Maxy Napisano 16 Listopada 2025 Share Napisano 16 Listopada 2025 Myslę że Answer dokladnie wie ile wypuscił na rynek pudelek Dromadera Early days i RWPG. Może bez problemu dorobić te wydechy zywiczne i dac je do sklepów by dostarczyli je tym co to kupili. ... Marzenie... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 23 Listopada 2025 Share Napisano 23 Listopada 2025 Zanabyłem dziś mojego Dromadera w krakowskim muzeum przy okazji wystawy modelarskiej, drukowany kolektor był już w pudełku, były też dostępne nadwyżkowe na wypadek jak bym wcześniej kupił bez czy cuś... Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikS Napisano 23 Listopada 2025 Share Napisano 23 Listopada 2025 (edytowane) 45 minut temu, wuwumaster napisał: Zanabyłem dziś mojego Dromadera w krakowskim muzeum przy okazji wystawy modelarskiej, drukowany kolektor był już w pudełku, były też dostępne nadwyżkowe na wypadek jak bym wcześniej kupił bez czy cuś... Pozdr ww Świetna wiadomość, ale jeszcze lepiej byłoby gdyby producent w jakikolwiek sposób odniósł się do problemu, który zgłaszali klienci. Co teraz ? kupować, bo ktoś dostał ten kolektor, czy nie kupować, bo ktoś inny nie dostał ? Producent milczy.... Edytowane 23 Listopada 2025 przez DominikS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 24 Listopada 2025 Share Napisano 24 Listopada 2025 2 godziny temu, DominikS napisał: Co teraz ? Poczekać na lepszy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 24 Listopada 2025 Share Napisano 24 Listopada 2025 W 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Listopada 2025 Share Napisano 24 Listopada 2025 7 godzin temu, MarCorp napisał: Poczekać na lepszy model. No, zapewne już się producenci w kolejce przepychają kto jeszcze będzie robił Dromadery... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 24 Listopada 2025 Share Napisano 24 Listopada 2025 7 godzin temu, MarCorp napisał: Poczekać na lepszy model. Marku, a to jest rada żartem, czy rada na poważnie? Przy czym - mówimy o skali 1/72. Ze dwa - trzy lata mogę poczekać. Ale chciałbym się doczekać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 24 Listopada 2025 Share Napisano 24 Listopada 2025 W dniu 14.11.2025 o 08:38, Jostein napisał: Model Dromadera ma jeden feler - brak kolektora spalin. Co ciekawe, zaprezentowany na kanale Youtube "un-boxing" pokazuje obecność rzeczonego kolektora w formie części żywicznej. W moim zestawie nie ma ani plastykowego (części C11 i C12), ani żywicznego. Napisałem do producenta. Oto odpowiedź: "Witam, tego elementu nie było w zestawie, zrobiliśmy go dodatkowo, będzei dostępny do odbioru na konkursach modelarskich w tym i przyszłym roku." Kwestię niekompletności zestawu pominęli milczeniem. No niestety, na konkursy się nie wybieram, z uwagi na sporą odległość nie da się ich pogodzić z pracą. A skoro producent wypuścił na rynek produkt wybrakowany, powinien jednak te braki uzupełnić? Ja po prostu zareklamowałem ten brak w sklepie (MARTOLA) i dosłali przez sklep. I o co tyle piany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Listopada 2025 Share Napisano 24 Listopada 2025 33 minuty temu, Wojtek59 napisał: Ja po prostu zareklamowałem ten brak w sklepie (MARTOLA) i dosłali przez sklep. Dokładnie o tym pisałem na poprzedniej stronie. 33 minuty temu, Wojtek59 napisał: I o co tyle piany ? Sport narodowy... Niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duders Napisano 24 Listopada 2025 Share Napisano 24 Listopada 2025 Ja kupiłem ok. miesiąca temu w mojehobby i model był kompletny z drukowanym kolektorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 11 Grudnia 2025 Share Napisano 11 Grudnia 2025 Pojawiło się zdjęcie sklejonego Dromadera i potwierdziło moje obawy odnośnie podziału technologicznego modelu gdy ten był prezentowany jeszcze w zapowiedziach na ramkach. Ster kierunku będzie wymagał szczególnej uwagi w miejscu widocznym na zdjęciu ze względu na charakterystyczne poszycie z przetłoczeniami. Aby zamaskować tą szczelinę to chyba jedynie płynna szpachla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 11 Grudnia 2025 Share Napisano 11 Grudnia 2025 5 godzin temu, Artek82 napisał: To cudo ma drzwi z prawej strony dla mechanika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 11 Grudnia 2025 Share Napisano 11 Grudnia 2025 28 minut temu, MarCorp napisał: To cudo ma drzwi z prawej strony dla mechanika? To element składowy kabiny, łosz go tak uwydatnił chyba. Drzwi są z drugiej strony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia Są tacy co potrafią to skleić PZL M-18 Dromader (Answer 1/72) - Ready for Inspection - Aircraft - Britmodeller.com 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia Interesująca koncepcja (Answera) jak on wygląda od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia Godzinę temu, MarCorp napisał: Interesująca koncepcja (Answera) jak on wygląda od spodu. Możesz napisać coś więcej dla mało spostrzegawczych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia Reflektory w skrzydłach jakieś nie do końca zgodne z oryginałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia W dniu 6.01.2026 o 21:32, Wymysl napisał: Możesz napisać coś więcej dla mało spostrzegawczych? To łatwiej by napisać co się udało niż wymienić błędy - ale mi jednak nie bardzo wypada. Z drugiej strony: jak nikt nie widzi to znaczy że zgodność z oryginałem jest mało istotna dla odbiorców (już pisałem - nieustająco mam taką obserwację). Z trzeciej strony: to ogromna strata czasu takie wypisywanie, jak go nie mam. Co innego jak kleję model i przy okazji warsztatu opisuję co poprawiam, co innego wypisywanie co się widzi dla samego pisania - to zabawa dla tych co nie kleją. A w ogóle to po co się denerwować. Kleić, stawiać na półkę, czekać na lepszy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia 1 godzinę temu, MarCorp napisał: jak nikt nie widzi to znaczy że zgodność z oryginałem jest mało istotna dla odbiorców To chyba niesłuszna obserwacja. Chyba, bo mnie się wydaje, że jest duża grupa modelarzy, która chce mieć model możliwie zgodny z oryginałem, ale nie chce się głęboko angażować w poznawanie tego oryginału. I to jest całkiem zrozumiałe, kiedy ktoś buduje obszerną kolekcje na bazie modeli z pudła. Gdy model powstaje w parę tygodni trudno spodziewać się, by człowiek angażował się głęboko w konstrukcję co rusz to nowego tematu. Nawet trudno tu byłoby orientować się co sprawdzać, gdy raz bombowiec, raz traktor. Ale dusza szczęśliwsza, gdy świadoma, że zgodność z oryginałem jest si. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia 13 minut temu, greatgonzo napisał: jest duża grupa modelarzy, która chce mieć model możliwie zgodny z oryginałem, ale nie chce się głęboko angażować w poznawanie tego oryginału. I to jest całkiem zrozumiałe Cóż, dla mnie nie. Ja rozumiem, że ktoś chce zrobić z pudła bez poznawania oryginału, ale jak chce przy okazji mieć model zgodny z oryginałem to musi naiwnie wierzyć, że producent się przyłożył. Innej możliwości nie widzę. Zresztą nawet dzisiaj przeczytałem w nowym warsztacie "dobrze zdetalowane", a ja patrzę i widzę, że połowy detalu nie ma, a druga połowa makabrycznie uproszczona. Na jakiej podstawie taki osąd bez poznawania oryginału? Bo fajnie wygląda? Dlatego zgadzam się z MarCorp, albo nie sięgam w taką przepaść naiwności jak ktoś ma inne podejście lub oczekiwania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia Nie jest dla Ciebie zrozumiałe, że modelarz budujący dwadzieścia, zupełnie różnych, modeli rocznie nie jest w stanie zgłębiać ich konstrukcję? W takim razie się nie zgadzamy. Wyrobienie sobie ścieżek do korzystania z wiedzy tych, którzy zgłębiają to inny temat. Nie sądzę, by to było niemożliwe, ale też nie mam tu konkretnej wiedzy. Ale np. parę lat temu na PWM-ie zupełnie powszechne były wątki, gdzie modelarze szczegółowo wypowiadali się w tym kontekście. Jednak mój post dotyczył oczekiwań i ważności ich oceny na podstawie kilku dni wpisów w jednym wątku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia 9 minut temu, greatgonzo napisał: Nie jest dla Ciebie zrozumiałe, że modelarz budujący dwadzieścia, zupełnie różnych, modeli rocznie nie jest w stanie zgłębiać ich konstrukcję? W takim razie się nie zgadzamy. Nie jest dla mnie zrozumiałe, że modelarz budujący prosto z pudła bez poznawania oryginału oczekuje, że model będzie zgodny z oryginałem. To co napisał MarCorp, jak nie patrzy to mu nie zależy. Natomiast z cytatem też się nie zgadzam. Żeby zbudować model wystarczy poznać oryginał w ramach potrzeb do zbudowania tego modelu. Tutaj możemy jedynie przesuwać granice potrzeb i/lub czasem wolnym. Po pierwsze nie jest to znowu aż tak czasochłonne, a po drugie można się posiłkować wiedzą innych. No chyba, że masz na myśli tak restrykcyjne podejście jak swoje, ale wtedy jest to skrajność i tego nie biorę pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia Jeśli ktoś preferuje dobrą "sklejalnośc" i udaje, że ma kolekcję modeli podobnych do orginalu- podejście gratgonzo jest typowe. Tyle, że tak się nie da i mamy coś wymalowane i udające coś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia Godzinę temu, greatgonzo napisał: To chyba niesłuszna obserwacja. Chyba, bo mnie się wydaje, że jest duża grupa modelarzy, która chce mieć model możliwie zgodny z oryginałem, ale nie chce się głęboko angażować w poznawanie tego oryginału. I to jest całkiem zrozumiałe, kiedy ktoś buduje obszerną kolekcje na bazie modeli z pudła. Gdy model powstaje w parę tygodni trudno spodziewać się, by człowiek angażował się głęboko w konstrukcję co rusz to nowego tematu. Nawet trudno tu byłoby orientować się co sprawdzać, gdy raz bombowiec, raz traktor. Ale dusza szczęśliwsza, gdy świadoma, że zgodność z oryginałem jest si. Żeby była jasność - to moja raczej smutuna refleksja po długiej, wieloletniej obserwacji rynku. Niestety tak to wygląda, trend jest bardzo widoczny i najgorsze ze widzą go też producenci. Którzy mniej lub bardziej cynicznie to wykorzystują - po co robić super dobrze jeśli odbiorca średnio o to dba. Co gorsza super dobrze zazwyczaj wiąże się z drożej, no to już zupełny klops. Te mechanizmy kiedy "rynek weryfikował" a "słabsze modele ginęły" bo ludzie "głosowali portfelem" to już przeszłość. Teraz ma być szybko (szybko na rynku, oraz szybko i łatwo do wykonania i postawienia na półkę) oraz tanio (najlepiej: za darmo, bo to uczciwa cena). Jak jest dobrze ale wymaga wielu wariantów części - to jest "przeinżynierowane" oraz "za skomplikowane". Ludzie oczekują lego, najlepiej żeby już było wycięte z ramek a klej nakładał się sam. A jak skrytykujesz producenta który odwala lipę to licz się z hejtem fanbojstwa. Miedzy innymi to forum mnie tego nauczyło. Ja jestem po tej Ciemnej Stronie Mocy i liczę nity. Ale serio widzę ze nikt tego nie docenia. Co nie znaczy że zmienię swoje podejście - za stary jestem. Po prostu pozostanę idealistą i nadal będę wierzył że jest róznica czy model ma klapkę w miejscu w którym prawdziwy samolot ją miał, oraz rzeczony model nie ma innej klapki, gdzie nigdy na żadnej prawdziwej maszynie jej nie było. A obserwacja jest taka ze jak pokazujesz ze producent zmyślił pół modelu to jesteś be. Co za róznica czy ta klapaka tam była czy nie. Ładna jest. Ale zeby pozostać w temacie: Dromader nie jest na spodzie symetryczny i nie ma klapek od lusterka. Oraz inne takie tam. No tak jak pisałem, łatwiej napisać co wyszło. Jednym słowem mogę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia (edytowane) Dyskutowanie z nie swoimi tezami jest nużące, ale tak, czy inaczej to w żadnym razie nie jest wzgórze, na którym gotów byłbym położyć głowę. Edytowane 8 Stycznia przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi