Skocz do zawartości

A6M2 Zero Type 21 - Eduard 1/48

piotr2498

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, RogerM napisał:

No to może dla Ciebie jest to wyzwanie, takie plamy..... Jakbyś tak napisał a nie uogólniał byłoby to bliższe prawdzie i nie prowokowało pytań. 

Faktycznie,  takie uogólnienie to nietakt z mojej strony. Przepraszam. Co prawda nie wiedziałem, że istniejesz bo przecież nie pisaliśmy ze sobą dotychczas niemniej mogłem jednak założyć, że gdzieś tam w modelarskim świecie działasz. Proponuję zatem nową wersję: "mnie robienie plamek wydaje się niełatwe, ale dla RogeraM nie stanowią one problemu".  Dużo lepiej, prawda?

Ironia fajna sprawa, poczucie humoru.... Ale generalnie masz rację, w ogólnym zarysie tak by to wyglądało.  Nawet lepiej wyglądałoby samo: "mnie robienie plamek wydaje się niełatwe".  Kropka. 😀

Edytowane przez RogerM

1 godzinę temu, marek d napisał:

Jak uważasz, ja sądzę że dobrze oświetlone miejsce przy oknie/ nie w pełnym słońcu/ na forumowe potrzeby wystarczy.

Generalnie chodzi mi po głowie namiot bezcieniowy, gdyż chcę robić dobre fotki niezależnie od pory dnia i intensywności światła słonecznego (chciałbym robić też fotki przy pomocy zimnego światła). Mógłbym również dokupić osobne oświetlenie w podobnej cenie co namiot, jednak namiot bezcieniowy jest praktyczniejszy i szybszy w użyciu w porównaniu do rozkładania stanowiska i ustawiania całego oświetlenia. Narazie mam na oku taki produkt https://allegro.pl/oferta/namiot-fotograficzny-bezcieniowy-40cm-led-do-zdjec-11281894188?bi_s=ads&bi_m=productlisting%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=OGQ1Njk5MGUtZGQzYi00YmIyLWIxNjAtYzM5Y2FiZDhiZTNmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=55e55d0f-defe-4730-b932-c72320ece0f6 
Głównie zależy mi na wielkości (aby pomieścił myśliwce w 1/48, oraz aby światło zbytnio nie przekłamywało kolorów i nie było zbyt słabe, lub zbyt intensywne. Może któryś z kolegów forumowiczów poleci jakiś fajny namiot bezcieniowy? :)

W sprawie namiotu nie pomogę bo się nie znam, ale na forum była dyskusja; spróbuj znaleźć.

10 godzin temu, RogerM napisał:

Widzę, że lubisz Mustangi no to proszę,

Dziękuję, ale co ja lubię nie ma nic do rzeczy. Prosiłem o naukę malowania plamek w osobnym temacie by nie śmiecić Piotrowi.

Nie chcesz, trudno będę sam się uczył. Z mojej strony koniec OT. :cool:

Edycja. Piotr zobacz tu na ostatniej stronie jest coś podobnego jak piszesz.

https://modelwork.pl/topic/36979-namiot-bezcieniowy/

Edytowane przez marek d

W temacie namiotu.

Jeżeli masz gdzie postawić rozstawiony to jeszcze ma to sens.

Ja kupiłem 60 cm i rozstawiłem go może trzy razy.Za dużo " zabawy".Żeby rozstawić namiot do zdjęć muszę wszystko  zabierać z przestrzeni roboczej na biurku.

Żarówki dołączone do namiotu są do wymiany . Słabe i dają dziwne światło.

Bez programu do obróbki zdjęć i tak się nie obejdzie.

Jest jeszcze możliwość że to ja nie umiem tego ogarnąć i wtedy proszę tego posta zignorować.:mrgreen:

11 godzin temu, RogerM napisał:

Wiele się z tego zdjęcia nie nauczysz

Kunsztu aerografii też po tym zdjęciu nie widać, ani tych jakże-łatwych-do-zrobienia plamek, od których to zacząłeś bytność na tym forum... 

Edytowane przez Roland_Sebastian

3 godziny temu, marek d napisał:

W sprawie namiotu nie pomogę bo się nie znam, ale na forum była dyskusja; spróbuj znaleźć.

Dziękuję, ale co ja lubię nie ma nic do rzeczy. Prosiłem o naukę malowania plamek w osobnym temacie by nie śmiecić Piotrowi.

Śmiecenie trwa w najlepsze..... 😉

2 godziny temu, Roland_Sebastian napisał:

Kunsztu aerografii też po tym zdjęciu nie widać, ani tych jakże-łatwych-do-zrobienia plamek, od których to zacząłeś bytność na tym forum... 

No pewnie, że nie, za to masz pretekst do ironizowania i złośliwości.  A bytność na forum zacząłem od komentarza na temat przedmiotu tej galerii i ubawu z zachwytu nad malowaniem plam na modelu skali 1-48, oczywiście bardzo ładnych ale ludzie, litości...

3 godziny temu, marek d napisał:

Dzięki za linka. Przyjrzę się tej dyskusji :D A co do tematu malowania plamek, to piszcie śmiało, poczytam waszą dyskusję i może sam się czegoś nauczę :lol:

3 godziny temu, Xmen napisał:

W temacie namiotu.

Jeżeli masz gdzie postawić rozstawiony to jeszcze ma to sens.

Ja kupiłem 60 cm i rozstawiłem go może trzy razy.Za dużo " zabawy".Żeby rozstawić namiot do zdjęć muszę wszystko  zabierać z przestrzeni roboczej na biurku.

Żarówki dołączone do namiotu są do wymiany . Słabe i dają dziwne światło.

Bez programu do obróbki zdjęć i tak się nie obejdzie.

Jest jeszcze możliwość że to ja nie umiem tego ogarnąć i wtedy proszę tego posta zignorować.:mrgreen:

W temacie miejsca do rozstawienia namiotu, to coś by się znalazło u mnie w domu. Głównym moim problemem są właśnie te żarówki które są zazwyczaj w tych namiotach. Zależy mi aby zbytnio nie przekłamywały kolorów modelu, i nie dawały zbyt zimnego lub zbyt ciepłego światła.

5 minut temu, RogerM napisał:

No pewnie, że nie, za to masz pretekst do ironizowania i złośliwości.  A bytność na forum zacząłem od komentarza na temat przedmiotu tej galerii i ubawu z zachwytu nad malowaniem plam na modelu skali 1-48, oczywiście bardzo ładnych ale ludzie, litości...

No sorry, przychodzi człowiek znikąd i zaczyna gadać od rzeczy to nie dziw się, że spotkałeś się z takim a nie innym odzewem. :) BTW sam zacząłeś od złośliwości.@marek dprosił, żebyś pokazał tajniki malowania plamek, ja też z chęcią bym to zobaczył, skoro to takie banalne według Ciebie.

2 minuty temu, Roland_Sebastian napisał:

No sorry, przychodzi człowiek znikąd i zaczyna gadać od rzeczy to nie dziw się, że spotkałeś się z takim a nie innym odzewem. :) BTW sam zacząłeś od złośliwości.@marek dprosił, żebyś pokazał tajniki malowania plamek, ja też z chęcią bym to zobaczył, skoro to takie banalne według Ciebie.

Ani nie jestem znikąd ani nie gadam od rzeczy. Napisałem wyraźnie o co mi chodzi. Wyjaśnienie masz w postach wyżej. Nie pisałem też że cokolwiek jest banalne, to nadinterpretacja, mam po prostu inne zdanie niż Zaruk ale widzę, że nie może ani on ani kilka innych osób tego przyjąć do świadomości. Nie obiecywałem też nikomu minikursu malowania plam, plamek, ciapek, cętek, psów itp.....

59 minut temu, RogerM napisał:

Śmiecenie trwa w najlepsze..

.. dokładnie, zacząłeś od wstawienia zdjęcia od czapy

45 minut temu, RogerM napisał:

Nie obiecywałem też nikomu minikursu malowania plam, plamek, ciapek, cętek, psów itp.....

Nie obiecywałeś, tylko ja  prosiłem o taki kurs. No to jak? Będzie? :cool:

W  tej dyskusji do której link podał marek d a którą sam rozpocząłem jest sporo informacji.

Warto też zainstalować sobie jakiś program do obróbki zdjęć.

Ja używam akurat FastStone Image Viewer ale jest też sporo innych więc do niczego nie namawiam.

Żarówki na pewno do wymiany.

3 minuty temu, Xmen napisał:

W  tej dyskusji do której link podał marek d a którą sam rozpocząłem jest sporo informacji.

Warto też zainstalować sobie jakiś program do obróbki zdjęć.

Ja używam akurat FastStone Image Viewer ale jest też sporo innych więc do niczego nie namawiam.

Żarówki na pewno do wymiany.

Ja używałem do zdjęć z poprzednich galerii (fw-190 F-8 i A-4) programu IrfanView 64. Jednak opcje, które automatycznie ustawiają nasycenie kolorów i kontrast nie za bardzo mi odpowiadają (jeśli chodzi o manualne zmienianie tych opcji, to nie jestem na tyle wtajemniczony w program, aby to robić) Muszę zerknąć na te dwa programy, które zaproponowałeś (Zdjęcia do tej galerii, to są czyste zdjęcia z telefonu, bez żadnej obróbki). W kwestii namiotu, to zastanawiam się nad dwoma namiotami, które zostały poruszone na samym końcu dyskusji, którą kolega @marek dpodlinkował. Widziałem galerie kolegów, którzy korzystali z tych namiotów i zdjęcia wyglądają bardzo ładnie (w zasadzie o to mi chodziło, czyli sprawdzenie jak w praktyce wyglądają zdjęcia modeli wykonane w tych namiotach).

22 minuty temu, piotr2498 napisał:

Widziałem galerie kolegów, którzy korzystali z tych namiotów i zdjęcia wyglądają bardzo ładnie (w zasadzie o to mi chodziło, czyli sprawdzenie jak w praktyce wyglądają zdjęcia modeli wykonane w tych namiotach).

Tylko musiałbyś spytać autorów  czy ich zdjęcia przed publikacją nie były poddane obróbce.

Moje zdjęcia zrobione w namiocie bez obróbki nie nadawały się do pokazania ale ja w tym temacie jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę.

10 minut temu, Xmen napisał:

Tylko musiałbyś spytać autorów  czy ich zdjęcia przed publikacją nie były poddane obróbce.

Moje zdjęcia zrobione w namiocie bez obróbki nie nadawały się do pokazania ale ja w tym temacie jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę.

Jak będę miał już namiot, to będę testował różne programy do obróbki zdjęć 😉

Edytowane przez piotr2498

Fajne malowanie, fajne washe, fajne obróbka powierzchni, bardzo fajna praca przy oszkleniu. Duży plus!

• Thanks 1

W dniu 31.03.2022 o 22:58, piotr2498 napisał:

Co do zwykłych plamek, to gdy ma się do dyspozycji dobry aerograf i dobrą farbę, to nie jest to szczególnie trudne do wykonania. Problem moim zdaniem powstaje gdy chce się zrobić takie malowanie, gdzie nie ma strikte jako takich plam, tylko zielony kolor jest mocno nieregularnie rozpylony po powierzchni samolotu. Malowanie piękne, lecz niestety nie na moje umiejętności, a szkoda, bo przytuliłbym takiego messera z afryki :)
eduard-82165-bf-109g-2-profipack-edition.jpg

Trochę cierpliwości i na spokojnie do się to wymalować. Kiedyś zmalowałem coś takiego

A z innej beczki to przy robieniu Zera z eduarda proponuję trochę poczytać o kolorystyce .  Co pudełko to zmiany, trochę się im to wszystko poplątało.  

13.jpg

Edytowane przez Marek K
  • Like 1