Vieh_san Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 Witam Was w mojej kolejnej już galerii. Byłem tydzień na wakacjach, więc nie mogłem dokończyć modelu w tamtym tygodniu. Podstawą jest model Trumpetera z wieloma niedociągnięciami mówiąc bardzo delikatnie ;D. Starałem się zrobić z niego coś co będzie przypominało An-2. Nie będę się rozpisywał, co w nim zmieniałem i jak wyglądała budowa (na dole dam link do warsztatu). Roboty było sporo, a wybrałem ten model, bo chciałem sobie w nim pogrzebać, trochę w ramach ćwiczeń, trochę dla radochy tworzenia czegoś z niczego ;D Numer przerobiony wraz z instrukcjami Kolegi @Artek82 na taki, który występował w rzeczywistości. Chciałem go lekko styrać, żeby w jakiś sposób dodatkowo podkreślić, że to był wół roboczy i nie miał lekko. Boję się, że przesadziłem, ale niech tak już zostanie. Nie mam za bardzo nic więcej do powiedzenia, więc kurtyna w górę i zdjęcia. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 Elegancko ! Jedyne co mnie razi w oczy i co możesz jeszcze poprawić to świecące się jak psu jajca opony Ale poza tym to mi się bardzo podoba ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 Model jako model wyszedł całkiem fajnie. Nawet te bardzo półmatowe opony mi nie przeszkadzają jak ta paskudna osłona kabiny, która ma się do tego co jest w prawdziwym samolocie jak pieść do oka. Czy któryś z producentów dodatków nie produkuje poprawnej osłony ? Czy Trumpeterowi tak ciężko poprawić tego babola ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 Kolorz bardzo ładne, sam bym chętnie w takim malowaniu "a-ena" zbudował... Ale ta kabina rzeczywiście obraz psuje, chyba trzeba będzie kopytko zrobić i maszynę do vacu odpalić... Pozdrawiam! Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2022 Świadom jestem tej osłony kabiny. Jedyna firma, którą znalazłem co robiła vaccu to Pavla, ale nigdzie nie była do dostania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 50 minut temu, Vieh_san napisał: Świadom jestem tej osłony kabiny. Jedyna firma, którą znalazłem co robiła vaccu to Pavla, ale nigdzie nie była do dostania. Zawsze można pogadać z Markiem Wierzchowskim, który jest fanem Ana-2 i wykonanie przez niego osłony vacu nie powinno być problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 3 godziny temu, Psar77 napisał: świecące się jak psu jajca opony Wyplakowane do zdjęcia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 3 godziny temu, Psar77 napisał: Elegancko ! Jedyne co mnie razi w oczy i co możesz jeszcze poprawić to świecące się jak psu jajca opony... Na mokrej trawie lądował to jakie mają być !? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2022 No to żeby galeria nie zakończyła się w atmosferze skandalu wrzucam zdjęcie z poprawionymi oponami ;D (chociaż na żywo nie były takie złe, mam taką silną żarówę w lampie, że nawet papier ścierny się świeci . Co nie znaczy, że gumy nie były do poprawki oczywiście) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 Teraz jest super. Kabina mi o dziwo nie przeszkadza - tego nie przeskoczysz Piekny Antek !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 Fajny Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 Wyszło naprawdę ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 a ja napisze tak: w Jeleniej nie bylo deszczu a opony tak calkiem matowe nie sa model fajny, tylko te kolory jakos mnie nie przekonuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 8 minut temu, BRAVO112 napisał: a ja napisze tak: w Jeleniej nie bylo deszczu a opony tak calkiem matowe nie sa model fajny, tylko te kolory jakos mnie nie przekonuja Dokładnie, opony są matowe ale nie idealnie to raz a dwa model poza paskudną osłoną kabiną wygląda fajnie. Zastanawia mnie dlaczego poza Pavlą żaden z producentów dodatków nie zrobi wreszcie porządnej osłony kabiny o prawidłowym kształcie ? Czy to za trudne dla nich ? Do Storcha potrafią zrobić ładne oszklenie a do Antka nie przez co gotowy model wygląda zwyczajnie nie swojo. Modelarz się stara ładnie skleić model, pomalować a efekt końcowy jest psuty przez kawałek bezbarwnego plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2022 @Staryfajter1954 też tego nie rozumiem ;/ Zestawowa mi trochę przypomina przydomową szklarnię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 5 minut temu, Vieh_san napisał: @Staryfajter1954 też tego nie rozumiem ;/ Zestawowa mi trochę przypomina przydomową szklarnię. Zestawowa to jedno wielkie nieporozumienie psujące ładny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 ale sa przeciez blachy do Antka tylko szyby wkleic i jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) A tam , opony , szybki w kabinie to furda ...... Dla mnie to nastepny Prawdziwy Samolot - ze śmigiełkiem , odciagami , normalnym silnikiem etc ... Brawo . Jest Swietny !!! Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez boberm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 Antek wyszedł rewelacyjnie Nie mogę oczu oderwać, aż sam nakręciłem się na wojaka Zawsze obawiałem się doboru odpowiedniego odcienia tego jasno-zielonego, ale czas chyba się przełamać i zamiast kolejnego cywila zrobić wojaka Odnośnie oszklenia to chińczyk skopał je koncertowo bo w Bilku mimo że też nie jest idealne wygląda ono zdecydowanie lepiej. Alternatywa jest w postaci Eduardowskiej blaszki i Pavlowej wydmuszki, ale to też nie są idealne zamienniki. Najbardziej odpowiednie oszklenie w 1/72 miał podobno zestaw NeOmega czy jakoś tak, ale jeszcze tego w Polsce nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 11 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2022 41 minut temu, Artek82 napisał: Antek wyszedł rewelacyjnie Nie mogę oczu oderwać, aż sam nakręciłem się na wojaka Zawsze obawiałem się doboru odpowiedniego odcienia tego jasno-zielonego, ale czas chyba się przełamać i zamiast kolejnego cywila zrobić wojaka Odnośnie oszklenia to chińczyk skopał je koncertowo bo w Bilku mimo że też nie jest idealne wygląda ono zdecydowanie lepiej. Alternatywa jest w postaci Eduardowskiej blaszki i Pavlowej wydmuszki, ale to też nie są idealne zamienniki. Najbardziej odpowiednie oszklenie w 1/72 miał podobno zestaw NeOmega czy jakoś tak, ale jeszcze tego w Polsce nie widziałem. Dzięki Jak chodzi o kolory to ja się specjalnie nie przejmowałem, na jednym zdjęciu ciemny zielony jest bardziej oliwkowy, na innym właśnie ciemno-zielony, ten "żółty" czy jasno zielony też różnie wygląda na zdjęciach. Ciemny to mr hobby IJN Green (wyszedł faktycznie ciemniej niż się spodziewałem), jasny to wymieszany Mr Hobby chromate yellow primer z russian green "480" 1947, a błękitny Mr Hobby interior blue (soviet). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 W kwestii oszklenia kabiny możnaby jeszcze spróbować pomajstrować z pomniejszeniem do skali 1/72 wycinanki z Orlika, wycięcia elementów kartonowych i sklejenia ich w całość, oszlifowania i wykonania z tego kopyta a następnie wytłoczenie osłony metodą vacu. Może poprosić kogoś od kartonów by pomógł i zmzniejszył wycinankę z osłoną i w ten sposób pomógl zrobić kopytko ? Z tego co widziałem to w przypadku modeli kartonowych to szklarnia w ich Antkach jest prawidłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, Artek82 napisał: Najbardziej odpowiednie oszklenie w 1/72 miał podobno zestaw NeOmega czy jakoś tak, ale jeszcze tego w Polsce nie widziałem. Ale tutaj nie ma oszklenia. Jedyne vacu jakie znalazłem jest w zestawie Pavli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) 54 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Z tego co widziałem to w przypadku modeli kartonowych to szklarnia w ich Antkach jest prawidłowa W "Orliku" tak, w "GPM" niekoniecznie w pierwszych drukach, a nie wiem jak to obecnie wygląda. 27 minut temu, Wojtek59 napisał: Ale tutaj nie ma oszklenia Możliwe że posoliło mi się z tym zestawem https://www.cybermodeler.com/hobby/kits/neo/kit_neo_kr7.shtml Wszak kojarzę że coś było do 1/72 bo np. maski są dostępne do 1/72 Neo https://www.mojehobby.pl/products/An-2-NeOmega.html Edytowane 11 Sierpnia 2022 przez Artek82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 Pavla: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 11 Sierpnia 2022 Share Napisano 11 Sierpnia 2022 Ale Part dawał blaszki dla An-2 interior. To można pobawić się wklejaniem szybek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi