hamp Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 W swoich szpargałach odnalazłem dzisiaj felieton znanego ( nieżyjącego już) wrocławskiego satyryka z Kabaretu Elita Jana Kaczmarka. Nie pamiętam z jakiej to gazety ale chyba z jakiejś lokalnej, wrocławskiej. Początek lat dziewięćdziesiątych. Ciągle aktualne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 8 Stycznia 2022 Share Napisano 8 Stycznia 2022 Faktycznie, satyryczne. Dowiedziałem się, że Polacy strącali nad Londynem V-2. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 A nie wiedziałeś? I jeszcze ten trik ze "strącaniem skrzydłem" - czytałem o tym 30 lat temu, on rzeczywiście musiał słyszeć dyskusję "naszych". Ale dla mnie najbardziej prawdziwe i związane z naszym forum są słowa z początku artykułu o dyskusjach i zachowaniu zimnej krwi, co się nie udaje - jakby nas tu widział rozmawiających o najnowszym Mustangu albo o sklejaniu tanich modeli Hasegawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 (edytowane) ZPT to moje czasy. Sklejałem ( jak reszta skazańców) Czaplę i Jaka. Szkołę podstawową skończyłem przed Łosiem. Alternatywnie , można było posklejać coś z NRD lub CSRR. Nasza Pani wyżej oceniała nasze. Wtedy tego nie doceniałem. Robiliśmy też MM, ale to już jako "praca domowa", bez ograniczeń czasowych. Ja z kolegą chcieliśmy robić Łosia, dostaliśmy RR którym jeździł Lenin. Do dziś pamiętam ... Satyra. Edytowane 9 Stycznia 2022 przez kopernik Podmiana zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 6 godzin temu, kopernik napisał: ZPT to moje czasy. Sklejałem ( jak reszta skazańców) Czaplę i Jaka. Szkołę podstawową skończyłem przed Łosiem. Alternatywnie , można było posklejać coś z NRD lub CSRR. Nasza Pani wyżej oceniała nasze. Wtedy tego nie doceniałem. Robiliśmy też MM, ale to już jako "praca domowa", bez ograniczeń czasowych. Ja z kolegą chcieliśmy robić Łosia, dostaliśmy RR którym jeździł Lenin. Do dziś pamiętam ... Satyra. No i co z tego, że jeździł nim Lenin skoro to brytyjski klasyk RR? O Leninie zawsze mogliście zapomnieć, przemilczeć ale o tym, że to model brytyjskiego klasyka nie powinno się ani zapominać ani przemilczać jakby to chcieli ruscy komuniści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 5 godzin temu, bulik58 napisał: Odnośnie tego mema i obsesji albo terapii moja matka niedawno stwierdziła, że to moja idea fix :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 (edytowane) 19 godzin temu, pmroczko napisał: A nie wiedziałeś? I jeszcze ten trik ze "strącaniem skrzydłem" - czytałem o tym 30 lat temu... To myśmy wtedy na SR-71 latali? Edytowane 9 Stycznia 2022 przez Soris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 10 minut temu, Soris napisał: To myśmy wtedy na SR-71 latali? Na V-2 to i tak słabo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 OK, OK - pomylone V-1 z V-2... "Wiadomo o co chodzi" - tylko taka obrona mi pozostała! Albo nie złapałem genialnego żartu satyryka, też jest taka możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 Jan Kaczmarek zawsze mi się będzie kojarzył ze słowami Zenona Laskowika . " Proszę Państwa proszę nie regulować odbiorników . Przed Państwem Jan Kaczmarek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 1 godzinę temu, pmroczko napisał: OK, OK - pomylone V-1 z V-2... "Wiadomo o co chodzi" - tylko taka obrona mi pozostała! Albo nie złapałem genialnego żartu satyryka, też jest taka możliwość Pero, pero, bilans musi wyjść na zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 Strącanie nawet V-1 nad Londynem trąci sądem polowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 Ale nie, po pierwsze one nie miały trafić w Londyn, po drugie właśnie dlatego je "odchylali" i wtedy przy odrobinie szczęścia wpadały do morza... W ogóle to jest dobry temat modelarski - te maszyny do zwlaczania V-1, "stuningowane" dla lepszej prędkości łącznie z farbą wypolerowaną na gładko, żeby szybciej szły... Przez chwile miałem wrażenie, że wszyscy o tym słyszeli, ale to jest oczywiście niemożliwe... https://opinie.wp.pl/polowanie-na-czarownice-polscy-piloci-w-walce-z-v-1-6126041327700097a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 (edytowane) 19 minut temu, pmroczko napisał: Ale nie Jak to nie? Strącanie V-1 nad Londynem dokonywane przez alianckiego pilota nie byłoby problemem?! Edytowane 10 Stycznia 2022 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 Chodziło mi o to, że oni przecież nad samym Londynem tego nie robili (to by rzeczywiście nie było dobre) tylko na trasach dolotu. W tym przypadku "nad Londynem" to taki Maciarewiczowski skrót myślowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 (edytowane) Rozmowa nam się rozjechała . Odniosłem się do któregoś wpisu, gdzie komuś niefortunnie pojawiło się coś o strącaniu bomb nad Londynem. Wiadomo, przejęzyczenie. Wątek jest o satyrze, mnie się skojarzyło i rzuciłem niezobowiązujący tekst. Jak czytałem o naszych lotnikach 'za dzieciaka' to też myślałem, że to byli nadludzie. Edytowane 10 Stycznia 2022 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 No to daliśmy radę te dyskusję poprowadzić inaczej, niż w przytoczonym powyżej artykule Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 Przy okazji - moją (niewielką) obawę wzbudziło użycie w artykule sformułowania "temat modelarstwa, a zwłaszcza ulubionego przez nastoletnich chłopców sklejania z gotowych elementów modeli statków czy samolotów z II wojny światowej". Tak, tak, panowie (i panie?) - tak nas widzi społeczeństwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 Raczej taki skrót myślowy...większość, o ile nie wszyscy pierwszy kontakt z modelami ma w wieku do nastoletniego... w większości to epizod, i tylko jakiś promil zostaje przy tym hobby na dłużej. A wspomnienia są jak za łebka sklejałem modele...ja też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi