Mirek66 Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 Witam jako że T90 skończona i Tornado też to pora na następnego , model jak lego sporo części ale wszystko ładnie pasuje . Wybrałem wersję bez beczek na bokach bo taka lepiej mi się podoba . Podkład Valejjo a czarny AK nie za bardzo mi przypadł do gustu . Jak zmaluję go to się pochwalę . Jako że zostało mi czarnego w aero to smyknołem i M26 postawiłem z boku Abramsa i uzmysłowiłem sobie wielkość współczesnych tanków , obok jeszcze wieża rydwanu . Pozdrawiam Mirek . 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 Cześć, fajnie że kolejny Abrams na forum. Podglądam pod kątem malowania swojego. Który wóz będziesz robił? Wrzuć planszę że schematem kolorów i kalek..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 Dobrze się zapowiada. Bardzo lubię takie czarno białe przygotowania do malowania. Mam tylko jedną uwagę: Te elementy są takie same a jednak zupełnie inaczej potraktowałeś je cieniami. Będzie to dziwnie wyglądać, chyba że zamierzasz tam dać bambetle. A Perszing trochę za ciemny. Przy ciemnej bazie będzie trudno wyciągnąć fajny kontrast szczególnie przy i tak ciemnym OD. W jednym i drugim przypadku warto jeszcze podkreślić czystą bielą śrubki, uchwyty itp. Wydobędzie się w ten sposób jeszcze wiele interesujących szczegółów co w połączeniu z późniejszym washem da bardzo fajny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 5 Lutego 2022 Autor Share Napisano 5 Lutego 2022 Malowanko typowe dla Iraku zobaczę co mam w zapasach , oznaczenia głowa orła albo trupek z szablami zobaczę . TAW będę jeszcze dodawał czerwieni i na koniec poprawię białym , pomimo iż i tak wszystkie śrubki i wystające małe detale będę traktował pędzlem na jasno . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 To poproszę jeszcze zdjęcia z kolejnych etapów przygotowań do koloru właściwego. Też będę robił piaskowego Abramsa i zaciekawiłeś mnie tą czerwienią. Ciekawy jestem efektu - może skopiuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 Narobiłeś mi apatytu na twoje warsztaty tym T90. Co do modulacji, lubię kompromis, a raczej kiedy ona ginie pod kolejnymi etapami. Zbyt mocna wygląda sztucznie, przytłumiona, dalej robi robotę, a nie bije po oczach. No ale każdy widzi to inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 Witaj Mirek! Fajnie znów oglądać Twoją pracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 10 Lutego 2022 Autor Share Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) Witam, trochę podziałałem ; Do przebarwień czerwonych użyłem tych dwóch farbek , które następnie przygłuszyłem kolorem bazowym który wymieszałem z tych farbek ; efekt ; Następnie polakierowałem chipem i pomalowałem farbką Mig-a ; Z koloru nie byłem za bardzo zadowolony a więc do bazy dodałem białego i poleciałem najpierw punktowo a potem mocno rozcieńczonym po całości ; Z efektu jestem średnio zadowolony ale więcej nie będę modził i zostawiam resztę do następnych etapów. Na razie to tyle pozdrawiam Mirek . Edytowane 10 Lutego 2022 przez Mirek66 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 1. Efekt końcowy podoba mi się, jednak bardziej zgasił bym preshading. Na tym poziomie czołg w efekcie końcowym będzie wyglądał na mocno zmęczony życiem - a współczesne wozy to co najwyżej trochę kurzu i zacieków. Lakier praktycznie nie do zdarcia (choć oczywiście zdarzają się wyjątki). 2. Po co chipping fluid? Coś będziesz drapał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 4 minuty temu, mandrivecs napisał: 1. Efekt końcowy podoba mi się, jednak bardziej zgasił bym preshading. Na tym poziomie czołg w efekcie końcowym będzie wyglądał na mocno zmęczony życiem - a współczesne wozy to co najwyżej trochę kurzu i zacieków. Lakier praktycznie nie do zdarcia (choć oczywiście zdarzają się wyjątki). Mi się z kolei wydaje, że ostateczny efekt jest bardzo subtelny i po zastosowaniu wszelkich technik brudzingowych z kontrastów wcale nie zostanie tak wiele. W każdym razie - jestem na tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 W tym momencie też ten preszejding sprawia dla mnie bardziej sprawia wrażenie wytarcia krawędzi niż efekt światłocienia czy różnicowania paneli. Poza wspomnianymi krawędziami efekt jest tak delikatny, że z dużym prawdopodobieństwem zaniknie na dalszych etapach. Jednak narazie wstrzymuje się przed sądami bo nie wiem co mu zamierzasz dalej robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) 15 godzin temu, Mirek66 napisał: Witam, trochę podziałałem ; Do przebarwień czerwonych użyłem tych dwóch farbek , które następnie przygłuszyłem kolorem bazowym który wymieszałem z tych farbek ; efekt ; Następnie polakierowałem chipem i pomalowałem farbką Mig-a ; Z koloru nie byłem za bardzo zadowolony a więc do bazy dodałem białego i poleciałem najpierw punktowo a potem mocno rozcieńczonym po całości ; Z efektu jestem średnio zadowolony ale więcej nie będę modził i zostawiam resztę do następnych etapów. Na razie to tyle pozdrawiam Mirek . A jest na rynku farbką, która załatwia całą sprawę za jednym razem i nie trzeba kombinować z mieszaniem farb Edytowane 11 Lutego 2022 przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) Te różnice w odcinaniu paneli raczej znikną w późniejszym etapie i wszystko już powoli na przodzie i tyle kadłuba zlewa się w jedną kupę. Większe kontrasty by się może przydały. Dla mnie bardziej to outlining niż preshading. Edytowane 10 Lutego 2022 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 11 Lutego 2022 Autor Share Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) Witam , wrzucam -parę fotek parę takich samych ale pod różnym kątem , model uważam za przygotowany do washy i itp ... Pozostałości po preshaidingu traktuję jako przetarcia i wypłowienia co ułatwi mi następne etapy typu chiping i etc.. Popryskałem chipingiem i naniosłem waschable sand na małym kawałku ,ale z efektu nie byłem zadowolony i przemalowałem to . Na razie co podziałałem ; Grzegorzu mam parę farbek dedykowanych dla hamerykanów ; Ale chciałem uzyskać taki efekt ; Kolega pisze że współczesne tanki nie wycierają się a te na górze to co ? Jak mi się uda to coś takiego bym wymodził ? Mam pytanko , może ktoś podesłać mi wymiary tego sztywnego holu ? Oczywiście w skali 35 N widocznej fotce jest widoczny zawieszony dyfuzor który ja również dodam . Na razie to tyle jak położę oleje to się pochwalę . Wszelkie uwagi i sugestie są mile widziane . Bajo ! Edytowane 11 Lutego 2022 przez Mirek66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 Pierwsze dwa zdjęcia które zamieściłeś to nie przetarcia, tylko brud wdeptany w antyslip. Zdjęcie czołgu nr 3 jest przekontrastowane i pogłębione. Najbardziej realnie mamy Abramsa na ostatnim zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oss Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) Bardzo dobra robota Edytowane 11 Lutego 2022 przez Oss 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 No to Grubo na 0,7 Cię podsumowali Podobno można tym Tamiyę rozcieńczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 11 Lutego 2022 Autor Share Napisano 11 Lutego 2022 mandrivecs hehe co jest wdeptane to ja widzę mam dziesiąt fotek Abramsów które służyły w Iraku i zapewniam cię że to zielone co przebija to nie trawa wdeptana w antypoślizg . Że3 fotka jest przerysowana to wiadomo ale daje nam zmysłowość gdzie i jak umiejscowić kurz i brud aha a na 1 fotce na lufie też wdeptali ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 Dlatego najlepiej budować konkretny wóz z konkretnych fotek. Wiadomo co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 2 godziny temu, Oss napisał: Bardzo dobra robota No i nie będzie śmigania po dywanie z młodym, to chociaż tatkowi krowa na osłodę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 12 Lutego 2022 Share Napisano 12 Lutego 2022 (edytowane) Jeden czarny pasek mniej na przedmuchiwaczu i miałbyś model konkretnego wozu... Edytowane 12 Lutego 2022 przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 12 Lutego 2022 Autor Share Napisano 12 Lutego 2022 Dzięki Grzegorzu za fotkę ,nie mogłem znaleźć tego pojazdu no i jest problem bo właśnie położyłem wash po całości . Ale jak zmyję to lufa do poprawy , ma może ktoś jeszcze fotkę z tym trupiożem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 12 Lutego 2022 Share Napisano 12 Lutego 2022 (edytowane) Osobiście dysponowałem tylko tym zdjęciem budując swojego Abramsa z zestawu Academy... Jak dla mnie jednak, to nic straconego. Załóż mu panele CIP na przód wieży, zdejmij przeszkloną tarcze z KM-u, i będziesz miał konkretny wóz ... Edytowane 12 Lutego 2022 przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 Witam , Januszu dzięki za fotki trochę czasu zajęło mi poprawienie oznaczeń na lufie tzn... zdarłem całą farbę z kalką do plastiku i pomalowałem od nowa . Model potraktowałem ciężkim washem po całości , punktowy będę robił w dalszej kolejności . Na razie z efektu jestem zadowolony , model zabezpieczyłem półmatem Tamki aby przy następnych pracach nie zmyć kilku godzinnej pracy . Następny będzie chipping i dalsza eksploatacja olejami i pigmentami , a oto efekt moich prac ; Jako że miałem trochę czasu aż mi wash wyschnie to pokolorowałem tego szkraba . Pozdrawiam Mirek . 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 (edytowane) Wygląda spoko. Nie podoba mi się, że zgubiłeś geometrię przedniego i tylnego kadłuba. Przyczyna to brak wyraźnego kontrastu między poszczególnymi panelami. Całkowicie zlało się to w jedną kupę. Z czego szkiełka do przyrządów optycznych robiłeś. Edytowane 20 Lutego 2022 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi