Baas ArK Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Drugim moim w Projekcie grupowym będzie tytułowy Curiss P-36/H-75 Hawk. Zaczynamy od krótkiego przeglądu zawartości: Jak widać części nie ma za wiele. Jednak formy dużo bardziej zjechane niż były w przypadku Aichi. Środek - pustynia, a na zewnątrz wypukłe nitowanie i linie podziału, dwa średniej wielkości kratery na płatach, częściowo zalany otwór na zaczep podstawki i taka ciekawostka ornitologiczna: reflektor odlany razem z płatem. Nie jestem pewien czy lepszym wyjściem będzie spiłowanie nitów i linii na gładko, czy zostawienie i zaakcentowanie na koniec suchym pędzlem. Czekam na opinie w tej sprawie. Oszklenie: Szkło jakie jest każdy widzi. Średniej grubości, z nadlewkami, lekko soczewkujące, ale z niezbyt grubymi imitacjami ramek. Nie wiem tylko po co są te kołki na bocznych szybach (widoczne na zdjęciach koła w połowie wysości części) umieszczone od wypukłej strony. Czy to są dystanse, czy do spiłowania? W instrukcji wygląda to zupełnie inaczej - całe oszklenie jako jeden element. Zresztą instrukcją nie ma się co przejmować za bardzo, oszklenie to nie jedyny element, który inaczej wygląda na rozpisce, a inaczej na montażu. Podobnie z numeracją części. Np. nr. 11 i 12 na rozpisce wydechy (chyba), na montażu rudder i fotel. Kalki: Przesunięte, pozalewane, w nadmiarze i raczej nie będę ich używał. Całość chcę zrobić w malowaniu fińskim. Tak więc swasty wezmę z zapasów własnych, a z kalek zestawowych to co najwyżej serial CUw-551. Plan "B" przewiduje malowanie amerykańskie, plan "C" - norweskie (nie przewidziane przez producenta). Nie długo rozpoczęcie, a kogo nie zraża moje ślimacze tempo + zdjęcia warsztatowe z telefonu, może zacząć wygniatać fotel przed monitorem. Na koniec tylko przypomnę: Nie jestem pewien czy lepszym wyjściem będzie spiłowanie nitów i linii na gładko, czy zostawienie i zaakcentowanie na koniec suchym pędzlem. Czekam na opinie w tej sprawie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Bedziesz rył? Jak nie, zostaw jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Będę zaglądać, bo już kiedyś skleiłem ten model. Mam go zamiar zbudować jeszcze raz, ale w malowaniu co by było, gdyby polska jednak kupiła Hawki w 1939. A model to stary Heller z 1966 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 9 Lutego 2022 Autor Share Napisano 9 Lutego 2022 (edytowane) Przed przystąpieniem do sklejania należy zapoznać się z instrukcją, a następnie głęboko ją schować. Jest bowiem mocno intuicyjna i chodzi tu o intuicję sklejającego . Nie zgadza się numeracja części, ich obecność w instrukcji i brak na wyprasce (oraz na odwrót) i wygląd elementów. No ale trza być twardym jak żelki z biedry i jak się załapie co jest co to można zaczynać. Główne elementy wycięte, oczyszczone i podszpachlowane ślady po wypychczach. Przy okazji objawiło się pęknięcie kadłuba w połowie długości kabiny (jasna smuga na zdjęciu), obecnie podklejona. Teraz sobie schną pokryte Humbrolem 147 jako podkładem. Pisałem, że będzie "na surowo", ale nie da się. Współczesne zestawy przyzwyczaiły człowieka do masy szczegółów, więc żeby choć trochę wypełnić pustkę kadłuba zrobiłem coś w rodzaju tablicy zegarów. Edytowane 10 Lutego 2022 przez Baas ArK 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 Będę odwiedzał relację z budowy tego Hawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 Za wiele się nie naoglądasz. Części mało, a ja nie będę się tu doktoryzował. Skupię się na porządnym sklejeniu i pomalowaniu. A'propos malowania: skoro model ze starych wyprasek, to tak sobie myślę, że może i malowanie "po staremu" czyli Humbrolami (ale z aero). Na razie pierwsze kleje i kolorki: (Zinc Chromate jednak z Gunze - nie miałem w Humbrolach) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 Podziwiam samozaparcie . Tych dynksów w komorze podwozia w rzeczywistości nie było, do usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 14 Lutego 2022 Autor Share Napisano 14 Lutego 2022 Znaczy te "odbojniki"? Ok, będziem pruć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 Pytanie czy powinien być ZNC czy przypadkiem nie srebrny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 http://hobby-plus.narod.ru/us_interior_colors_1939_1945/p_36_front_1/p_36_center3.jpg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 21 godzin temu, Baas ArK napisał: Znaczy te "odbojniki"? Ok, będziem pruć. Te odbojniki . We wnękach parciane osłony. Kokpit raczej srebrny, choć ponoć w eksportowych był curtiss cockpit green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Lutego 2022 Autor Share Napisano 15 Lutego 2022 Odbojniki wycięte Przy okazji zidentyfikowałem dwa drobne elementy z przodu owiewek podwozia, teraz je dopasować i odpalić betoniarkę. Kolorystyka wnętrza. Wyczytałem, że egzemplarze eksportowe nie były malowane, oprócz powierzchni wewnętrznych zabezpieczonych ZNC., a każdy użytkownik malował je potem po swojemu. Więc wnęki podwozia zostawiam ZNC, a z kabiną mały problem. Fińskie Hawki pochodziły z dostaw niemieckich i były pomalowane po ichniemu RLM 65/71 na zewnątrz, i wychodzi na to że środek powinien być RLM 02. Ewentualnie francuskim szaroniebieskim, jak na zdjęciu zalinkowanym przez Mosesa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 Nie wydaje mi się aby Niemcom chciało by się przemalowywać kokpity w zdobycznych maszynach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 (edytowane) Jeżeli robisz egzemplarz z pudełka, czyli niebieska jedynkę, to w kalkach jest błąd bo dali numer CU-551 zamiast CU-581. Samolot był po remoncie, miał fińskie kolory. Kokpit na zdjęciach jest w ciemnym odcieniu, obstawiam curtiss cockpit green jak w innych maszynach eksportowych. Taki kolor był był na przykład w maszynach norweskich które też trafiły do Finów. Celowniki były niemieckie, dość fikuśnie montowane. W samych wnękach gdzie wchodziło koło były osłony, warto to odtworzyć bo to mocno widoczny szczegół. Reszta wnęki, tam gdzie wchodziła goleń na zdjęciach wygląda jak kolor spodu. Wesołej zabawy, więcej pytań niż odpowiedzi . Edytowane 15 Lutego 2022 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 16 Lutego 2022 Autor Share Napisano 16 Lutego 2022 Pudełkowy nie. Dzięki Xmenowi (chwała i cześć) mam seriale i "ogonowe" do CU-552 i CUw-560 i któregoś z nich będę robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 9 godzin temu, Baas ArK napisał: Dzięki Xmenowi (chwała i cześć) Naprawdę nie trzeba.Zadna tam chwała i cześć.Mogłem to pomogłem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 Problem z identyfikacją koloru to kwestia interpretacji zdjęć. Przeglądnąłem zamieszczone w publikacjach AJ-Pressu, Militarii, Camuflage&Markings i na wszystkich wygląda na jasnoszary. Obojętnie kto był użytkownikiem i jaki był kamuflaż. Przy okazji: barszczo jesteś pewien tego 581? W trzeciej części monografii AJ-Pressu (nr.63 str.56) jest zdjęcie egzemplarza 571 z 1 na stateczniku. Dobra, coś tam prysnąłem na wzór zdjęcia moses-a : W dniu 14.02.2022 o 23:33, Moses napisał: http://hobby-plus.narod.ru/us_interior_colors_1939_1945/p_36_front_1/p_36_center3.jpg Lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) W dniu 20.02.2022 o 22:25, Baas ArK napisał: barszczo jesteś pewien tego 581? Raczej tak : Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 13 minut temu, barszczo napisał: Raczej tak : To zdjęcie to fotomontaż musi być.Za czysty ten samolot.Podwozie czyste , żadnych okopceń ani przetarć do "gołej"blachy przy kabinie.To nie może być prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) No to mamy dwa: Edytowane 21 Lutego 2022 przez Baas ArK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 No to wybieraj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Lutego 2022 Autor Share Napisano 22 Lutego 2022 Akurat żaden z powyższych. Albo CU-552 biały 2, albo CUw-560 żółty 0. Na razie pasuję i upycham te parę drobiazgów do środka. Trzeba było dorobić płytę za fotelem, bo zostawała spora dziura między nim a płytą z kadłuba, no i do tego zagłówek (to małe białe cuś pod kadłubem). A po sklejeniu połówek kadłuba znów trzeba będzie odpalić betoniarkę. A tak przy okazji. Według MC Finlandia (sojusznik Niemiec) pomagała USA (przeciwnik Niemiec) w obronie Hawaii przed Japonią (sojusznikiem Niemiec) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Według mc wszystko jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Czyli wkład pracy własnej jest, nie tylko kopia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 23 Lutego 2022 Autor Share Napisano 23 Lutego 2022 Te parę drobiazgów, które i tak nie wiele będzie widać po zamknięciu? Są tu tacy, którzy kupią model od trzech różnych producentów, a i tak zrobią go w połowie samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi