlepszy model Ił-2M3? - czy ktoś robi wersję UIł-2? Ił-2m3 striełkę chyba Hobby Boss w miarę dobrego w 1/72 zrobił Ił-2m3 deska to chyba Zvezda będzie najlepsza UIł-2 ja robię w 1/72 tzn. dłubię sobie z ZTSu tego poczwarka i jak nie wyjdzie to do koszalina poleci 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted January 6 Author Share Posted January 6 2 minuty temu, Artek82 napisał: Ił-2m3 striełkę Ił-2m3 deska A która wersja latała z szachownicami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted January 6 Share Posted January 6 Striełki były po wojnie czyli całe w szachownicach. Deski to były jeszcze te z gwiazdami i małymi szachownicami na silniku. Uczebne to miały wszystkie skrzydła striełki. To taka moja rozkmina i analiza zdjęć bo też zawsze miałem z tym problem, tak jak z rozróżnianiem LiMów 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted January 6 Share Posted January 6 a co z Ilem od Edka? Bo chyba mam gdzies takiego w szafie.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolekcjoner WP Posted January 6 Share Posted January 6 42 minuty temu, Artek82 napisał: Ił-2m3 striełkę chyba Hobby Boss w miarę dobrego w 1/72 zrobił Ił-2m3 deska to chyba Zvezda będzie najlepsza UIł-2 ja robię w 1/72 tzn. dłubię sobie z ZTSu tego poczwarka i jak nie wyjdzie to do koszalina poleci O! A kabina to składak z jakich zestawów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted January 6 Share Posted January 6 Ił-2m3 (Skrzydło ze strzałką, KSS, крыло со "стрелкой") wg. Wiki striełki zaczęto produkować już w 44r. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted January 6 Share Posted January 6 3 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: A kabina to składak z jakich zestawów? Całość to zestaw ZTS Plastyk. Kabina to składak - przód i środek z wersji 2m3, a tył z 2 jednoosobowej. Skrzydła podcięte, wygięte w striełkę i zaszpachlowane. To taki eksperyment jak wyjdzie to ok, a jak nie to też ok 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolekcjoner WP Posted January 6 Share Posted January 6 32 minuty temu, Artek82 napisał: Całość to zestaw ZTS Plastyk. Kabina to składak - przód i środek z wersji 2m3, a tył z 2 jednoosobowej. Skrzydła podcięte, wygięte w striełkę i zaszpachlowane. To taki eksperyment jak wyjdzie to ok, a jak nie to też ok Kibicuję, żeby się udało. Jestem ciekaw efektów. Model w sam raz do warsztatu i wątku w dziale vintage. A ja myślałem, że Iły były jednakowe, a tu jednak skrzydła inne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted January 6 Share Posted January 6 Godzinę temu, Artek82 napisał: Striełki były po wojnie czyli całe w szachownicach. Deski to były jeszcze te z gwiazdami i małymi szachownicami na silniku. Uczebne to miały wszystkie skrzydła striełki. To taka moja rozkmina i analiza zdjęć bo też zawsze miałem z tym problem, tak jak z rozróżnianiem LiMów Za MR 4/2015. Deski z szachownicami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted January 6 Share Posted January 6 Tamka to striełka - widać charakterystyczme załamanie przy gondolach na zdjęciach z MH. A to zvezdowa: dla mnie deska masakra... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted January 6 Share Posted January 6 18 minut temu, kopernik napisał: Za MR 4/2015. Deski z szachownicami. No mówiłem że mam z tym problem, dzięki za uswiadomienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted January 6 Author Share Posted January 6 No niezłą Puszkę Pandory z tymi Iłami tu otworzyłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted January 6 Share Posted January 6 No jest bałaganik.. Dla mnie o tyle się wyjaśniło że na 90% gdybym miał robić striełkę to Tamka, a deskę to Zvezda. Tylko że inbox zvezdy na MH też pokazuje striełkę a zdjęcie mojej nie bardzo ma to załamanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted January 7 Share Posted January 7 To jest właśnie niesamowite w Iliuszynie drugim... Wyprodukowano ich dziesiątki tysięcy, a jak się zacznie wnikać to okazuje się, że nie było dwóch takich samych... I do tego jeszcze do naszych czasów prawie żaden nie przeżył a dokumentacja nadal jest tajna... Tak, jest to wymagający temat! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zatras Posted January 7 Share Posted January 7 13 godzin temu, myszaty napisał: gdybym miał robić striełkę to Tamka, a deskę to Zvezda. Moglibyście mi wyjaśnić co Wy rozumiecie przez pojęcia ,,striełka'' i ,,deska'' ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirage3 Posted January 7 Share Posted January 7 3 godziny temu, zatras napisał: Moglibyście mi wyjaśnić co Wy rozumiecie przez pojęcia ,,striełka'' i ,,deska'' ? Najprościej jak można: "striełka" - końcówki skrzydeł za komorami podwozia "lekko" skośne "deska" - j.w tylko, że bez skosu "proste" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted January 7 Share Posted January 7 (edited) @zatras: Najprościej mówiąc, ok 43r.? zmieniono konstrukcję skrzydeł IŁ2 - w desce krawędź natarcia prosta (pokrycie sklejkowe) Striełka - zmieniony kąt wzdłuż lini gondol (sorry nie silnikowych) podwozia : skos do tyłu i pokrycie aluminium. @mirage3mnie ubiegł... :-) Edited January 7 by myszaty 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirage3 Posted January 7 Share Posted January 7 @myszaty trochę mieszasz nie wiem tylko czy świadomie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted January 7 Share Posted January 7 No specjalistą nie jestem i do tej pory tak je identyfikowałem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirage3 Posted January 7 Share Posted January 7 Teraz, myszaty napisał: No specjalistą nie jestem i do tej pory tak je identyfikowałem... Krótko mówiąc skrzydła dla Iła-2 to możliwa jest każda konfiguracja materiału pokrycia i drewno i metal, pierwsze wyprodukowane samoloty były o dziwota całe metalowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted January 7 Share Posted January 7 No, chodzi o to, że po dodaniu strzelca środek ciężkości się przesunął do tyłu i skrzydła też trzeba było przesunąć do tyłu i zrobiono to metodą taką, że zwiększono skos końcówek (zagięto je do tyłu) - i z ziemi taki samolot wyglądał trochę jak strzałka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzejo Posted January 7 Share Posted January 7 8 godzin temu, pmroczko napisał: To jest właśnie niesamowite w Iliuszynie drugim... Wyprodukowano ich dziesiątki tysięcy, a jak się zacznie wnikać to okazuje się, że nie było dwóch takich samych... I do tego jeszcze do naszych czasów prawie żaden nie przeżył a dokumentacja nadal jest tajna... Tak, jest to wymagający temat! Mam model Tamiya, i jest on zdecydowanie wart polecenia i każdej wydanej złotóweczki. Jest to jak już napisaliście "striełka". Zastanawiam się czy jest jakieś (jeśli tak to jakie ) wiarygodne malowanie do niego z ruskimi gwiazdami i polską szachownicą ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted January 7 Share Posted January 7 @Dzejo Poszukaj warsztatu @mysiek13 z iłem z tamki, tam było kilka bokorysów deski i strzałki. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts