x_bandit Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 (edytowane) Cześć, W tak zwanym międzyczasie, czekając na ramki do 80ki postanowiłem odnowić zbudowany parę lat temu T-72B Trumpetera. Początkowo był to całkowicie model prosto z pudła, ograniczyłem się tylko do podbicia detali przez pogłębianie linii podziału. To co teraz dorzuciłem to druciane osłony lamp, druciane uchwyty i rączki, spawy, uchwyty i klamry na skrzynkach wieży i kadłuba, poprawiony detal na rurze OPVT, poprawione zamki lin holowniczych, wymienione liny na Eurekę, wymienione gąsienice zestawowe na Miniartowe, poprawione światła obrysowe, poprawiony detal płyty nadsilnikowej. Wymieniłem plastik na blachę, na której zamontowany jest Kontak-1 przy lemieszu do samookopywania się. Malowanie jest z 2 wojny czeczeńskiej, szturm Komsomolskoje maszyna z numerem bocznym 814. Znalazłem to zdjęcie tu: https://www.warchechnya.ru/vtoraya-chechenskaya-vojna-72-ka-kapitana-pevtsova-shturmuet-komsomolskoe/ Może kiedyś pokuszę się o podstawkę do niego jak na zdjęciu, bo go trochę mocniej pobrudziłem… Warsztatu nie zakładałem, więc trochę mięska z "pracy w trakcie" wrzucam na końcu Miłego oglądania. Pozdrawiam Kuba Warsztat: Edytowane 2 Marca 2022 przez x_bandit 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Świetna robota, malunki i brudzing to klasa światowa. Oglądam i podziwiam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 Godzinę temu, mandrivecs napisał: Świetna robota, malunki i brudzing to klasa światowa. Oglądam i podziwiam! Dzięki zwykle robię mniej zamieszania na czołgu, ale ten przez to, że już był wcześniej malowany to chciałem sobie trochę poćwiczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Jestem fanem Twojego modelarstwa w sumie od pierwszego wejrzenia, a tym modelem zaserwowałeś mi kolejną ucztę dla oczu bo 72 w tej wersji to jest dla mnie ikoniczny pojazd z serwisów informacyjnych z lat 90tych. Jak na swoje standardy to poszedłeś dużo odważniej z brudzeniem i eksploatacją i wyszło super - ma realny wygląd prawdziwego "groznego" frontowca No i fajnie wiedzieć, że kiedyś też lepiłeś modele prosto z pudła Jeszcze mam pytanie do ciebie jako eksperta w tych sprawach - do budowy wersji B1 lepszy Trumpeter czy Meng? No i jeszcze jedno pytanie bo przypuszczam, że się pewnie orientujesz - Trumpeter ma dwa wydania tej wersji w dosyć rozbieżnych cenach - czy różnią się czymś naprawdę konkretnym żeby wytłumaczyć różnicę w cenie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Kuba moje gratki bardzo ładnie ci wyszło malowanie i brudzing , co do podstawki jak będziesz robił to go nie wkopuj jak na fotce bo szkoda takiego ładnego dziobka chować w jamę Pozdrawiam Mirek . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 28 minut temu, TAW napisał: Jestem fanem Twojego modelarstwa w sumie od pierwszego wejrzenia, a tym modelem zaserwowałeś mi kolejną ucztę dla oczu bo 72 w tej wersji to jest dla mnie ikoniczny pojazd z serwisów informacyjnych z lat 90tych. Jak na swoje standardy to poszedłeś dużo odważniej z brudzeniem i eksploatacją i wyszło super - ma realny wygląd prawdziwego "groznego" frontowca No i fajnie wiedzieć, że kiedyś też lepiłeś modele prosto z pudła Jeszcze mam pytanie do ciebie jako eksperta w tych sprawach - do budowy wersji B1 lepszy Trumpeter czy Meng? No i jeszcze jedno pytanie bo przypuszczam, że się pewnie orientujesz - Trumpeter ma dwa wydania tej wersji w dosyć rozbieżnych cenach - czy różnią się czymś naprawdę konkretnym żeby wytłumaczyć różnicę w cenie? Dzięki TAW No tak też mam podobnie jeśli chodzi o ikonę wojny w Czeczenii, 72ka po tym jak w Groznym (pierwsza wojna czeczeńska) zostało zniszczonych wiele 80tek została główną siłą uderzeniową w walkach w Czeczenii. 80ki wbrew obiegowej opinii wcale nie były słabsze od 72B czy B1. Jednak były mało ekonomiczne ze względu na turbinę gazową. A Grozny to już inna w ogóle historia tam problemem było słabe rozpoznanie/ komunikacja/ dowodzenie itd. czołgi pozostawiono same sobie, bez piechoty. W typowym miejskim terenie nie można się dziwić temu co z nimi zrobili bojownicy czeczeńscy. Oj tam ekspert od razu. Przy budowie, w sumie samych rusków, po prostu trochę już przesiedziałem i poczytałem też trochę Jeśli chodzi o Menga to dla mnie on wymiata ze względu na winylową powłokę klejoną do wieży- ma zaje...stą teksturę. To co dla mnie jest minusem w wersji T-7b1 Menga to łączenie kostek w sekcje, wolałbym każdą kostkę mieć oddzielnie. Niby w Trumpku też trochę jest sekcji połączonych K-1, ale na pewno mniej niż w Mengu. Na plus Menga jest też moim zdaniem wogóle wieża i jej super odwzorowana powierzchnia i kształt. No i ruchome zawieszenie. Co do trumpetera to jeśli planujesz budowę B lub B1 kup ten zestaw Trumpeter 09555 T-72B1 MBT (w/kontakt-1 reactive ). Nie kupuj tego Trumpeter 05599 Russian T-72B/B1 MBT (w/kontakt-1 reactive armor) bo przepłacisz, a w zestawie masz tylko dodatkową alternatywną wierzchnią płytę wanny. Różnicy w cenie nie potrafię w ogóle wytłumaczyć. Bo jak dla mnie oba zestawy pozwalają złożyć te same pojazdy -> B i B1. Brakuje tylko w instrukcji jak zamontować celownik działonowego wersji B (części są w ramkach). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 Teraz, Mirek66 napisał: Kuba moje gratki bardzo ładnie ci wyszło malowanie i brudzing , co do podstawki jak będziesz robił to go nie wkopuj jak na fotce bo szkoda takiego ładnego dziobka chować w jamę Pozdrawiam Mirek . Dzięki będę pamiętał o dziobku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Propo tej faktury powierzchni antyradiacyjnych to widziałem jak jeden facet robił je ze sreberka wyścielającego paczki papierosów. Wyszło naprawdę przekonująco ale pewnie ten patent już znałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 6 minut temu, TAW napisał: Propo tej faktury powierzchni antyradiacyjnych to widziałem jak jeden facet robił je ze sreberka wyścielającego paczki papierosów. Wyszło naprawdę przekonująco ale pewnie ten patent już znałeś Tak robiłem to już sreberkami i tu są 2 patenty. Jeden to kleisz taki papierek do części, a drugi to odciskasz go w powierzchni wcześniej traktując ją Tamką extra thin W opcji pierwszej ciężko jest wyciąć te malutkie kółeczka w sreberku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 24 Lutego 2022 Share Napisano 24 Lutego 2022 Model rewelacyjny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 25 Lutego 2022 Autor Share Napisano 25 Lutego 2022 14 godzin temu, copycat napisał: Model rewelacyjny. jakoś straciłem ostatnio zapał do modelarstwa..... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 (edytowane) Mam to samo. Ps mam nadzieję że oryginał Czeczeńscy roz.... w piz.u. Edytowane 26 Lutego 2022 przez copycat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 16 Marca 2022 Share Napisano 16 Marca 2022 Piękne wykonanie. Swoim modelem wpisujesz się idealnie w moje wyobrażenie jak model powinien wyglądać. Nic ująć nic dodać. Pięknie zrobione zdjęcia oddające samo piękno wykonania. Przy zdjęciach zastanawia mnie czy stosunkowo mała głębia ostrości jest zastosowana przez Ciebie celowo aby poniekąd nabrały takiego artystycznego wyglądu? W dniu 25.02.2022 o 10:03, x_bandit napisał: jakoś straciłem ostatnio zapał do modelarstwa..... Mnie przez moment ogarnęły podobne odczucia, że w obliczu wojny nie powinno się tworzyć modeli broni w szerokim tego słowa znaczeniu ale przypomniałem sobie co mnie skłoniło do wstąpienia do wojska. Właśnie fascynacja sprzętem wojskowym to spowodowała, fascynacja która później ukierunkowała się na tworzenie modeli z polskimi oznaczeniami. Wystarczy zadać sobie pytanie po co to robimy. Czy po to żeby wspierać okupantów? Nie sądzę. Sądzę, że po to żeby tworzyć swój maleńki kawałek historii. Bądźmy przeciwko wojnie. Bądźmy przeciwko putinowi przez małe p ale nie dajmy się zwariować. Nie wszyscy Rosjanie popierają putina przez małe p i to co robi. Ja pewnie nigdy nie zrobię modelu rosyjskiego czołgu ale Ty rób dalej to co robisz. Nie odbieraj nam przyjemności oglądania Twoich dzieł. Powtórzę jeszcze raz. Nie dajmy się zwariować. Przepraszam za ten polityczny off-top. W dniu 26.02.2022 o 11:31, copycat napisał: Ps mam nadzieję że oryginał Czeczeńscy roz.... w piz.u. Ja też mam taką nadzieję. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 17 Marca 2022 Share Napisano 17 Marca 2022 Jakimś cudem mi umknął ten model... świetna robota jak zawsze, za każdym razem jestem pełen podziwu dla realizmu, który potrafisz osiągnąć. Czym robiłeś weathering, jak można spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 17 Marca 2022 Share Napisano 17 Marca 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 W dniu 16.03.2022 o 07:13, Endrju napisał: Piękne wykonanie. Swoim modelem wpisujesz się idealnie w moje wyobrażenie jak model powinien wyglądać. Nic ująć nic dodać. Pięknie zrobione zdjęcia oddające samo piękno wykonania. Przy zdjęciach zastanawia mnie czy stosunkowo mała głębia ostrości jest zastosowana przez Ciebie celowo aby poniekąd nabrały takiego artystycznego wyglądu? Mnie przez moment ogarnęły podobne odczucia, że w obliczu wojny nie powinno się tworzyć modeli broni w szerokim tego słowa znaczeniu ale przypomniałem sobie co mnie skłoniło do wstąpienia do wojska. Właśnie fascynacja sprzętem wojskowym to spowodowała, fascynacja która później ukierunkowała się na tworzenie modeli z polskimi oznaczeniami. Wystarczy zadać sobie pytanie po co to robimy. Czy po to żeby wspierać okupantów? Nie sądzę. Sądzę, że po to żeby tworzyć swój maleńki kawałek historii. Bądźmy przeciwko wojnie. Bądźmy przeciwko putinowi przez małe p ale nie dajmy się zwariować. Nie wszyscy Rosjanie popierają putina przez małe p i to co robi. Ja pewnie nigdy nie zrobię modelu rosyjskiego czołgu ale Ty rób dalej to co robisz. Nie odbieraj nam przyjemności oglądania Twoich dzieł. Powtórzę jeszcze raz. Nie dajmy się zwariować. Przepraszam za ten polityczny off-top. Ja też mam taką nadzieję. Pozdrawiam. Andrzej. Dzięki, a z tą głębią ostrości to kwestia ograniczonych możliwości telefonu, którym je robię Staram się żeby chociaż detal w "obszarze zainteresowania" był ostry Niestety nie jestem w stanie nic więcej z niego wyciągnąć. Nie za bardzo czuję też potrzebę wydawania kilku tysięcy na dobry aparat do zdjęć modeli Tak zgadzam się. Choć teraz mam bardzo dużo referencji, w której Siły Zbrojne Ukrainy przejęły sprzęt rusków . Będzie się na czym wzorować..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 W dniu 17.03.2022 o 18:26, halset napisał: Jakimś cudem mi umknął ten model... świetna robota jak zawsze, za każdym razem jestem pełen podziwu dla realizmu, który potrafisz osiągnąć. Czym robiłeś weathering, jak można spytać? Weathering to głównie oleje Van Ghogh. Poza tym tamiya panel liner brązowy, light rust AK, pigmenty Vallejo siena claro i desert dust, pigment AK asphalt road dirt, tamiya weathering master w kilku miejscach no i kredki AK (Które bardzo lubię bo można je na kilka sposobów użyć) i to chyba tyle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 15 minut temu, x_bandit napisał: Weathering to głównie oleje Van Ghogh. Poza tym tamiya panel liner brązowy, light rust AK, pigmenty Vallejo siena claro i desert dust, pigment AK asphalt road dirt, tamiya weathering master w kilku miejscach no i kredki AK (Które bardzo lubię bo można je na kilka sposobów użyć) i to chyba tyle A do czego i jakich kredek z AK używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 (edytowane) 11 minut temu, patrykd napisał: A do czego i jakich kredek z AK używasz? 09/16 zacieki i kumulujący się piach 06/07 otarcia zielonym oraz nieregularne zróżnicowanie koloru na większych płaskich powierzchniach po rozwodnieniu. 13/14 rdza i stary zmęczony metal 18 przetarcia metaliczne, broń 02/04 tam gdzie mi czegoś brakuje Edytowane 20 Marca 2022 przez x_bandit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 56 minut temu, x_bandit napisał: Tak zgadzam się. Choć teraz mam bardzo dużo referencji, w której Siły Zbrojne Ukrainy przejęły sprzęt rusków . Będzie się na czym wzorować..... No to cieszy mnie takie podejście Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi