Vieh_san Napisano 2 Marca 2022 Autor Share Napisano 2 Marca 2022 11 minut temu, Rafał B napisał: Nie myślałeś przypadkiem rozjaśnić trochę od góry lufy z przedmuchiwaczem , i miejscowo trochę błotników? Nie wiem też, choć pewnie Miniart podaje tam kolor bazowy, czy obudowy lamp, w których są ich klosze nie powinny być czarne, klakson też. https://www.recomonkey.com/Land-Platforms/Artillery/Self-Propelled/SU-122-54/Walkaround/ Ja wiem, że powyższy egzemplarz, jest muzealnym, ale jako ciekawostkę można by tak pomalować, co by przełamać tę wszechobecną zieleń Klakson mam przemalowany, no myślałem nad tymi lampami, ciężko mi stwierdzić po zdjęciu oryginału czy faktycznie były czarne. Lufa wydaje się ciemniejsza od reszty, ale te rozjaśnianie to jest kwestia do przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Marca 2022 Share Napisano 2 Marca 2022 Najpierw to trzeba nałożyć błyskol (lakier błyszczący) ale to już chyba masz za sobą bo się błyszczy - przynajmniej tak na zdjęciach wygląda. Najbezpieczniejsza metoda wg mnie to potem kalki i zabezpieczyć je lakierem - może być błyszczący lub satynowy a potem zdrapki, wash i brudzenie. Ale jak widać metody są różne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 2 Marca 2022 Share Napisano 2 Marca 2022 Lakier błyszczący, kalki, jeszcze raz lakier na kalki, wash, opcjonalnie lakier matowy i brudzenie lub na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 2 Marca 2022 Autor Share Napisano 2 Marca 2022 37 minut temu, TAW napisał: Najpierw to trzeba nałożyć błyskol (lakier błyszczący) ale to już chyba masz za sobą bo się błyszczy - przynajmniej tak na zdjęciach wygląda. Najbezpieczniejsza metoda wg mnie to potem kalki i zabezpieczyć je lakierem - może być błyszczący lub satynowy a potem zdrapki, wash i brudzenie. Ale jak widać metody są różne Jest satyna teraz, kalek chyba nie będę używał, bo tylko numer jest i myślę, że lepiej mi to wyjdzie odręcznie. Bedą jeszcze pasy inwazyjne, ale je będzie trzeba namalować po obijaniu, a przed brudzeniem + ewentualne lekkie obcierki na pasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 2 Marca 2022 Share Napisano 2 Marca 2022 Oryginał ze zdjęcia osłony lamp miał raczej w kolorze bazowym, co widać choćby po pokrywie na lewej lampie (prawej patrząc od przodu). Dlatego wspomniałem o przełamaniu monotonni 3 godziny temu, Vieh_san napisał: Lufa wydaje się ciemniejsza od reszty... To raczej złudzenie, bo ani chybi jest w tym samym kolorze, co reszta pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 2 Marca 2022 Autor Share Napisano 2 Marca 2022 Przyznaję, lufę od góry rozjaśnię. A jeśli chodzi o lampę to dałem na czarno sam ten "wkład". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 3 Marca 2022 Autor Share Napisano 3 Marca 2022 No to działo dostało pasy inwazyjne malowane po nocy w polu, belkę i ogniwa na przodzie. Tak to wygląda teraz. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 Dobra, do tej pory robienie modelu przebiegało w miarę standardowo. Teraz zaczyna się jazda bez trzymanki ;D Poszedł wash i zacieki. Następnym krokiem będzie brudzenie, nie będzie nie wiadomo jakie, bo tu raczej pojazd poruszał się po drogach utwardzonych, ale trochę ziemi tu i tam na pewno się ostało. To samo z kurzem itp. Ogólnie na tych zdjęciach nasycenie kolorów jest większe niż w rzeczywistości, ale jak zmniejszę je w telefonie tak żeby bardziej przypominało rzeczywistość to rozmiar jest za duży żebym mógł je dodać tutaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 (edytowane) W miarę szybko rozmiar zdjęcia można zmniejszyć w paincie, prawym myszy następnie zmień rozmiar do iluś tam procent np 50 i patrzysz wielkość jpg, za dużo starty na jakości nie będzie jak za dużo nie zmniejszysz Edytowane 6 Marca 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 (edytowane) Dobra zakombinowałem z imgur i spróbuję wrzucić tutaj. Edytowane 6 Marca 2022 przez Vieh_san 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 7 Marca 2022 Autor Share Napisano 7 Marca 2022 Mało brakowało a bym zapomniał o numerach... Ale są i poszedł matowy lakier. Teraz będziemy kurzyć i brudzić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 ...a już się zastanawiałem, czy numer jakiś będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 7 Marca 2022 Autor Share Napisano 7 Marca 2022 No jakoś zapomniałem ;D Ogólnie może dzisiaj uda się skończyć, ewentualnie jutro jak po pracy będę miał chwilę. Gąsienice są, brud jest, teraz formowanie lin, światełka, zdjęcie maskowania z peryskopów i będziemy kończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 10 Marca 2022 Autor Share Napisano 10 Marca 2022 Bardzo wszystkim dziękuję, zarówno za uczestnictwo w warsztacie jak i obserwowanie. Model skończyłem i zapraszam do galerii. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi