Skocz do zawartości

socjo1

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

pokazywałem tę galerię na forum niebieskim, to pokażę i na żołtym, chyba nie wszyscy tam zaglądają.

Znany i dyskutowany na wszystkie strony "Dzikszy Wildcat", czyli FM-2. Kalki z Techmodu, zauroczyło mnie godło kotka o złamanym środkowym paluszku. Albo ryłmatyzmy go tam łupiom?

Nie żeby mi się owa konstrukcja podobała - żona w ogóle w rozpaczy, że straciłem wszelki gust.

Ale jednak jest to kolejny lotniczy komponent mojego projektu Bitwa o Atlantyk.

Próbowałem dopasować weathering do mojego wyobrażenia, jak mógł wyglądać samolot eksploatowany na lotnisku. Oczywiście, przejrzałem sporo fotek oryginałów.

jun9xvM.jpg

JoQDELn.jpg

v7RQMA9.jpg

RX4lwVT.jpg

lgBZ0xP.jpg

6gm3ffm.jpg

CmOb8UL.jpg

A... momenty były?

tau8ZBf.jpg

Uwielbiam filozofię Armowych kabinek. Kalkomania na plastikowym, wypukłym i przestrzennym elemencie daje znacznie lepszy efekt niż blacha, efektu dopełniają kolorowe taliczki znamionowe i tak dalej. Daje to ciekawszy efekt niż płaskie i strasznie kontrastowe kolorowane blaszki Eduarda.

1NW73Ta.jpg

aK4y2kX.jpg

FIEr1wq.jpg

Pojedynczy zbiornik - ot, ciekawostka. O ile dobrze pamiętam, instrukcja zamocowania przewodów do silnika lokuje je odwrotnie (zmieniona prawa z lewą).

JO5gGaL.jpg

E4YWswR.jpg

Muszę przyznać, że efekt który osiągnałem na goleniach przypadł mi do gustu.

Kalki zastosowałem z Techmodu, samolot z lotniskowca eskortowego USS Tripoli. Nie odniósł takich sukcesów jak jego bliźniak USS Core (6 zatopionych U-bootów), nie stał sie tak jak sławny jak USS Guadalcanal (3 zatopienia, ale przede wszystkim "wzięcie do niewoli" U-505 + charyzmatyczny dowódca, Don Gallery), ale tak jak pisałem,  zaintrygowało mnie godło. Nie wiem co się kotu stało, ale tak to wygląda:

kMh6Rr3.jpg

Błękitne pole trzeba było domalować, bo Techmod to wydrukował na przeźroczystym podkładzie. Zestaw jest stary, więc jak popatrzymy na oryginał, dostrzeżemy sporo różnic:

xGgxzuo.jpg

A tu kolega z projektu po sąsiedzku który czeka na zryw weny tFurcy, aby go skończyć:

sjSHwjm.jpg

Mam nadzieję, że się spodoba. Albo wzbudzi ciekawość. Albo w ogóle coś.

Michał

PS. Jednak podam też linka do galerii na PWM. Jeśli kogoś interesuje historia , to znajdzie tam ciekawe uwagi Marcina Surzyna (Rumcjasa):

https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=90729&p=1036277&hilit=Atlantyk#p1036277

Edytowane przez socjo1
  • Like 14

Hmmm... Zaczynam przekonywać się do tej nie najładniejszej bądź co bądź konstrukcji i czuję, że niebawem zagości ona i na moim warsztacie. Dzięki! :)

Faktycznie, tablica przyrządów wyszła bardzo dobrze. Jak zresztą cały kokpit. Trochę mało przezierne jest natomiast przednie szkło.

Fajnie, że Kolega pokazuje samolociki, ale mnie z prac Kolegi najbardziej przypadł do gustu okrętowy złom.

Ładnie zmalowany, chociaż po dokładniejszym obejrzeniu, muszę doczepić się do źle dopasowanej osłony silnika. Nie powinno być szczeliny pomiędzy okapotowaniem, a kadłubem.

Xm1ADMCl.jpg