jerzy_k Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) Cześć, oto mój pierwszy post na forum. Po dobrych paru latach postanowiłem wrócić do modelarstwa. Poprzednio malowałem figurki, ale dla odmiany postanowiłem podziałać trochę z pojazdami. Poprzedni pojazd w skali 1:35 malowałem jakieś 15 lat temu, więc proszę o wyrozumiałość Nie wiem czy wszystkie pojazdy można zakwalifikować jako cywilne, ale przynajmniej jeżeli chodzi o kolory to pasują do wątku. Ogólnie mają wyglądać na sfatygowane i być w konwencji trochę post-apo. Nie wiem, może ze względu na pandemię postanowiłem pójść w tę stronę. Mam nadzieję że Wam się spodobają, mnie w każdym razie sprawiły sporo frajdy Oto moje modele w kolejności chronologicznej: 1. German civilian car (Takom) - wiadomo jaka marka wozu 2. Land Rover Defender 110 Hardtop (Hobby Boss) - lekko przerobiony (dorobiłem okna w tylnej części, bagażnik dachowy i siatkowe osłony okien) 3. JGSDF Type 73 Light truck (Trumpeter) - skróciłem szmaciany daszek zmieniając go na pickupa 4. Kamaz (ICM) - wersja wozu technicznego, buda własnej roboty z płytek plastikowych 0.5 mm 5. UAZ-452D (AMG) - tu nic nie zmieniałem, był wystarczająco fajny 6. ZIŁ 157 K (Trumpeter) + Moskwicz 401-420 (ICM) - para sfatygowanych staruszków 7. Dodge M42 US 3/4 ton 4x4 Command truck (Roden) jako zabytkowy pickup Uff, to n razie tyle. Kolejne pojazdy są na warsztacie Edytowane 2 Lutego 2022 przez jerzy_k 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 A co one wszystkie ze śladami jakby po odłamkach albo kulach? Na Kamazie napis люди raczej nie na drzwiach, tylko tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 Bardzo fajne, masz swój własny styl, mocno komiksowy zarówno w pojazdach, jak i figurkach, ale za to niepowtarzalny! Kapitalny efekt! Jestem na TAK. 2 godziny temu, Grzes napisał: A co one wszystkie ze śladami jakby po odłamkach albo kulach? Nawet bym powiedział, że z ranami ciętymi Ale jak w opisie Autora - konwencja postapo na wiele pozwala! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzy_k Napisano 5 Lutego 2022 Autor Share Napisano 5 Lutego 2022 Dzięki za komentarze! W dniu 2.02.2022 o 11:47, Grzes napisał: Na Kamazie napis люди raczej nie na drzwiach, tylko tak: Szczerze mówiąc uznałem że kolorowy napis ładnie będzie się komponował na drzwiach kabiny Podszedłem do modelu mało ortodoksyjnie i nie zrobiłem riserczu w internetach jeżeli chodzi o miejsce dla tego napisu. A obicia lubię malować, choć obiecuję że popracuję jeszcze nad realizmem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 2 minuty temu, jerzy_k napisał: obiecuję że popracuję jeszcze nad realizmem Ale oczywiście konwencja jaką przyjmujesz powinna przede wszystkim radować Ciebie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 Mnie się bardzo podoba, rzadko u nas na forum spotykany styl. Można powiedzieć unikatowy. Taki plastyczny mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 Faktycznie, malowanie mocno odbiegające od obecnych trendów i realiów też, ale przez to bardzo ciekawe i dla mnie efektowne w odbiorze. Jestem na tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 Bardzo fajne, wyglądają jak z gier na plasytation dobrej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 Jestem na tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 Ciekawy pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 (edytowane) Żadna tam nowość w malowaniu, raczej bardzo popularna modulacja z innych działów. Praktycznie niespotykana w cywilach. Rewelacyjnie wyglądają twoje modele. Obicia, bardzo dobre, jedynie zbytnio powtarzalne i nieurozmaicone jeżeli chodzi o ich kształt i wielkość. Zil i Kamaz zwróć uwagę na kierunek opon, połowa z nich jest w nieodpowiednią stronę. Bieżnik kierunkowy ostrym pokazuje kierunek obrotu, tak żeby nie zapychać opony błotem. Częsty błąd na forum. Edytowane 7 Lutego 2022 przez copycat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 (edytowane) Kolorystyka i pomysł bardzo fajne, jednak tak jak wyżej napisano - obicia zbyt regularne, jednakowe i ... w wielu miejscach totalnie bez sensu ( patrz narożniki w większości całe a obok obicia - narożniki pierwsze zawsze się obijają i ścierają ). Pomyśl nad dodawaniem więcej obić typu długie i krótkie rysy - zarówno do podkładu jak i do gołej blachy - na pewno urozmaici to Twoje modele Działaj, skala 1/35 w cywilach daje ogromne możliwości, także czekam na kolejne prace. Edytowane 7 Lutego 2022 przez Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzy_k Napisano 8 Lutego 2022 Autor Share Napisano 8 Lutego 2022 Dziękuję bardzo za Wasze konstruktywne uwagi. Popracuję jeszcze nad obiciami. I nad kierunkiem zakładanych opon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 Dla mnie REWELACJA! Bardzo podoba mi się Twój "charakter pisma", a najbardziej figurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Bardzo ciekawy, charakterystyczny styl, nieco komiksowy, podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi