Grzes Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 2 godziny temu, tlb napisał: Jest 3 opcja... po prostu kupować modele gdzie kadłub jest podzielony na "góra i dół" (np. f16 Sugerujesz koledze, by kupił F-16 i zrobił z niego Karasia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 Posłuchaj @alienus Farby Ci nie przykryją niedoskonałości. Wręcz przeciwnie pokażą każdy niedostatek powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 Zdjęcie tylko do celów dyskusji (czy jakoś tak ) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 i tak powinno zostac - zdjecie tylko do dysksji - firma Cobi straszy w dzien i w nocy BH-Models - dobrze, ze budujesz, ale pamietaj, ze pospiech jest konieczny tylko przy lapaniu pchel Sluchaj rad kolegow z forum i badz cierpliwy w budowie Ja swoja Wilge budowalem dwa lata i nie jestem z wyniku na 100 % zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BHmodels Napisano 4 Maja 2022 Autor Share Napisano 4 Maja 2022 4 godziny temu, abtb napisał: Zdjęcie tylko do celów dyskusji (czy jakoś tak ) Dyskusja nr 1. Rura wydechowa jest źle przyczepiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BHmodels Napisano 4 Maja 2022 Autor Share Napisano 4 Maja 2022 1 godzinę temu, BRAVO112 napisał: i tak powinno zostac - zdjecie tylko do dysksji - firma Cobi straszy w dzien i w nocy BH-Models - dobrze, ze budujesz, ale pamietaj, ze pospiech jest konieczny tylko przy lapaniu pchel Sluchaj rad kolegow z forum i badz cierpliwy w budowie Ja swoja Wilge budowalem dwa lata i nie jestem z wyniku na 100 % zadowolony Dzięki za miłe słowa i wgl ale wy kiedyś zrozumiecie że ja się nie śpieszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 Tylko widzisz, kwestia spieszenia się jest tu mało istotnym wątkiem pobocznym. W ogóle odnoszę wrażenie, że nie do końca właściwie definiujesz sobie czym jest forum internetowe, szczególnie takie jak to, modelarskie. I stąd pojawiają się, powtarzające się, problemy z komunikacją. Ale alfą i amebą nie jestem, mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 @BHmodels- ja z kolei mam takie wrażenie, że koledzy tu na forum, którzy przecież próbują Tobie pomóc - maja problem ze zrozumieniem, dlaczego niektóre rzeczy są zrobione tak jak są zrobione, np. dlaczego łączenie połówek kadłuba nie jest albo nie było zaszpachlowane na gładko, albo dlaczego problemy były z osłoną silnika. Próbują sobie to jakoś wytłumaczyć i wychodzi im "pośpiech". Ty mówisz: "Na pewno nie pośpiech". Ale dlaczego? Koledzy uważają, że koniecznie trzeba to zmienić, cokolwiek to jest, bo szpachlowania mają być gładkie, części obrobione i prosto przyklejone itp. Może trzeba by na samym początku wyjaśnić, czy się zgadzamy co do tego czy też nie, bo inaczej będzie dochodziło do nieporozumień. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam! Paweł 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 2 godziny temu, BHmodels napisał: Dyskusja nr 1. Rura wydechowa jest źle przyczepiona Ale za kabiną pilota, za szybką, nie ma widocznych łączeń połówek kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 (edytowane) 4 godziny temu, BHmodels napisał: wy kiedyś zrozumiecie że ja się nie śpieszę? No dobrze, przyjmijmy że tak jest. Ale wówczas, sytuacja jest dla Ciebie gorsza. Bo to oznacza, że powoli, starannie, bez pośpiechu tworzysz znaczące niedoróbki w modelu. I wcale Ci one nie przeszkadzają. Bo przecież czas na ich poprawę był, skoro sie nie śpieszysz. Czyli akceptujesz źle zaszpachlowane połówki kadłuba itp. Mi nic do tego, to Twój model. Chciałbym jedynie się dowiedzieć czy tak jest? Czy widzisz i akceptujesz te błędy? Zrozum, "pośpiech" o jakim mówimy to nie miotanie sie na najwyższych obrotach przy modelu. To raczej niecierpliwość, chęć żeby już, zaraz, zobaczyć w realu efekt który modelarz wymarzył. Edytowane 4 Maja 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BHmodels Napisano 4 Maja 2022 Autor Share Napisano 4 Maja 2022 4 godziny temu, tlb napisał: Ale za kabiną pilota, za szybką, nie ma widocznych łączeń połówek kadłuba. Ale są inne np: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 4 Maja 2022 Share Napisano 4 Maja 2022 Nawet pancerniki z iiwś nie mają takich podziałów blach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BHmodels Napisano 4 Maja 2022 Autor Share Napisano 4 Maja 2022 Chyba ktoś nie załapał żartu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BHmodels Napisano 4 Maja 2022 Autor Share Napisano 4 Maja 2022 Gość co zginął z prędkością swoich narodzin xD. Wolność słowa przecież hahahaha (ironia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BHmodels Napisano 6 Maja 2022 Autor Share Napisano 6 Maja 2022 Siema, kurde przed chwilą była 23 a Tera z dupy 24 (...) Jakoś zleciało to maskowanie . To jutro malowanie i koniec. Może przywrócę wątek o junkersie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 7 Maja 2022 Share Napisano 7 Maja 2022 Następnym razem rozważ inną kolejność nakładania kolorów. Zwykle farby nakłada się od najjaśniejszej do najciemniejszej żeby nie mieć problemu z odpowiednim kryciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Maja 2022 Share Napisano 7 Maja 2022 9 godzin temu, BHmodels napisał: kurde przed chwilą była 23 a Tera z dupy 24 Urocza kwiecistość językowa. Tak mało słów, a tyle treści... 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 7 Maja 2022 Share Napisano 7 Maja 2022 (edytowane) 11 godzin temu, BHmodels napisał: Jakoś zleciało to maskowanie . Wykonałeś kawał solidnej (powiedzmy), nikomu niepotrzebnej roboty. Chyba, że planujesz malować farbą w aerozolu lub pistoletem w komorze lakierniczej. Aerograf to precyzyjne narzędzie. Wystarczy zamaskować obszary na styku kolorów, a reszta będzie bezpieczna przy właściwym posługiwaniu się aero. W dniu 4.05.2022 o 12:02, BHmodels napisał: kiedyś zrozumiecie że ja się nie śpieszę? Chyba nie, ponieważ: 11 godzin temu, BHmodels napisał: To jutro malowanie i koniec. Stawiam krugerandy przeciw fistaszkom, że jeśli jutro będzie "koniec", to bardziej koniec nadziei na przyzwoicie wyglądający model. Edytowane 7 Maja 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 7 Maja 2022 Share Napisano 7 Maja 2022 (edytowane) 34 minuty temu, Grzes napisał: 11 godzin temu, BHmodels napisał: kurde przed chwilą była 23 a Tera z dupy 24 Urocza kwiecistość językowa. Tak mało słów, a tyle treści... a jak miał napisać? Bardzo proszę, mocium panie, wżdy 24 na zegarze... przecież nie godzi się pisanie poprawną polszczyzną Edytowane 7 Maja 2022 przez tlb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 7 Maja 2022 Share Napisano 7 Maja 2022 Godzinę temu, HKK napisał: Wykonałeś kawał solidnej (powiedzmy), nikomu niepotrzebnej roboty. Chyba, że planujesz malować farbą w aerozolu lub pistoletem w komorze lakierniczej. Aerograf to precyzyjne narzędzie. Wystarczy zamaskować obszary na styku kolorów, a reszta będzie bezpieczna przy właściwym posługiwaniu się aero. Lepiej za dużo w tę stronę niż przeciwną. Poza tym zdarzyło mi się, że po oszczędnym maskowaniu wylazł jasny odkurz na kamuflażu, a wydaje mi się że jako tako opanowałem sztukę malowania aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Maja 2022 Share Napisano 7 Maja 2022 Cześć! Chciałbym też poprzeć @Roland_Sebastian- warto kolory kłaść od najjaśniejszego, wtedy można poprzestać na cieńszych warstwach i jest lepiej. Zgadzam się też, że nie warto się hamować z maskowaniem. Sam kiedyś tak miałem, że zdjąłem maski i były widać miejsca gdzie jakieś opary farby usiadły - po co się denerwować? Jestem też ciekaw, czy @BHmodelsbędzie zadowolony ze swojej pracy? W każdym razie życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 7 Maja 2022 Share Napisano 7 Maja 2022 Jeśli można (a nawet trzeba) robić mottling bez maskowania i niepotrzebnego odkurzu, to tym bardziej można pomalować spód bez maskowania całej góry lub odwrotnie. Nie narzucam nikomu jakie techniki stosować. Ale dla mnie, im mniej maskowania, tym praca lżejsza i przyjemniejsza. Precyzyjne malowanie przy okazji minimalizuje ilość farby w powietrzu. A i efekty bardziej pod kontrolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 7 Maja 2022 Share Napisano 7 Maja 2022 Też uważam, że lepiej zamaskować pół samolotu za dużo, niż kawałeczek za mało. Z tym precyzyjnym malowaniem to wszystko prawda, ale tu chodzi o minimalizowanie ryzyka, o zwykły błąd ludzki. A taki się zdarza. Choćby i raz na sto podejść. To oczywiście nie znaczy, że zawsze trzeba zabandażować model jak mumię. Ale ja wolę więcej niż mniej. Szczególnie gdy mowa o maskowaniach na etapach, gdzie ewentualna wpadka oznacza głowienie się nad tym jak odtworzyć efekt uzyskany w wyniku licznych sesji malarskich. Dodatkowe pół godzinki maskowania w zamian za spokój duszy to dla mnie jasny wybór. Oczywiście indywidualna sprawa. I oczywiście off-top w kontekście tej relacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BHmodels Napisano 7 Maja 2022 Autor Share Napisano 7 Maja 2022 Czekaj co? Czy ja przeczytałem "to zwykły błąd ludzki" ? Kurcze, przecież tu sami idealni są i nie ma takiego czegoś jak błąd ludzki. @pmroczko ja ze swojej pracy zawsze jestem zadowolony w 70% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Maja 2022 Share Napisano 7 Maja 2022 To dobrze, to masz motywację do dalszego rozwoju! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi