robertmodelarz Napisano 23 Sierpnia 2022 Share Napisano 23 Sierpnia 2022 13 godzin temu, LuckyStrike napisał: Jutro się zabieram za filtr z ammo. Moje pytanie jest następujące czy taką chemię mogę aplikować aerografem? W sensie czy nie uszkodzę uszczelek(mam aero H&S ultra)? Moze lepiej nałożyć warstwę pędzlem? Filtr i wash nakłada się pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 23 Sierpnia 2022 Share Napisano 23 Sierpnia 2022 Kolega LuckyStrike słyszał o czyms takim jak YouTube, gdzie można znaleźć mnóstwo poradników co do technik weatheringu, nakładania washa i takich innych spraw? Ja wiem, że łatwiej jest rzucić hasło i niech inni szukają, i tylko podsyłają linki, ale podróże ( po internecie) kształcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 23 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2022 15 minut temu, Grzegorz Grabowski napisał: Kolega LuckyStrike słyszał o czyms takim jak YouTube, gdzie można znaleźć mnóstwo poradników co do technik weatheringu, nakładania washa i takich innych spraw? Ja wiem, że łatwiej jest rzucić hasło i niech inni szukają, i tylko podsyłają linki, ale podróże ( po internecie) kształcą Ja wiem, że jest YT i że wash i filtr da się zaaplikować pędzlem. Natomiast istotą mojego pytania jest czy chemia filtru nie będzie miała negatywnego wpływu na aerograf jakiego używam. Jeżeli treść moich postów na tym forum jest dla ciebie z jakichś względów nieakceptowalna możesz je po prostu zignorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Sierpnia 2022 Share Napisano 24 Sierpnia 2022 20 godzin temu, LuckyStrike napisał: ... Natomiast istotą mojego pytania jest czy chemia filtru nie będzie miała negatywnego wpływu na aerograf jakiego używam ... Nie będzie miała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 27 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2022 Moja Merkava troche rozjaśniona i jakiś nieśmiały pinwash zacząłem, wrzucę kolejne zdjęcia z następnych etapów brudzenia w przyszłym tygodniu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Sierpnia 2022 Share Napisano 28 Sierpnia 2022 Kolor bardzo odpowiedni jak na wczesną Merkavę. Bardzo dobrze wszystko wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 28 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2022 Z kolorem bazowym stresu nie miałem bo już merkawy widziałem w tylu kolorach, że się zastanawiam czy w różu też nie było. Co do dalszych kroków zastanawiam się czy oprócz chippingu robić też dot filter olejnymi farbami. Jak oglądam nightshifta to ten dot filter daje na plus fajne efekty i na merkavie mojej by nie zawodziło chyba zrobić. Pytanie tylko jakim kolorem te kropki. Biały i żółty to na pewno plus jeszcze jakiś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Sierpnia 2022 Share Napisano 28 Sierpnia 2022 2 godziny temu, LuckyStrike napisał: Z kolorem bazowym stresu nie miałem bo już merkawy widziałem w tylu kolorach, że się zastanawiam czy w różu też nie było. Co do dalszych kroków zastanawiam się czy oprócz chippingu robić też dot filter olejnymi farbami. Jak oglądam nightshifta to ten dot filter daje na plus fajne efekty i na merkavie mojej by nie zawodziło chyba zrobić. Pytanie tylko jakim kolorem te kropki. Biały i żółty to na pewno plus jeszcze jakiś... Czyste Merkavy to są tylko w muzeach,.... Kurzu i piachu u nich nigdy nie brakuje. W warunkach jakich służą to zupełnie normalne. Wszystkie fotki to potwierdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 28 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2022 Teraz, robertmodelarz napisał: Czyste Merkavy to są tylko w muzeach,.... Kurzu i piachu u nich nigdy nie brakuje. W warunkach jakich służą to zupełnie normalne. Wszystkie fotki to potwierdzają. Oczywiscie pigmenty beda i plamy wg produktow z ksiazki How to Paint Idf Vehicles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 28 Sierpnia 2022 Share Napisano 28 Sierpnia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, LuckyStrike napisał: Pytanie tylko jakim kolorem te kropki. Biały i żółty to na pewno plus jeszcze jakiś... +Raw umber, jakis szary neutrealny, czarny,brazowy Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 28 Sierpnia 2022 Share Napisano 28 Sierpnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: ..... Wszystkie fotki to potwierdzają. E tam, od razu wszystkie, bez przesady. Kilka "czystych" jedynek w warunkach polowych to jednak sfotografowano.... 4 godziny temu, bulik58 napisał: Z tymi kolorami to roznie bywa ..... , temat ten byl juz nie raz poruszany .... Tak jak napisał Bulik możesz sobie pozwolić na dużą dowolność, jeżeli nie robisz konkretnego czołgu z fotki... Generalnie, podoba się Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 29 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2022 No i jeszcze zadtanawiam sie czy taki dot filter robic tylko w miejscach gdzie nie ma anti slipa czy na anti slipie tez?bo w sumie nie wiedzialem na filmikach jak dotad dot filtra na slipie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 29 Sierpnia 2022 Share Napisano 29 Sierpnia 2022 41 minut temu, LuckyStrike napisał: No i jeszcze zadtanawiam sie czy taki dot filter robic tylko w miejscach gdzie nie ma anti slipa czy na anti slipie tez?bo w sumie nie wiedzialem na filmikach jak dotad dot filtra na slipie Jeżeli filtr to na całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 29 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2022 Chodziloi mi nie o zwykly filtr tylko tzw biedronke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 29 Sierpnia 2022 Share Napisano 29 Sierpnia 2022 7 minut temu, LuckyStrike napisał: Chodziloi mi nie o zwykly filtr tylko tzw biedronke Też dawałbym na całość P.S. Z tym zastrzeżeniem, iż nie mam zielonego pojęcia jak zniesie to ów preparat od MIG-a.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 Na początek spróbuj dać wash punktowo, na śruby i krawędzie oraz zagłębione elementy. Zobacz czy olejny specyfik nie wchodzi w reakcję z anty słupem. Moim zdaniem nic się nie powinno stać. Obydwie substancje pochodzą z jednej stajni Pana Miga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 Antislip od Miga wogóle nie przejmie się olejami. Na swoim Challengerze to nawet ciężko mi schodził po MLT. Bez wykałaczki nie da rady tego ruszyć. Ale przy robieniu olejami trzeba wziąć pod uwagę, że na takiej chropowatej powierzchni nawet na lakierze błyszczącym oleje wpijją się bardzo wyraźnie i może być też je ciężko z stamtąd wygonić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 31 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2022 31 minut temu, bulik58 napisał: Moze ten filmik ci pomoze wykonczyc Merkave Standard weathering procedures on IDF Merkava 2D, Takom 2133 in 1/35 scale Dziękuję bardzo za filmik. Kanał i serię filmów znam. Wszystkie produkty do weatheringu z ksiazki How to Paint Idf Vehicles przyszły już do mnie w paczce. Dzisiaj zabieram się do roboty i do konca tygodnia wrzuce zdjecia pi brudzeniu juz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 4 Września 2022 Autor Share Napisano 4 Września 2022 Brudzenie w trakcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 5 Września 2022 Autor Share Napisano 5 Września 2022 Jestem ciekaw opinii, czy za bardzo poszedlem z tym brudzeniem czy moze byc? Ja mam problem zeby to wywazyc wiec ciekaw jestem waszych opinii? Na niektorych zdjeciach sa jeszcze bardziej uwalone ziemia i blotem te Merkavy z drugiej strony nie chce tez robic kupy blota samej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 trochę wygląda, jak "popaćkane" pędzlem umoczonym w błocie. Delikatniej to rozprowadź od dołu (najitnesywniej) ku górze, gdzie teoretycznie powinno być tych zabrudzeń mniej. PS- tak mnie naszło- pytasz o intensywność brudzenia, czy sposób jego wykonania. Sposób wg mnie jak powyzej, a intensywność, to wg zdjęć referencyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 5 Września 2022 Autor Share Napisano 5 Września 2022 3 minuty temu, makinen napisał: trochę wygląda, jak "popaćkane" pędzlem umoczonym w błocie. Delikatniej to rozprowadź od dołu (najitnesywniej) ku górze, gdzie teoretycznie powinno być tych zabrudzeń mniej. PS- tak mnie naszło- pytasz o intensywność brudzenia, czy sposób jego wykonania. Sposób wg mnie jak powyzej, a intensywność, to wg zdjęć referencyjnych. Pytam i o intensywnosc i jakosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 (edytowane) Brud i błoto rozkładało się bardzo rożnie, w zależności od stanu podłoża, pogody i prędkości z jaką jechał czołg. Z tytłaniem suwaksami nie przesadzaj, lepiej położyć mniej niż potem martwic się co z tym zrobić. Popatrz na te uśmiechnięte dziewczynki...... Edytowane 5 Września 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 5 Września 2022 Autor Share Napisano 5 Września 2022 Troche stonowalem to brudzenie, tak lepiej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 Zdecydowanie lepiej!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi