zyziek Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 Wygląda tak jakbyś miał za duże ciśnienie i źle rozcieńczoną farbę. Przez co zasychała w trakcie malowania powodując takie grudy. Musisz poćwiczyć i przejrzeć forum np. tutaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 Mocniej rozcieńcz farbę i zmniejsz cisnienie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 Nie maluj go tak jak techno dekoracje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 O Matko Boska Kożuchowska. Mieszanka mocno wybuchowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 27 Listopada 2022 Autor Share Napisano 27 Listopada 2022 Dzięki panowie. Poćwiczę jeszcze. Ten techno ładny ale nic z tego. Mòj plan jest taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 28 Listopada 2022 Autor Share Napisano 28 Listopada 2022 Doszły niektóre narzędzia. Zdaje się że malowanie zbliża się wielkimi krokami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 28 Listopada 2022 Share Napisano 28 Listopada 2022 9 minut temu, Mariusz45 napisał: Zdaje się że malowanie zbliża się wielkimi krokami. Pamiętaj jeszcze o tych drobnostkach - Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 28 Listopada 2022 Autor Share Napisano 28 Listopada 2022 4 minuty temu, meser262 napisał: Pamiętaj jeszcze o tych drobnostkach - Pozdrawiam Krzysztof Dzięki. Przejrzę jeszcze wszystko na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 29 Listopada 2022 Autor Share Napisano 29 Listopada 2022 Dzisiaj mam lenia na klejenie i myślę że wymaluję kamuflaż w taki sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 7 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2022 Poszedł podkład i na chwilę obecną baza. Naukę mam z tego taką, że malowanie ujawnia każdą niedoskonałość powierzchni,plus przyplątało się trochę paproszkòw i urwałem jedną blaszkę. No i zapomniałem o podstawie anteny. Myślę że następnym razem dam grubsze ziarno podkładu ( użyłem 1200). Do tego będę oszczędniejszy z klejem i szpachlą. Teraz damy mu przeschnąć i pryśniemy jeszcze raz delikatną mgiełką. Potem dam modulację i dopiero kamuflaż w jednym tonie. Na chwilę obecną jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 8 Grudnia 2022 Share Napisano 8 Grudnia 2022 Spawy na wieży, wokół wieżyczki dowódcy i na przednim pancerzu moim zdaniem wyszły Ci karykaturalnie. Myślę, że jeszcze jest czas aby je poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 9 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2022 15 godzin temu, enten napisał: Spawy na wieży, wokół wieżyczki dowódcy i na przednim pancerzu moim zdaniem wyszły Ci karykaturalnie. Myślę, że jeszcze jest czas aby je poprawić. Wiem. Żadnych poprawek już nie będzie,jedynie nauka na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 10 Grudnia 2022 Share Napisano 10 Grudnia 2022 W dniu 8.12.2022 o 18:01, enten napisał: Spawy na wieży, wokół wieżyczki dowódcy i na przednim pancerzu moim zdaniem wyszły Ci karykaturalnie. Myślę, że jeszcze jest czas aby je poprawić. @ententemat został poruszony na 4 stronie wątku. Autor zdecydował że tak ma być wiec jest trochę kupa teraz no ale może następnym razem kolega posłucha rad kolegów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 15 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2022 Baza dostała rozjaśnienia. Myślę dodać jeszcze jasne ,wyraziste światła akrylami na krawędziach,śrubkach itd. Na tę chwilę czekam aż wyschnie i przemyślę temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 17 Grudnia 2022 Share Napisano 17 Grudnia 2022 Kolega sympatyczny Spotter napisałby, że taka modulacja to nie modulacja. Jedziesz dalej! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 19 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2022 (edytowane) Przyszedł kamuflaż. Po jego namalowaniu cieniowanie wyglądało dziwnie. Poprawiłem je nieco,tak aby światło pochodziło z przodu i z gòry. Tył pozostaje ciemniejszy i tam kontrast zaczyna się gubić. W sumie taki efekt mi pasuje. Co do wykonania to zabrakło trochę wprawy i doświadczenia. Zwłaszcza na wieży. Podkreśliłem niektóre drobne elementy piaskowym akrylem i tu kontrast zdaje się być ciut przesadzony. Nie ma ich jednak zbyt dużo i chyba tak to zostawię. Z drugiej strony kusi mnie żeby dodać więcej światła. Reasumując. Podoba mi się ciemna tonacja a te kilka światełek ,plus "kościane" wnętrze włazòw dają ciekawe urozmaicenie. Myślę że to czas na przetarcia i obicia do koloru podkładu oraz kalki i lakier. Jeżeli chodzi o moje odczucia z tego etapu, to tak do końca nie jestem zachwycony... Edytowane 19 Grudnia 2022 przez Mariusz45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 19 Grudnia 2022 Share Napisano 19 Grudnia 2022 Zmien cisnienie do 1,1-1,2, najwyzej rozcieńcza, wyglada na za gesta farbe ale jak stosujesz tzw "akryle" ala gumolit jak ammo czy ak to zmien farbe, głupio spaprać taki model. Warsztat imponuje:( 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 20 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2022 Dałem trochę obić i przetarć... Tak patrzę na te fotki i stwierdzam że aparat trochę przekłamuje mi kolory. A może to kwestia oświetlenia. Dla porównania wieża w świetle dziennym. Chyba zainwestuję w jakiś namiocik bezcieniowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 20 Grudnia 2022 Share Napisano 20 Grudnia 2022 W dniu 30.03.2022 o 10:16, Mariusz45 napisał: To jednak osobny temat. Teraz model. Kota kupiłem jakiś czas temu i dopiero śledząc to forum dowiedziałem się że zestaw jest pełen błędów i należy go unikać. Ja jednak chciałbym go zbudować. Zbudować takiego,jakim był w momencie zdobycia. Poprawić co do poprawienia i pomalować No to teraz można powiedzieć, że zaczynasz odjeżdżać z tymi obiciami... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 20 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2022 13 minut temu, enten napisał: No to teraz można powiedzieć, że zaczynasz odjeżdżać z tymi obiciami... Tak sobie myślę że nikt z nas go nie oglądał w tamtej chwili... O ile dobrze kojarzę to miał trzy miesiące. Trzy miesiące na wojnie,pięciu chłopa po nim łaziło... Moja kobieta pojechała na chwilę do Lidla i wròciła z podrapanymi drzwiami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 21 Grudnia 2022 Share Napisano 21 Grudnia 2022 W dniu 20.12.2022 o 17:44, Mariusz45 napisał: Tak sobie myślę że nikt z nas go nie oglądał w tamtej chwili... O ile dobrze kojarzę to miał trzy miesiące. Trzy miesiące na wojnie,pięciu chłopa po nim łaziło... Moja kobieta pojechała na chwilę do Lidla i wròciła z podrapanymi drzwiami . Na tym etapie wojny wszystko jeszcze było na zasadzie ma być jak nówka wiec warsztaty polowe miały co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 21 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2022 Godzinę temu, kzugaj napisał: Na tym etapie wojny wszystko jeszcze było na zasadzie ma być jak nówka wiec warsztaty polowe miały co robić. No dobra. Przyznam się że naoglądałem się filmikòw,chciałem wypròbować i troszeczkę się zapomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 23 godziny temu, Mariusz45 napisał: No dobra. Przyznam się że naoglądałem się filmikòw,chciałem wypròbować i troszeczkę się zapomniałem. Spoko twój model wiec róbta co chceta :). Szczerze to glownie za sprawa Miga takie efekciarstwo się rozpowszechniło. Osobiście nie jestem wielkim fanem takich malowanek ale jak ktoś z wyczuciem wszystko zaaplikuje to nawet potrafi to ładnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Stycznia 2023 Share Napisano 10 Stycznia 2023 W dniu 27.11.2022 o 04:20, Mariusz45 napisał: Dzięki panowie. Poćwiczę jeszcze. Ten techno ładny ale nic z tego. Mòj plan jest taki: Nie doczytałem, jakie to farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 10 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2023 6 godzin temu, Seb napisał: Nie doczytałem, jakie to farby? Mr. Hobby C. Są na fotce trochę wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi