rollingstones Napisano 15 Lipca 2008 Autor Share Napisano 15 Lipca 2008 Dzięki chłopaki Kolejne wieczory poświęciłem na prace przy Hetzerze. Zakochałem się w tej konstrukcji. Jest to tak piękny i wdzięczny pojazd do prac modelarskich. Na sam początek zrobiłem fading z farb olejnych, wykorzystując do tego Migowskie Abteilungi. Po wyschnięciu rozpocząłem prace z pigmentami. Strzepując je z pędzla jak popiół z papierosa ułożyłem sobie podstawową konstrukcję którą zabezpieczyłem białym duchem. Po dokładnym wyschnięciu zrobiłem ułożenie pędzlami gąbkowymi które mi odpowiada w ramach koncepcji dioramy. Nie mogłem się powstrzymać i rozpocząłem prace nad podwoziem i wanną. Zdjęcia robiłem jeszcze prze pracami przy układzie jezdnym gdy miałem zrobioną konstrukcję tylnej płyty i przodu wanny. Wykonywałem to za pomocą kredek tamiyi nakładanych za pomocą twardego krótko ściętego pędzla. Na to wklepywałem pigmenty również za pomocą twardych pędzelków. Na razie jest to konstrukcja dosyć monotonna kolorystycznie ale jest to zabieg celowy. Pojazd stanie na dioramie i musi się wpasować kolorystycznie w swoje przyszłe miejsce. Po doświadczeniach z Tygrysem wiem że pewne etapy musza być dokonane w momencie wtopienia pojazdu w dioramę – teraz jestem mądrzejszy i myślę ze teraz uniknę już błędów które popełniłem wtedy. Jak już dojdę do dioramy a mam nadzieję zrobić to po urlopie to wtedy zajmę się ożywieniem błota na tyle i przedzie pojazdu. Nałożyłem już wydech – fakturę zrobiłem surfacerem 500 i pomalowałem go w całości MC vallejo. Dodatkowo przemyślałem i osłona karabinu zmieni swój kolor na czerwono miniowy aby powiększyć kontrast. Jutro zakończę aktualne prace z pigmentami i utrwalę je fixerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 oj ładnie to idzie... ładnie. chyba się z samolotów na jakieś niszczyciele czołgów przerzucę. szkoda, że mam takie zapasy........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 16 Lipca 2008 Autor Share Napisano 16 Lipca 2008 nie rezygnuj lordzie , nie rezygnuj, Jak ja chciałbym umieć robić samoloty A to zdjęcia konstrukcji błota na wannie oraz pomalowalem na nowo osłone MG - taka podoba mi się bardziej - teraz ją tylko musze podniszczyć -na razie to surówka Wieczorem zafikseruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 rollingstones powiedz mi jak wykonałeś wydech i czym go tak doprawiłeś Ogólnie Twoja praca prezentuje się znakomicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 Model super przewyższa pierwszą klasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 16 Lipca 2008 Autor Share Napisano 16 Lipca 2008 uczę się na własnych błędach Wydech to surfacer 500 wklepany twardym pędzlem. Malowanie to kilka odcieni MC vallejo. Jakieś 2 minuty prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 16 Lipca 2008 Share Napisano 16 Lipca 2008 Seb, czy mógłbyś wyjaśnić swoją koncepcję odnośnie "zagospodarowania górnego odcinka modelu"? Te rozbryzgi błota (bo tym chyba są) na płytach nadbudówki wyszły bardzo fajnie, delikatnie. Tylko nie rozumiem celowości położenia podobnych kropek/punktów/rozbryzgów w takich punktowych "skupiskach" na górnej płycie nadbudówki ... P.S. Dobry koncepcja z miniową osłoną kaemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 18 Lipca 2008 Autor Share Napisano 18 Lipca 2008 Wczoraj wieczorem wyłączyłem moją najmlodszą córke z testamentu. Pozwoliła sobie trafić hetzera piłką kalibru 150mm. Hetzer to jednak solidna konstrukcja i choć zniszczenia były poważne, udało się je naprawić praktycznie bez śladu. Przy okazji zdjąłem/lub przyciemnilem sand miga. Kazio - wytumaczenie jest na pierwszej stronie - wzór dioramy. Nałożyłem sobie również trochę drutu do kamuflażu. Stan jest taki - moim zdaniem lepiej i bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 18 Lipca 2008 Share Napisano 18 Lipca 2008 Ano lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 20 Lipca 2008 Autor Share Napisano 20 Lipca 2008 Za radą Kuby dodałem na wanne i dolną czesć kadłuba cienkich warstw ziemistych farb i na tym obudowalem konstrukcję - miał racje a ja już wiem że nie ma drogi na skróty. Wygląda to tak. (koła założone testowo) Idę na urlop - do zobaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztof66 Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 świetnie uwidoczniłeś eksploatację tego wozu ,bardzo mi się widzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 14 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2008 bazę do dalszych prac mam gotową, teraz bedę się bawił z kolorami i roślinnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Nie przesadziłeś z ilością ogniw??? Pytam, bo ta gąska dość bardzo wisi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 14 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2008 przesadziłem o jedno - do poprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Claoodiush Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Wiem rollingstones ,że będzie to totalnie wyrwane z kontekstu, ale czy mógłbyś podać mi wymiary kuchni polowej z pierwszej strony??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 rollingstones jak wykonałes trawkę? Bo jest bardzo fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 To chyba taka trawka POLAK w kempkach? A tak w ogole tofajnie Sebastian szkoda ze niewidac drugiej strony ale pewnie jest na warsztacie i pokazywac nie chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) Wszystko było fajnie. Do momentu kiedy pojawiła się podstawka. Z podstawką jest Mega fajnie Jejku mówie prawie jak Hubert Urbański w MILIONERACH. Pozdrawiam i dodam, że miło popatrzeć na takie ładne prace. Ps. Jak malujesz balse, że jest taka transparentna? Pytam, bo wlaśnie jestem na etapie robienia podstawek właśnie z tego materiału. Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Jejku mówie prawie jak Hubert Urbański w MILIONERACH. Nie ma jak Karol Sztrasburger i jego żarty w familiadzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Czak balse potraktuj bejca i lakierem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Czak balse potraktuj bejca i lakierem ... Dzięki. Pewnie znajdę w każdym Supermarkecie budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 15 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Claudiusz - zmierzę Ci kuchnię jutro - zostawiłem ją w samochodzie żony. Thomson - trawa to produkt firmy polak - trawa w kępach. Czaku - balsę kupuj taką grubszą z 4 mm. Cienkie się wyginają przy przyklejaniu a i material wymaga szlifowania. Ja maluje tak - lakiero bejca duluxa, nakładam to wacikiem z chusteczki higienicznej - potem biorę valejo - tu burnt umber i nakładam ją z dużą ilością wody pędzlem - fajnie mi dobarwia bejce i jednym kolorem bejcy mogę dopasowywać kolorystykę do dioramy. Potem jeszcze ze dwa razy tak samo duluxa i jest zrobione. Paweł - druga strona jest w zasadzie zrobiona tak jak pierwsza - nie wiem tylko jak ułożę gąsiennice. Dziś trochę popracuje to jutro wstawie zdjęcia Mam problem - wyjąłem jedno ogniwo i pojazd nie wygląda juz fajnie - jest taki napięty - agresywny - nie wiem czy nie wrócę do obecnej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Wow! Trawa jak "żywa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 15 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Doprowadziłem zieleń do takiego stanu – teraz muszę się zastanowić nad gratami na ziemi. Nie wiem czy faktycznie warto umieszczać tu tą kuchnię polową. Wyciągnąłem również to jedno ogniwo gąsienicy. Drugi zerwany odcinek leży sobie jeszcze bez składu – na razie go nie przyklejam tak że to zawinięcie jest przypadkowe. Po stronie zagrzebanych kół czeka jeszcze trochę prac ale zrobię je jak będę miał już ostateczny koncept na zagospodarowanie tego odcinka. Na razie zajmuje się teraz zielenia która będzie maskowaniem hetzera – zobaczymy co z tego wyjdzie. Zdjęcia robił mój kolega tak ze zapewne są lepsze niż moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Bardzo mi się podoba ta diorama, chyba będę się na niej wzorować przy budowie swojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi