Skocz do zawartości

F-15E Strike Eagle | Hasegawa 1:72

Fixer

Rekomendowane odpowiedzi

F-15E Strike Eagle z zestawu Hasegawy, wzbogacony o blaszki Eduarda oraz fotele i dysze Aires.

Asymetryczny zestaw podwieszeń był stosowany wg nieistniejącej już strony f-15e.info w Operation Iraqi Freedom

51957633255_d4b3773749_o.png

51957343649_10b3de1d0b_o.png

51957633320_e795f3d209_o.png

51957343764_f06a3a962c_o.png

51957343829_e07ffd8db0_o.png

51957107643_d7b1a93c83_o.png

51957633580_ee34388b43_o.png

51956055572_8f51fda4b9_o.png

51957344184_de8d647134_o.png

51957107243_6745d0e19a_o.png

51957632925_659db128e3_o.png

51956054722_4dcd87dd42_o.png

51956054132_3cda3e5265_o.png

51957106798_396b15b038_o.jpg

51957106713_d5d3ae291c_o.jpg

51957343054_12db92c6ff_o.jpg

51957044511_f97edf4fd2_o.png

51956054347_121676a080_o.png

51957342619_891df655e4_o.png

Edytowane przez Fixer
  • Like 22

Bardzo mi się model i wykonanie podoba i to mimo tego, że zbytnio za wyglądem F-15 nie przepadam, szczególnie z opuszczonym podwoziem.

Fixer - piękny model, wygląda bardzo dobrze!

Jedną uwagę bym miał, jeżeli chodzi o podwieszenia - niebieskie paski na bombach oznaczają bomby ćwiczebne (bez materiału wybuchowego) - jaki jest sens mieszania bomb "żywych" z ćwiczebnymi w ten sposób?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Thanks 1

Piękny model. Piękny samolot. Piękne wykonanie.

Jak byś nieco bardziej doświetlił model podczas robienia zdjęć to zobaczyli byśmy więcej szczegółów tego pięknego modelu. Warto by było. 😀

Pozdrawiam.

Andrzej.

Bardzo ładny! Podoba mi się rozjaśnianie paneli.

Też go niedawno popełniłem tylko z zestawu Academy.

Z uwag, to  koledzy już wspominali o szkle i pomieszanych bombach ale to nie wpływa zbytnio na ogólny pozytywny odbiór.

Jestem na tak 👍

Stare ramki, ale z wklęsłymi liniami plus nowe części specyficzne dla F-15E. Stateczniki pionowe, zbiorniki konforemne i parę drobiazgów.

Ogólnie dość męczący model. Na pewno warto wymienić zestawowe dysze na jakąś żywicę.

• Thanks 1

19 godzin temu, pmroczko napisał:

Fixer - piękny model, wygląda bardzo dobrze!

Jedną uwagę bym miał, jeżeli chodzi o podwieszenia - niebieskie paski na bombach oznaczają bomby ćwiczebne (bez materiału wybuchowego) - jaki jest sens mieszania bomb "żywych" z ćwiczebnymi w ten sposób?

Paweł

Kurde przypał...

Zdziwiło mnie to, bo ogólnie kojarzę oznaczenia amerykańskich ładunków i powinienem ogarnąć, więc zrobiłem małe dochodzenie i znalazłem winnego :)

Tak jak pisałem wcześniej, posiłkowałem się  stronką f-15E.info, zakładając że to sprawdzone przez pasjonatów informacje. A tam taki kwiatek:

oif_loadout_03.jpg.1ba7cd6723acac6f2297ea3241ae9731.jpg

Jak ten zestaw się ukazał, to wszyscy chcieli ten ładunek robić, gdzie samolot był obwieszony bombkami jak choinka:

20_fs.jpg

Tu wszystkie bombki są "niebieskie" - puste w środku, w przypadku kasetówek to jest łatwe - bo były powieszone na prototypie tylko do pokazania, a prototyp by nie przeniósł pełnej masy.

Pozdrawiam i do usłyszenia

Paweł

7 godzin temu, pmroczko napisał:

Jak ten zestaw się ukazał, to wszyscy chcieli ten ładunek robić, gdzie samolot był obwieszony bombkami jak choinka:

20_fs.jpg

Tu wszystkie bombki są "niebieskie" - puste w środku, w przypadku kasetówek to jest łatwe - bo były powieszone na prototypie tylko do pokazania, a prototyp by nie przeniósł pełnej masy.

Pozdrawiam i do usłyszenia

Paweł

Czyli ujmując to najprościej są to pokazowe atrapy bomb bojowych. Czy dobrze to zrozumiałem?

Pozdrawiam.

Andrzej.

Nie żebym był jakimś ekspertem, ale z tego co na szybko w sieci poszukałem to widzę, że jako "demonstrator technologii" Strike Eagle wzięto dwumiejscowego F-15 (wczesnego), który nie był powzmacniany do przenoszenia bomb. No to żeby pokazać, co potencjalnie jest do zrobienia potrzebowali jakichś wyjątkowo lekkich bomb. No to wzięli kasetowe Rockeye - które maja blaszaną skorupę i do niej normalnie ładuje się mniejsze bombeczki - no i w tym przypadku wystarczyło ich nie ładować, żeby dostać coś co w efekcie było przerośniętą puszką po piwie, ale bardzo groźnie wyglądającą.

A w ogólności Amerykanie mają taki system, że żółty pierścionek oznacza materiał wybuchowy, brązowy pierścionek to silnik rakietowy, niebieski pierścionek to makieta/ćwiczebny - coś co nie wybucha, elektronika może działać. Czasem cała rakieta jest niebieska, wtedy też to jest rakieta. Czerwony pierścionek to zapalający (np. napalm) a szary to chemiczny - dym, biały fosfor albo inne świństwo. Bardziej zjadliwa chemia może mieć jeszcze inne kolory, a czasem też występuje to razem z żółtm pierścionkiem, który oznacza, że w środku jest ładunek wybuchowy, który to rozrzuca. To tak w skrócie, jeżeli kogoś to interesuje...

Paweł

• Thanks 3

4 godziny temu, pmroczko napisał:

Nie żebym był jakimś ekspertem, ale z tego co na szybko w sieci poszukałem to widzę, że jako "demonstrator technologii" Strike Eagle wzięto dwumiejscowego F-15 (wczesnego), który nie był powzmacniany do przenoszenia bomb. No to żeby pokazać, co potencjalnie jest do zrobienia potrzebowali jakichś wyjątkowo lekkich bomb. No to wzięli kasetowe Rockeye - które maja blaszaną skorupę i do niej normalnie ładuje się mniejsze bombeczki - no i w tym przypadku wystarczyło ich nie ładować, żeby dostać coś co w efekcie było przerośniętą puszką po piwie, ale bardzo groźnie wyglądającą.

A w ogólności Amerykanie mają taki system, że żółty pierścionek oznacza materiał wybuchowy, brązowy pierścionek to silnik rakietowy, niebieski pierścionek to makieta/ćwiczebny - coś co nie wybucha, elektronika może działać. Czasem cała rakieta jest niebieska, wtedy też to jest rakieta. Czerwony pierścionek to zapalający (np. napalm) a szary to chemiczny - dym, biały fosfor albo inne świństwo. Bardziej zjadliwa chemia może mieć jeszcze inne kolory, a czasem też występuje to razem z żółtm pierścionkiem, który oznacza, że w środku jest ładunek wybuchowy, który to rozrzuca. To tak w skrócie, jeżeli kogoś to interesuje...

Paweł

Niektórych interesuje. Zawsze coś nowego się człowiek dowie.

Pozdrawiam.

Andrzej.

Model bardzo mi się podoba, aczkolwiek kalkomanie są dla mnie zbyt żywe. Może lekko bym to poprzygaszał. Diabeł tasmański jak żywcem wzięty z celuloidu :)