Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak podchodzicie do tematu klejenia różnych elementów typu haki, karabiny, ogniwa gąsienic do wieży czołgu? Najpierw malujecie wieże a potem doklejacie oddzielnie pomalowane elementy? Czy sklejacie wszystko i na końcu malujecie po całości?

IMG20220712104040.jpg

Napisano (edytowane)

Generalnie najlepiej przykleić jak najwięcej i malować na modelu, ale tutaj dla każdego ta granica co przyklejamy do modelu i malujemy na modelu a co malujemy oddzielnie i przykleimy pomalowane przebiega gdzie indziej w zależności od umiejętności, upodobań ale też skomplikowania samego modelu.  Trzeba się nad każdą częścią zastanowić i zadać sobie pytanie czy dam radę daną część efektywnie pomalować jak ją przykleję do modelu.

Edytowane przez Endrju
Napisano

Z przyklejaniem po pomalowaniu jest taki problem, że powierzchnia klejenia nie może być pomalowana, poza tym łatwo uszkodzić farbę, więc tak jak pisze Endrju, najlepiej przykleić co się da i dopiero malować. 

Napisano
5 minut temu, LuckyStrike napisał:

Jak podchodzicie do tematu klejenia różnych elementów typu haki, karabiny, ogniwa gąsienic do wieży czołgu? Najpierw malujecie wieże a potem doklejacie oddzielnie pomalowane elementy? Czy sklejacie wszystko i na końcu malujecie po całości?

Karabiny i narzędzia, można pomalować osobno, ogniwa gąsienic i haki można pomalować po przyklejeniu jako całość

Napisano

elementy, który maluje osobno staram się tez polakierować wtedy odpada problem z przyklejaniem i "schodzeniem" farby:)

Napisano

Budowa powoli zbliża się do końca. Postanowiłem, że jednak zaszaleję i zrobię anti slip pastą od Ammo. Zrobiłem zdjęcie wanny i wieży i zaznaczyłem gdzie planuję namaścić😁. Czy ktoś może podpowiedzieć czy miejsca są ok ewentualnie czy gdzieś dodać lub ująć?

IMG_20220712_145102.jpg

Napisano
32 minuty temu, LuckyStrike napisał:

Budowa powoli zbliża się do końca. Postanowiłem, że jednak zaszaleję i zrobię anti slip pastą od Ammo. Zrobiłem zdjęcie wanny i wieży i zaznaczyłem gdzie planuję namaścić😁. Czy ktoś może podpowiedzieć czy miejsca są ok ewentualnie czy gdzieś dodać lub ująć?

Wzorowo, na tych powierzchniach trzeba namalować antypoślizg. Rob to pojedynczymi polami i daj dwie warstwy.

Napisano
42 minuty temu, robertmodelarz napisał:

Wzorowo, na tych powierzchniach trzeba namalować antypoślizg. Rob to pojedynczymi polami i daj dwie warstwy.

W sensie nałożyć jedną. Poczekać jak wyschnie i potem kolejną?

Napisano
22 minuty temu, LuckyStrike napisał:

W sensie nałożyć jedną. Poczekać jak wyschnie i potem kolejną?

Dokładnie tak, po nałożeniu warstwy pędzlem delikatnie wyrównają powierzchnię wilgotną gąbką.

Napisano (edytowane)

W dniu 12.07.2022 o 17:30, LuckyStrike napisał:

Zbliża się też malowanie i tutaj dylemat. Czy prawilnym kolorem MK1 jest ten taki żółtawy jak na pudełku czy może też być ten:

https://www.mojehobby.pl/products/RC094-IDF-Modern-Sinai-Grey-since-1990.html

Wiem, że w opisie farby jest since 1990 ale wyjątkowo pasuje mi taki odcień i zastanawiam się czy to przejdzie?

Merkava I to początek lat 80-tych. Sinai-grey  to kolor bardziej dla Merkavy Mk II/III

Jeżeli robisz wczesną Merkavę  to piaskowy, jeżeli po modernizacji to szary.

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano (edytowane)
W dniu 12.07.2022 o 18:36, LuckyStrike napisał:

Czyli bardziej to z linii AK?

Może być jak najbardziej, ale ja by go po nałożeniu koloru podstawowego znacznie rozjaśnił.  W tym kolorze czołg będzie wyglądał jak bury kartofel. Będzie bardzo płaski i zatrą się wszystkie szczegóły.

Maluj taką techniką, oczywiście kolor jak  wyżej.

Napisano
9 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Polecam poradnik:

SOLUTION BOOK HOW TO PAINT IDF VEHICLES

https://www.mojehobby.pl/products/SOLUTION-BOOK-HOW-TO-PAINT-IDF-VEHICLES

image.thumb.png.9100d3ff108ed314ad4970ba83d64ae1.png

image.thumb.png.ea91e5fbaa4e17ce53aa26a8005f80d6.png

Dzięki za polecenie. Wygląda ciekawie. Aczkolwiek czy minusem tej pozycji nie jest to że zawiera tylko produkty z ammo? Nie znam się, bo dopiero zaczynam uczyć się malować aerografem ale słyszałem opinię, że farby miga są kiepskie pod aero i lepiej korzystać z mr hobby albo tamiya.

Napisano (edytowane)
W dniu 13.07.2022 o 19:13, LuckyStrike napisał:

Dzięki za polecenie. Wygląda ciekawie. Aczkolwiek czy minusem tej pozycji nie jest to że zawiera tylko produkty z ammo? Nie znam się, bo dopiero zaczynam uczyć się malować aerografem ale słyszałem opinię, że farby miga są kiepskie pod aero i lepiej korzystać z mr hobby albo tamiya.

Najlepsze są farby MR Color (Gunze) C, spoko jest też Tamiya. Wadą tych farb  jest ograniczona liczba kolorów.  Ja maluję farbami Mig-a, AK  oraz Vallejo również naszą Hatką- są spoko- uwag do nich nie mam.  Używam również Pactry, BilModel, Alcalad. Najgorszy do aerografu jest wg mnie Lifecolor. Sprzęt pluje, zapycha się .  Mig i AK oraz Hataka, mają mnóstwo gotowych kolorów, bez konieczności mieszania. Często również primer może od razu być kolorem bazowym.  Np. ten

Napisano
18 minut temu, robertmodelarz napisał:

Najlepsze są farby MR Color (Gunze) C, spoko jest też Tamiya. Wadą tych farb  jest ograniczona liczba kolorów.  Ja maluję farbami Mig-a, AK  oraz Vallejo również naszą Hatką- są spoko- uwag do nich nie mam.  Używam również Pactry, BilModel, Alcalad. Najgorszy do aerografu jest wg mnie Lifecolor. Sprzęt pluje, zapycha się .  Mig i AK oraz Hataka, mają mnóstwo gotowych kolorów, bez konieczności mieszania. Często również primer może od razu być kolorem bazowym.  Np. ten

IMG_20220413_190248.jpg

Dobrze wiedzieć, dzięki za podpowiedź.

Napisano (edytowane)

Do tego przydadzą się jakieś pigmenty do weaheringu:

np, takie odcienie- mogą być innych firm (Vallejo, AK lub no name ze sklepu  papierniczego)

AMMO of Mig Jimenez 7454 Israeli Conflicts Pigments Collection:

3018 A.MIG 3018 MIDDLE EAST DUST 

3023 A.MIG SINAI DUST 

3024 A.MIG NEGEV SAND 

3025 A.MIG SYRIAN GROUND 

3026 A.MIG GOLAN EARTH 

Napisano
6 minut temu, robertmodelarz napisał:

Do tego przydadzą się jakieś pigmenty do weaheringu:

np, takie odcienie- mogą być innych firm (Vallejo, AK lub no name ze sklepu  papierniczego)

AMMO of Mig Jimenez 7454 Israeli Conflicts Pigments Collection:

3018 A.MIG 3018 MIDDLE EAST DUST 

3023 A.MIG SINAI DUST 

3024 A.MIG NEGEV SAND 

3025 A.MIG SYRIAN GROUND 

3026 A.MIG GOLAN EARTH 

28425_rd.jpg

To jest jakaś masakra ile tego jest🤣

Napisano
9 minut temu, robertmodelarz napisał:

how-women-and-men-see-colors

Chyba najlepiej bedzie jak kupie ten How to paint IDF vehicles i przestudiuje jak to na etapy malowac a potem brudzic. A potem sie zabiore za zakupy.

• Like 1
Napisano

Tak jak napisał bulik wskazywanie jedynego "właściwego koloru" Merkav nie ma sensu, chyba że buduje się egzemplarz, który właśnie opuścił fabrykę. Warunki atmosferyczne są w Izraelu jakie są i każda farba im się poddaje...