Kamil K. Napisano 2 Lutego 2022 Autor Share Napisano 2 Lutego 2022 Cześć, Wlazłem na model z olejami i emailami. Głównie rdza, ale też jeszcze trochę przebarwień. Kilka miejsc na fotkach razi w oczy za mocnymi kontrastami, ale już to wygładziłem. Rdzawe obszary, takie jak wydech czy gąsienice oraz lina holownicza oczywiście nie są skończone. To raptem przygrywka do dalszych prac, co nieco zostanie stonowane, a co innego podciągniemy jeszcze Lifecolorkami. Pozdrowienia! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 Nie za jasny teraz? Xd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 U lakiernika to chyba dawno nie był ale, jak zrozumiałem, Wania nim jeździł. To i zapuścił. Bardzo przyjemne dla oczu te urozmaicone przebarwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 Cześć i czołem Jeszcze odrobiny zabawy olejami i wszystko zapsiukane lakierem matowym. Zrobiłem trochę zacieków to i tam oraz mocniej zapuściłem niektóre zakamarki. Ogólnie plan jest bardziej w stronę błota i kurzu, więc zasadnicza część brudzenia przede mną cały czas. Pozdrowienia! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 Jest pięknie, podoba mi się malowanie, zróżnicowane odcienie, wszystko spina się w spójną całość ale nie jest monotonnie. Świetna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 Dzięki. Oby na koniec też wszystko się "spięło". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 Jak dla mnie to już jest w dechę a jak tam z pajacykami i czy pod traki będzie jakiś grunt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 Dzięki. Kukły zamierzam pomalować na końcu, a grunt obowiązkowo, bo po moim sklejaniu sprzed dekady podwozie jest powichrowane i musiałem skleić na amen, żeby "jakoś to było". Tak czy siak na prostym nie ustoi, więc coś pod gąsienicami musi mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 Jak i czym robiłeś przestrzeliny na osłonie wydechu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 A cyrkla wbiłem trzy razy w blaszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 2 godziny temu, Kamil K. napisał: A cyrkla wbiłem trzy razy w blaszkę a resztę zapewne domalowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 Zaiste, nie ma tu nic ponad standardowe malowanie odprysków małymi pędzelkami i odrobinka rdzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 11 Lutego 2022 Autor Share Napisano 11 Lutego 2022 Cześć, Zanim zacznę brudzić, to muszę mieć wszystko złożone do kupy. Stąd cygański majdan wylądował na dupie Walentyny. Przy pierwszym posiedzeniu brakło pary i czasu na pomalowanie pasów, ale szybko nadrobiłem. Na podwoziu pojawiła się pasta akrylowa jako baza pod błoto, ale o tym innym razem. Pozdrowienia! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 12 Lutego 2022 Autor Share Napisano 12 Lutego 2022 Nic nie leży niezamocowane i luźne. Przy zawrotnej prędkości 20km/h jaką osiągała Walentyna myślę, że bagaż jednak byłby bezpieczny, tym bardziej, że wszystko wspiera się na solidnej drewnianej belce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apsynth Napisano 12 Lutego 2022 Share Napisano 12 Lutego 2022 Bardzo ładnie Ci wychodzi, chyba reanimuję swojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 Dzięki! Tymczasem - rzekło się o błocie i jego teksturze. A więc tak - mamy tu pastę Ammo: Pomalowaną dwiema mieszankami - buff+szary i flat earth. Tak samo potraktowałem inne powierzchnie modelu. Mamy więc już podkładkę pod dalszy brudzing. Mieszanką kurzową na bazie wody z płynem do mycia naczyń oraz farbek dust Lifecolor zrobiłem parę wyraźniejszych zacieków. Potem wszystko zgram razem kolejnymi efektami przy pomocy płynów brudzingowych Ammo i pigmentów, tak jak zacząłem to robić na podwoziu: ... ale o tym innym razem. PS Stwierdzam, że to cholernie niewygodny model do malowania - przynajmniej dla mnie. Brakuje mi tu powierzchni, żeby "poszaleć". Ledwie się coś znajdzie, to zaraz jakieś załamanie, zakamarek, śruby, nity i bóg wie co jeszcze. Niby ma to swoje plusy, ale trzeba się pilnować, żeby wszystkiego nie utopić w zakumulowanym brudzie i syfie. Pozdrowienia! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 13 Lutego 2022 Share Napisano 13 Lutego 2022 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 13 Lutego 2022 Share Napisano 13 Lutego 2022 Aj, jak dla mnie błotko ładniej wyglądało bez tego rudego zafarbu, ale i tak jest świetnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 Kolorystyka to rzecz gustu, widzimisię lub ew. odwzorowywania lokalnych uwarunkowań. To jeszcze nie koniec kolorowania błotka, więc odcień pewnie jeszcze się ciut zmieni, ale ogólnie chciałem mieć na tym modelu takie jaśniejsze, gliniaste błoto. Dla odmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 17 Lutego 2022 Autor Share Napisano 17 Lutego 2022 Góra też ufafluniona specyfikami Ammo. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Fajnie, że nie tylko tematy bałkańskie. Jest dobrze. Powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 Lepiej nie będzie. Prace przy modelu już prawie zakończone. Jeszcze tylko trawki na układzie jezdnym zgram z kolorem błotka, poza tym jakieś minimalne popraweczki. Wszedł "brud 3D" i takie ostateczne zabrudzenia, mokre/tłuste/etc. Odkryłem jak fajnie ze sznurka jutowego robi się zaschniętą trawkę i nie mogłem się powstrzymać. Nieco mnie poniosło w obsypywaniu tym model, więc kilka ździebełek pewnie ujmę. Niemniej jestem w miarę zadowolony z efektu. Zaczynam strugać podstawkę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 Pochwal się metodą z tym sznurkiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 Bierzesz sznurek, przycinasz kilka krótkich kawalków w różnych długościach, w palcach "rozwijasz" splot i masz piękne, żółciutkie sianko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 2 godziny temu, Kamil K. napisał: I wszystko jasne!!Thx! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi