kornik_69 Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 To miejsce nierówno się zeszło podczas połączenia połówek kadłuba i jest należycie wyszpachlowane (jeśli w ogóle było szpachlowane) i wyszlifowane. Niestety ale teraz już raczej nic z tym nie zrobisz.Jedyne wyjście to: 1. Zmywać farbę i kalkomanie do gołego plastiku 2. Szpachlować 3. Szlifować 4. Polerować 5. Malować od nowa Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 To miejsce nierówno się zeszło podczas połączenia połówek kadłuba i jest należycie wyszpachlowane (jeśli w ogóle było szpachlowane) i wyszlifowane. Niestety ale teraz już raczej nic z tym nie zrobisz.Jedyne wyjście to: 1. Zmywać farbę i kalkomanie do gołego plastiku 2. Szpachlować 3. Szlifować 4. Polerować 5. Malować od nowa Pozdrawiam Kornik Dzięki za pomoc. Szlifowanie tego okaże się chyba bardzo trudne ze względu na imitacje płytek w tym miejscu. hmm szkoda A czym najlepiej zmywać farbę, bo szykuje się do renowacji jednego modelu i bardzo by mi się to przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekimprezawrx Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 siema mam pytanie czy można użyć zwykłego sprayu do pomalowania karoseri modelu czy trzeba specjalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 4 Października 2011 Share Napisano 4 Października 2011 Witam. Mam pytanie, Airfix....jaką jakością prezentują modele samolotów tej firmy. Chodzi mi o skalę 1/72. Jako początkujący zastanawiam się nad zakupem modeli z okresu II WW. Ceny tych modeli nie są wygórowane, zastanawiam się nad ich jakością(spasowanie i odwzorowanie). Posiadam kilka modeli w skali 1/48 ale zanim zabiorę się za ich wykonanie chciałbym potrenować i nauczyć się na trochę łatwiejszych. Proszę o Wasze opinie i ewentualne sugestie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zdravko Napisano 4 Października 2011 Share Napisano 4 Października 2011 Witam. Mam pytanie, Airfix....jaką jakością prezentują modele samolotów tej firmy. Chodzi mi o skalę 1/72. Jako początkujący zastanawiam się nad zakupem modeli z okresu II WW. W tej skali na pewno na uwagę zasługują nowe modele wypuszczone stosunkowo niedawno na rynek i tak pochlebne opinie w "72" zbierają: Messerschmitt Bf110E Messerschmitt BF109G Supermarine Spitfire Mk.IX C Supermarine Spitfire MkI / MkkIIa Są to zupełnie nowe modele, z tego co pamiętam zapowiadane jest nowe Zero oraz P40. Może niech to rozwiną Ci, którzy siedzą w tej skali, ale zaletą pozostałych modeli airfix'a jest to, że po prostu są - generalnie są to produkcje mające 30 i więcej lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 Witaj, generalnie najpierw sklej kabinę, potem pomaluj podkładem i lakierem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrCh Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 mam takie pytanie do Was. Sklejam swój pierwszy model (EC-135) i uwaliła mi się mała szybka klejem... :( jest trochę matowa, czy jest jakiś sposób aby ją trochę oczyścić? Używam kleju Humbrol Liquid Poly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 mam takie pytanie do Was. Sklejam swój pierwszy model (EC-135) i uwaliła mi się mała szybka klejem... :( jest trochę matowa, czy jest jakiś sposób aby ją trochę oczyścić? Używam kleju Humbrol Liquid Poly Jeśli to mała prosta szybka, to zrób nową z folii np. z opakowania po zabawkach. Jeśli chcesz szybkę wyczyścić to moim zdaniem trzeba ją wykleić, a potem wypolerować, zaczynasz (obowiązkowo na mokro) papierem ściernym ok. 600 - 1000 potem drobniejszymi, potem pasta polerska i filc. Jeśli nie masz past polerskich to pasta do zębów, ale taka najpodlejsza, te lepsze nie polerują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubi88wwy Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Witam,jestem tu nowy,tak że witam;) i zadam od razu pytanie,jaki podkład użyć przed malowanie aerografem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Witam,jestem tu nowy,tak że witam;) i zadam od razu pytanie,jaki podkład użyć przed malowanie aerografem? A może podasz coś bliżej, co chcesz malować, jakimi farbami, jakie jest Twoje doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubi88wwy Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 doświadczenie ejst niewielkie,chcę pomalować model auta farbą metaliczną firmy HUMBROL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 To raczej wskazany jest porządny podkład. Proponuję: Mr. Surfacer 1200. Wymaga kupienia specjalnego rozpuszczalnika. Surfacer uwidacznia wszelkie nierówności, więc malujesz nim cały model, potem na mokro szlifujesz defekty, malujesz miejsca zeszlifowane, znów szlifujesz itd, aż cała powierzchnia będzie idealna. Wtedy metalic i jak dobrze wyschnie (minimum 3-4 dni), na wierzch warstwę zabezpieczającą z lakieru bezbarwnego tzw werniks. Można dać kilka warstw i potem wypolerować. W jednej książce spotkałem zapis, że pod metaliki nie dajemy podkładu bo one muszą wgryźć się w plastik, ale ja bym to włożył między bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelblitz Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Chaos Black Citadela na przykład, ale ten z puszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Mam do Was pytanie jaki środek wybrać do zabezpieczenia modelu w bezbarwnym macie? Chodzi mi o to, że nie chcę modelu pomalować sidoluxem, bo potem będzie się błyszczał... Drugą sprawa jest to jak/czym położyć kalkę na taki matowy kolor/podkład, aby nie było widać filmu kalki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 By model miał matowe wykończenie, to trzeba go potraktować matowym lakierem bezbarwnym. Polecam lakiery Model Master Acrylic lub Gunze H. Co do drugiego pytania, to kalkomanie należy nakładać na błyszczącą powierzchnię przy użyciu płynów do kalkomanii! Dopiero po zakończeniu pracy z kalkomanią możemy zająć się matowieniem powierzchni. Poczytaj o kalkomaniach w dziale poradnikowym. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 Tak tak właśnie się dowiedziałem co nieco i sprawa wygląda tak: lakier bezbarwny błyszczący (ja używam Sidolux) -> ewentualny wash -> kalki -> lakier bezbarwny matowy Jeśli coś pomyliłem poprawcie mnie Czy mówisz o tym MM??? Nie ma po nim "trupiej żółci"?: http://www.esklep.pantera.pl/4636-flat-clear-akryl-p-1023.html Osobiście wolę konsystencje akrylu czyli takie coś jak Sidolux, bardzo dobrze mi się takim czymś robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 Lakier błyszczący - Kalkomanie - Lakier błyszczący - Wash a dalej już wedle uważania i modelu jaki się buduje. Można położyć końcową powłokę matową, satynową lub błyszczącą, a można położyć mat i bawić się w przygotowanie śladów eksploatacji, po których to dopiero kładziemy ostateczną warstwę. Lakierów Model Master Acrylics używam na bieżąco i nie mam z nimi problemów. Trzeba je tylko każdorazowo dobrze wymieszać i rozcieńczyć. Biegiem marsz do działu poradnikowego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 Wybacz moją nie zaradność, ale czy nie chodzi ci przypadkiem o Model Master Acrylic i z tej serii bezbarwny mat - Flat Clear Acryl 30ml? Bo pod hasłem Model Master Acrylics nic nie mogę znaleźć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 Tak dokładnie. Po prostu niechcący użyłem liczby mnogiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 To w takim razie wybiorę jego. Dzięki za pomoc, mam nadzeiję, że będzie mi się na nim dobrze pracowało. Chociaż zawsze chwale farby MM ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaackDanieLs Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 jestem początkujacym modelarzem co poradzicie na dobry poczatek w sensie samolot jaki skleic ze skali 1:72 ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 A jaki Cię konkretnie okres interesuje? Mile widziany budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaackDanieLs Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 hm jesli budzet to na poczatek tak do 30 moze mniej zl zeby sie nauczyc i jak nabiore juz wprawy to potem zaczne drozsze i wieksze kupowac jesli chodzi o okres to koniec II wojny swiatowej wiem ze messerchmitty juz byly ale jak to mowia lepiej sie poradzic doswiadczonych niz porwac sie z motyka na slonce wydac 100zl i potem zalowac ze sie tak zepsulo model dlatego pytam tu na forum o porady itd. jaki jako pierwszy model by bardziej zaawansowany doswiadczony modelarz mi poradzil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Mam pytanie chcialbym sie dowiedziec czym polerowac powierzchnie po pomalowaniu metalizerem mr.Metal color i kiedy to znaczy po polozeniu np koloru aluminium mam odrazu po wyschnieciu polerowac czy pomalowac lakierem i dopiero wtedy Prosze o szybka odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 jestem początkujacym modelarzem co poradzicie na dobry poczatek w sensie samolot jaki skleic ze skali 1:72 ? pozdrawiam Niedrogi, nieźle spasowany, z niezłym detalem nawet, dzięki tym argumentom wybrałem swój pierwszy model. Czyli Messerschmitt z ICM w skali 1/72 i raczej mogę polecić na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi