zaruk Napisano 22 Stycznia 2022 Share Napisano 22 Stycznia 2022 Czołem. Ponieważ prawdziwy modelarz ma (podobno) więcej rozgrzebanych projektów, niż gotowych – odłożyłem na jakiś czas młodszego Albatrosa i postanowiłem zacząć nowy model. Tym sposobem na ukończone trzy, będę miał rozgrzebane dwa i droga do upragnionego tytułu prawdziwego modelarza znacznie się skróci. A zatem rozpoczynam niespieszny warsztat, wszelkie uwagi, rady, a nawet krytyka (najlepiej łagodna w formie) – mile widziane. Na matę wkracza japoński zawodnik wagi lekkopółśredniej ze stajni Mitsubishi o dźwięcznym imieniu 零式水上觀測機 i pseudonimie artystycznym PETE. Zawartość pudełka to sześć ramek z dobrej jakości częściami, bez nadlewek, jamek i innych modelarskich skrofułów. Osobno ramka z oszkleniem – jakość nie powala, plastik dość gruby i lekko zniekształcający obraz. Ponieważ jednak na rynku nie ma nic w zamian, a kabina i tak jest odkryta – zamierzam wykorzystać to, co dała firma. Kalkomanie – większość oznaczeń chciałbym namalować, wykorzystam pewnie tylko napisy. Zabrałem się za kokpit, a ponieważ nie dysponuję bogatymi dodatkami jak Kolega Kozborn, zanim wezmę się do malowania lekko urozmaiciłem wnętrze kilkoma przewodami. Zapraszam na widownię. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Stycznia 2022 Share Napisano 22 Stycznia 2022 (edytowane) 11 minut temu, zaruk napisał: Zapraszam na widownię. O, z największą przyjemnością zasiądę. Może się w końcu nauczę robić naciągi. Edytowane 22 Stycznia 2022 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 22 Stycznia 2022 Share Napisano 22 Stycznia 2022 Melduję się Z przyjemnością popatrzę i życzę powodzenia. Wybrałeś naprawdę świetny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 22 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2022 18 minut temu, barszczo napisał: O, z największą przyjemnością zasiądę. Może się w końcu nauczę robić naciągi. Nie sądzę, aby to był właściwy samolot do ćwiczenia naciągów. Główne z nich nie były wykonane z lin, tylko z jakiś sztywnych struktur o opływowym przekroju. Nie bardzo wiem, z czego je zrobię, bo blaszki Hasegawy imitujące je nie wyglądają zbyt dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 22 Stycznia 2022 Share Napisano 22 Stycznia 2022 Fajny temat, wyczuwam swojskie klimaty, Milordzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 22 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2022 Merci, mon liege. Liczę na Twoją pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Patrzę na te kalki i chyba przesadziłem z rozpuszczalnikiem... A tak na poważnie to mając w pamięci Twego albatrosa masz we mnie wiernego widza, zwłaszcza że planuję dwupłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 Pytanie numer jeden. Nitujecie przed podkładem, czy po jego położeniu? Nie mam pewności, czy nitując na początku nie pogubię tych dziurek pod kolejnymi warstwami. Mam nitowadło RB. Oczywiście mogę zrobić test (nie wykluczam w ostateczności), ale łatwiej zapytać i przy okazji dowiedzieć się czegoś o doświadczeniach innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Na ten przykład ja nituję przed podkładem a linie zaznaczam cienkim markerem. Po wszystkim przemywam części IPA zmywając tusz. Nie zdarzyło mi się przegapić jakiejś linii bo wszystko jest ładnie widoczne. Nawet na modelach japońskich maszyn gdzie siatki nitów są naprawdę gęste. Warto usztywnić elementy np. plasteliną, by przy lekkim nacisku prowadząc kółeczko nie odkształcić części. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Ja też jadę nity na goły plastik, potem lekki szlif drobnym papierem. Hasegawa ma dość twarde tworzywo i trzeba mocniej pocisnąć, kółeczko lubi wtedy uciec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 @kapsel @barszczo A można wiedzieć jakie nitowadła polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Rivet-R Mini od RB, cztery kółeczka plus uchwyt pasujący do oprawki prawie każdego noża. Małe ale sprytne, można praktycznie wszędzie podjechać: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Mam także kółka RB. Zarówno duże i te malutkie. Chociaż udało mi się także dostać jakiś czas temu Rosie 0,55 i 0,65 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2022 Prace nad kokpitem posuwają się w moim spokojnym tempie. Żeby nie było zupełnie goło, powklejałem trochę jakiś kabelków, przełączników, pomalowałem to tycim pędzelkiem - czasochłonne zajęcie. Teraz zabezpieczę to lakierem, położę kalki imitujące zegary, zrobię trochę obić i odprysków i na koniec położę łosz. Efekt może być ciekawy. Poniżej kilka zdjęć, paproszki i inne cholerne drobinki są na szczęście do usunięcia pędzelkiem - podczepiły się na chwilę do wspólnego zdjęcia. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 Bardzo ładnie przyjemne dla oka rozjaśnienia. Na sam kokpit składa się bardzo wiele elementów- będzie wszystko razem robić mega dobre wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 No i tu żeś pan pojechał. Bardzo mi się to widzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2022 33 minuty temu, kapsel napisał: Bardzo ładnie przyjemne dla oka rozjaśnienia. Na sam kokpit składa się bardzo wiele elementów- będzie wszystko razem robić mega dobre wrażenie. Czego i tak nie będzie widać. Ale frajda z robienia jest i cieszą opinie, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 29 Stycznia 2022 Share Napisano 29 Stycznia 2022 1 godzinę temu, zaruk napisał: Poniżej kilka zdjęć, paproszki i inne cholerne drobinki są na szczęście do usunięcia pędzelkiem - podczepiły się na chwilę do wspólnego zdjęcia. Zawsze to cholerstwo wylezie i jak na złość po usunięciu tych które się zauważy na zdjęciu wyskakują nowe w zupełnie innym miejscu... 51 minut temu, zaruk napisał: Czego i tak nie będzie widać. Ale frajda z robienia jest i cieszą opinie, dziękuję. Zdjęcia zostaną Ładne te kabelki, można wiedzieć z czego zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2022 Drucik miedziany z kabla wielożyłowego. Po wklejenieniu warto pociągnąć metal primerem (ja mam d. Gunze), a potem pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 Początek bardzo fajny, kokpit narobił apetytu na więcej. Co do nitowania, jak nie przesadzałbym z tym - Pete miał to i owo kryte płótnem, co model dobrze odwzorowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Lutego 2022 Autor Share Napisano 1 Lutego 2022 Dzięki Tenzan, będę uważał. Mam plany z Maru Mechanic i trochę rysunków, prawdopodobnie pomogą nie obijać i nie nitować płóciennych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 1 Lutego 2022 Share Napisano 1 Lutego 2022 Detale kokpitu - prawdziwa radość dla oka! Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Lutego 2022 Autor Share Napisano 4 Lutego 2022 (edytowane) W zasadzie to skończyłem zabiegi kosmetyczne w kokpicie. Polakierowałem, dałem trochę obić, położyłem łosz. Na razie i tak nie mogę go skleić, ponieważ czekam na pasy do foteli. Ale nie mogłem sobie odmówić przyjemności częściowego złożenia na sucho, kokpity są takie ładne, trochę jak mieszkanka dla lalek Edytowane 4 Lutego 2022 przez zaruk 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Lutego 2022 Share Napisano 4 Lutego 2022 nie wiem jak to się stało że dopiero teraz tu zajrzałem... Ale że samolocik wodny to regularnie będę zaglądał bardzo ładnie to wnętrze wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 4 Lutego 2022 Share Napisano 4 Lutego 2022 Kokpit wygląda świetnie - zostałem fanem relacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi