Adamerio Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 Hej, ma ktoś jakiś sprawdzony patent na cięcie igieł lekarskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 najlepiej brzeszczotem. Jednak "brzeszczot" trzeba zrobić. Robię go z żyletki nacinając ostrze (pilnikiem przeciągając w poprzek ostrza lub nożem segmentowym uderzając w ostrze). Czynność trzeba powtarzać co jakiś czas, bo resurs takiej piły jest krótki. Może być miniszlifierka z tzw. tarczą do cięcia. Nada się jeszcze "piłka czeska", ale nie próbowałem bo było mi szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 Można też pilniczkiem o przekroju "łezki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 Ja tnę nożem segmentowym bo mi nie szkoda. Kładę igłę tak, żeby leżała płasko samą metalową częścią na macie i tnę przyłożonym nożem przesuwając nim w przód i w tył tak, że igła się roluje. W końcu się robi rowek, aż się ją przetnie. Można dodatkowo włożyć do igły drucik o odpowiedniej średnicy, to dodatkowo zabezpieczy igłę przed zgnieceniem. Ale nożyk raczej przesuwam z małym naciskiem, dzięki czemu igła się nie zgniata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 Metoda @Vieh_san, ponadto igły utwardzane po przerolowaniu łatwo pękają ( te grubsze od 0,5 mm) cięcie małą tarczą do multiszfierki, ale potem trzeba ogradować końce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 (edytowane) Dremelem lub Proxxonem -tarczą diamentową: Lub zwykła korundową: Edytowane 4 Marca 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Marca 2022 Super Moderator Share Napisano 4 Marca 2022 Ja igłę ucinam kombinerkami i pilnikiem diamentowym ściśnięty koniec szlifuję. Cały proces trwa jakieś 10-20 sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 Cążki modelarskie (mogą być te za 7 zł). Wkładamy igłę między ostrza i niezbyt mocno naciskając, obracamy igłę, żeby się zrobił delikatny rowek wokół. potem się łatwo odłamują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Teach Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 Cienkie igły można przeciąć cęgami do drutu a koniec przeszlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi