Artek82 Napisano 28 Września 2022 Share Napisano 28 Września 2022 Kilka słów o samolocie Samolot Zlin Z-42 jest jednym z przedstawicieli czechosłowackiej rodziny samolotów szkolnych, treningowych i akrobacyjnych, której koncepcja powstała w biurze konstrukcyjnym zakładów Moravan Otrokovice. Pierwszy lot prototypu samolotu Z-42 odbył się w 17.10.1967 r. Produkcja seryjna samolotów Z-42 rozpoczęła się w 1969 r. W Polsce Samoloty Zlin 42M były kiedyś jednym z bardziej popularnych samolotów w polskich aeroklubach. W 1975 r. Aeroklub PRL zakupił pierwszych 13 egz., a następne partie docierały sukcesywnie do Polski od 1976 r. Używane były do szkolenia pilotów wojskowych i cywilnych w aeroklubach na poziomie podstawowym i średnio zaawansowanym oraz do nauki akrobacji na poziomie podstawowym. Dziś w Polsce tylko nieliczne aerokluby posiadają na swoim stanie samolot tego typu, a w całym kraju zostało ich może około 12 egzemplarzy z czego zdatnych do lotu może z 5-6 sztuk. Pozostałe które kiedyś służyły w aeroklubach zostały skasowane, wyprzedane za granicę głównie na wschód lub ustawione w muzeach i na pomnikach. Te które pozostały jeszcze w aeroklubach używane są sporadycznie w trakcie pikników lotniczych, rekonstrukcji historycznych, kręcenia filmów ciesząc oko publiczności i swoich właścicieli. Era tych fajnych samolotów w Polsce minęła raczej bezpowrotnie głównie ze względów ekonomicznych, ale są kraje które chętnie eksploatują je dalej, a niektóre nawet zlecają ich remonty główne wraz z modernizacjami u producenta. Kilka słów o modelu Miniatura w skali 1/72 prezentuje się całkiem poprawnie mimo kilku niedoskonałości na które można przymknąć oko. Model pakowany przez Hobby Bossa i Togę, a wyprodukowany przez Trumpetera bo takowa sygnaturka widnieje na ramce z częściami. Dla Hobby Bossa model wychodził z szarą ramką i przejrzystymi elementami kadłuba i skrzydeł tzw. szklak, a dla Togi wszystkie elementy modelu były czarne. Pojawiały się także zestawy diecast z tym modelem w malowaniu słowackim lub niemieckim Flieger Revue. W modelu wymieniłem kołpak śmigła na żywiczny z zestawu Brengun od Zlina Z-50M, który ma odtworzone te fajne loteczki na obwodzie za które w prawdziwym samolocie zawsze się kręciło kołpakiem Dodałem pasy w kabinie, przeciwwagi lotek, stopnie wejściowe, wydechy, reflektor w skrzydle i parę innych dupereli. Kalkomanie w modelu Togi mimo że czysto i wyraźnie wydrukowane to błona podkładowa jest niczym kalka techniczna, sztywna jak blacha Sety i Sole nic nie pomagają aby usadowić to w podziałach na powierzchni. Musiał się ratować elementami kalkomanii Signum w kilku przypadkach, ale jakoś to chyba wyszło w miarę poprawnie. Model przedstawia maszynę wyprodukowaną w 1976 roku o numerze fabrycznym 0173 i znakach SP-AKH. Osobiście pamiętam jak ten samolot latał w Aeroklubie Bydgoskim i był użytkowany do 1992/93 roku, a następnie został przekazany lub sprzedany prawdopodobnie gdzieś na Mazowsze. W połowie pierwszej dekady XXI wieku gdy dostęp do internetu nie był już taki ograniczony, dotarłem do zdjęć na których widać ten samolot przemalowany na niebiesko z reklamą banku PKO. Pojawia się on na lotniskach w Pruszczu Gdańskim, Kętrzynie, Olsztynie i Suwałkach. W 2008 roku odwiedza także swoje dawne lotnisko, ale nie klubowe, a Port Lotniczy w Bydgoszczy. Samolot prawdopodobnie kilka razy zmieniał właściciela, ale użytkowany był głównie w północno-wschodniej Polsce. Obecnie od kilku lat stoi na środku pola w Wójtowie koło Ornety. Wygląda jakby nastąpiło awaryjne lądowanie w terenie przygodnym po jakiejś niewielkiej awarii/usterce i już tak został. Ciekawe czy jeszcze kiedyś dostanie szansę aby ponownie wzbić się w powietrze… Kilka zdjęć samolotu Bydgoszcz 1980 rok Pruszcz Gdański 2006 rok Bydgoszcz 2008 rok Wójtowo 2019 rok Galeria modelu Dziękuję za uwagę Przy opisie wykorzystałem fragmenty tekstu z: http://www.samoloty.pl https://muzeumsp.pl oraz zdjęcia z: archiwum AB jestphotos.net lotnictwo.net FB Awiatorzy 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Września 2022 Share Napisano 28 Września 2022 Bardzo fajny. Mam sentyment do tego samolotu, odbyłem w takim pierwszy w życiu lot, jako pasażer oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Września 2022 Share Napisano 28 Września 2022 Myślałem, że będzie niebieski... Wygląda bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 28 Września 2022 Autor Share Napisano 28 Września 2022 4 godziny temu, barszczo napisał: Mam sentyment do tego samolotu, odbyłem w takim pierwszy w życiu lot, jako pasażer oczywiście Ja niestety nie zdążyłem już się załapać na Zlina u siebie mimo że ostatni opuścił aeroklub bydgoski w 2013 roku 4 godziny temu, mig napisał: Myślałem, że będzie niebieski... Zmyłka taktyczna w klasycznych barwach mi się jakoś bardziej podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 28 Września 2022 Share Napisano 28 Września 2022 (edytowane) Super model. Mam do niego sentyment choć nigdy nie leciałem, ale spędziłem wiele godzin na obsłudze (pomocy). Są gdzieś jakieś plany tego samolotu? Edytowane 28 Września 2022 przez imt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 29 Września 2022 Autor Share Napisano 29 Września 2022 (edytowane) 19 godzin temu, imt napisał: Są gdzieś jakieś plany tego samolotu? Były kiedyś Plany Modelarskie i na bluprints było cos jeszcze Edytowane 29 Września 2022 przez Artek82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Września 2022 Share Napisano 29 Września 2022 Piękny modelik! W tych klasycznych barwach ma wygląd Nie to co ten komercyjny - niebieski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 30 Września 2022 Share Napisano 30 Września 2022 Modelik wyszedł bardzo fajnie! Zmotywowałeś mnie do jego wykonania. Kiedyś obejrzałem relację z jego budowy, naczytałem się czego nie trzeba dorabiać a tu okazuje się, że MOŻNA i to bez udziwniania Brawo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 30 Września 2022 Autor Share Napisano 30 Września 2022 17 godzin temu, Grzes napisał: W tych klasycznych barwach ma wygląd Właśnie. Niby bieda malowanie, ale wzrok przyciąga i zawsze mi się podobało Codziennością prawie były loty treningowe w aeroklubie i warczenie mi nad głową, a jak już loty na akro były robione to było +100 do zajefajności 8 godzin temu, Kon_Bar napisał: Zmotywowałeś mnie do jego wykonania. No to czekamy na Zlinka 8 godzin temu, Kon_Bar napisał: Kiedyś obejrzałem relację z jego budowy, naczytałem się czego nie trzeba dorabiać a tu okazuje się, że MOŻNA i to bez udziwniania Też widziałem, czytałem, analizowałem i stwierdziłem że... prawdziwego samolotu nie buduję tylko pułkownika co by oko cieszył i przywoływał miłe wspomnienia z dawnych lat Także jak mawiał klasyk" Morzna Moszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Września 2022 Share Napisano 30 Września 2022 Bardzo fajny modelik, w sensie wykonanie. Korzystając z okazji czy ktoś z Kolegów będzie wiedział jaką rejestrację mogły nosić Zlinki42 z dęblińskiego Aeroklubu Orląt z przełomu lat 70-80tych właśnie w takim typowym dla nich malowaniu. Właśnie z lotniska polowego w Krzewicy koło Międzyrzeca Podl. gdzie stacjonowały w ramach LPW chciałbym zrobić sobie model tego skądinąd bardzo sympatycznego samolociku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Września 2022 Share Napisano 30 Września 2022 35 minut temu, jmx62 napisał: Krzewicy koło Międzyrzeca Podl. Ciekawe gdzie dokładnie tam było to lotnisko. Przejeżdżam tamtędy dość często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Września 2022 Share Napisano 30 Września 2022 Gdybym nie wiedział że to model - to bym nie wiedział że to model. Wykonanie ekstraklasowe ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Września 2022 Share Napisano 30 Września 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Grzes napisał: Ciekawe gdzie dokładnie tam było to lotnisko. Przejeżdżam tamtędy dość często. Kilka km za Międzyrzecem Podlaskim w kierunku na Siedlce w prawo się skręcało za Tłuścem. Około 1,5 km za wsią Krzewica było lotnisko trawiaste. I tam stacjonował na okres letni Aeroklub Orląt. Były sekcje szybowcowa, samolotowa LPW i spadochroniarska. Latali tam uczniowie Liceum Lotniczego z Dęblina, uczestnicy LPW i była sekcja(filia) z Białej Podlaskiej złożona z uczniów liceów bialskich(grupa 10 osób). Było tez kilku podchorążych z WOSL którzy odbywali sobie praktyki lotnicze(latali jako piloci holowników). Jeszcze niedawno były fragmenty infrastruktury lotniskowej w postaci ruin drewnianych baraków, betonowe fragmenty ogrodzenia itp. Co ciekawe podczas IIWŚ było tam lotnisko niemieckie. Nie wiem co tam stacjonowało? Kolejna ciekawostka historyczna to że w czerwcu 1944 okolicach Krzewicy został zestrzelony P-51. Niestety pilot por. Frank T. Sibbet zginął. Pochowany na cmentarzu katolickim w pobliskim Międzyrzecu Podl. Co do mojego zapytania o rejestracje Zlinów42 to pamiętam(jak przez mgłę) SP-AEI, SP-AEN. Chyba. Nie pamiętam ile ich było. Ponadto w sekcji samolotowej były 2 Zlin-526Trener i 1 Zlin-526 AFS. Do holowania szybowców były Jak12M SP-AWK, SP-AWL, Jak-12A SP-ABB, SP-ACC, dwie Wilgi SP-AKL i ???(chyba SP-AKM) 2xAn-2T do skoków niestety nie pamiętam numerów. Z szybowców pamiętam Bociany w tym jeden z tej starszej serii o taki jak zrobił Kolega KON_BAR w projekcie grupowym szybowców, 1x Mucha100, 2xMucha Std, kilka Piratów w tym jeden zmodyfikowany w wersji C, dwie Foki i jedna Cobra. To było w 1980r. Podobno jeszcze 2 lata wstecz były też Czaple. Więcej "grzechów nie pamiętam". Żeby człowiek ponad czterdzieści lat temu wiedział jakie to będzie miało teraz znaczenie to by notował każdy szczegół a tak ... wszystko poszło w pi...u, eeee w niepamięć. Edytowane 30 Września 2022 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Września 2022 Share Napisano 30 Września 2022 Artek82 dzięki za reakcję i przepraszam za zaśmiecanie Twojego wątku, wszak jest on o Twoim Zlinie42. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 30 Września 2022 Autor Share Napisano 30 Września 2022 1 godzinę temu, myszaty napisał: Wykonanie ekstraklasowe ! Bez przesady Do ekstraklasy to mi sporo daleko Ale dzięki Godzinę temu, jmx62 napisał: Co do mojego zapytania o rejestracje Zlinów42 to pamiętam(jak przez mgłę) SP-AEI, SP-AEN. Chyba. SP-AEN był eksploatowany przez Aeroklub Kujawski w Inowrocławiu co nie znaczy że na hasło "dawać maszyny", aerokluby delegowały Zliny na LPW po kraju. Godzinę temu, jmx62 napisał: Do holowania szybowców były Jak12M SP-AWK, SP-AWL, Jak-12A SP-ABB, SP-ACC, dwie Wilgi SP-AKL i ???(chyba SP-AKM) AWK jeszcze lata w Dęblinie, AWL jest od bardzo dawna w Poznaniu, "Babunię" ABB w tym roku odkupił Szczecin, a ACC od dekady lata chyba u niemców na ruskich regach. Wilgi na pewno inne znaki bo AKL i AKM to Zliny 42M. Antek na pewno był SP-ANT. 6 minut temu, jmx62 napisał: przepraszam za zaśmiecanie Twojego wątku Ty mnie tu nie "Im sory" bo ja lubię takie historie i dochodzenia co pomagają coś wyjaśnić Na pewno w eksploatacji Aeroklubu Orląt był Zlin 42M SP-ALN który obecnie stoi w dęblińskim muzeum o ten: Był jeszcze SP-WID i SP-AEZ także jest w czym wybierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Września 2022 Share Napisano 30 Września 2022 (edytowane) 21 minut temu, Artek82 napisał: Do ekstraklasy to mi sporo daleko Ale z ligi okręgowej już też dawno wyszedłeś A ponieważ poniższymi słowy jest pozwoleństwo gospodarza 21 minut temu, Artek82 napisał: lubię takie historie i dochodzenia co pomagają coś wyjaśnić Spieszę zatem z informacją 1 godzinę temu, jmx62 napisał: Co ciekawe podczas IIWŚ było tam lotnisko niemieckie. Nie wiem co tam stacjonowało? W Krzewicy stacjonowała Jagdgeschwader 53 (JG 53), która wchodziła w skład II. Korpusu z 2.Floty Powietrznej. Na stanie miała 41 szt. Bf-109F w tym sprawnych 35 szt. Przed rozpoczęciem operacji Barbarossa stacjonowały tam: 6 szt. Bf-109F Stab/JG 53 35 szt. Bf-109F I/JG 53 38 szt. Bf-109F IV/JG 51 (z Siedlec) Edytowane 30 Września 2022 przez Grzes 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Września 2022 Share Napisano 30 Września 2022 38 minut temu, Artek82 napisał: Bez przesady Do ekstraklasy to mi sporo daleko Ale dzięki Tu nie ma że nie ma...jest realistyczny - i to naprawdę widać. W kolorach i detalach, w fakturze i bryle. I to w sposób nienachalny. Bez przesadyzmu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 1 Października 2022 Share Napisano 1 Października 2022 W dniu 30.09.2022 o 05:45, Kon_Bar napisał: Zmotywowałeś mnie do jego wykonania. Wiedziałem ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi