barszczo Napisano 1 Sierpnia Share Napisano 1 Sierpnia Godzinę temu, marek d napisał: Wszystko dalej to wina kolegi @barszczo, narobił apetytu a że szafa skrywa różności No brawo, oglądam . A jaki mundurek będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 1 Sierpnia Autor Share Napisano 1 Sierpnia (edytowane) W dniu 1.08.2024 o 18:41, greatgonzo napisał: tego Suttona nieco podformować, Nie, strach go ruszać. Nie dawno w innym miejscu komplementowałeś kabinkę nic lepszą.Tak że ten nie przekonasz mnie. W dniu 1.08.2024 o 18:44, barszczo napisał: A jaki mundurek będzie? Nie powiem na razie. Edytowane 5 Sierpnia przez marek d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 5 Sierpnia Autor Share Napisano 5 Sierpnia Kolejnego nudnego spitfira można by jakoś trochę ożywić. Wycinać, nie wycinać..... nigdy takich operacji nie robiłem. Prawie zawsze było z pudła . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia Zdecydowanie wycinać, połowę roboty masz już za sobą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia Popieram, pod nóż! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia Myślę że decyzja już podjęta, kolega się tylko droczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 8 Sierpnia Autor Share Napisano 8 Sierpnia Wycięte, wpasowane, pryśnięte podkładem by wykryć uszkodzenia powierzchni te rzeczywiste i urojone. Poszło lepiej niż kabina Airesa do F-16. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia Super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia Klapy będą zamknięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia Ladnie, ładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 8 Sierpnia Autor Share Napisano 8 Sierpnia Oj tam..... wkleić gotowca żadna sztuka. 6 godzin temu, greatgonzo napisał: Klapy będą zamknięte? Tak klapy do lądowania będą zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 3 Września Autor Share Napisano 3 Września Coś tam powoli się robi. Łatwiej manewrować samym skrzydłem niż całym modelem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Września Share Napisano 3 Września 6 minut temu, marek d napisał: Łatwiej manewrować samym skrzydłem niż całym modelem. Co kto lubi, krateczka rządzi jak widzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 6 Września Autor Share Napisano 6 Września W dniu 3.09.2024 o 21:01, barszczo napisał: krateczka rządzi jak widzę Trudno trafić w Twoje gusta z kratką, bo widzę że różne Ci się podobają. Zresztą chyba wydałeś już wyrok nie czekając końca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Września Share Napisano 6 Września Marku nie ma się co przejmować.Krata zawsze w modzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Września Share Napisano 6 Września 10 minut temu, Xmen napisał: Marku nie ma się co przejmować.Krata zawsze w modzie. Zawsze . Już nic nie mówię, czekam na zabiegi upiększające . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 6 Września Autor Share Napisano 6 Września Godzinę temu, Xmen napisał: Marku nie ma się co przejmować.Krata zawsze w modzie. Paweł ja się nie przejmuję. Ja lubię kratkę, dla mnie to wyjście do dalszych działań lepszych/ gorszych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 8 Września Autor Share Napisano 8 Września Australijskie Spitfire VIII. Na wielu fotkach widać coś No właśnie co? Widoczne jest okucie krawędzi czy ostrzegawcze malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września 33 minuty temu, marek d napisał: Widoczne jest okucie krawędzi czy ostrzegawcze malowanie. Zdecydowanie okucie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 8 Września Autor Share Napisano 8 Września 14 minut temu, barszczo napisał: Zdecydowanie okucie To idźmy krok dalej:śmigło nie malowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września Raczej bardzo mocno zmęczone, tutaj trochę mniej: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września 2 godziny temu, marek d napisał: śmigło nie malowane? No. Jak to drewniane śmigło od Spitfire. A okucia raczej obstawiałbym wymienione, niż zużyte. Ale nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 9 Września Autor Share Napisano 9 Września To śmigło to taka ciekawostka. Nie było moim zamiarem by ktoś za mnie szukał informacji bo moje szukanie może być obarczone błędem. 21 godzin temu, greatgonzo napisał: . Jak to drewniane śmigło od Spitfire. A okucia raczej obstawiałbym wymienione, niż zużyte. Ale nie wiem. Tyle to nawet ja wiem że drewniane. Pomijając technologię wytwarzania, finalnie było czymś pokryte bo mało kiedy widać to okucie, patrz foto. Wymiana okucia? Moim zdaniem nie, raczej wyrównanie stanu który pokazał @barszczo ze względu na problematyczne wyważenie. Wszystko to nic nie znaczy bo nie wiem czy i jak to się przełoży na mojego Spita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września Tu https://polskiesmigla.pl/producent/dowty-rotol/ można poczytać i obejrzeć śmigla. Rozne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września O drewnianych łopatach wiedzą wszyscy :). A na załączonym zdjęciu rzeczywiście nie widać okuć. Głownie dlatego, że ich tam nie ma. Bo fota przedstawia Spitfire z całkowicie metalowym Rotolem. Śmigło w testach wypadało identycznie jak drewniane i stosowane było równolegle, choć wyraźnie rzadziej. O drewnianym śmigle wspomniałem w tym kontekście: W dniu 8.09.2024 o 20:23, marek d napisał: To idźmy krok dalej:śmigło nie malowane? Te łopaty faktycznie nie były malowane, tylko powlekane rodzajem tworzywa zwanym Rotoloid. Nie mogło się to wytrzeć, co najwyżej odprysnąć, albo odłazić płatami. I takie śmigło rzeczywiście nie nadawało się do dalszego użytku. Malowane były jedynie żółte końcówki i właśnie te okucia. I tu, jak w każdym innym śmigle, otarta farba nie dyskwalifikowała go do użytku. Zdjęcia z takimi naruszonymi okuciami nie są wielką rzadkością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi