TAW Napisano 1 Października 2022 Share Napisano 1 Października 2022 Witam. Po paru modelach nowszych konstrukcji postanowiłem wziąć na warsztat jakiś zabytek. Znużony nieskazitelnym stanem utrzymania naszego powojennego sprzętu będę mógł się teraz trochę wyżyć na modelu, a jak się wyżywać to najlepiej na ruskim czołgu Także na warsztat wjeżdża legenda: A skoro legenda to stwierdziłem, że nie pożałuję mu wyposażenia: blachy i lampa od Voyagera, blaszki od RFM (głównie ze względu na błotniki bo ten dedykowany zestaw był niewiele droższy od uniwersalnych błotników Abera), liny Eureki, gąsienice T-Rexa i lufa od Abera. Zacząłem standardowo od wanny i wahaczy. Pojawiły się pierwsze problemy ze spasowaniem. Pomimo całkiem fajnych spawów przygotowanych przez producenta to w praniu nie zgrywa się to tak fajnie po zamontowaniu. Mimo, że miejsca dosyć niewidoczne i narażone na intensywne brudzenie, które prawdopodobnie zakryłoby niedoskonałości to jednak zdecydowałem się wprowadzić poprawki. Będę też musiał zmienić kolejność wykonywania działań i zamiast kontynuować z kołami i gąsienicami to najpierw połączę wannę z górą żeby ostatecznie ustalić jej geometrię bo była nieźle przekoszona (na zdjęciu już po siłowym wyginaniu w drugą stronę a i tak widać, że coś nie gra). Liczę, że po połączeniu z górą na sztywno klejem sytuacja się wyprostuje i będzie można ustalać ostatecznie pozycję wahaczy i długość gąsienic. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 2 Października 2022 Share Napisano 2 Października 2022 Na bogato, a mówią, że inflacja i ludzie zaciskają pasa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 2 Października 2022 Share Napisano 2 Października 2022 @Taw a co z tymi zestawowymi gąsienicami nie tak że na aftermarkety poleciałeś , luźny hajs w kieszeni ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 3 Października 2022 Autor Share Napisano 3 Października 2022 W dniu 2.10.2022 o 09:43, mic43 napisał: Na bogato, a mówią, że inflacja i ludzie zaciskają pasa Gud prajz maj frend Taniej już nie będzie A tak na serio to dodatki wydłużają trochę zabawę z modelem no i efekt na końcu też nie bez różnicy. W moim przypadku jak średnio robię jeden model na pół roku, to jeśli wydam nawet 500 - 600 coraz mniej wartościowych biletów NyByPy na jeden warsztat to na miesiąc zabawy z tym hobby pójdzie około stówka, bo chemia i narzędzia zostają z modelu na model. Takie myślenie pozwala mi stłumić wyrzuty sumienia W dniu 2.10.2022 o 15:03, Evildead napisał: @Taw a co z tymi zestawowymi gąsienicami nie tak że na aftermarkety poleciałeś , luźny hajs w kieszeni ? Gąsienice zestawowe rozwiązane w sposób taki, że są dwa długie ciągi ogniw na sztywno (bieg dolny i górny) a na zagięciach pojedyncze ogniwa do połączenia na kleju. Mi to nie za dobrze kiedyś wyszło na innym modelu. Sztywne paski mocno zdradzają każdą niedoskonałość w ustawieniu wahaczy no i finalny montaż po pomalowaniu też nie wyszedł dokładnie tak jak miałem w założeniach jeszcze przed malowaniem. Ruchome gąsienice zawsze jakoś bardziej naturalnie siadają na modelu, są bardziej "elastyczne" i zawsze uważam je za dobry dodatek, szczególnie kiedy cały bieg gąsienicy jest widoczny, bo jeśli górny jest zasłonięty np przez fartuchy to można tam jeszcze coś wyciemniać w razie problemów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Października 2022 Autor Share Napisano 12 Października 2022 Panowie, nie mogę sobie poradzić z wygieciem zawiasów fototrawionych do błotnika. Ktoś kiedyś wrzucał na forum filmik - tutorial do wyginania takich elementów. Jeśli macie namiar na coś podobnego to będę wdzięczny za podrzucenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Października 2022 Share Napisano 12 Października 2022 3 minuty temu, TAW napisał: Panowie, nie mogę sobie poradzić z wygieciem zawiasów fototrawionych do błotnika. Ktoś kiedyś wrzucał na forum filmik - tutorial do wyginania takich elementów. Jeśli macie namiar na coś podobnego to będę wdzięczny za podrzucenie. Zdaję się ten filmik , Maestro w akcji 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 12 Października 2022 Share Napisano 12 Października 2022 4 minuty temu, TAW napisał: Panowie, nie mogę sobie poradzić z wygieciem zawiasów fototrawionych do błotnika. Ktoś kiedyś wrzucał na forum filmik - tutorial do wyginania takich elementów. Jeśli macie namiar na coś podobnego to będę wdzięczny za podrzucenie. Mówisz i masz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 12 Października 2022 Share Napisano 12 Października 2022 Wstawiłeś filmik, a teraz Tawowi na widok Wildera, odechce się robić hehe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Października 2022 Share Napisano 12 Października 2022 1 minutę temu, MayonesEXG7 napisał: Wstawiłeś filmik, a teraz Tawowi na widok Wildera, odechce się robić hehe To tylko tak fajnie łatwo z muzyczka wygląda , rzeczywistość jest inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 12 Października 2022 Share Napisano 12 Października 2022 Powiem żartem, żona wildera to ma go dość pewnie. " Kochanie, kupił byś mi w końcu jakaś nową biżuterię" a on https://allegro.pl/oferta/blacha-miedziana-tasma-miedz-0-1mm-30cm-x-1mb-6566615626?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=lvsku&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_krk_kis_kolekcje_pla_pmax&ev_campaign_id=18004421009&gclid=EAIaIQobChMIwePCyLjb-gIVjsSyCh0MGAROEAQYASABEgID5fD_BwE Dobra blachara nie jest zła- jak to faceci mówią Weź se Pani zaginarkę i rób, ja tu teciuszkę robię, bo Dasha czeka na rejonie hahaha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Października 2022 Autor Share Napisano 12 Października 2022 Dzięki Panowie! Już jeden zawias wyginany na wszystkie strony przez godzinę poszedł się gonić. Dobrze, że zaplanowałem sobie wcześniej jeden urwany błotnik więc mam jeszcze jedno podejście No chyba, że mógłbym jeszcze w razie czego wykorzystać zawiasy z płyty silnikowej. Eh... tak zagina się tylko w filmach, rzeczywistość jest już inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 12 Października 2022 Share Napisano 12 Października 2022 (edytowane) Cała przyjemność, po pancernej mocy " dzisiejszego wieczornego żartu " Za dużo roboty, po za modelami. Trzeba odreagować . Edytowane 12 Października 2022 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Października 2022 Autor Share Napisano 12 Października 2022 Gdyby nie to, że środa to można by inaczej odreagować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 12 Października 2022 Share Napisano 12 Października 2022 Ja to robię tak jak ten drugi sposób że zaginasz oba elementy zawiasu. Jest to do opanowania. Walnij kielicha i masz +1 do stabilności ręki i da rade 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 13 Października 2022 Share Napisano 13 Października 2022 18 godzin temu, TAW napisał: Dzięki Panowie! Już jeden zawias wyginany na wszystkie strony przez godzinę poszedł się gonić. Dobrze, że zaplanowałem sobie wcześniej jeden urwany błotnik więc mam jeszcze jedno podejście No chyba, że mógłbym jeszcze w razie czego wykorzystać zawiasy z płyty silnikowej. Eh... tak zagina się tylko w filmach, rzeczywistość jest już inna Ja drobne detale wyginam metodą "na mokro". Polecam bo się drobne detale nie gubią. Ja zwichrowaną wannę w T-72 naprostowałem wklejając kawałem aluminiowego kątownika. Ale to rozwiązanie tylko wtedy gdy nie robisz wnętrza. Będę śledził z uwagą Twój warsztacik...... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 13 Października 2022 Share Napisano 13 Października 2022 18 godzin temu, kzugaj napisał: Ja to robię tak jak ten drugi sposób że zaginasz oba elementy zawiasu. Jest to do opanowania. Walnij kielicha i masz +1 do stabilności ręki i da rade A jakiej grubości drutu do tej operacji używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 13 Października 2022 Autor Share Napisano 13 Października 2022 Po wklejeniu góry wanna sie jakoś ułożyła. Przynajmniej jest znośnie i nic nie widać. Zawieszenie też ogarnięte razem z gąsienicami. W sumie dobrze, ze kupiłem te ogniwka. W razie złego spasowania wahaczy byłby spory problem z tymi odcinkowymi z pudła. Już te wydają się być napięte tak na granicy i idealnie byłoby dołożyć jeszcze jedno ogniwo, ale ze względu na specyfikę gąsienic do T-34 trzeba dokładać po dwa. Po dołożeniu dwóch jest już zwis absolutny i nie do zaakceptowania. Na tych obecnych jest jeszcze trochę luzu i już na koniec po przyklejeniu ich do kół powinien się pojawić lekki opad między kołami. Na gąsienicach odcinkowych w razie skuchy manewrowanie po dwa ogniwa byłoby niemożliwe. A o samych gąsienicach słów kilka bo to dosyć nowy produkt i wcale nie tani. W malutkim pudełeczku znajdują się dwa woreczki strunowe z pinami zewnętrznymi i wewnętrznymi i "płaskimi" ogniwami. Ogniwa z zębem zapakowane są do sztywnego plastikowego pudełeczka. W moim zestawie tylko jedno "szczelone" ogniwko płaskie. Dużą wygodą jest to, że żadna z części nie wymaga choćby najmniejszej obróbki - wysypujemy z opakowania i składamy bez kropli kleju. Poszczególne elementy mają idealne spasowanie. Składa się je przyjemnie i dość szybko choć cześć wymagają skupienia i delikatności szczególnie przy dociskaniu pinów zewnętrznych. Po montażu gąsienice pracują bardzo lekko, nic się nie blokuje ani nawet nie ociera. Ogólnie cud miód i tylko cena mogłaby być niższa - kosztują tyle co metalowe traki a nie są w ogóle ciężkie, więc nie ułożą się samoistnie w zwisy na kołach anie nie zrobimy przecierek do metalu pilnikiem. Na plus na pewno to, że nie trzeba wiercić w otworach na piny i ze względu na wagę na pewno nie wygną mocowania kół napędowych i napinających choć nie wiem jak było delikatne. A i jeszcze jedno. Filmik Wildera, kieliszek Jegermaistera (+1 do opanowania ) i się udało. 19 minut temu, Mariusz45 napisał: A jakiej grubości drutu do tej operacji używasz? Też robiłem tą metodą i używałem 0,3 zgodnie z instrukcją. 2 godziny temu, Paweł Czarnocki napisał: a drobne detale wyginam metodą "na mokro". Polecam bo się drobne detale nie gubią. Bardzo ciekawa porada - napięcie powierzchniowe powinno utrzymać takie maleństwa przed odskoczeniem. 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 13 Października 2022 Share Napisano 13 Października 2022 Zawias cacy wyszedł, gąski rzeczywiście napięte, troszkę jak w zvezdzie, szkoda ze nie zrobiles foto dla porownania z dwoma ogniwkami więcej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 13 Października 2022 Autor Share Napisano 13 Października 2022 39 minut temu, Evildead napisał: Zawias cacy wyszedł Dzięki, jak mi wyłożyłeś wszystko jak na tacy to nie mogło nie wyjść 40 minut temu, Evildead napisał: gąski rzeczywiście napięte, troszkę jak w zvezdzie, szkoda ze nie zrobiles foto dla porownania z dwoma ogniwkami więcej Z dwoma więcej to już była masakra - duże zwisy na kołach jezdnych a pod kołem napędowym i napinającym ogromne flaki. Niby tylko dwa ogniwa a ogromna różnica. Tak jak sobie patrzyłem na zdjecia T-34 to poza naprawdę nielicznymi przypadkami tam wcale jakichś wielkich luzów nie było. Niektóre prawie że na płasko, niektóre coś a'la T-55 ale żeby zwisy między kołami jezdnymi coś jak na kołach podtrzymujących w panzerach to rzadkość (choc nie ukrywam, że modelarsko fajnie by to wyglądało). Jest tam jeszcze trochę luzu operacyjnego - na końcu podkleję je do kół i będzie git 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 13 Października 2022 Share Napisano 13 Października 2022 (edytowane) Walder wstydź się, amator potrafi blacharę robić hehe .Oczywiście żartem. Edytowane 13 Października 2022 przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 13 Października 2022 Share Napisano 13 Października 2022 5 minut temu, TAW napisał: Dzięki, jak mi wyłożyłeś wszystko jak na tacy to nie mogło nie wyjść Z dwoma więcej to już była masakra - duże zwisy na kołach jezdnych a pod kołem napędowym i napinającym ogromne flaki. Niby tylko dwa ogniwa a ogromna różnica. Tak jak sobie patrzyłem na zdjecia T-34 to poza naprawdę nielicznymi przypadkami tam wcale jakichś wielkich luzów nie było. Niektóre prawie że na płasko, niektóre coś a'la T-55 ale żeby zwisy między kołami jezdnymi coś jak na kołach podtrzymujących w panzerach to rzadkość (choc nie ukrywam, że modelarsko fajnie by to wyglądało). Jest tam jeszcze trochę luzu operacyjnego - na końcu podkleję je do kół i będzie git Jest bdb robota, złota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 13 Października 2022 Share Napisano 13 Października 2022 (edytowane) 6 minut temu, MayonesEXG7 napisał: Walder wstydź się, amator potrafi blacharę robić hehe .Oczywiście żartem. Waldek jest dumny na pewno że ma naśladowców , tylko nie mówi głośno, bo co ma mówić Edytowane 13 Października 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 13 Października 2022 Share Napisano 13 Października 2022 Napięcie gąsienic można jeszcze skorygować, bo teraz imo, mimo że są to ogniwa na wypasie, to bez urazy, ale sklejone tak na sztywno, wizualnie niewiele się różnią od sklejonych np ze Zwezdy. Wracając jednak do tematu, to lepiej dodać te 2 ogniwa, a korektę wykonać poprzez odklejenie koła napinającego i zmianę jego położenia. Zrobisz jednak, jak uważasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 13 Października 2022 Share Napisano 13 Października 2022 (edytowane) 3 minuty temu, Evildead napisał: Waldek jest dumny na pewno że ma naśladowców , tylko nie mówi głośno, bo co ma mówić Filmik wydaję się stary, ja tam gościa nie śledzę, ale jak to zobaczyłem to mówię- no liga gruba. Ale ile za przyjemność, tych tracków, bo łaciną rzucałem przy zvezdowych ?? Edytowane 13 Października 2022 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 13 Października 2022 Share Napisano 13 Października 2022 Teraz, MayonesEXG7 napisał: Filmik wydaję się stary, ja tam gościa nie śledzę, ale jak to zobaczyłem to mówię- no liga gruba. Gruby filmik, warto mieć go na dysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi