Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie żeby zrobić naszą leźnicką ósemkę w takim malowaniu w jakim latały w Etiopii. Ja wtedy byłem młody, ale pamiętam jakie to było wielkie wydarzenie.

Ze wspomnień pilotów wiem że Mi-8 miało dodatkowo w kabinie pilotów dodatkowe  radio radmor, oraz dodatkowy zbiornik paliwa. Interesuje mnie, czy może ktoś ma zdjęcie tego radia i jego dokładne umiejscowienie. Z tego co piloci mówili było to nad lewą tablicą przyrządów.

Model oprę na zestawie poniższej firmy, będą napewno korekty.  Na razie wyrzuciłem wyrzutki flar z belki ogona.

IMG_20220626_174031988.thumb.jpg.11bf8b7a6e0ed25b1296dfdb742d7eee.jpg

IMG_20220626_173949382.thumb.jpg.fbedee3692e6f7be47480108aad85fb3.jpg

IMG_20220626_173921495.thumb.jpg.7f540a6a8ba8891dcbe1ad1cf0eaf575.jpg

IMG_20220626_173753093.thumb.jpg.47b64f725ef839f5e810157892027784.jpg

• Like 2
Napisano

O Panie Tomku! Wspaniały temat!

Przejrzałem szybko materiały, ale wnętrz kabiny brak...

Wybrałeś już który wariant oznakowania zrobisz?

Napisano (edytowane)

Tę pozycję znasz?

Kompleksowy opis naszej misji

POLSKIE-LOTNICTWO-Z-POMOCA-GLODUJACEJ-ETIOPII-Gr.jpg.bee84ef6477c53c958a35743994be6de.jpg

Edytowane przez Grzes
  • Like 2
Napisano

Nie zastanawiałeś się nad zmianą modelu... Dość powszechnie znany jest błąd zvezdy jeżeli chodzi o kabinę pilotów... Ten sam błąd występował w modelach KP i  italeri oraz kopro. Polecam jednak HB. Zaoszczędzisz trochę zmagań i nerwów. :szampan1:

A temat zaiste zacny.

• Like 2
  • Thanks 1
Napisano
30 minut temu, Mitrandir napisał:

Nie zastanawiałeś się nad zmianą modelu... Dość powszechnie znany jest błąd zvezdy jeżeli chodzi o kabinę pilotów... Ten sam błąd występował w modelach KP i  italeri oraz kopro. Polecam jednak HB. Zaoszczędzisz trochę zmagań i nerwów. :szampan1:

A temat zaiste zacny.

Możesz napisać coś więcej o tym co jest skopane  ( albo podpowiedzieć gdzie o tym poczytać  ) ?

Napisano

W książce o dodatkowym wyposażeniu na misję jest w zasadzie tylko wzmianka. Ciekawy jestem czym pomalowano śmigłowce i czy przy zmianie oznakowań ( zaczynały inaczej oznakowane ) malowano całość, czy fragmenty ? Ręcznie czy od szablonów ? Jak załatano przestrzeliny ? Pytań jest całkiem sporo, może coś się ciekawego dowiesz w rozmowie z pilotami ?

eti (2)_Fotor.jpg

eti (3)_Fotor.jpg

eti 1 (1)_Fotor.jpg

eti 1 (2)_Fotor.jpg

• Like 1
Napisano
12 godzin temu, Mitrandir napisał:

A temat zaiste zacny.

O ja stary, doskonale wiedziałem o problemie z kabiną, ale ubzdurało mi się że właśnie Zvezda jest prawidłowa. No nic, będzie zestaw na coś innego, HB już zamówiony. Dzięki Grzesiek za czujność.

• Haha 1
Napisano
5 godzin temu, tomekk napisał:

O ja stary, doskonale wiedziałem o problemie z kabiną, ale ubzdurało mi się że właśnie Zvezda jest prawidłowa. No nic, będzie zestaw na coś innego, HB już zamówiony. Dzięki Grzesiek za czujność.

Polecam się :szampan1:

Szkoda by było Twojej roboty na sprzedaż w fajnym temacie

16 godzin temu, ricardo napisał:

Dokładnie to miałem na myśli, 😎

Napisano
18 godzin temu, Mitrandir napisał:

Polecam jednak HB. Zaoszczędzisz trochę zmagań i nerwów.

Może się nie znam, ale oba HB to chyba są Mi-17 i aby zrobić z tego Mi-8 to trzeba sobie Pavlę dokupić :hmmm:

PAVU7297.jpg.a7a31afea4454bb24c6c7f55ed6e764e.jpg

No niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę 🤔

• Thanks 1
Napisano
31 minut temu, Artek82 napisał:

Może się nie znam, ale oba HB to chyba są Mi-17

Nawet jak się nie znasz to i tak masz rację :super:

• Like 1
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, Artek82 napisał:

Może się nie znam, ale oba HB to chyba są Mi-17 i aby zrobić z tego Mi-8 to trzeba sobie Pavlę dokupić :hmmm:

PAVU7297.jpg.a7a31afea4454bb24c6c7f55ed6e764e.jpg

No niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę 🤔

Masz rację, ale silniki dużo łatwiej poprawić niż oszklenie kabiny i kształt całej przedniej części kadłuba.

Optymalnie byłoby mieć tą Pawle i Hobby Bossa

Edytowane przez Mitrandir
  • Like 1
  • Thanks 1
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Artek82 napisał:

Może się nie znam, ale oba HB to chyba są Mi-17

Też się nie znam ale chyba oba Mi z HB to są Mi-8 bo Mi -17 to nazwa eksportowa.  Oczywiście  Hb uwzględnił różnicę w położeniu śmigła ogonowego: po prawej dla Mi-8T i po lewej dla Mi 8MT (czyli Mi-17). Jednak oba modele są z obudowami dla "krótkich" silników  Zestaw Pavli służy do budowy wersji z długimi silnikami/wlotami powietrza. (taki "pirewyj" Mi-8) Taką wersję robiło stare poczciwe Kp. I w związku z tym dobrze by było sprawdzić jaki typ  posiadaliśmy w tej Etiopii.

4 godziny temu, Mitrandir napisał:

niższa szkolenie

Polska język - trudna język :szczerbol:

Edytowane przez abtb
  • Like 2
  • Thanks 1
Napisano

Tomku jeśli chcesz zrobić to co na zdjęciu to tylko tak jak powiedział Mitrandir....model HB i konwersja Pawli......oczywiście śmigło ogonowe na prawą stronę.....Zwezda,Kopro itd. to tylko wyroby "czekoladopodobne"......Cała szklarnia do przeróbki w tych zestawach....a i takie elementy jak piasta wirnika też mocno uproszczone...więc szkoda energii....HB ma chociaż w miarę prawidłową bryłę i lepsze szczegóły jak chociażby piasta WN.

• Thanks 1
Napisano
47 minut temu, abtb napisał:

Też się nie znam ale chyba oba Mi z HB to są Mi-8 bo Mi -17 to nazwa eksportowa.  Oczywiście  Hb uwzględnił różnicę w położeniu śmigła ogonowego: po prawej dla Mi-8T i po lewej dla Mi 8MT (czyli Mi-17). Jednak oba modele są z obudowami dla "krótkich" silników  Zestaw Pavli służy do budowy wersji z długimi silnikami/wlotami powietrza. (taki "pirewyj" Mi-8) Taką wersję robiło stare poczciwe Kp. I w związku z tym dobrze by było sprawdzić jaki typ  posiadaliśmy w tej Etiopii.

Z tego co widzę to ten z otwartymi długimi gondolami "pirewyj" Mi-8........641...więc tak jak mówisz Pavla w ruch,ale bryła HB...W HB można śmigło ogonowe dać na dowolną stronę.))))

• Thanks 1
Napisano
2 godziny temu, abtb napisał:

1 godzinę temu, Sławekb napisał:

Tomku jeśli chcesz zrobić to co na zdjęciu to tylko tak jak powiedział Mitrandir....model HB i konwersja Pawli......oczywiście śmigło ogonowe na prawą stronę.....Zwezda,Kopro itd. to tylko wyroby "czekoladopodobne"......Cała szklarnia do przeróbki w tych zestawach....a i takie elementy jak piasta wirnika też mocno uproszczone...więc szkoda energii....HB ma chociaż w miarę prawidłową bryłę i lepsze szczegóły jak chociażby piasta WN.

Mądrego to miło posłuchać...

• Like 1
Napisano (edytowane)

Przede wszystkim chciałbym wszystkim podziękować za dyskusję. Zakup HB poczyniony, wnioski wyciągnięte.

Dawcą silnika będzie Zvezda, jeśli chodzi o kadłub z silnikiem - na zdjęciu, w środku HB.

383103938_IMG_20220628_163209271_HDR3.thumb.jpg.0469aabc07c55e9d9b9fb230db707da9.jpg

Blaszka musi zostać zmodyfikowana, jest za krótka i za szeroka.

1317843027_IMG_20220628_164029957_HDR3.thumb.jpg.d301f644768ea550481f53f3e59765c6.jpg

301198236_IMG_20220628_1641052972.thumb.jpg.ac076bf9b093c132fb99dcb76783d233.jpg

To na razie tyle. Aha, HB leży w planach. :)

907291582_IMG_20220628_163300893_HDR3.thumb.jpg.d12fb230c1fc13f42ad6e0dc996b2bef.jpg

Edytowane przez tomekk
  • Like 2
Napisano

Hej, jeśli mogę coś napisać to Mi-8T , a Mi-8MT (Mi-17)  to 2 różne śmigłowce i nie chodzi tylko o śmigło ogonowe. 641 fajna maszyna nawet kilka razy ja macałem :) musisz pamiętać ze 641 ma małe zbiorniki, a model HB ma duże zbiorniki. Jak cos to pytaj bede tu zaglądał , bo cos tam chyba wiem o śmigłowcach :) póki co pełna obserwacja. W kalce chochlik zamiast błękitnego tła zrobił zielone :)

janek.jpg

• Thanks 2
Napisano
23 minuty temu, Adamsky napisał:

Hej, jeśli mogę coś napisać to Mi-8T , a Mi-8MT (Mi-17)  to 2 różne śmigłowce i nie chodzi tylko o śmigło ogonowe. 641 fajna maszyna nawet kilka razy ja macałem :) musisz pamiętać ze 641 ma małe zbiorniki, a model HB ma duże zbiorniki. Jak cos to pytaj bede tu zaglądał , bo cos tam chyba wiem o śmigłowcach :) póki co pełna obserwacja. W kalce chochlik zamiast błękitnego tła zrobił zielone :)

janek.jpg

Nie chwal się Adam, nie chwal ... Tylko pomagaj 🤣

Napisano
3 godziny temu, tomekk napisał:

HB leży w planach

Jakby nie leżał, zawsze można plany przystosować do modelu.

• Like 1
  • Haha 3