p2288 Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 Witam! Ostatnio udało mi się dorwać mało dostępny model jakim jest mig23 od trumpetera w 1:48. Model chcę odwzorować 1:1 przy użyciu polistyrenu, drutów i blaszek. Model chcę skończyć do grudnia (7 klasa , wracanie o 16:30 i nauka przez kolejne 4h w domu nie pozwoli na szybsze skończenie go). 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 14 minut temu, p2288 napisał: Model chcę odwzorować 1:1 Na forum jest warsztat tego MiG-a w 1/32. I tam też chłop struga każdy detal. 10 lat już struga. Końca na razie jakoś nie widać Powodzenia życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 28 minut temu, p2288 napisał: Model chcę odwzorować 1:1 Znacz co? Chcesz zbudować na podstawie Trumpka model 1:48 czy makietę samolotu 1:1? 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) 8 minut temu, Grzes napisał: Chcesz zbudować na podstawie Trumpka model 1:48 czy makietę samolotu 1:1? Ja obstawiam wersję "light" to znaczy że chce odwzorować detale 1:1 czyli każdy kabel, śrubkę itd. Ale może i będzie wersja "hard" czyli makieta w 1:1. Taki samolot bardzo podobny do naszego państwa - z dykty i kartonu A może jednak trochę lepiej - z polistyrenu i blachy . Tylko blacha teraz mocno podskoczyła do góry Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez abtb 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 3 minuty temu, abtb napisał: samolot bardzo podobny do naszego państwa - z dykty i kartonu Nie, no napisał przecież, że z polistyrenu chce robić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) 36 minut temu, Grzes napisał: napisał przecież, że z polistyrenu chce robić O ile wcześniej miałem wątpliwości to upewniłeś mnie tym stwierdzeniem w 150% 39 minut temu, abtb napisał: A może jednak trochę lepiej - z polistyrenu i blachy Dobra, koniec drążenia tematu, bo tu się zaraz wiadro z.......rozleje i będzie kwękanie że młodemu żyć nie dajemy i w ogóle jakieś pierdoły o odbieraniu szans na cokolwiek Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 31 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, abtb napisał: Dobra, koniec drążenia tematu, bo tu się zaraz wiadro z.......rozleje i będzie kwękanie że młodemu żyć nie dajemy i w ogóle jakieś pierdoły o odbieraniu szans na cokolwiek eeee tam, nic się nie stało 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xatrix_pl Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 Powodzenia w budowie, zasiadam z popcornem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 W dniu 31.08.2022 o 14:10, p2288 napisał: eeee tam, nic się nie stało Tak trzymaj, to przeżyjesz..... starych pryków dyrdymały 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 (edytowane) W dniu 31.08.2022 o 11:40, abtb napisał: Na forum jest warsztat tego MiG-a w 1/32. I tam też chłop struga każdy detal. 10 lat już struga. Końca na razie jakoś nie widać Powodzenia życzę. Ten chłop to Irek . Projekt zaczął się w momencie wycofywania Mig-ów ze służby. I tam powstała pierwsza dokumentacja MIG-23 MF 1:32 - strona 20 - [L]Warsztat - Modelarstwo plastikowe - Modelwork Edytowane 2 Września 2022 przez Irek-M1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 2 Września 2022 Autor Share Napisano 2 Września 2022 Lekcje skończone 55 minut temu i ja już dziękuje w tym roku szkolnym takich długich atrakcji Trochę posiedziałem przy modelu i przygotowałem: kokpit, podwozie, wnęki i silnik do robienia detali czyli stworzyłem 'bazę'. Krytyka mile widziana PS: Fotel to żywica + PE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Września 2022 Share Napisano 2 Września 2022 A jakie detale potrafi robić ten silnik do robienia detali? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 2 Września 2022 Share Napisano 2 Września 2022 (edytowane) 2 godziny temu, p2288 napisał: Krytyka mile widziana Nie kuś, oj nie kuś A na poważnie, wnęki podwozia dobrze pasują? Bo w moim migu 27 był błąd w instrukcji i po sklejeniu musiałem wymieniać elementy, żeby dopasować do kadłuba. Dla obu maszyn jest ta sama baza. Edytowane 2 Września 2022 przez giberes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 3 Września 2022 Autor Share Napisano 3 Września 2022 15 godzin temu, giberes napisał: A na poważnie, wnęki podwozia dobrze pasują? Bo w moim migu 27 był błąd w instrukcji i po sklejeniu musiałem wymieniać elementy, żeby dopasować do kadłuba. Dla obu maszyn jest ta sama baza. Do kadłuba pasują . Ale zauważyłem , że nie ma dziur na podwozie w wnękach. Są ale w innym miejscu za pojemnikami. Wieczorem podeśle zdj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 (edytowane) OK, rzecz się rozmyła w komentarzach, a mnie na serio zainteresowało, co miałeś na myśli pisząc, że chcesz odwzorować model 1:1. Edytowane 3 Września 2022 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 3 Września 2022 Autor Share Napisano 3 Września 2022 2 godziny temu, greatgonzo napisał: co miałeś na myśli pisząc, że chcesz odwzorować model 1:1. A no tak... Miałem na myśli odwzorowanie modelu poprzez dodatki z drutów i polistyrenu by wyglądał 1 do 1 jak w realu. Oczywiście w 48 krotnym pomniejszeniu . Niestety ale po 4h pracy z tymi jeszcze prostymi przeróbkami doszedłem do wniąsku ,że nie uda mi się to i zrobię tylko te najważniejsze braki (kable i inne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 Powodzenia ze spasowaniem górnych powierzchni do całego kadłuba-powstaje tam "niezła" szpara na wysokość wlotów powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 3 Września 2022 Autor Share Napisano 3 Września 2022 Też to zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 3 Września 2022 Autor Share Napisano 3 Września 2022 Nie wygląda to dobrze Ale to nie koniec pracy we wnękach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 10 godzin temu, p2288 napisał: Nie wygląda to dobrze Niestety masz rację, bo wygląda to kiepsko. Estetyka klejenia i obróbki części, na niskim poziomie. Według mnie niepotrzebnie pakujesz się w koszty i robotę, kiedy masz problem z podstawowymi czynnościami. Kokpit zmasakrowany, a wnęki zalane klejem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 4 Września 2022 Autor Share Napisano 4 Września 2022 Racja. Uwalone klejem ponieważ nakładam wykałaczką i się rozlewa. Spróbuję igłą. Kokpit zmasakrowany ponieważ jest przygotowany na PE. plamy po kleju już nie ma. Dziękuję za uwagi. :DDD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 46 minut temu, p2288 napisał: Racja. Uwalone klejem ponieważ nakładam wykałaczką i się rozlewa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 4 Września 2022 Autor Share Napisano 4 Września 2022 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 2 godziny temu, p2288 napisał: Kokpit zmasakrowany ponieważ jest przygotowany na PE Boczne panele krzywo nacięte i górna część za fotelem też? Postaraj się robić trochę staranniej. Teraz szykujesz pod PE, a w przyszłości może tak nie być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 4 Września 2022 Autor Share Napisano 4 Września 2022 AJ! Nie zauważyłem tego. Zwracam honor Panu. Mój błąd, spróbuję to naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi