Vieh_san Napisano 28 Maja 2022 Share Napisano 28 Maja 2022 (edytowane) Zapraszam do kolejnej mojej galerii ukończonego modelu Eurofightera 2000 w okolicznościowym malowaniu z NATO Tiger Meet 2018r. Model wybrała i zakupiła mi moja wybranka (z powodu oczywiście malowania jakżeby inaczej ;D). Poza tym widziałem go na Poznańskim Aerofestivalu, który pokrywał się wtedy z NTM. Był dla mnie wyzwaniem pod względem nakładania tych kalkomanii, które w miarę reagowały na litry Micro Sola i Seta. Kilka z nich trzeba było nieźle ponaciągać, ale w miarę dałem radę, nie jest idealnie (z resztą słowo "idealnie" w modelarstwie dla każdego ma inne kryteria) ale ładnie wygląda w kolekcji, do tego mam jeszcze w planach zrobić Tornado z tego samego NTM i może inne. Sam model miał trochę problemy, bo niektóre krawędzie elementów wyglądały na niedolane. Cały spód pod skrzydłami miał wadę fabryczną (jakieś takie wzorki z plastiku, jakby z wierzchu po odlaniu lekko zasechł i była dolana następna marszcząc poprzednią- trochę jak kożuch na mleku ;D) i Revell przysłał mi po skontaktowaniu się z nimi ten element w jakieś 2tyg. Trochę szpachli tu i tam musiałem użyć. Na następny raz muszę pamiętać żeby pogłębiać linie podziału, bo, np. na spodzie wash w ogóle nie chciał mi się trzymać. Nie zwracałem wcześniej na to w ogóle uwagi, teraz to będzie dla mnie jedna z podstaw żeby sprawdzić czy linie będą trzymały wash. Malowałem go głównie 2 farbami proponowanymi przez Hatakę (orange) do współczesnych myśliwców Luftwaffe, konkretnie do Eurofightera. O ile kolor C046 Medium Grey, który jest proponowany do całości poszycia był w porządku, to proponowany do stożka nosa i kilku innych elementów C142 Camouflage (Barley) Grey, był jak dla mnie za mało żółtawy. W rzeczywistości dosyć mocno się te 2 kolory różnią, a te Hataki są prawie identyczne, z tym że ten drugi jest trochę jaśniejszy. Może moja jest w tym wina, bo dawałem czarny surfacer, na szarym może by było tak jak być powinno- nie wiem. Poprawiałem więc ten drugi kolor i dodałem do niego kropelkę białej farby i kropelkę "Chromate yellow primer" od Gunze i myślę, że w miarę trafiłem z tym kolorem. Więcej grzechów nie pamiętam Makro wszystko pokaże ;D Edytowane 28 Maja 2022 przez Vieh_san 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 28 Maja 2022 Share Napisano 28 Maja 2022 Fajny. Podoba mi się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 28 Maja 2022 Share Napisano 28 Maja 2022 Ładny model. Takie kalkomanie zlepić to już nie ma to tamto. W konserwach jest prościej. Nie ma takich kalkomanii. Twój model przypomniał mi stary dowcip "Zielonym do góry". Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 28 Maja 2022 Autor Share Napisano 28 Maja 2022 14 minut temu, Endrju napisał: Ładny model. Takie kalkomanie zlepić to już nie ma to tamto. W konserwach jest prościej. Nie ma takich kalkomanii. Twój model przypomniał mi stary dowcip "Zielonym do góry". Pozdrawiam. Andrzej. Dziękuję ;D z tymi konserwami to prawda i nawet jedna już czeka w kolejce, dostanę wenę to się za nią zabiorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Maja 2022 Share Napisano 28 Maja 2022 Samolot jako taki nigdy mi nie leżał, zwłaszcza jego sylwetka. Ale model bardzo fajny, efektowne malowanie robi robotę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 28 Maja 2022 Share Napisano 28 Maja 2022 3 godziny temu, Vieh_san napisał: jedna już czeka w kolejce, dostanę wenę to się za nią zabiorę Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 28 Maja 2022 Share Napisano 28 Maja 2022 Fajny takie malowania robią wrażenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 28 Maja 2022 Share Napisano 28 Maja 2022 Bardzo ładny podoba mi się. Gratuluję ukończonego modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 28 Maja 2022 Share Napisano 28 Maja 2022 Fajny Jurek. Aczkolwiek nie przepadam za malowaniami okazjonalnymi na rurach te chwyta w oko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Maja 2022 Share Napisano 28 Maja 2022 Uważam, że bardzo dobrze wyszła ta szata graficzna. Ładny model a i okazało się, że moje obawy o zbyt ciemny szary były niepotrzebne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 28 Maja 2022 Autor Share Napisano 28 Maja 2022 37 minut temu, Mikolaj75 napisał: Uważam, że bardzo dobrze wyszła ta szata graficzna. Ładny model a i okazało się, że moje obawy o zbyt ciemny szary były niepotrzebne Dziękuję. No zdjęcia też czasem w ogóle nie oddają tego co jest w rzeczywistości. W tematach warsztatowych raczej wrzucam foty bez specjalnego przyglądania się im, ważne żeby coś było na nich widać. Jak dodaję do galerii to wtedy kombinuję z nasyceniem, kontrastem, itp., itd. tak żeby to co mam na ekranie jak najbardziej przypominało model, który przede mną stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi