Bengal Napisano 8 Lipca 2022 Share Napisano 8 Lipca 2022 Najlepiej zobacz lufę w prawdziwym egzemplarzu a szef trzeba usunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Lipca 2022 Share Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) Jak na fotach: http://www.primeportal.net/tanks/david_lueck/merkava_mk1/ Takie szlify najlepiej robić gąbka ścierną: https://horus.net.pl/p798-3m-3809-3810-gabka-scierna-jednostronna Edytowane 9 Lipca 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Lipca 2022 Share Napisano 8 Lipca 2022 Cd: i jeszcze jedna: https://www.recomonkey.com/Land-Platforms/Tanks/Merkava/Merkava-Mark-I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 12 Lipca 2022 Autor Share Napisano 12 Lipca 2022 Jak podchodzicie do tematu klejenia różnych elementów typu haki, karabiny, ogniwa gąsienic do wieży czołgu? Najpierw malujecie wieże a potem doklejacie oddzielnie pomalowane elementy? Czy sklejacie wszystko i na końcu malujecie po całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 (edytowane) Generalnie najlepiej przykleić jak najwięcej i malować na modelu, ale tutaj dla każdego ta granica co przyklejamy do modelu i malujemy na modelu a co malujemy oddzielnie i przykleimy pomalowane przebiega gdzie indziej w zależności od umiejętności, upodobań ale też skomplikowania samego modelu. Trzeba się nad każdą częścią zastanowić i zadać sobie pytanie czy dam radę daną część efektywnie pomalować jak ją przykleję do modelu. Edytowane 12 Lipca 2022 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 Z przyklejaniem po pomalowaniu jest taki problem, że powierzchnia klejenia nie może być pomalowana, poza tym łatwo uszkodzić farbę, więc tak jak pisze Endrju, najlepiej przykleić co się da i dopiero malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 5 minut temu, LuckyStrike napisał: Jak podchodzicie do tematu klejenia różnych elementów typu haki, karabiny, ogniwa gąsienic do wieży czołgu? Najpierw malujecie wieże a potem doklejacie oddzielnie pomalowane elementy? Czy sklejacie wszystko i na końcu malujecie po całości? Karabiny i narzędzia, można pomalować osobno, ogniwa gąsienic i haki można pomalować po przyklejeniu jako całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 elementy, który maluje osobno staram się tez polakierować wtedy odpada problem z przyklejaniem i "schodzeniem" farby:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 12 Lipca 2022 Autor Share Napisano 12 Lipca 2022 Budowa powoli zbliża się do końca. Postanowiłem, że jednak zaszaleję i zrobię anti slip pastą od Ammo. Zrobiłem zdjęcie wanny i wieży i zaznaczyłem gdzie planuję namaścić. Czy ktoś może podpowiedzieć czy miejsca są ok ewentualnie czy gdzieś dodać lub ująć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 32 minuty temu, LuckyStrike napisał: Budowa powoli zbliża się do końca. Postanowiłem, że jednak zaszaleję i zrobię anti slip pastą od Ammo. Zrobiłem zdjęcie wanny i wieży i zaznaczyłem gdzie planuję namaścić. Czy ktoś może podpowiedzieć czy miejsca są ok ewentualnie czy gdzieś dodać lub ująć? Wzorowo, na tych powierzchniach trzeba namalować antypoślizg. Rob to pojedynczymi polami i daj dwie warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 12 Lipca 2022 Autor Share Napisano 12 Lipca 2022 42 minuty temu, robertmodelarz napisał: Wzorowo, na tych powierzchniach trzeba namalować antypoślizg. Rob to pojedynczymi polami i daj dwie warstwy. W sensie nałożyć jedną. Poczekać jak wyschnie i potem kolejną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 22 minuty temu, LuckyStrike napisał: W sensie nałożyć jedną. Poczekać jak wyschnie i potem kolejną? Dokładnie tak, po nałożeniu warstwy pędzlem delikatnie wyrównają powierzchnię wilgotną gąbką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 12 Lipca 2022 Autor Share Napisano 12 Lipca 2022 Zbliża się też malowanie i tutaj dylemat. Czy prawilnym kolorem MK1 jest ten taki żółtawy jak na pudełku czy może też być ten: https://www.mojehobby.pl/products/RC094-IDF-Modern-Sinai-Grey-since-1990.html Wiem, że w opisie farby jest since 1990 ale wyjątkowo pasuje mi taki odcień i zastanawiam się czy to przejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 (edytowane) W dniu 12.07.2022 o 17:30, LuckyStrike napisał: Zbliża się też malowanie i tutaj dylemat. Czy prawilnym kolorem MK1 jest ten taki żółtawy jak na pudełku czy może też być ten: https://www.mojehobby.pl/products/RC094-IDF-Modern-Sinai-Grey-since-1990.html Wiem, że w opisie farby jest since 1990 ale wyjątkowo pasuje mi taki odcień i zastanawiam się czy to przejdzie? Merkava I to początek lat 80-tych. Sinai-grey to kolor bardziej dla Merkavy Mk II/III Jeżeli robisz wczesną Merkavę to piaskowy, jeżeli po modernizacji to szary. Edytowane 17 Maja 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 12 Lipca 2022 Autor Share Napisano 12 Lipca 2022 Czyli bardziej to z linii AK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 (edytowane) W dniu 12.07.2022 o 18:36, LuckyStrike napisał: Czyli bardziej to z linii AK? Może być jak najbardziej, ale ja by go po nałożeniu koloru podstawowego znacznie rozjaśnił. W tym kolorze czołg będzie wyglądał jak bury kartofel. Będzie bardzo płaski i zatrą się wszystkie szczegóły. Maluj taką techniką, oczywiście kolor jak wyżej. Edytowane 17 Maja 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Lipca 2022 Share Napisano 13 Lipca 2022 (edytowane) Polecam poradnik: SOLUTION BOOK HOW TO PAINT IDF VEHICLES https://www.mojehobby.pl/products/SOLUTION-BOOK-HOW-TO-PAINT-IDF-VEHICLES Edytowane 22 Października 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 13 Lipca 2022 Autor Share Napisano 13 Lipca 2022 9 godzin temu, robertmodelarz napisał: Polecam poradnik: SOLUTION BOOK HOW TO PAINT IDF VEHICLES https://www.mojehobby.pl/products/SOLUTION-BOOK-HOW-TO-PAINT-IDF-VEHICLES Dzięki za polecenie. Wygląda ciekawie. Aczkolwiek czy minusem tej pozycji nie jest to że zawiera tylko produkty z ammo? Nie znam się, bo dopiero zaczynam uczyć się malować aerografem ale słyszałem opinię, że farby miga są kiepskie pod aero i lepiej korzystać z mr hobby albo tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Lipca 2022 Share Napisano 13 Lipca 2022 (edytowane) W dniu 13.07.2022 o 19:13, LuckyStrike napisał: Dzięki za polecenie. Wygląda ciekawie. Aczkolwiek czy minusem tej pozycji nie jest to że zawiera tylko produkty z ammo? Nie znam się, bo dopiero zaczynam uczyć się malować aerografem ale słyszałem opinię, że farby miga są kiepskie pod aero i lepiej korzystać z mr hobby albo tamiya. Najlepsze są farby MR Color (Gunze) C, spoko jest też Tamiya. Wadą tych farb jest ograniczona liczba kolorów. Ja maluję farbami Mig-a, AK oraz Vallejo również naszą Hatką- są spoko- uwag do nich nie mam. Używam również Pactry, BilModel, Alcalad. Najgorszy do aerografu jest wg mnie Lifecolor. Sprzęt pluje, zapycha się . Mig i AK oraz Hataka, mają mnóstwo gotowych kolorów, bez konieczności mieszania. Często również primer może od razu być kolorem bazowym. Np. ten Edytowane 22 Października 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 13 Lipca 2022 Autor Share Napisano 13 Lipca 2022 18 minut temu, robertmodelarz napisał: Najlepsze są farby MR Color (Gunze) C, spoko jest też Tamiya. Wadą tych farb jest ograniczona liczba kolorów. Ja maluję farbami Mig-a, AK oraz Vallejo również naszą Hatką- są spoko- uwag do nich nie mam. Używam również Pactry, BilModel, Alcalad. Najgorszy do aerografu jest wg mnie Lifecolor. Sprzęt pluje, zapycha się . Mig i AK oraz Hataka, mają mnóstwo gotowych kolorów, bez konieczności mieszania. Często również primer może od razu być kolorem bazowym. Np. ten Dobrze wiedzieć, dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Lipca 2022 Share Napisano 13 Lipca 2022 (edytowane) Do tego przydadzą się jakieś pigmenty do weaheringu: np, takie odcienie- mogą być innych firm (Vallejo, AK lub no name ze sklepu papierniczego) AMMO of Mig Jimenez 7454 Israeli Conflicts Pigments Collection: 3018 A.MIG 3018 MIDDLE EAST DUST 3023 A.MIG SINAI DUST 3024 A.MIG NEGEV SAND 3025 A.MIG SYRIAN GROUND 3026 A.MIG GOLAN EARTH Edytowane 17 Marca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 13 Lipca 2022 Autor Share Napisano 13 Lipca 2022 6 minut temu, robertmodelarz napisał: Do tego przydadzą się jakieś pigmenty do weaheringu: np, takie odcienie- mogą być innych firm (Vallejo, AK lub no name ze sklepu papierniczego) AMMO of Mig Jimenez 7454 Israeli Conflicts Pigments Collection: 3018 A.MIG 3018 MIDDLE EAST DUST 3023 A.MIG SINAI DUST 3024 A.MIG NEGEV SAND 3025 A.MIG SYRIAN GROUND 3026 A.MIG GOLAN EARTH To jest jakaś masakra ile tego jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Lipca 2022 Share Napisano 13 Lipca 2022 6 minut temu, LuckyStrike napisał: To jest jakaś masakra ile tego jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 13 Lipca 2022 Autor Share Napisano 13 Lipca 2022 9 minut temu, robertmodelarz napisał: Chyba najlepiej bedzie jak kupie ten How to paint IDF vehicles i przestudiuje jak to na etapy malowac a potem brudzic. A potem sie zabiore za zakupy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Lipca 2022 Share Napisano 14 Lipca 2022 Tak jak napisał bulik wskazywanie jedynego "właściwego koloru" Merkav nie ma sensu, chyba że buduje się egzemplarz, który właśnie opuścił fabrykę. Warunki atmosferyczne są w Izraelu jakie są i każda farba im się poddaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi