Skocz do zawartości

F-15E Strike Eagle | Hasegawa 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

F-15E Strike Eagle z zestawu Hasegawy, wzbogacony o blaszki Eduarda oraz fotele i dysze Aires.

Asymetryczny zestaw podwieszeń był stosowany wg nieistniejącej już strony f-15e.info w Operation Iraqi Freedom

51957633255_d4b3773749_o.png

51957343649_10b3de1d0b_o.png

51957633320_e795f3d209_o.png

51957343764_f06a3a962c_o.png

51957343829_e07ffd8db0_o.png

51957107643_d7b1a93c83_o.png

51957633580_ee34388b43_o.png

51956055572_8f51fda4b9_o.png

51957344184_de8d647134_o.png

51957107243_6745d0e19a_o.png

51957632925_659db128e3_o.png

51956054722_4dcd87dd42_o.png

51956054132_3cda3e5265_o.png

51957106798_396b15b038_o.jpg

51957106713_d5d3ae291c_o.jpg

51957343054_12db92c6ff_o.jpg

51957044511_f97edf4fd2_o.png

51956054347_121676a080_o.png

51957342619_891df655e4_o.png

Edytowane przez Fixer
  • Like 22
Napisano

Bardzo mi się model i wykonanie podoba i to mimo tego, że zbytnio za wyglądem F-15 nie przepadam, szczególnie z opuszczonym podwoziem.

Napisano

Fixer - piękny model, wygląda bardzo dobrze!

Jedną uwagę bym miał, jeżeli chodzi o podwieszenia - niebieskie paski na bombach oznaczają bomby ćwiczebne (bez materiału wybuchowego) - jaki jest sens mieszania bomb "żywych" z ćwiczebnymi w ten sposób?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Thanks 1
Napisano

Piękny model. Piękny samolot. Piękne wykonanie.

Jak byś nieco bardziej doświetlił model podczas robienia zdjęć to zobaczyli byśmy więcej szczegółów tego pięknego modelu. Warto by było. 😀

Pozdrawiam.

Andrzej.

Napisano

Bardzo ładny! Podoba mi się rozjaśnianie paneli.

Też go niedawno popełniłem tylko z zestawu Academy.

Z uwag, to  koledzy już wspominali o szkle i pomieszanych bombach ale to nie wpływa zbytnio na ogólny pozytywny odbiór.

Jestem na tak 👍

Napisano

Stare ramki, ale z wklęsłymi liniami plus nowe części specyficzne dla F-15E. Stateczniki pionowe, zbiorniki konforemne i parę drobiazgów.

Ogólnie dość męczący model. Na pewno warto wymienić zestawowe dysze na jakąś żywicę.

• Thanks 1
Napisano
19 godzin temu, pmroczko napisał:

Fixer - piękny model, wygląda bardzo dobrze!

Jedną uwagę bym miał, jeżeli chodzi o podwieszenia - niebieskie paski na bombach oznaczają bomby ćwiczebne (bez materiału wybuchowego) - jaki jest sens mieszania bomb "żywych" z ćwiczebnymi w ten sposób?

Paweł

Kurde przypał...

Zdziwiło mnie to, bo ogólnie kojarzę oznaczenia amerykańskich ładunków i powinienem ogarnąć, więc zrobiłem małe dochodzenie i znalazłem winnego :)

Tak jak pisałem wcześniej, posiłkowałem się  stronką f-15E.info, zakładając że to sprawdzone przez pasjonatów informacje. A tam taki kwiatek:

oif_loadout_03.jpg.1ba7cd6723acac6f2297ea3241ae9731.jpg

Napisano

bardzo ładne wykonanie mojego ulubieńca 😀👍

Jestem zdecydowanie na tak , tym bardziej ze ten sam zestaw z masa dodatków czeka i u mnie w magazynie na zlitowanie 😉

Napisano

Jak ten zestaw się ukazał, to wszyscy chcieli ten ładunek robić, gdzie samolot był obwieszony bombkami jak choinka:

20_fs.jpg

Tu wszystkie bombki są "niebieskie" - puste w środku, w przypadku kasetówek to jest łatwe - bo były powieszone na prototypie tylko do pokazania, a prototyp by nie przeniósł pełnej masy.

Pozdrawiam i do usłyszenia

Paweł

Napisano
7 godzin temu, pmroczko napisał:

Jak ten zestaw się ukazał, to wszyscy chcieli ten ładunek robić, gdzie samolot był obwieszony bombkami jak choinka:

20_fs.jpg

Tu wszystkie bombki są "niebieskie" - puste w środku, w przypadku kasetówek to jest łatwe - bo były powieszone na prototypie tylko do pokazania, a prototyp by nie przeniósł pełnej masy.

Pozdrawiam i do usłyszenia

Paweł

Czyli ujmując to najprościej są to pokazowe atrapy bomb bojowych. Czy dobrze to zrozumiałem?

Pozdrawiam.

Andrzej.

Napisano

Nie żebym był jakimś ekspertem, ale z tego co na szybko w sieci poszukałem to widzę, że jako "demonstrator technologii" Strike Eagle wzięto dwumiejscowego F-15 (wczesnego), który nie był powzmacniany do przenoszenia bomb. No to żeby pokazać, co potencjalnie jest do zrobienia potrzebowali jakichś wyjątkowo lekkich bomb. No to wzięli kasetowe Rockeye - które maja blaszaną skorupę i do niej normalnie ładuje się mniejsze bombeczki - no i w tym przypadku wystarczyło ich nie ładować, żeby dostać coś co w efekcie było przerośniętą puszką po piwie, ale bardzo groźnie wyglądającą.

A w ogólności Amerykanie mają taki system, że żółty pierścionek oznacza materiał wybuchowy, brązowy pierścionek to silnik rakietowy, niebieski pierścionek to makieta/ćwiczebny - coś co nie wybucha, elektronika może działać. Czasem cała rakieta jest niebieska, wtedy też to jest rakieta. Czerwony pierścionek to zapalający (np. napalm) a szary to chemiczny - dym, biały fosfor albo inne świństwo. Bardziej zjadliwa chemia może mieć jeszcze inne kolory, a czasem też występuje to razem z żółtm pierścionkiem, który oznacza, że w środku jest ładunek wybuchowy, który to rozrzuca. To tak w skrócie, jeżeli kogoś to interesuje...

Paweł

• Thanks 3
Napisano (edytowane)

Nawiasem mówiąc, to zestaw E39 pozwala też na wykonanie konfiguracji demonstracyjnej z Rockeye, o której pisze @pmroczko

Edytowane przez Fixer
Napisano
4 godziny temu, pmroczko napisał:

Nie żebym był jakimś ekspertem, ale z tego co na szybko w sieci poszukałem to widzę, że jako "demonstrator technologii" Strike Eagle wzięto dwumiejscowego F-15 (wczesnego), który nie był powzmacniany do przenoszenia bomb. No to żeby pokazać, co potencjalnie jest do zrobienia potrzebowali jakichś wyjątkowo lekkich bomb. No to wzięli kasetowe Rockeye - które maja blaszaną skorupę i do niej normalnie ładuje się mniejsze bombeczki - no i w tym przypadku wystarczyło ich nie ładować, żeby dostać coś co w efekcie było przerośniętą puszką po piwie, ale bardzo groźnie wyglądającą.

A w ogólności Amerykanie mają taki system, że żółty pierścionek oznacza materiał wybuchowy, brązowy pierścionek to silnik rakietowy, niebieski pierścionek to makieta/ćwiczebny - coś co nie wybucha, elektronika może działać. Czasem cała rakieta jest niebieska, wtedy też to jest rakieta. Czerwony pierścionek to zapalający (np. napalm) a szary to chemiczny - dym, biały fosfor albo inne świństwo. Bardziej zjadliwa chemia może mieć jeszcze inne kolory, a czasem też występuje to razem z żółtm pierścionkiem, który oznacza, że w środku jest ładunek wybuchowy, który to rozrzuca. To tak w skrócie, jeżeli kogoś to interesuje...

Paweł

Niektórych interesuje. Zawsze coś nowego się człowiek dowie.

Pozdrawiam.

Andrzej.

Napisano

Gratuluję w pełni zasłużonej fotki tygodnia :piwo:

• Thanks 1
Napisano

Model bardzo mi się podoba, aczkolwiek kalkomanie są dla mnie zbyt żywe. Może lekko bym to poprzygaszał. Diabeł tasmański jak żywcem wzięty z celuloidu :)