Feldbahn600 Napisano 10 Lutego Autor Share Napisano 10 Lutego Mechanizm/przekładnia napędu wieży (chyba tak to sie nazywa) prawie gotowy. Jeszcze kilka elementów muszę dorobić, m.in. pompę. Na pierwszym zdjęciu- element z zestawu wydawnictwa. Na drugim zdjęciu- mój element wykonany od podstaw z użyciem części z wydawnictwa (przeguby), na trzecim zdjęciu- element na tle modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 13 Lutego Autor Share Napisano 13 Lutego Czas na akumulatory. Pierwszy juz zrobiony. Po lewej na zdjęciu- akumulator w zamykanym pudełku z wydawnictwa. Po prawej - mój bez pudełka, przerobiony. Wydaje mi się, że akumulatory w zamykanych obudowach występowały we wczesnych Tygrysach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 20 Lutego Autor Share Napisano 20 Lutego Bateryjki już z podstawkami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 21 Lutego Autor Share Napisano 21 Lutego Krótki urlop jest, więc kleimy. Malowanie mieszkania poczeka. Dziś wykonane od podstaw (z częściowym wykorzystaniem przegubów wydawnictwa): wał do skrzyni biegów i wał napędu wieży oraz rura podłogowa do obudowy ogrzewania skrzyni biegów. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego Robi wrażenie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 22 Lutego Autor Share Napisano 22 Lutego (edytowane) Mała rzecz a cieszy. Płytki do systemu smarowania drążków skrętnych wykonane od podstaw i zamontowane (wskazane długopisami na zdjęciu). Większość elementów nie jest przyklejone na stałe, zrobię to dopiero po malowaniu. Edytowane 22 Lutego przez Feldbahn600 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego szcun za tą robotę bo generalnie poprawiasz fabrykę ale przy tej skali było by grzechem nie zrobić poprawek trzymam kciuki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 23 Lutego Autor Share Napisano 23 Lutego Pora na ścianę/gródź. Wał pomiędzy silnikiem a mechanizmem obrotu wieży już przedłużony do właściwej długości. Kolejny element - nazwę go ślimakiem wentylacji, w trakcie przeróbki. Na pierwszym zdjęciu przed modernizacją, na drugim już w trakcie przeróbki. Jeszcze spędzę nad nim trochę czasu. Dzis także zaszpachlowalem cztery owalne otwory wentylacyjne ściany, ktore były stosowane we wczesnych czołgach i wyciąłem jeden pojedynczy, który stosowano w późnych maszynach. Małe dzwiczki do tego otworu też zrobię ale przykleję je juz na końcu prac. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego Ślimak wentylacji już we wnęce grodzi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Jaki masz pomysł, żeby potem "pokazywać" to wnętrze szerszej gawiedzi..? Po zamknięciu bryły niewiele będzie widać przez włazy i wizjery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 28 Lutego Autor Share Napisano 28 Lutego Oczywiście, model będzie w pełni rozbieralny na poszczególne elementy, tzn; w pierwszej kolejności będzie można zdjąć dach wieży nr1 na szkicu, następnie wieża z koszem nr2, następnie dach kadłuba nr3, następnie pokrywę-pancerz przedni skrzyni biegów nr4 aż pozostanie sam kadlub z podwoziem nr5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 29 Lutego Share Napisano 29 Lutego Fajny pomysł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 29 Lutego Share Napisano 29 Lutego Szacuneczek. Pomysł na ekspozycję wnętrza klasa. Pomyśl, czy tych elementów 1-4 nie umieścić na stałe na jakichś cienkich rurkach, jeden nad drugim, jak wyżej narysowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 29 Lutego Autor Share Napisano 29 Lutego Pomysł ciekawy z tymi rurkami, tylko kurczę zostawiając jeszcze kilkucentymetrowe dystanse pomiędzy elementami, to model miałby jakieś pół metra wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 29 Lutego Autor Share Napisano 29 Lutego Na razie pracę przy grodzi wstrzymuję, będą na niej naklejane drobniejsze elementy, które przykleje przy końcu prac a teraz pewnie jeszcze bym je uszkodził. Dziś na warsztacie płyta znajdująca się za siedzeniem kierowcy. Kiedys przy zakupie kilku gazetek nabyłem też gazetkę z płytą dna wieży, więc mam materiał na ten element . Z materiału tego wykonam też płytę siedziska radiooperatora. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca Super się to ogląda, jak Rojsta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 9 Marca Autor Share Napisano 9 Marca Płyta z siedziskiem strzelca- radiotelegrafisty zrobiona od podstaw. Na pierwszym zdjęciu siedzisko, na drugim jej umiejscowienie w czołgu, na trzeci zdjęciu mój szkic, który przedstawia jak to siedzisko prawdopodobnie powinno wyglądać ( powinno być pochyłe, zapewne na jakimś stelażu, widać to częściowo na jednym archiwalnym zdjęciu). Póki nie mam pewności jak to dokładnie wyglądało, zrobilem na płasko, tak jak na pierwszym zdjęciu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 11 Marca Autor Share Napisano 11 Marca Dziś trochę wybieglem do przodu. Było trochę ryzania, (zdjecie piersze) musiałem odciąć od dachu kadłuba element pionowy przedniej płyty, w której jest wizjer i emgieta w taki sposób, żeby została "półka " na której oprze się zdejmowany dach kadłuba. Na drugim i trzcim zdjeciu pokazalem, jak to bedzie mniej wiecej wyglądać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 17 Kwietnia Autor Share Napisano 17 Kwietnia Cały czas, małymi kroczkami do przodu. Kolej na przedział silnika. Więcej tutaj przymierzania, piłowania, planowania niż klejenia, ale zaczyna się wszystko układać. Na pierwszym zdjęciu wewnętrzna ściana tylnia z modelu - na drugim już po mojej modyfikacji. Jest jeszcze trochę drobnicy do przyklejenia, ale zrobię to jak już będzie ściana wklejona na stałe. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 1 Lipca Autor Share Napisano 1 Lipca Mechanizm napinacza gąsienic zrobiony od podstaw... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Lipca Share Napisano 2 Lipca Cześć! Gratuluję wytrwałości i kibicuję dalej! Z tego co widzę to poznałeś "Tygrysa" już prawie do ostatniej śrubki! Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 2 Lipca Autor Share Napisano 2 Lipca Dobre przygotowanie do modelu w skali 1:1. A na serio, czasami analiza materiałów wychodzi dłużej niż samo klejenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 4 Lipca Share Napisano 4 Lipca Masz chłopie wenę, nie ma co! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 4 Lipca Share Napisano 4 Lipca (edytowane) No zacięcie nad materiałem widać choć widownia skromna , ogólnie to w końcu ciekawy tygrys warsztatowo na forum Edytowane 4 Lipca przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi