Moses Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Muszę coś szybko skończyć, przy tych rozgrzebanych tematach. Leci więc SNJ od Special Hobby, czyli zestaw Academy, z żywicznymi konwersjami na wczesne T-6. Texana popełniłem już w 2014 roku, więc wiem że pójdzie szybko i gładko. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 8 Września 2022 Share Napisano 8 Września 2022 Ładnie pomalowany. Zasiadam w 1 rzędzie i oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 8 Września 2022 Share Napisano 8 Września 2022 Andrzej tak zaraz po zakupie ? Pudełko mocy nie nabrało od leżakowania 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 8 Września 2022 Share Napisano 8 Września 2022 Pierwszy rząd jest zarezerwowany dla VIP-ów (premier, prezes i tym podobni). Ja siedzę w drugim i też nieźle widać. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 8 Września 2022 Share Napisano 8 Września 2022 2 godziny temu, zaruk napisał: Pierwszy rząd jest zarezerwowany dla VIP-ów (premier, prezes i tym podobni). Ja siedzę w drugim i też nieźle widać. no cóż...jeśli tak .. to się przesiadam do Pana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 8 Września 2022 Share Napisano 8 Września 2022 Zapraszam. Podzielę się popcornem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Września 2022 Autor Share Napisano 8 Września 2022 5 godzin temu, zaruk napisał: Pierwszy rząd jest zarezerwowany dla VIP-ów (premier, prezes i tym podobni). Ja siedzę w drugim i też nieźle widać. Jeżu kolczasty przepchać się do sceny nie można. A gdzie gruppies ja się pytam Jedyny prezes jaki jest mile widziany to szanowny prezes IPMS Warszawa, i mam nadzieję że o tego Ci chodziło. 9 godzin temu, mirage3 napisał: Andrzej tak zaraz po zakupie ? Pudełko mocy nie nabrało od leżakowania Bo ja zauważyłem że z modelami jak z winami. Im dłużej leżą tym droższe się robią. Kupisz za 50 a jak chcesz sklejać to już wychodzi 200. Pierdziele takie na ramię broń Ale wracając do Texana. Już miałem wstrzymać warsztat, bo rozważałem zakup siedzisk żywicznych od pavli, ale przypomniałem sobie jakie to mydło więc odpuściłem. Więc, dzis rozpocząłem pomalowania nielicznych detali kokpitu Następnie, po położeniu błysku, złoszowalem używając hiszpańskiego siuwaksa w kolorze braz do zieleni. Dodałem też trochę syfu w kolorze kosmiczny brud Po psiknieciu wszystkiego polmatem, krawędzie potraktowałem zielonym pudrem tamiya. Pomyślałem sobie że dodam trochę kurzu i nałożyłem Panel Linera od Hiszpana, i aby go jasna cholera.... Ten siuwaks to krupnik... Ile ja się namęczyłem aby to g.... usunąć. Szczęśliwie efektu finalnego nie będzie za bardzo widać po zamknięciu PS. Wybaczcie zdjęcia, konfiguracja mieszkania mi się zmieniła, i chyba obecne miejsce nie nadaje się na robienie zdjęć... To tyle na dziś. Idę świętować koniec tygodnia, a jutro w Bieszczady, więc nie piszcie na forum za dużo abym w poniedziałek mógł poprawciwac, a nie nadrabiał zaległości forumowe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Września 2022 Share Napisano 8 Września 2022 9 godzin temu, mirage3 napisał: Andrzej tak zaraz po zakupie ? Pudełko mocy nie nabrało od leżakowania To jest tak zwany syndrom nowego modelu. Tak rozgrzebane zestawy, według badaczy, leżakują potem dwa, trzy razy dłużej od niezaczętych . 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Września 2022 Autor Share Napisano 20 Września 2022 (edytowane) Wróciłem, miśka widziałem, a że zaraza w koncu mnie dopadła, moge przysiaśc i nadgonić robotę SNJ-3 miały w porównaniu do pozniejszego AT-6G mozliwość montazu jednego km'a 0.30 cal, w dziobie. Odpowiednie cześci, czyli panel przed kokpitem, oraz osłone silnika, Special Hobby wydrukowało z żywicy. Na poczatek trzeba było wymienić przedni panel w kadłubie Po zaszpachlowaniu i wyszlifowaniu mogłem skleic do kupy kokpit który poźniej wylądował w kadłubie Edytowane 20 Września 2022 przez Moses 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Września 2022 Share Napisano 20 Września 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Września 2022 Autor Share Napisano 25 Września 2022 (edytowane) Patrzac na zdjecia texanów, wiekszosć z nich miała opuszczone stery podczas postoju, także oddzieliłem je od usterzenia. Następnie popracowałem nad skrzydłami. dodałem kilka przewodów w komorze. Jaki macie patent na wyginanie przewodów w komorach i kabinach? za chiny mi to nie idzie. Dodatkowo, jakich przewodów uzywacie? to co mam to pojedyncze przewody z wiązki od zasilacza komputerowego. Strasznie sztywne, i łamliwe. Edytowane 25 Września 2022 przez Moses 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 Texan to fajny samolot. Udawał w filmach i Dauntlessy i Zera… Nie wiedziałem, że latał na Guadalcanal. Modelarsko niedoceniany i zbyt rzadko prezentowany na forach. Będę tu zaglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Września 2022 Autor Share Napisano 25 Września 2022 W Cactusie latało tylko kilka Texanów, głównie jako maszyny łacznikowe (maszyny były kompletnie nieuzbrojone). Samolot jest niewątpliwie urokliwy, niestety jak wspomniałes mało go w świadomości modelarzy. Nie dośc że mało medialny, rola w Tora Tora Tora i The Final Countdown gdzie odtwarzał Zera, sławy mu nie przyniosła, to i zestawow mało (przez długi czas w 72 Academy który zniknął na jakiś czas i teraz ponownie się pojawił dzieki SH. Modelarsko nie pomaga nawet to ze maszyna ta miała biało czerwoną szachownicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 Godzinę temu, Moses napisał: Następnie popracowałem nad skrzydłami. dodałem kilka przewodów w komorze. Jaki macie patent na wyginanie przewodów w komorach i kabinach? za chiny mi to nie idzie. Dodatkowo, jakich przewodów uzywacie? to co mam to pojedyncze przewody z wiązki od zasilacza komputerowego. Strasznie sztywne, i łamliwe. zdecydowanie druciki z cyny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 45 minut temu, enten napisał: zdecydowanie druciki z cyny! Albo ołowiu... Ewentualnie miedziany ale wcześniej wygrzany nad ogniem wtedy jest fajny miękki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 6 minut temu, mirage3 napisał: Albo ołowiu... Zgadzam się z przedmówcą, nadają się idealnie, fajnie się z nimi pracuje. Można takie zanabyć za grosze w sklepie wędkarskim, lub na allegro, różne średnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Września 2022 Autor Share Napisano 25 Września 2022 Dzięki za odpowiedzi w sprawie drucików. Jakieś patenty aby równo i powtarzalnie zaaginac moze macie? Tymczasem, Texan w zasadzie złożony do kupy (osłona silnika, wraz z silnikiem na sucho). musze jeszcze dopiescic łaczenie połówek kadłuba, wkleić szybki i bedę maział 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 6 minut temu, Moses napisał: Jakieś patenty aby równo i powtarzalnie zaaginac moze macie? Jeśli jest jedno gięcie to dłuższy kawałek wyginasz pod żądanym kątem i przycinasz na wymiar. Jeśli jest więcej gięć to papier milimetrowy pomaga. Rysujesz wzór i gniesz według niego. To chyba najprostsze rozwiązania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Września 2022 Autor Share Napisano 25 Września 2022 to nie może być takie proste i oczywiste wtedy robienie tego co robisz w F-14 okazało by się banałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 22 minuty temu, Moses napisał: to nie może być takie proste i oczywiste wtedy robienie tego co robisz w F-14 okazało by się banałem Bo to jest banał wymagający tylko trochę wprawy. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 Możesz jeszcze wziąć deseczkę ponabijac gwoździki tam gdzie zagięcie i lecisz jak z formy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 26 Września 2022 Share Napisano 26 Września 2022 W dniu 25.09.2022 o 21:24, Adamo722 napisał: Możesz jeszcze wziąć deseczkę ponabijac gwoździki tam gdzie zagięcie i lecisz jak z formy I tak wlasnie robi draexlmaier wiazki samochodowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Września 2022 Autor Share Napisano 28 Września 2022 W sumie to już niewiele się dzieje. Texan dostał szybkę, oraz podstawę celownika, wloty powietrza. Zmalowałem też silnik I podrasowałem śmigło 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 28 Września 2022 Share Napisano 28 Września 2022 Śmigiełko jak u wyścigówki z Reno 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Września 2022 Share Napisano 28 Września 2022 Ładne te szkiełka się wydają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi