Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 573
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Witam.

Jestem totalnie zielony, więc moje pytanie będzie banalne.

Mam plastikowy model firmy fujimi, chce na niego nałożyć dodane w zestawie kalki, ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Mógłby ktoś mi opisać jakąś technikę lub podać link na forum? Korzystając z szukajki, nic konkretnie nie znalazłem.

Pozdrawiam

1. Namocz kalkomanie (pojedynczo)

2.Weś kawałki papieru z kalkomanią

3. Zsuń kalkomanie

4. Gotowe

Dodam jeszcze jedno, jeżeli masz starą kalkę to po zamoczeniu może Ci się rozlecieć na małe kawałki z którymi nic już nie zrobisz.

Pomaluj całą kalkę sidoluxem albo lakierem bezbarwnym,

poczekaj jak wyschnie i powycinaj,

namocz,

przenieś delikatnie na model (spróbuj zsunąć pędzelkiem, wacikiem do uszu) i tyle.

Żeby zabezpieczyć kalkę przed przypadkowym zdrapaniem pomaluj cały model lakierem bezbarwnym.

• 1 month later...
Napisano
Dzięki za porade Kopcok , bardzo ciekawy i pouczający ten 3 link . Dzięki

Nie ma sprawy...

• 1 month later...
Napisano

Jestem nowy i jak to nowy Mam pare pytań

1 noszę sie z zamiarem kupnem mojego pierwszego plastikowego modelu mniej więcej coś takiego http://allegro.pl/revell-05707-ferrari-set-ii-zestaw-upominkowy-i1669621507.html . chciałbym aby zestaw już miał klej i farbki. Czy z takich zestawów da sie jakoś ładnie wykonać taki model czy lepiej kupować osobno farbki itd.

2 czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć od czego zaczać kompletować "warsztat" ?

3 i czym najlepiej maluje się modele spray pedzelek itp

z góry dziękuje i pozdrawiam

Napisano

1) Ten klej i farbki to praktycznie dokładnie to samo co można kupić osobno Revell'a więc możesz brać bez obaw. To tak jak mawiają - żeby sprawdzić czy Ci to siądzie bo i tak 99% zestawów nie posiada żadnej chemii więc i tak będziesz musiał kupić.

Te zestawy są całkiem przyzwoite z tego co słyszałem.

2) Warsztat należy bezwzględnie należy kompletować od chęci, wytrwałości, dokładności i spokoju ducha (czasem wiąże się to z zakupem nerwosolu ). A z bardziej materialnych rzeczy to pinceta/y , papier ścierny, pilniczki, obcinaczki, dobry nożyk/ skalpel, szpachlówka, pędzelki różnej maści (w zależności od potrzeb), klej i farbki (w zależności od potrzeb) etc. - poczytaj forum zobacz inne warsztaty i poradniki bo naprawdę długo by wymieniać. W zasadzie to wymieniłem takie podstawowe rzeczy ale w miarę upływu czasu poprostu warsztat sam się kompletuje w zależności od potrzeb.

3) w kolejności: aerograf, spray, pędzel (spray dodałem z uwagi na to, że twój model to samochód). W przypadku autek wnętrza, silnik, układ jezdny etc. możesz śmiało malować pędzlem natomiast kasty broń boże nie tykaj pędzlem. Nie mając aerografu elementy karoserii można śmiało malować ogólnie dostępnymi sprayami. Z firm które mi się tu nawijają na myśl to Motip i tym podobne (właściwie to podchwyciłem to od kolegów z forum od cywili bo sam raczej maluje aero:) ).

To tak na początek ale czytaj i ucz się sporo tu informacji jak zacząć przygodę z tym hobby .

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Piotrek

P.S. Załóż też warsztat na forum a zobaczysz, że wszyscy chętnie pomogą.

Napisano
Witam.

Jestem totalnie zielony, więc moje pytanie będzie banalne.

Mam plastikowy model firmy fujimi, chce na niego nałożyć dodane w zestawie kalki, ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Mógłby ktoś mi opisać jakąś technikę lub podać link na forum? Korzystając z szukajki, nic konkretnie nie znalazłem.

Pozdrawiam

Chyba jednak coś na forum na ten temat jest:

viewtopic.php?f=104&t=22731

Jestem nowy i jak to nowy Mam pare pytań

1 noszę sie z zamiarem kupnem mojego pierwszego plastikowego modelu mniej więcej coś takiego http://allegro.pl/revell-05707-ferrari- ... 21507.html . chciałbym aby zestaw już miał klej i farbki. Czy z takich zestawów da sie jakoś ładnie wykonać taki model czy lepiej kupować osobno farbki itd.

2 czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć od czego zaczać kompletować "warsztat" ?

3 i czym najlepiej maluje się modele spray pedzelek itp

z góry dziękuje i pozdrawiam

Koledze również polecam dokładne przeszukanie działu poradnikowego bo było o tym już wiele razy.

Powiem tylko, że zestawy zawierające w sobie farby i kleje i tak nie są wystarczające jeśli myślimy o poważniejszym sklejaniu. Radziłbym jednak zaopatrzyć się osobno w odpowiednie narzędzia oraz chemię.

Po pierwsze musisz zadać sobie pytanie jakie konkretne modele chcesz sklejać i w tym kierunku rozwijać swój warsztat.

Na początek (dość ogólnie) będą Ci potrzebne:

-Klej do plastiku (np. Revell Contacta lub Tamiya Plastic Cement);

-Szpachlówka (np. Revell Plasto, Tamiya Putty, Gunze Dissolved Putty)

-Podstawowe kolory farb (na początek najlepiej akryle) takie jak: biel, czerń, czerwień, bezbarwny mat i połysk itp... oraz farby do konkretnego modelu dobrane na podstawie instrukcji lub dokumentacji zdjęciowej lub przeliczników.Przydałby się również podkład;

-Płyny do nakładania kalkomanii (np. Gunze lub Microscale);

-Pędzelki (numery 00,2 i ewentualnie 4 do większych powierzchni);

-Ostry nożyk do tapet lub skalpel;

-Pilniczek;

-Pinceta;

-Papier wodny (1000,1500,2000);

-Taśma maskująca (najlepiej żółta taśma Tamiya);

-Szmatki bawełniane (np. wycięte ze starego t-shitru);

-Spirytus i benzyna ekstrakcyjna (lub rozcieńczalnik) do rozcieńczania farb mycia pędzelków. Ten pierwszy do mycia po akrylach, a ten drugi do mycia po emaliach;

Najlepiej modele maluje się aerografem, ale całe oprzyrządowanie wraz z kompresorem to już konkretniejszy wydatek. Jeśli chcesz koniecznie sklejać samochody cywilne to do malowania mniejszych elementów używaj na razie pędzelków, a do karoserii farb w spray'u.

Przy sklejaniu cywili ważna jest gładkość i połysk powierzchni dlatego dla uzyskania dobrych efektów będą Ci potrzebne narzędzia i specyfiki do polerowania.

To tyle na początek (dosłownie początek )

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

Już od dłuższego czasu przeglądam forum, wzorując się na Waszych dziełach. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak wykonać efekt przetarcia metalu na modelu i czym najlepiej to robić?

Napisano
Już od dłuższego czasu przeglądam forum, wzorując się na Waszych dziełach. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak wykonać efekt przetarcia metalu na modelu i czym najlepiej to robić?

Najprostszą techniką, jak przychodzi mi na myśl jest DRYBRUSH... Technika ta była już opisana na forum http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=7322

Możesz również pomalować dany element metalizerem, namalować kamuflaż, a potem uszkodzić powierzchnię tego ostatniego uzyskując ciekawy efekt...

Moim zdaniem, dobrze zakupić sobie model treningowy, czyli pole do wypróbowania różnych technik itp...

Mam nadzieję, że pomogłem

Pozdrawiam Kami

• 2 weeks later...
Napisano

Panowie, pozwólcie, że dam wam pierwszą okazję żeby mnie zlinczować

Zdecydowałem się na zakup UM 370 M4 Sherman w sklepie http://www.mojehobby.pl/UM-M4-Sherman-p-1-1241882.html i jak rozumiem ze zdjęcia instrukcji tam podanego potrzebne są farby Humbrola 33, 53, 87, 110, 155, 191. Korzystając z przelicznika farb wiem, że można te farby zastąpić odpowiednimi Pactrami jeżeli się nie mylę rozcieńczanymi wodą. Mogę użyć tutaj owych Pactr czy koniecznie muszę używać Humbrola. Z tego co rozumiem Pactry są łatwiejsze w użyciu dla początkujących prawda? Jeżeli zamówię model, trochę farb i klej to czy wystarczy mi to do sklejenia modelu? Przerażają mnie te rozcieńczalniki, lakiery, aerografy - ja tylko chcę skleić czołg jak najmniejszym sumptem i zobaczyć czy mi się to spodoba.

Napisano

Przede wszystkim Pactry to farby akrylowe a Humbrol to farby olejne;-) musisz sam popróbować czym będzie Ci lepiej malować - domyślam się, że będziesz malował pędzlem, jak na pierwszy model polecam farby akrylowe. Poczytaj tylko poradniki jak malować pędzlem żeby smug nie robić i do dzieła.

Napisano

Wybrałem, wydaje mi się być niezły bo i części za dużo nie ma, jest tani i fajnie może się nad nim pracować. A co?

Napisano

UM robi dobre modele ale wymagają trochę nakładu pracy - szlifowania i szpachlowania niedostatków, napiszę Ci na priv co w tej samej kwocie bym Ci polecał jak na pierwszy raz.

• 2 weeks later...
Napisano
Witam czy może mi ktoś wytłumaczyć jak pobrudzić model wrc czyli jakieś błoto i piach ?

sebekimprezawrx, dla czego rejestrujesz się jako inna osoba? Za to grozi ban.

Napisano

Mam takie pytanie, jestem w posiadaniu modelu i na jego nosie widać nieestetycznie połączenie. Zaznaczę iż model jest pomalowany i pokryty 1 warstwą Sidoluxu. W miejscu tym jest imitacja płytek i dlatego jak byłem nie doświadczony nie chciałem tego wyrównać bo pozbyłbym się tego "efektu". Czy da się coś z tym zrobić, aby było równe i ładne?

Napisano
Mam takie pytanie, jestem w posiadaniu modelu i na jego nosie widać nieestetycznie połączenie. Zaznaczę iż model jest pomalowany i pokryty 1 warstwą Sidoluxu. W miejscu tym jest imitacja płytek i dlatego jak byłem nie doświadczony nie chciałem tego wyrównać bo pozbyłbym się tego "efektu". Czy da się coś z tym zrobić, aby było równe i ładne?

Mógłbyś powiedzieć o jaki model chodzi ? Najlepiej byłoby gdyby wrzucił zdjęcie rzeczonego fragmentu.

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

Mógłbyś powiedzieć o jaki model chodzi ? Najlepiej byłoby gdyby wrzucił zdjęcie rzeczonego fragmentu.

Pozdrawiam

Kornik

Nie ma problemu. Chodzi mi o łączenie pod oknami - zaznaczone na czerwono na zdjęciu.

dsc04972u.jpg