MaciejW Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 Witam, W końcu skończyłem ten model, zatem trzeba pokończyć pozostałe zaczęte i rozpocząć coś nowoczesnego na gąsienicach. Starałem się odwzorować pojazd z dywizji Großdeutchland z numerem taktycznym "5" finalnie wyszła tylko lekka inspiracja, jednak już od samego początku nie miałem zamiaru odwzorowywać w 100% danego pojazdu. Chciałbym serdecznie podziękować każdemu dopingującemu w warsztacie. Specjalne podziękowania należą się @meser262 z wsparcie merytoryczne. Model ten był dla mnie dosyć przełomowy, jak dla mnie najlepszy w karierze - co nie znaczy, że idealny, jest jeszcze całkiem sporo technik do poprawy. Z dodatków: - Zapinki od Abera - Hans od Alpine Miniatures - Gałązki od Mantis Miniatures - Całkiem sporo scartchu Bez przedłużania zapraszam do oglądania: No i fotki modelu na podstawce tutaj uprzedzam, że mikstura która ma scalić pojazd z podłożem nie wyschła jeszcze gdy robiłem zdjęcia. Mam nadzieję, że się podoba 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 Bardzo fajny ale patrząc na zdjęcia oryginału zastanawiam się czy przejścia kolorów nie powinny być bardziej ostre. Jeśli chodzi o wykonanie i malowanie 5+ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 Twoj model posłuży mi na pewno do inspiracji różnych technik jakie na nim zastosowałeś. Mnie się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 Czwórka bez tych szurcernów to jest jednak ładny czołg. A sam model wyszedł Ci znakomicie. Szczególnie podobają mi się efekty rdzy na tłumiku i narzędziach oraz malowanie - połączenie szarości i jasno brązowych akcentów wygląda bardzo atrakcyjnie. Umiar we wszystkich stosowanych technikach sprawił, że nic nie wybija się na pierwszy plan, nie przysłania innych efektów i tworzy spójną kompozycje, która przyjemnie się ogląda. Dobrze też wybrnąłeś z tego błota na etapie warsztatowym. Całość dopełnia elegancki figurant z trzydniowym zarostem i świetna, również nie przesadzona podstawka (bardzo fajnie zatopiłeś gąsienice w mokrym gruncie ). Czy najlepszy w Twojej karierze i czy przełomowy? Leopard też mi się bardzo podobał ale jednak wysiłek który włożyłeś w budowanie każdego z efektów na tym modelu sprawia, że chyba masz rację Mam jeszcze pytanko o podstawkę bo chodzi mi po głowie zrobione uniwersalnej, która pasowałaby nie tylko pod jeden pojazd, a taka koncepcja z dosyć płaskim terenem i niedużą roślinnością jak masz tutaj by mi bardzo odpowiadała (oczywiście potrzebowałbym zrobić bardziej suchy grunt). Roślinność to cięta mata czy kępki - poproszę nazwę i producenta i czy najpierw kładłeś grunt i na to zieleń czy przestrzeń między trawą uzupełniałeś później "ziemią"? I to mokre błocko w którym zatopiona jest gąsienica to co to jest? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 23 Lutego 2022 Autor Share Napisano 23 Lutego 2022 Cieszę, że się podoba a jeszcze bardziej cieszę się, że kogoś zainspirowałem swoimi technikami Godzinę temu, TAW napisał: Roślinność to cięta mata czy kępki - poproszę nazwę i producenta i czy najpierw kładłeś grunt i na to zieleń czy przestrzeń między trawą uzupełniałeś później "ziemią"? I to mokre błocko w którym zatopiona jest gąsienica to co to jest? Roślinność własnej roboty, ale po "nightshiftowemu" Mianowicie robię na już przygotowanym gruncie kupki nierozcieńczonego kleju do drewna i na to trawka elektrostatyczna z sadzarki. Dzięki temu wychodzą całkiem naturalne skupiska trawy a nie "angielski trawnik". I tutaj najlepszy fragment jak wszystko dobrze przeschnie cała podstawka dostaje czarny podkład i zaczyna się proces malowania trawy na zielono i ziemi na odcienie ziemiste z aerografu. Po tym etapie przychodzi moment na malowanie kamyczków i działam błotnymi siuwaksami. Co do gruntu na styrodur nakładam glinkę samoutwardzalną. Gdy glinka wyschnie nakładam fakturę ziemi czyli mieszanka kleju do drewna, wody, gipsu, i drobnego piasku (można dodać ziemi z ogródka). Polecam zobaczyć filmiki nightshifta. A mikstura w której jest zatopiony czołg to mieszczanka migowskich siuwaksów: Fresh Mud, Wet Mud, Moist Ground. Tutaj kilka fotek z przebiegu budowy: 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 Świetnie wyszło. Dobór kolorów bardzo fajny, nawet to błoto, razem z podstawką, ma rację bytu. Dodatkowy plus za laleczkę w pastelowej koszulce od Hugo Bossa. Kibicowanie Ci przy pracach było przyjemnością. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 No Panie, co tu pisać? Model ładny, sporo zdjęć więc jest na czym oko zawiesić, ale prawdziwa uczta dla oka to zaczyna się jak przejdziemy do modelu z podstawką i Hansem. Wielkie brawo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 9 godzin temu, TAW napisał: Czwórka bez tych szurcernów to jest jednak ładny czołg. Z schurcenami, czy bez Długolufa czwórka rulez!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oleslaw Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 Fajny motyw z tymi liściami 9.80/10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 Mi się baaaardzo podoba! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Kwietnia 2022 Share Napisano 5 Kwietnia 2022 (edytowane) Elegancko wyszedł. III i IV wchodzą mi bardziej niż inne niemieckie pancerny więc jest dodatkowy bonus. Edytowane 7 Kwietnia 2022 przez bazylms 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 Chyba widziałem Twoją pracę na relacji z "Ciupagi 2022". Byłeś? Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 29 Maja 2022 Autor Share Napisano 29 Maja 2022 Byłem, byłem. Nawet coś wpadło za tą "czwórkę" co jak zawsze bardzo cieszy i motywuje do dalszej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 29 Maja 2022 Share Napisano 29 Maja 2022 1 minutę temu, MaciejW napisał: Byłem, byłem. Nawet coś wpadło za tą "czwórkę" co jak zawsze bardzo cieszy i motywuje do dalszej pracy No to super. Gratulacje! Tak myślałem, że to Twoja "czwórka" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi