Fixer Napisano 23 Marca 2022 Share Napisano 23 Marca 2022 (edytowane) F-15E Strike Eagle z zestawu Hasegawy, wzbogacony o blaszki Eduarda oraz fotele i dysze Aires. Asymetryczny zestaw podwieszeń był stosowany wg nieistniejącej już strony f-15e.info w Operation Iraqi Freedom Edytowane 25 Marca 2022 przez Fixer 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 23 Marca 2022 Share Napisano 23 Marca 2022 Bardzo mi się model i wykonanie podoba i to mimo tego, że zbytnio za wyglądem F-15 nie przepadam, szczególnie z opuszczonym podwoziem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 Ładny model pięknego samolotu, jestem na tak. Co się stało z owiewką, jakoś matowo wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 Fixer - piękny model, wygląda bardzo dobrze! Jedną uwagę bym miał, jeżeli chodzi o podwieszenia - niebieskie paski na bombach oznaczają bomby ćwiczebne (bez materiału wybuchowego) - jaki jest sens mieszania bomb "żywych" z ćwiczebnymi w ten sposób? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 to dla zmylki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 Piękny model. Piękny samolot. Piękne wykonanie. Jak byś nieco bardziej doświetlił model podczas robienia zdjęć to zobaczyli byśmy więcej szczegółów tego pięknego modelu. Warto by było. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 Bardzo ładny! Podoba mi się rozjaśnianie paneli. Też go niedawno popełniłem tylko z zestawu Academy. Z uwag, to koledzy już wspominali o szkle i pomieszanych bombach ale to nie wpływa zbytnio na ogólny pozytywny odbiór. Jestem na tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 Mnie również się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 Super. Z którego zestawu robiony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 25 Marca 2022 Autor Share Napisano 25 Marca 2022 53 minuty temu, _OldMan_ napisał: Super. Z którego zestawu robiony ? E39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 To jest nowe opracowanie czy jakiś wcześniejszy zestaw tylko przypudrowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 25 Marca 2022 Autor Share Napisano 25 Marca 2022 Stare ramki, ale z wklęsłymi liniami plus nowe części specyficzne dla F-15E. Stateczniki pionowe, zbiorniki konforemne i parę drobiazgów. Ogólnie dość męczący model. Na pewno warto wymienić zestawowe dysze na jakąś żywicę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 25 Marca 2022 Autor Share Napisano 25 Marca 2022 19 godzin temu, pmroczko napisał: Fixer - piękny model, wygląda bardzo dobrze! Jedną uwagę bym miał, jeżeli chodzi o podwieszenia - niebieskie paski na bombach oznaczają bomby ćwiczebne (bez materiału wybuchowego) - jaki jest sens mieszania bomb "żywych" z ćwiczebnymi w ten sposób? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Kurde przypał... Zdziwiło mnie to, bo ogólnie kojarzę oznaczenia amerykańskich ładunków i powinienem ogarnąć, więc zrobiłem małe dochodzenie i znalazłem winnego Tak jak pisałem wcześniej, posiłkowałem się stronką f-15E.info, zakładając że to sprawdzone przez pasjonatów informacje. A tam taki kwiatek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 bardzo ładne wykonanie mojego ulubieńca Jestem zdecydowanie na tak , tym bardziej ze ten sam zestaw z masa dodatków czeka i u mnie w magazynie na zlitowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 Jak ten zestaw się ukazał, to wszyscy chcieli ten ładunek robić, gdzie samolot był obwieszony bombkami jak choinka: Tu wszystkie bombki są "niebieskie" - puste w środku, w przypadku kasetówek to jest łatwe - bo były powieszone na prototypie tylko do pokazania, a prototyp by nie przeniósł pełnej masy. Pozdrawiam i do usłyszenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 7 godzin temu, pmroczko napisał: Jak ten zestaw się ukazał, to wszyscy chcieli ten ładunek robić, gdzie samolot był obwieszony bombkami jak choinka: Tu wszystkie bombki są "niebieskie" - puste w środku, w przypadku kasetówek to jest łatwe - bo były powieszone na prototypie tylko do pokazania, a prototyp by nie przeniósł pełnej masy. Pozdrawiam i do usłyszenia Paweł Czyli ujmując to najprościej są to pokazowe atrapy bomb bojowych. Czy dobrze to zrozumiałem? Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 Nie żebym był jakimś ekspertem, ale z tego co na szybko w sieci poszukałem to widzę, że jako "demonstrator technologii" Strike Eagle wzięto dwumiejscowego F-15 (wczesnego), który nie był powzmacniany do przenoszenia bomb. No to żeby pokazać, co potencjalnie jest do zrobienia potrzebowali jakichś wyjątkowo lekkich bomb. No to wzięli kasetowe Rockeye - które maja blaszaną skorupę i do niej normalnie ładuje się mniejsze bombeczki - no i w tym przypadku wystarczyło ich nie ładować, żeby dostać coś co w efekcie było przerośniętą puszką po piwie, ale bardzo groźnie wyglądającą. A w ogólności Amerykanie mają taki system, że żółty pierścionek oznacza materiał wybuchowy, brązowy pierścionek to silnik rakietowy, niebieski pierścionek to makieta/ćwiczebny - coś co nie wybucha, elektronika może działać. Czasem cała rakieta jest niebieska, wtedy też to jest rakieta. Czerwony pierścionek to zapalający (np. napalm) a szary to chemiczny - dym, biały fosfor albo inne świństwo. Bardziej zjadliwa chemia może mieć jeszcze inne kolory, a czasem też występuje to razem z żółtm pierścionkiem, który oznacza, że w środku jest ładunek wybuchowy, który to rozrzuca. To tak w skrócie, jeżeli kogoś to interesuje... Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 26 Marca 2022 Autor Share Napisano 26 Marca 2022 (edytowane) Nawiasem mówiąc, to zestaw E39 pozwala też na wykonanie konfiguracji demonstracyjnej z Rockeye, o której pisze @pmroczko Edytowane 26 Marca 2022 przez Fixer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 4 godziny temu, pmroczko napisał: Nie żebym był jakimś ekspertem, ale z tego co na szybko w sieci poszukałem to widzę, że jako "demonstrator technologii" Strike Eagle wzięto dwumiejscowego F-15 (wczesnego), który nie był powzmacniany do przenoszenia bomb. No to żeby pokazać, co potencjalnie jest do zrobienia potrzebowali jakichś wyjątkowo lekkich bomb. No to wzięli kasetowe Rockeye - które maja blaszaną skorupę i do niej normalnie ładuje się mniejsze bombeczki - no i w tym przypadku wystarczyło ich nie ładować, żeby dostać coś co w efekcie było przerośniętą puszką po piwie, ale bardzo groźnie wyglądającą. A w ogólności Amerykanie mają taki system, że żółty pierścionek oznacza materiał wybuchowy, brązowy pierścionek to silnik rakietowy, niebieski pierścionek to makieta/ćwiczebny - coś co nie wybucha, elektronika może działać. Czasem cała rakieta jest niebieska, wtedy też to jest rakieta. Czerwony pierścionek to zapalający (np. napalm) a szary to chemiczny - dym, biały fosfor albo inne świństwo. Bardziej zjadliwa chemia może mieć jeszcze inne kolory, a czasem też występuje to razem z żółtm pierścionkiem, który oznacza, że w środku jest ładunek wybuchowy, który to rozrzuca. To tak w skrócie, jeżeli kogoś to interesuje... Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Niektórych interesuje. Zawsze coś nowego się człowiek dowie. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Marca 2022 Share Napisano 29 Marca 2022 Gratuluję w pełni zasłużonej fotki tygodnia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 29 Marca 2022 Share Napisano 29 Marca 2022 Przyłączam się do gratulacji. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xatrix_pl Napisano 2 Kwietnia 2022 Share Napisano 2 Kwietnia 2022 Fajna piętnastka, bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 Model bardzo mi się podoba, aczkolwiek kalkomanie są dla mnie zbyt żywe. Może lekko bym to poprzygaszał. Diabeł tasmański jak żywcem wzięty z celuloidu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi