Skocz do zawartości

Fokarium: A8 i F-8, Eduard 1/72

neptun1939

Rekomendowane odpowiedzi

Esy floresy zmalowane. Nie są wiernie odtworzone z instrukcji, ale mnij więcej tak ;).
 Zdjęte maski, zostało zmalować tylko czarne pola koło wydechów i kolory mam zamknięte. Lekko muszę miejsca styku maski z powierzchnią malowaną przejechać papierem wodnym 1500 lub nawet 2000 bo zostały drobne chrupy i poszarpana powierzchnia/farba w powietrzu. Zmalowałem też dziś osłonę silnika na żółto.
L3J6wEa.jpg
QoaiUZx.jpg
SHv7cUN.jpg
oRVDgVH.jpg
QgZepRz.jpg
Y1AOlzq.jpg
c8uvj2T.jpg
QjiEyde.jpg
gojwdCw.jpg
Tutaj pod osłoną widać, że mam mały odprysk ( farba odeszła z taśmą), drugi 3 razy mniejszy powstał na krawędzi skrzydła - jutro postaram się to wyprowadzić, bo dziś już nic nie zdążę zrobić ( nocka w robocie wzywa ;( )
X3BAIar.jpg

• Like 3

• 2 weeks later...

Walczę z glossem. Ja nie wiem czy coś jest nie tak ze mną czy z farbą. Już 5 razy wrzucałem mocno rozcieńczony gloss i prawie dalej go nie widać ( nie błyszczy się - bardziej wygląda to na Semi Gloss).  Pierwsze 3 warstwy glossu to Tamiya, później 1 warstwa Vallejo i znów Tamiya i dalej efektu nie ma. Kiedyś jak emalią Humbrola człowiek zrobił gloss to się w nim można było przeglądać... Nie jest to pierwszy raz, gdy mam problem z akrylowym glossem. Próbuję z różnymi firmami już i dalej to samo - efekt kiepski. Ktoś coś może poradzić?
https://i.imgur.com/KwlVskU.jpg

Może masz za duże ciśnienie i farba zaczyna odparowywać już w locie, dlatego tak wygląda. Trzeba dosyć niskim ciśnieniem, tak żeby powierzchnia wyglądała na mokrą. Dodatkowo warto pamiętać, żeby nie nakładać farby pod kątem prostym do powierzchni bo to co się położy, a jeszcze nie do końca odeschnie też zmatowieje trochę. Ja zawsze kładę gloss pod mniejszym kątem i staram się od środka modelu na zewnątrz. Spróbuj sobie może na jakimś złomie to wypróbować.

• Like 1
  • Thanks 1

Po obejrzeniu kilku poradników i kilkudziesięciu próbach udało się dojść do porozumienia z glossem.
 Położony pierwszy wash ( nie wiem po co go dałem przed kalkami, ale zorientowałem się połowie prac, że czegoś tu brakuje....)
Wjechały kalki - oznaczenia główne. Kalki cieniutkie i pięknie siadają w liniach i nitach (set i sol z MM robi robotę)
Rc4a3Hn.jpg
AwFbYy4.jpg
O6O4dbo.jpg
9Hl2Uxd.jpg
V6cA9Lc.jpg
ROLtoSS.jpg
Myślę, że w tym tygodniu uda się jeszcze położyć napisy eksploatacyjne. 

• Like 3

• 2 weeks later...

Czasu coraz mniej... 
Wleciały kalki. Jutro postaram się położyć błysk
eoJN6Wp.jpg
iI3wrjr.jpg
JjJ4qsf.jpg
wP45Ho9.jpg
r07OPmc.jpg
vvNvzeR.jpg
YJx4cTR.jpg
GafqTcB.jpg
c9maxt5.jpgSwoją drogą... Zastanawiam się jak to było z napisami eksploatacyjnymi w realu. Fabrycznie nowe maszyny je na pewno miały, ale co z maszynami bojowymi, co zmieniały lotniska, malowania, przechodziły remonty. Czy ktoś się bawił w odtwarzanie tych napisów, czy olewano je i nie malowano ich? 

• Like 2

Ostanie kalki położone. Jutro będę kładł Washa na bryłę foki
nur6vSZ.jpg

A nie kładziesz lakieru? Niektóre znaki (na dolnych powierzchniach skrzydeł na przykład) mocno odróżniają się od bazy.

15 godzin temu, zaruk napisał:

A nie kładziesz lakieru? Niektóre znaki (na dolnych powierzchniach skrzydeł na przykład) mocno odróżniają się od bazy.

Lakier (Tamiya gloss) był kładziony kilka razy. Troszkę z tą farbą powalczyłem zanim udało się dobrać odpowiednie ciśnienie i stężenie.  Później na kalki też był kładziony lakier. Co do niektórych kalek, to już w procesie kładzenia miałem wrażenie, że mają dość grubą warstwę przezroczystego filmu z klejem. Myślę, że po zabiegach brudzenia i eksploatacji różnice zaginą.

• 4 weeks later...

To jeszcze "stare" kalki edka. 
 Tymczasem pierwsza Foka stanęła na nogach. Zmalowałem detale itp. 
rpSqucj.jpg
OPfhcwQ.jpg

NANK5Op.jpg
Do podwozia dodałem wężyki:
q25SZEc.jpg
BWuNR3G.jpg
1IML1v2.jpg
EUsykvP.jpg

Dokupiłem też nowe narzędzia do nitowania:
bmJH7UH.jpg

• Like 2

• 1 month later...

Pierwsza Foka skończona:

• 3 months later...

Wznawiamy pracę nad Dzierzbą F-8. 
 Złożona na sucho:
eW4vo6H.jpgZaszpachlowane błędne luki ( nie da się przez nie ponitować kadłuba)
j0DcHEU.jpg
aSo23h1.jpg
Usuwanie luków inspekcyjnych na skrzydle ( jak pisze instrukcja i plany)
6NTMFEJ.jpg
Zapełnienie szpar pod szpachlę ( błąd przy klejeniu kadłuba gdzieś. Podobnie miałem z A-8)
rFGdkdN.jpg
Może uda się jeszcze w tym roku ponitować kadłub.

• 3 weeks later...

Ponitowana.
XINUiCT.jpg
5vgklm7.jpg
qdrOmE3.jpg
hjotXW8.jpg

eoF06zw.jpg
u0V9fxe.jpg
I drobnica, częściowo gotowa do montażu, częściowo do obróbki:
7WpwjHE.jpg
Dziś postaram się wrzucić podkład na całość i chyba będzie można zacząć zabawę z malowaniem 😉

• Like 1

Napisano (edytowane)

Poskładana do kupy, gotowa do podkładowania. 
Owiewka i przód nosa położone do zdjęcia.
gRS6qHM.jpg
qaAHnq0.jpg
wvTVULS.jpg
BMY4pbK.jpg
eLc9IRD.jpg
Golenie wymagały odcięcia kilku elementów osłon - tak wynika ze zdjęcia oryginału. Wężki z ramki rozciągniętej nad świeczką. miejsce montażu końców ustalone na bazie rysunku z monografii FW190 od Kagero.
  Tak samo jest z podwójnymi pylonami pod bomby 50 kg... Edek nie nakazuje ich montażu i nie uwzględnia na schemacie malowania, a na zdjęciu oryginału są...
jHl42C8.jpg
W8KTpPF.jpg
Dodana imitacja fotokarabinu:
Pp64is5.jpg
Reszta drobnicy przygotowana do malunków:
cYMe1en.jpg
Zastanawiam się czy łopatki wentylator za śmigłem nie pomalować na czerwono. Jest tylko jedno znane mi ujęcie tej maszyny (z boku) i nie widać ich.  Ktoś doradzi coś? 

Edytowane przez neptun1939
  • Like 1

Jeśli to ma być malowanie z czerwoną "2" i czerwonym przodem to.... Po pierwsze, tak, kiedyś gdy szukałem materiałów do tego malowania natrafiłem (nie pamiętam gdzie) na sugestię aby łopatki wentylatora pomalować na czerwono, i tak uczyniłem. Po drugie, w najnowszym modelu Eduarda w 1-48 ten samolot przedstawiany jest jako niebieska "2" i posiada niebieski przód.... Gdzieś nawet o tym pisałem na Modelworku.

9 minut temu, RogerM napisał:

Jeśli to ma być malowanie z czerwoną "2" i czerwonym przodem to....  w najnowszym modelu Eduarda w 1-48 ten samolot przedstawiany jest jako niebieska "2" i posiada niebieski przód.... 

A z kolei jeszcze inni producenci dają ją jako Zieloną 2 :D Bądź tu mądry i pisz wiersze... Ale patrząc po innych samolotach z tej eskadry  (min. czerwona 9) wydaje mi się, że czerwień jest odpowiednia. Kalek też innych nie mam, więc zrobię ją jako czerwoną 2. 

Pierwsze kolorki wjechały.
 -Wnęki i golenie na RLM02
 -Koła całość Flat Black od Model Mastera. Jak wyschnie to opony z pędzelka przemaluję czarną pactrą, lub Panzergrauem.
 -owiewka i kokpit RLM66
- Śmigło i wiatraczek RLM70

Całość zostawiam do porządnego wyschnięcia i w piątek będę maskował oraz kładł podkład. 
tsxljtC.jpg
gSCooxH.jpg
kBF34Pv.jpg
JQV6jDV.jpg

Ładnie idzie, podglądam 👍 przy okazji - Edek ostatnio wznowił te foki, można je znów dostać po dłuższej nieobecności.

Taki detal - felgi jak i wentylator raczej półmatowy czarny (śmigło c.ziel jak najbardziej poprawnie, ale była to cześć dostarczana osobno i standardowo wykańczana, nie widzę powodu dopatrywać się analogii kolorystycznej do wentylatora - w modelach dla ułatwienia klei się go do piasty śmigła ale warto pamiętać że był to element systemu chłodzenia silnika , siedział na przekładni i kręcił się szybciej niż śmigło, jeśli mnie pamięć nie myli to 1,3 raza szybciej)

Pozdr ww

• Like 2

Malowanie rozpoczęte.
 Wpierw, po zamaskowaniu kokpitu i wnęk podwozia, poszedł podkład:
y17iGAh.jpg
LGznYzT.jpg
I8RPuqY.jpg
GNkgCFc.jpg
JCNHlsm.jpg
tsleG3a.jpg
Następnie preshading Panzergrauem:
lfWF9cl.jpg
Y9uFwGC.jpg
epaXB7c.jpg
lm9pCdy.jpg
ishUA3B.jpg
Kolejnym etapem było wypełnienie paneli, pomiędzy preshadingiem, Green Zinc Chrome ( tylko na powierzchniach gdzie idzie RLM 76). A później na to kilka odcieni zieleni i niebieskiego:
M0MYpl5.jpg
Gk9F2vZ.jpg
X4OOgZu.jpg
3soZxpu.jpg
PSwxmuQ.jpg
efMkA2U.jpg
Dorzucę jeszcze troszkę zielonego, bo go jest za mało i po liniach nitów zrobię preshading z French Blue. 
 Następny etap to podobne przygotowanie powierzchni pod kamuflaż RLM74/75 i kolorowe wstawki ( żółty spód osłony silnika i czerwony pierścień na nosie, który dla wygody malowania mam zdejmowany.

Strasznie masywne te golenie... Poza tym podoba mi się. 

[Edit] jestem preshadingowym apostatą, tym chętniej zobaczę co z tego wyjdzie. 

Edytowane przez kozborn