Adamerio Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 Hej, ma ktoś jakiś sprawdzony patent na cięcie igieł lekarskich? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imt Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 najlepiej brzeszczotem. Jednak "brzeszczot" trzeba zrobić. Robię go z żyletki nacinając ostrze (pilnikiem przeciągając w poprzek ostrza lub nożem segmentowym uderzając w ostrze). Czynność trzeba powtarzać co jakiś czas, bo resurs takiej piły jest krótki. Może być miniszlifierka z tzw. tarczą do cięcia. Nada się jeszcze "piłka czeska", ale nie próbowałem bo było mi szkoda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawbo Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 Można też pilniczkiem o przekroju "łezki". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vieh_san Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 Ja tnę nożem segmentowym bo mi nie szkoda. Kładę igłę tak, żeby leżała płasko samą metalową częścią na macie i tnę przyłożonym nożem przesuwając nim w przód i w tył tak, że igła się roluje. W końcu się robi rowek, aż się ją przetnie. Można dodatkowo włożyć do igły drucik o odpowiedniej średnicy, to dodatkowo zabezpieczy igłę przed zgnieceniem. Ale nożyk raczej przesuwam z małym naciskiem, dzięki czemu igła się nie zgniata. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 Metoda @Vieh_san, ponadto igły utwardzane po przerolowaniu łatwo pękają ( te grubsze od 0,5 mm) cięcie małą tarczą do multiszfierki, ale potem trzeba ogradować końce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 (edited) Dremelem lub Proxxonem -tarczą diamentową: Lub zwykła korundową: Edited March 4, 2022 by robertmodelarz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted March 4, 2022 Super Moderator Share Posted March 4, 2022 Ja igłę ucinam kombinerkami i pilnikiem diamentowym ściśnięty koniec szlifuję. Cały proces trwa jakieś 10-20 sekund. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Dmitruk Posted March 7, 2022 Share Posted March 7, 2022 Cążki modelarskie (mogą być te za 7 zł). Wkładamy igłę między ostrza i niezbyt mocno naciskając, obracamy igłę, żeby się zrobił delikatny rowek wokół. potem się łatwo odłamują. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edward Teach Posted March 7, 2022 Share Posted March 7, 2022 Cienkie igły można przeciąć cęgami do drutu a koniec przeszlifować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts