Skocz do zawartości

P- 40 N, Spitfire Mk IX, N1K2-J, P-51D, A6M3 Typ 32 i inne - 1/ 48; pamiętnik sklejacza szczęśliwego.

marek d

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
W dniu 1.08.2024 o 18:41, greatgonzo napisał:

tego Suttona nieco podformować,

Nie, strach go ruszać. :mrgreen: Nie dawno w innym miejscu komplementowałeś kabinkę nic lepszą.Tak że ten nie przekonasz mnie.

W dniu 1.08.2024 o 18:44, barszczo napisał:

A jaki mundurek będzie?

Nie powiem na razie. :nie_powiem:

Edytowane przez marek d

• 4 weeks later...
W dniu 3.09.2024 o 21:01, barszczo napisał:

krateczka rządzi jak widzę

Trudno trafić w Twoje gusta z kratką, bo widzę że różne Ci się podobają. :mrgreen:

Zresztą chyba wydałeś już wyrok nie czekając końca.

• Haha 1

Godzinę temu, Xmen napisał:

Marku nie ma się co przejmować.Krata zawsze w modzie.

Paweł ja się nie przejmuję.  :o  Ja lubię kratkę, dla mnie to wyjście do dalszych działań lepszych/ gorszych.

• Like 1

To śmigło to taka ciekawostka. Nie było moim zamiarem by ktoś za mnie szukał informacji bo moje szukanie może być obarczone błędem. :mrgreen:

21 godzin temu, greatgonzo napisał:

. Jak to drewniane śmigło od Spitfire.

A okucia raczej obstawiałbym wymienione, niż zużyte. Ale nie wiem.

Tyle to  nawet ja wiem że drewniane. Pomijając technologię wytwarzania, finalnie było czymś pokryte bo mało kiedy widać to okucie, patrz fotosupermarine-spitfire-mk-ix-fighter-02.thumb.png.421d78d67438e3ae0f50b443bd5801c9.png.

Wymiana okucia? Moim zdaniem nie, raczej wyrównanie stanu który pokazał @barszczo ze względu na problematyczne wyważenie.

Wszystko to nic nie znaczy bo nie wiem czy i jak to się przełoży na mojego Spita.  :cool:

O drewnianych łopatach wiedzą wszyscy :). A na załączonym zdjęciu rzeczywiście nie widać okuć. Głownie dlatego, że ich tam nie ma. Bo fota przedstawia Spitfire z całkowicie metalowym Rotolem.  Śmigło w testach wypadało identycznie jak drewniane i stosowane było równolegle, choć wyraźnie rzadziej.

O drewnianym śmigle wspomniałem w tym kontekście:

W dniu 8.09.2024 o 20:23, marek d napisał:

To idźmy krok dalej:śmigło nie malowane? 

Te łopaty faktycznie nie były malowane, tylko powlekane rodzajem tworzywa zwanym Rotoloid. Nie mogło się to wytrzeć, co najwyżej odprysnąć, albo odłazić płatami. I takie śmigło rzeczywiście nie nadawało się do dalszego użytku. Malowane były jedynie żółte końcówki i właśnie te okucia. I tu, jak w każdym innym  śmigle, otarta farba nie dyskwalifikowała go do użytku.  Zdjęcia z takimi naruszonymi okuciami nie są wielką rzadkością.