HKK Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 (edytowane) Do napisania tematu skłoniła mnie aukcja na eBayu z modelem P-51 Matchboxa. Tytuł opisywał zestaw jako oryginalny, z pierwszej edycji 1973r. Już zdjęcie pudełka wskazywało, że model jest z drugiej edycji, bo pudełko było jednoczęściowe z okienkiem z folii. Czyli co najmniej 1974 r. Ale to drobiazg. Wypraski w środku były w kolorach srebrnym i zielonym, co absolutnie nie występowało w modelach z lat 70-tych. Instrukcja również pochodzi z późniejszych czasów, bo jest czarno-biała. Jednym słowem - fejk sprzedawany jako oryginalny vintage. Na szczęście stare Matchboxy są łatwo odróżnialne. Nie wiem jak to jest w przypadku innych firm, ale trzeba uważać na późne wypraski we wczesnych pudełkach. Ww aukcja wciąż wisi, więc nie dajcie się nabrać. Edytowane 5 Marca 2022 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 A ile oni za niego chcieli? Bo jeżeli ktoś bardzo chce za zestaw porównywalny bądź co bądź do wielu innych zapłacić wielokrotnie drożej, to jak to mówią: kto bogatemu zabroni? Kiedy rośnie bańka cenowa, to zwykle jest to jak prośba o kłopoty. Przykład: gdybym chciał kupić od tajemniczego nieznajomego arcydzieło mistrzów holenderskich - na pewno autentyczne! za marne kilkaset tysięcy złotych - co byście mi poradzili? Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 Ja zauważyłem nową modę na produkcję replik OPAKOWAŃ ! Na razie widzę to głównie przy samochodzikach, ale kto wie, jak to się rozwinie .Tu sprzedawca lojalnie uprzedza o replice pudełka, niestety, trafiają się też tacy, którzy jak nie zapytasz to sami nie informują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 te podrabiane Matchboxy juz gdzies widzialem. Bardzo mocne kolory i tak ogladalem troche z daleka, zeby sie nie skusic Pewnie ta sama historia, co proszek Persil, pakowany w stodole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 Zrobiło się ,,modne" vintage , hobby niszowe to zarobić na jeleniu można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 (edytowane) Do usunięcia Edytowane 8 Marca 2022 przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Marca 2022 Autor Share Napisano 8 Marca 2022 W dniu 5.03.2022 o 12:26, pmroczko napisał: A ile oni za niego chcieli? To aukcja. Więc niczego się nie da wywnioskować z ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 No to za ile poszedł - albo ile w danej chwili wołają... Bo linku do aukcji nie ma, pewnie po to, żeby darmowej reklamy nie robić. Ciekaw jestem o jakich pieniądzach tu rozmawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Marca 2022 Autor Share Napisano 8 Marca 2022 (edytowane) Jeszcze nie poszedł. Cena wywoławcza była niska a póki co zainteresowanych niewielu. Aktualna cena to nieco ponad 6 funtów. Chyba się ludzie orientują, że to nie żadna okazja. A oryginalny Mustang z Matchbox-a to rzadkość z tego co widzę. Mówię oczywiście o wczesnych wydaniach. Edytowane 8 Marca 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 To samo dotyczy Plasticartów. W starych pudełkach nowsze wypraski. Po remoncie form w latach osiemdziesiątych pojawia się inne gniazdo wlewowe pośrodku wypraski. Są tacy, którzy wiedzą, że nie chodzi o model, a o zestaw kolekcjonerski i cena zależy od edycji. W Plasticartach jest jeszcze karteczka z datą produkcji i data na kalkomaniach. Wszystko musi się zgadzać. Jeden spryciarz próbował wydębić ode mnie te karteczki z datami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 az musze swoje Plasticarty sprawdzic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Marca 2022 Share Napisano 23 Marca 2022 W dniu 5.03.2022 o 21:03, kopernik napisał: Ja zauważyłem nową modę na produkcję replik OPAKOWAŃ ! Na razie widzę to głównie przy samochodzikach, ale kto wie, jak to się rozwinie .Tu sprzedawca lojalnie uprzedza o replice pudełka, niestety, trafiają się też tacy, którzy jak nie zapytasz to sami nie informują Na You Tube jest człowiek prowadzący kanał Paul Restorer, na którym prezentuje odnawianie tego typu modeli z Matchboxa. Również wykonuje reprodukcje oryginalnych pudełek, w które spakowane są te modele pojazdów. Jestem ciekaw czy to nie jest sprzedawca z tego kanału ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Marca 2022 Share Napisano 28 Marca 2022 Ktoś szykuje nowości od Matchbox ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 29 Marca 2022 Share Napisano 29 Marca 2022 (edytowane) 12 godzin temu, kopernik napisał: Ktoś szykuje nowości od Matchbox ? To taka zabawa: https://www.facebook.com/NewFKW/ "This is a rebirth of my original 'Fantasy Kit World' page from 2013 and is a place where fictional kits which were never produced by those brands depicted (but might have been - and still might be) are brought to life with authentic looking box art and packaging. " "Jest to odrodzenie mojej oryginalnej strony „Fantasy Kit World” z 2013 roku i jest miejscem, w którym fikcyjne zestawy, które nigdy nie zostały wyprodukowane przez te marki (ale mogły być – i nadal mogą być) są ożywiane autentycznie wyglądającą grafiką pudełkową i opakowaniem." Edytowane 29 Marca 2022 przez Wymysl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi