reggy Napisano 26 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2008 Wydaje mi się, że weszliśmy w rozdział pod tytułem - "Reggy miesza wersje Panther". Patrzyłem sobie na fotkę z tymi zwłokami na pace, doszedłem do wniosku, że Pan tak leży, że musi być oparty o ten podwyższony wlot powietrza. A że ten wlot jest fajniejszy niż płaski, to go z chęcią wykonałem (była przeprawa z blaszkami - trzeba było wyginać paski w obręcze...). Za tym poszła późniejsza płyta silnika (szerzej zaczepy) i chyba muszą pójść późne wydechy. Na fotce widzę chyba wcześniejsze wydechy (wygięta rura ), ale ledwo to widać... No i jak już dam późne wydechy, to i chyba jarzmo powinno być późne - te ze spłaszczoną dolną częścią. Ale tego nie mogę naciągnąć, bo na fotce widać, że jarzmo jest wczesne . I namieszałem z wersjami przez ten wyższy wlot... Eh, ale chociaż blachy fajnie idą Zacząłem robić fakturę stali. Jako że tył się palił, zrobiłem na razie tylko na tyle wieży wstęp do nadpalonej farby. Może wyjść ciekawie - zobaczymy - jeszcze trochę się podszlifuje. No i że prawa osłona wlotu odpadła (nawet nawierciłem ją że niby dziury po śrubach a w kadłub wstawiłem pourywane śruby-trzeba je teraz przyszlifować) i widać grubość górnego plastiku, czeka mnie chyba miejscowe pocienienie tego miejsca, bo póki co to w przeliczeniu na skalę ma z 45mm grubości. Wedle założeń, czołg dostał strzały w prawy tył. Coś mu się tam podjarało trochę, lekko wybuchło, pogięło się. Na oparach już jechał to za dużo się nie zniszczyło. Wstępnie mamy takie coś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Biedny zasobniczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Biedny wiatrak...(czy jak to się tam nazywa..) BIEDNA Pantera...xD A tak serio to bardzo fajne te "ślady po pociskach"...Jak zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
art1992 Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 chocby reggy teraz zaczął skakac po tym modelu to i tak koniec końca będzie fajny. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Hmm... A jeszcze nie zaczął skakać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Hmm, ten wiatrak wygląda dosyć nienaturalnie, prędzej bu się pogiął i całkowicie rozerwał niż pękł na pół, druga sprawa to grill który wyrwał śruby, przypuszczam po obserwacji fotek , ze wszelka eksplozja wyrywałaby raczej cały płat przedziału nad chłodniczego niż tylko grill. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Lipca 2008 Autor Share Napisano 2 Lipca 2008 Hmm, ten wiatrak wygląda dosyć nienaturalnie, prędzej bu się pogiął i całkowicie rozerwał niż pękł na pół, druga sprawa to grill który wyrwał śruby, przypuszczam po obserwacji fotek , ze wszelka eksplozja wyrywałaby raczej cały płat przedziału nad chłodniczego niż tylko grill. Trudne by to było do zrobienia, jak dla mnie, trochę wnętrza jeszcze by trzeba było odtworzyć... Powiedzmy, że tu wybuchu prawie nie było, od temperatury pękło Ehh... Miało być z fotek i realistycznie, a wychodzi "tfurczość" własna. No nic Mam już w pełni ukształtowaną wizję dioramki. Pantera szturmowała ulicę z ogródka pomiędzy dwoma budynkami (zapewne ruinami). Ogródek miał betonowy (ew. ceglany) mur z żelaznymi prętami oddzielający od ulicy. Pantera atakując/uciekając przebiła się przez ten murek, zostawiła trochę "siebie" po drodze i trafiła pod ostrzał. Lekko się zapaliła. Po jakimś czasie, gdy pożar już zgasł a pozostałym załogom udało się wyprzeć nieprzyjaciela, dwóch Niemców podziwia wrak. Normalnie można film nakręcić. Tak więc - Pantera będzie stała na granicy chodnik/bruk, za nią rozwalony mur i ruiny. Więc pewnie i gruz będzie, i trochę zieleni. Póki co, skleciłem podstawkę, muszę to teraz gipsem zapełnić. Trochę blach jeszcze zostało, pobawię się jeszcze z fakturami spalonych części, trochę wydechy trzeba podciągnąć... No nic, chociaż mam zabawę. Kiedyś widziałem fotkę późnego Tygrysa z podobnie rozwalonym kołem... Jeden Pan Figurant miał dziurę w głowie, ale na skroni na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 mimo wszystko zrobilbym ciut ciasniejsza baze, jak na jeden pojazdjest ciut zbyt przestronna / nawet zakladajac ruinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Pantera szturmowała ulicę z ogródka pomiędzy dwoma budynkami (zapewne ruinami). Ogródek miał betonowy (ew. ceglany) mur z żelaznymi prętami oddzielający od ulicy. Pantera atakując/uciekając przebiła się przez ten murek, zostawiła trochę "siebie" po drodze i trafiła pod ostrzał. Lekko się zapaliła. Po jakimś czasie, gdy pożar już zgasł a pozostałym załogom udało się wyprzeć nieprzyjaciela, dwóch Niemców podziwia wrak. Normalnie można film nakręcić. Pantera u bram? O jeden mur za daleko? Za murami wroga? Złoto dla zmurszałych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Lipca 2008 Autor Share Napisano 2 Lipca 2008 mimo wszystko zrobilbym ciut ciasniejsza baze, Czy ja wiem... Jak dojdą ruiny za Panterą, chodnik i bruk zrobi się ciut ciaśniej... A na mniejszej mogłoby to by być ZA ciasno... Nie lubię zresztą jak mi pół czołgu wisi za dioramką Zresztą, jakby się okazało, że jest za dużo miejsca, to zawsze mogę gdzieś rzucić: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Zabrakło Ci Pafica jeszcze: "Panthera braci" -w końcu te Helmuty obok moga mieć jedną mamę Helgę "Das Panther" -czołg może mieć przygody równie ciekawe jak okręt podwodny "Panthera z Memphis" -jw. "1945" - w wydaniu komediowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 A najlepszym będzie: "Stary co zrobiłeś z moją bryką" na podstawie filmu "Stary gdzie jest moja bryka" Dioramka zapowiada się wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Znalazłem taki link: http://www.ww2incolor.com/forum/showthread.php?t=4040 Sporo ciekawych fotek pantery różnych wersji. Może coś się przyda na dioramkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 bardzo fajnie - ja zgadzam się z Subgrafikiem - mniejsza i ciaśniejsza scena - zrób tak please. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Lipca 2008 Autor Share Napisano 2 Lipca 2008 Rafał zasugerował dorzucenie gdzieś odrzuconej wieży od czegokolwiek. Mam jakąś późną "czwórkę" i ją zaadaptuje jako wypełniacz. Ale jak dojdą pokraczne budynki, to na pewno będzie lepiej wyglądało... Przerabianie podstawki nie wchodzi w grę, bo mam dość "stolarki" na jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 Jakieś dziwne są te beczki... sugeruje kupić Tamiyowski zestaw beczek i kanistrów. Tani i bardzo dobry szczegół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Lipca 2008 Autor Share Napisano 2 Lipca 2008 Dumo, to jest Tamiyowski zestaw beczek Ale tylko sklejone, nie obrabiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 To w takim razie musiałem miec jakiś inny zestaw, te wyglądają bardziej jak amerykańskie beczki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 2 Lipca 2008 Share Napisano 2 Lipca 2008 "Saving Reggy`s Panther" Diorameczka będzie ciekawa, nie wypowiadam się jako ogniomistrz, bo nigdy wcześniej "sfajczonego" czołgu nie robiłem. A nadpalony ludzki zezwłok gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 A najlepszym będzie: "Stary co zrobiłeś z moją bryką" na podstawie filmu "Stary gdzie jest moja bryka" Dioramka zapowiada się wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Dumo, to jest Tamiyowski zestaw beczek Ale tylko sklejone, nie obrabiane. Reggy, to nie może być zestaw niemieckich beczek od Tamiyi. Wczoraj dostałem paczkę min. z tym zestawem i tam beczki nie dość, że są odlane z zielonego tworzywa, to jeszcze wyglądają zupełnie inaczej niż Twoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Pozostało jeszcze 4 pancernych i panthera Różowa panthera Stawka wieksza niz panther Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 3 Lipca 2008 Autor Share Napisano 3 Lipca 2008 Reggy, to nie może być zestaw niemieckich beczek od Tamiyi. Ło taki. Jak je wyszlifuje to będą inaczej wyglądały, bo ja je naprawdę tylko zalałem klejem i skleciłem do kupy żeby już były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 ło ło ło ten zestawik to taki fajniutki jest przytuliłbym go nieco bliżej. Zrób proszę fotki wyprasek i prześlij mi na jedrzej.korbal@gmail.com ok ? Zadowolony z niego jesteś, ile Cię kosztował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Hmm... ja mam taki zestaw niemieckich gratów, gdzie widać, że beczki mają odmienne obejmy, niż na Twoich: Nazwa zestawu: "German Fuel Drum Set" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi