neptun1939 Napisano 27 Maja 2023 Autor Share Napisano 27 Maja 2023 Esy floresy zmalowane. Nie są wiernie odtworzone z instrukcji, ale mnij więcej tak ;). Zdjęte maski, zostało zmalować tylko czarne pola koło wydechów i kolory mam zamknięte. Lekko muszę miejsca styku maski z powierzchnią malowaną przejechać papierem wodnym 1500 lub nawet 2000 bo zostały drobne chrupy i poszarpana powierzchnia/farba w powietrzu. Zmalowałem też dziś osłonę silnika na żółto. Tutaj pod osłoną widać, że mam mały odprysk ( farba odeszła z taśmą), drugi 3 razy mniejszy powstał na krawędzi skrzydła - jutro postaram się to wyprowadzić, bo dziś już nic nie zdążę zrobić ( nocka w robocie wzywa ;( ) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 7 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2023 Walczę z glossem. Ja nie wiem czy coś jest nie tak ze mną czy z farbą. Już 5 razy wrzucałem mocno rozcieńczony gloss i prawie dalej go nie widać ( nie błyszczy się - bardziej wygląda to na Semi Gloss). Pierwsze 3 warstwy glossu to Tamiya, później 1 warstwa Vallejo i znów Tamiya i dalej efektu nie ma. Kiedyś jak emalią Humbrola człowiek zrobił gloss to się w nim można było przeglądać... Nie jest to pierwszy raz, gdy mam problem z akrylowym glossem. Próbuję z różnymi firmami już i dalej to samo - efekt kiepski. Ktoś coś może poradzić? https://i.imgur.com/KwlVskU.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 8 Czerwca 2023 Share Napisano 8 Czerwca 2023 Może masz za duże ciśnienie i farba zaczyna odparowywać już w locie, dlatego tak wygląda. Trzeba dosyć niskim ciśnieniem, tak żeby powierzchnia wyglądała na mokrą. Dodatkowo warto pamiętać, żeby nie nakładać farby pod kątem prostym do powierzchni bo to co się położy, a jeszcze nie do końca odeschnie też zmatowieje trochę. Ja zawsze kładę gloss pod mniejszym kątem i staram się od środka modelu na zewnątrz. Spróbuj sobie może na jakimś złomie to wypróbować. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 8 Czerwca 2023 Share Napisano 8 Czerwca 2023 Jeśli malujesz bardzo rozcieńczona farbą, zwłaszcza na mat, to może być taki efekt. Próbowałeś bezbarwnego Gunze C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 8 Czerwca 2023 Share Napisano 8 Czerwca 2023 Zawsze można na koniec (zaraz po farbie) napylić mgiełkę czystego rozcieńczalnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 I wywal Vallejo, to porażka a nie gloss... Tamka albo GX100 Gunze, a najlepiej Hataka pomarańczowa Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2023 Po obejrzeniu kilku poradników i kilkudziesięciu próbach udało się dojść do porozumienia z glossem. Położony pierwszy wash ( nie wiem po co go dałem przed kalkami, ale zorientowałem się połowie prac, że czegoś tu brakuje....) Wjechały kalki - oznaczenia główne. Kalki cieniutkie i pięknie siadają w liniach i nitach (set i sol z MM robi robotę) Myślę, że w tym tygodniu uda się jeszcze położyć napisy eksploatacyjne. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 25 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2023 Czasu coraz mniej... Wleciały kalki. Jutro postaram się położyć błysk Swoją drogą... Zastanawiam się jak to było z napisami eksploatacyjnymi w realu. Fabrycznie nowe maszyny je na pewno miały, ale co z maszynami bojowymi, co zmieniały lotniska, malowania, przechodziły remonty. Czy ktoś się bawił w odtwarzanie tych napisów, czy olewano je i nie malowano ich? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 26 Czerwca 2023 Share Napisano 26 Czerwca 2023 Różnie bywało, czasem odtwarzano, czasem nie, czasem tylko niektóre.... Jak nie masz dobrego zdjęcia to można sobie gdybać.... Aha, napisy mogły też być naklejane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2023 Ostanie kalki położone. Jutro będę kładł Washa na bryłę foki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Czerwca 2023 Share Napisano 30 Czerwca 2023 A nie kładziesz lakieru? Niektóre znaki (na dolnych powierzchniach skrzydeł na przykład) mocno odróżniają się od bazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 1 Lipca 2023 Autor Share Napisano 1 Lipca 2023 15 godzin temu, zaruk napisał: A nie kładziesz lakieru? Niektóre znaki (na dolnych powierzchniach skrzydeł na przykład) mocno odróżniają się od bazy. Lakier (Tamiya gloss) był kładziony kilka razy. Troszkę z tą farbą powalczyłem zanim udało się dobrać odpowiednie ciśnienie i stężenie. Później na kalki też był kładziony lakier. Co do niektórych kalek, to już w procesie kładzenia miałem wrażenie, że mają dość grubą warstwę przezroczystego filmu z klejem. Myślę, że po zabiegach brudzenia i eksploatacji różnice zaginą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 1 Lipca 2023 Share Napisano 1 Lipca 2023 Jeśli to nowe kalki Eduarda, to film można zdjąć i zostanie elegancki nadruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 30 Lipca 2023 Autor Share Napisano 30 Lipca 2023 To jeszcze "stare" kalki edka. Tymczasem pierwsza Foka stanęła na nogach. Zmalowałem detale itp. Do podwozia dodałem wężyki: Dokupiłem też nowe narzędzia do nitowania: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 30 Lipca 2023 Share Napisano 30 Lipca 2023 Te nitowadła są całkiem akceptowalne, sam używam z powodzeniem, jeszcze mnie nie zaskoczyły negatywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 9 Września 2023 Autor Share Napisano 9 Września 2023 Pierwsza Foka skończona: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 26 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2023 Wznawiamy pracę nad Dzierzbą F-8. Złożona na sucho: Zaszpachlowane błędne luki ( nie da się przez nie ponitować kadłuba) Usuwanie luków inspekcyjnych na skrzydle ( jak pisze instrukcja i plany) Zapełnienie szpar pod szpachlę ( błąd przy klejeniu kadłuba gdzieś. Podobnie miałem z A-8) Może uda się jeszcze w tym roku ponitować kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 14 Stycznia Autor Share Napisano 14 Stycznia Ponitowana. I drobnica, częściowo gotowa do montażu, częściowo do obróbki: Dziś postaram się wrzucić podkład na całość i chyba będzie można zacząć zabawę z malowaniem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 21 Stycznia Autor Share Napisano 21 Stycznia (edytowane) Poskładana do kupy, gotowa do podkładowania. Owiewka i przód nosa położone do zdjęcia. Golenie wymagały odcięcia kilku elementów osłon - tak wynika ze zdjęcia oryginału. Wężki z ramki rozciągniętej nad świeczką. miejsce montażu końców ustalone na bazie rysunku z monografii FW190 od Kagero. Tak samo jest z podwójnymi pylonami pod bomby 50 kg... Edek nie nakazuje ich montażu i nie uwzględnia na schemacie malowania, a na zdjęciu oryginału są... Dodana imitacja fotokarabinu: Reszta drobnicy przygotowana do malunków: Zastanawiam się czy łopatki wentylator za śmigłem nie pomalować na czerwono. Jest tylko jedno znane mi ujęcie tej maszyny (z boku) i nie widać ich. Ktoś doradzi coś? Edytowane 21 Stycznia przez neptun1939 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia Jeśli to ma być malowanie z czerwoną "2" i czerwonym przodem to.... Po pierwsze, tak, kiedyś gdy szukałem materiałów do tego malowania natrafiłem (nie pamiętam gdzie) na sugestię aby łopatki wentylatora pomalować na czerwono, i tak uczyniłem. Po drugie, w najnowszym modelu Eduarda w 1-48 ten samolot przedstawiany jest jako niebieska "2" i posiada niebieski przód.... Gdzieś nawet o tym pisałem na Modelworku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 21 Stycznia Autor Share Napisano 21 Stycznia 9 minut temu, RogerM napisał: Jeśli to ma być malowanie z czerwoną "2" i czerwonym przodem to.... w najnowszym modelu Eduarda w 1-48 ten samolot przedstawiany jest jako niebieska "2" i posiada niebieski przód.... A z kolei jeszcze inni producenci dają ją jako Zieloną 2 Bądź tu mądry i pisz wiersze... Ale patrząc po innych samolotach z tej eskadry (min. czerwona 9) wydaje mi się, że czerwień jest odpowiednia. Kalek też innych nie mam, więc zrobię ją jako czerwoną 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 21 Stycznia Autor Share Napisano 21 Stycznia Pierwsze kolorki wjechały. -Wnęki i golenie na RLM02 -Koła całość Flat Black od Model Mastera. Jak wyschnie to opony z pędzelka przemaluję czarną pactrą, lub Panzergrauem. -owiewka i kokpit RLM66 - Śmigło i wiatraczek RLM70 Całość zostawiam do porządnego wyschnięcia i w piątek będę maskował oraz kładł podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia Ładnie idzie, podglądam przy okazji - Edek ostatnio wznowił te foki, można je znów dostać po dłuższej nieobecności. Taki detal - felgi jak i wentylator raczej półmatowy czarny (śmigło c.ziel jak najbardziej poprawnie, ale była to cześć dostarczana osobno i standardowo wykańczana, nie widzę powodu dopatrywać się analogii kolorystycznej do wentylatora - w modelach dla ułatwienia klei się go do piasty śmigła ale warto pamiętać że był to element systemu chłodzenia silnika , siedział na przekładni i kręcił się szybciej niż śmigło, jeśli mnie pamięć nie myli to 1,3 raza szybciej) Pozdr ww 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 28 Stycznia Autor Share Napisano 28 Stycznia Malowanie rozpoczęte. Wpierw, po zamaskowaniu kokpitu i wnęk podwozia, poszedł podkład: Następnie preshading Panzergrauem: Kolejnym etapem było wypełnienie paneli, pomiędzy preshadingiem, Green Zinc Chrome ( tylko na powierzchniach gdzie idzie RLM 76). A później na to kilka odcieni zieleni i niebieskiego: Dorzucę jeszcze troszkę zielonego, bo go jest za mało i po liniach nitów zrobię preshading z French Blue. Następny etap to podobne przygotowanie powierzchni pod kamuflaż RLM74/75 i kolorowe wstawki ( żółty spód osłony silnika i czerwony pierścień na nosie, który dla wygody malowania mam zdejmowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Stycznia Share Napisano 28 Stycznia (edytowane) Strasznie masywne te golenie... Poza tym podoba mi się. [Edit] jestem preshadingowym apostatą, tym chętniej zobaczę co z tego wyjdzie. Edytowane 28 Stycznia przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi