robertmodelarz Napisano 4 Lipca 2022 Share Napisano 4 Lipca 2022 Są idealne!!!! Pershing, Sherman, M-10, Lee itp. pasuje wszystko dla 1/35. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 4 Lipca 2022 Autor Share Napisano 4 Lipca 2022 Hmmm tylko nie ma napisów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 5 Lipca 2022 Autor Share Napisano 5 Lipca 2022 Tak mniej więcej to się teraz prezentuje. Popróbowałem sobie z rozjaśnieniami, póki co delikatnie, bo nie jestem przekonany do tych metod, ale w sumie wygląda ok, a potem zapewne i tak te kontrasty się zmniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 5 Lipca 2022 Share Napisano 5 Lipca 2022 Ciekawy kolor. Co to za farba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Lipca 2022 Share Napisano 5 Lipca 2022 17 godzin temu, mic43 napisał: Hmmm tylko nie ma napisów... Kalki Star Decals 35-C1267 są napisy i nie trzeba kombinować. https://plastmodel.pl/53691-star-decals-35-c1267-usmc-m26-and-m26a1-pershing-135 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 5 Lipca 2022 Autor Share Napisano 5 Lipca 2022 4 godziny temu, KrzychuP napisał: Ciekawy kolor. Co to za farba? Tamiya Olive drab z dark yellow w różnych proporcjach. 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Kalki Star Decals 35-C1267 są napisy i nie trzeba kombinować. https://plastmodel.pl/53691-star-decals-35-c1267-usmc-m26-and-m26a1-pershing-135 Tyle, że to wersja z Korei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 5 Lipca 2022 Autor Share Napisano 5 Lipca 2022 Dobra, chyba zdecyduję się na same gwiazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Lipca 2022 Share Napisano 5 Lipca 2022 (edytowane) 3 godziny temu, mic43 napisał: Tamiya Olive drab z dark yellow w różnych proporcjach. Tyle, że to wersja z Korei. Ale bardzo ładne żółte oznaczenia. Są i białe: Edytowane 5 Lipca 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 23 Lipca 2022 Autor Share Napisano 23 Lipca 2022 Wpadł wash i kalki. Na dachu wieży spróbowałem biedry, zastanawiam się czy kolor nie wszedł zbytnio w okolice ruskiego zielonego. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 24 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2022 Oleje i obicia: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 24 Sierpnia 2022 Share Napisano 24 Sierpnia 2022 Jaką farbą bazową malowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 25 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2022 10 godzin temu, patrykd napisał: Jaką farbą bazową malowałeś? Olive drab rozjaśniony dark yellow, ona tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 25 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2022 (edytowane) Godzinę temu, bulik58 napisał: Podobaja mi sie obicia , widoczne lecz bez przesady , gwiadeczki bedziesz drapal? Dolozyc troche bagazu i w droge Gwiazdy już trochę obite może za mało w stosunku do reszty, chyba, że masz a myśli zdrapanie czymś ostrym jakichś fragmentów kalkomanii. W zestawie nie ma żadnych bambetli, no i nie wiem czy mam umiejętności żeby je fajnie pomalować i przyczepić jakimiś linami. Zobaczymy czy starczy cierpliwości. Tymczasem, ktoś się orietuje jaki typ gąsienic był stosowany podczas drugiej wojny? W zestawie mam dwa rodzaje, wydaje mi się że trzeba użyć typu t81, ale może jest tu jakiś specjalista od alianckich wynalazków, który to potwierdzi? Edytowane 25 Sierpnia 2022 przez mic43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 23 Września 2022 Autor Share Napisano 23 Września 2022 Wpadło brudzenie wanny i kół: Sam spód już sobie trochę odpusciłem bo i tak nie będzie widać. Macie może jakieś uwagi? Może więcej zachlapań? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 23 Września 2022 Share Napisano 23 Września 2022 Jak dla mnie lux. Spodu wanny nie odpuszczaj - nigdy nie wiesz co kiedyś się będzie z modelem działo i kto berdzie go oglądał Też dawniej nie brudziłem spodów bo niby po co, ale mam teraz gablotę ze szklaną półką i jest zonk bo wszystko widać od spodu. Także radzę zrobić do końca porządnie - niewiele czasu stracisz a może zaprocentować na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Września 2022 Share Napisano 24 Września 2022 12 godzin temu, TAW napisał: mam teraz gablotę ze szklaną półką i jest zonk bo wszystko widać od spodu. Możesz wyłożyć papierem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 24 Września 2022 Share Napisano 24 Września 2022 Ładnie wyszło brudzenie, czym robione? Co do brudzenia spodu wanny, ja w zasadzie tego nigdy nie robię, ale w sumie każdy mój model ma podstawkę więc i tak nigdy tego nikt nie zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 24 Września 2022 Share Napisano 24 Września 2022 14 godzin temu, zaruk napisał: Możesz wyłożyć papierem Żeby było bardziej swojsko to rozważam ceratę w kratę Ale nauczka jest żeby model robić od deski do deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 25 Września 2022 Autor Share Napisano 25 Września 2022 Dzięki wszystkim za rady. Ubłociłem trochę spód wanny, bo i tak zostało mi błota. Dodałem więcej srebrnego na kołach napędowych. W dniu 24.09.2022 o 09:41, halset napisał: Ładnie wyszło brudzenie, czym robione? Co do brudzenia spodu wanny, ja w zasadzie tego nigdy nie robię, ale w sumie każdy mój model ma podstawkę więc i tak nigdy tego nikt nie zobaczy Brudzenie robione dedykowanymi środkami - struktura błota z takiego dużego pojemnika do dioram, do tego efekty emaliowe od Ammo Mig i lakier błyszczący w niektórych miejscach. Koła już założone, biorę się za gąsienice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 7 minut temu, mic43 napisał: Dodałem więcej srebrnego na kołach napędowych. Przetarcia powinny być w kolorze metalu, łatwo można to zrobić ołówkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 26 Września 2022 Autor Share Napisano 26 Września 2022 W dniu 25.09.2022 o 12:01, Rafał B napisał: Przetarcia powinny być w kolorze metalu, łatwo można to zrobić ołówkiem. Prawda, przyciemnie te przetarcia ołówkiem. Z innej beczki - macie jakieś rady co do malowania i brudzenia vinylowych gąsienic? Pamietam, że w jednym z poprzednich modeli farba zaczęła mi odłazić od nich płatami po czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 26 Września 2022 Share Napisano 26 Września 2022 Porządnie umyj w płynie do naczyń, opłukaj, poczekaj aż dobrze przeschnie i nie żałuj podkładu (im bardziej śmierdzący tym lepszy). Daj mu się utwardzić przynajmniej przez dobę a potem maluj i brudź. Dla zminimalizowania prawdopodobieństwa wtopy najlepiej zajmuj się gąsienicami tuż przed założeniem na model. Jak już będą na modelu i nie bedziesz nimi manipulował to już nic złego nie powinno się zdarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 26 Września 2022 Share Napisano 26 Września 2022 37 minut temu, bulik58 napisał: Jakich farb wtedy uzywasz bo nie wspomniales ? Już lata nie malowałem winyli ale jak podkład dobrze siądzie na odtłuszczonej powierzchni to potem mogą być nawet wodorozcieńczalne i po latach nic się z nimi nie dzieje. Jeśli farba odchodzi płatami to nie jest problem samej farby ale przygotowania powierzchni - odtłuszczenie i podkład to podstawa bo winyle to śliska sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 26 Września 2022 Autor Share Napisano 26 Września 2022 Malowałem Tamiya, bez podkładu. Ale pewnie nie odtłuściłem powierzchni. Dokładnie umyje i walne może jakiś podkład, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 1 Października 2022 Autor Share Napisano 1 Października 2022 Zapasowe ogniwa. Co sądzicie? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi