Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Was w mojej kolejnej już galerii. Byłem tydzień na wakacjach, więc nie mogłem dokończyć modelu w tamtym tygodniu. Podstawą jest model Trumpetera z wieloma niedociągnięciami mówiąc bardzo delikatnie ;D. Starałem się zrobić z niego coś co będzie przypominało An-2. Nie będę się rozpisywał, co w nim zmieniałem i jak wyglądała budowa (na dole dam link do warsztatu). Roboty było sporo, a wybrałem ten model, bo chciałem sobie w nim pogrzebać, trochę w ramach ćwiczeń, trochę dla radochy tworzenia czegoś z niczego ;D Numer przerobiony wraz z instrukcjami Kolegi @Artek82 na taki, który występował w rzeczywistości. Chciałem go lekko styrać, żeby w jakiś sposób dodatkowo podkreślić, że to był wół roboczy i nie miał lekko. Boję się, że przesadziłem, ale niech tak już zostanie. Nie mam za bardzo nic więcej do powiedzenia, więc kurtyna w górę i zdjęcia.

gKHL1Ga.jpg

nQlzNu0.jpg

wKI92Ck.jpg

jfuf4Y6.jpg

GTUbp9F.jpg

gSP6Jxv.jpg

HCGdWYn.jpg

twg8p3X.jpg

pAk6N4b.jpg

glSFcEj.jpg

YbTrm5D.jpg

• Like 16
Napisano

Elegancko ! Jedyne co mnie razi w oczy i co możesz jeszcze poprawić to świecące się jak psu jajca opony :szczerbol: Ale poza tym to mi się bardzo podoba !

• Thanks 1
Napisano

Model jako model wyszedł całkiem fajnie. Nawet te bardzo półmatowe opony mi nie przeszkadzają jak ta paskudna osłona kabiny, która ma się do tego co jest w prawdziwym samolocie jak pieść do oka. Czy któryś z producentów dodatków nie produkuje poprawnej osłony ? Czy Trumpeterowi tak ciężko poprawić tego babola ? 

EDCE5127-29E6-4482-B9CA-423CD863FA82.jpeg

Napisano

Kolorz bardzo ładne, sam bym chętnie w takim malowaniu "a-ena" zbudował... Ale ta kabina rzeczywiście obraz psuje, chyba trzeba będzie kopytko zrobić i maszynę do vacu odpalić...

Pozdrawiam!

Paweł

• Like 1
Napisano

Świadom jestem tej osłony kabiny. Jedyna firma, którą znalazłem co robiła vaccu to Pavla, ale nigdzie nie była do dostania.

• Like 1
Napisano
50 minut temu, Vieh_san napisał:

Świadom jestem tej osłony kabiny. Jedyna firma, którą znalazłem co robiła vaccu to Pavla, ale nigdzie nie była do dostania.

Zawsze można pogadać z Markiem Wierzchowskim, który jest fanem Ana-2 i wykonanie przez niego osłony vacu nie powinno być problemem. 

Napisano
3 godziny temu, Psar77 napisał:

Elegancko ! Jedyne co mnie razi w oczy i co możesz jeszcze poprawić to świecące się jak psu jajca opony...

Na mokrej trawie lądował to jakie mają być !?

• Haha 1
Napisano

No to żeby galeria nie zakończyła się w atmosferze skandalu wrzucam zdjęcie z poprawionymi oponami ;D (chociaż na żywo nie były takie złe, mam taką silną żarówę w lampie, że nawet papier ścierny się świeci :szczerbol:. Co nie znaczy, że gumy nie były do poprawki oczywiście)

IMG_20220809_194936.thumb.jpg.22642bdd2700746e48cc4f32a55fa985.jpg

• Like 1
Napisano
8 minut temu, BRAVO112 napisał:

a ja napisze tak: w Jeleniej nie bylo deszczu a opony tak calkiem matowe nie sa

model fajny, tylko te kolory jakos mnie nie przekonuja 😞 

Dokładnie, opony są matowe ale nie idealnie to raz a dwa model poza paskudną osłoną kabiną wygląda fajnie. Zastanawia mnie dlaczego poza Pavlą żaden z producentów dodatków nie zrobi wreszcie porządnej osłony kabiny o prawidłowym kształcie ? Czy to za trudne dla nich ? Do Storcha potrafią zrobić ładne oszklenie a do Antka nie przez co gotowy model wygląda zwyczajnie nie swojo. Modelarz się stara ładnie skleić model, pomalować a efekt końcowy jest psuty przez kawałek bezbarwnego plastiku. 

Napisano (edytowane)

A tam , opony , szybki w kabinie to furda ...... Dla mnie to  nastepny Prawdziwy Samolot  - ze śmigiełkiem , odciagami , normalnym silnikiem etc ... Brawo . Jest Swietny !!!

Edytowane przez boberm1
Napisano

Antek wyszedł rewelacyjnie :super: Nie mogę oczu oderwać, aż sam nakręciłem się na wojaka 😎 Zawsze obawiałem się doboru odpowiedniego odcienia tego jasno-zielonego, ale czas chyba się przełamać i zamiast kolejnego cywila zrobić wojaka 🤔 Odnośnie oszklenia to chińczyk skopał je koncertowo bo w Bilku mimo że też nie jest idealne wygląda ono zdecydowanie lepiej. Alternatywa jest w postaci Eduardowskiej blaszki i Pavlowej wydmuszki, ale to też nie są idealne zamienniki. Najbardziej odpowiednie oszklenie w 1/72 miał podobno zestaw NeOmega czy jakoś tak, ale jeszcze tego w Polsce nie widziałem.

Napisano
41 minut temu, Artek82 napisał:

Antek wyszedł rewelacyjnie :super: Nie mogę oczu oderwać, aż sam nakręciłem się na wojaka 😎 Zawsze obawiałem się doboru odpowiedniego odcienia tego jasno-zielonego, ale czas chyba się przełamać i zamiast kolejnego cywila zrobić wojaka 🤔 Odnośnie oszklenia to chińczyk skopał je koncertowo bo w Bilku mimo że też nie jest idealne wygląda ono zdecydowanie lepiej. Alternatywa jest w postaci Eduardowskiej blaszki i Pavlowej wydmuszki, ale to też nie są idealne zamienniki. Najbardziej odpowiednie oszklenie w 1/72 miał podobno zestaw NeOmega czy jakoś tak, ale jeszcze tego w Polsce nie widziałem.

Dzięki :D Jak chodzi o kolory to ja się specjalnie nie przejmowałem, na jednym zdjęciu ciemny zielony jest bardziej oliwkowy, na innym właśnie ciemno-zielony, ten "żółty" czy jasno zielony też różnie wygląda na zdjęciach. Ciemny to mr hobby IJN Green (wyszedł faktycznie ciemniej niż się spodziewałem), jasny to wymieszany Mr Hobby chromate yellow primer z russian green "480" 1947, a błękitny Mr Hobby interior blue (soviet).

Napisano

W kwestii oszklenia kabiny możnaby jeszcze spróbować pomajstrować z pomniejszeniem do skali 1/72 wycinanki z Orlika, wycięcia elementów kartonowych i sklejenia ich w całość, oszlifowania i wykonania z tego kopyta a następnie wytłoczenie osłony metodą vacu.  Może poprosić kogoś od kartonów by pomógł i zmzniejszył wycinankę z osłoną i w ten sposób pomógl zrobić kopytko ? Z tego co widziałem to w przypadku modeli kartonowych to szklarnia w ich Antkach jest prawidłowa.

Napisano
1 godzinę temu, Artek82 napisał:

Najbardziej odpowiednie oszklenie w 1/72 miał podobno zestaw NeOmega czy jakoś tak, ale jeszcze tego w Polsce nie widziałem.

Ale tutaj nie ma oszklenia. Jedyne vacu jakie znalazłem jest w zestawie Pavli.

image.png.1a1858e592748c7714d124c4d28fedde.png

Napisano (edytowane)
54 minuty temu, Staryfajter1954 napisał:

Z tego co widziałem to w przypadku modeli kartonowych to szklarnia w ich Antkach jest prawidłowa

W "Orliku" tak, w "GPM" niekoniecznie w pierwszych drukach, a nie wiem jak to obecnie wygląda.

27 minut temu, Wojtek59 napisał:

Ale tutaj nie ma oszklenia

Możliwe że posoliło mi się z tym zestawem https://www.cybermodeler.com/hobby/kits/neo/kit_neo_kr7.shtml 😳

Wszak kojarzę że coś było do 1/72 🤔 bo np. maski są dostępne do 1/72 Neo 😉

https://www.mojehobby.pl/products/An-2-NeOmega.html

Edytowane przez Artek82
Napisano

Ale Part dawał blaszki dla An-2 interior. To można pobawić się wklejaniem szybek.

image.png.0a6b4023fae54ec69a999a85448a07ab.png