TopGunFan Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 Jako, że ostatnio konstrukcje postsowieckie w tym dziale zdobywają przewagę to ja tak dla równowagi rozpocznę budowę przedstawiciela świata kapitalistycznego, a mianowicie Sikorsky CH-54 A Skycrane. Zastanawiam się nad poniższym malowaniem ale jeszcze się nie zdecydowałem, wyjdzie w trakcie. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 3 minuty temu, TopGunFan napisał: Sikorsky CH-54 A Skycrane. Ot, suwnica ze śmigłem. Ani to ładne, ani to zgrabne Ale będę paczał z ciekawością, bo zazwyczaj z takich brzydactw wychodzą całkiem ładne modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 Ostatnio trafiłem na jego zdjęcie w akcji. Ciekawa konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 2 godziny temu, abtb napisał: Ot, suwnica ze śmigłem. Ani to ładne, ani to zgrabne Oho, odezwał się Ten, co takich nie robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 (edytowane) powodzenia w budowie - będę zaglądał 2 godziny temu, TopGunFan napisał: Zastanawiam się nad poniższym malowaniem.... kiedyś go miałem (inne wydanie z innym artboxem) i o ile dobrze pamiętam było wojskowe camo + dali fajną haubice "do podczepiania" Edytowane 9 Listopada 2022 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 9 Listopada 2022 Autor Share Napisano 9 Listopada 2022 2 godziny temu, abtb napisał: Ot, suwnica ze śmigłem. Ani to ładne, ani to zgrabne Ale za to w jakim zajefajnym kolorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 9 Listopada 2022 Autor Share Napisano 9 Listopada 2022 6 minut temu, M.A.V. napisał: powodzenia w budowie - będę zaglądał kiedyś go miałem (inne wydanie z innym artboxem) i o ile dobrze pamiętam było wojskowe camo + dali fajną haubice "do podczepiania" Zmienił się tylko artbox, zestaw jest taki sam łącznie z haubicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 46 minut temu, giberes napisał: odezwał się Ten, co takich nie robił Bo robił większe I to nie z niemieckiego wursta tylko z ukraińskiego mydła 28 minut temu, TopGunFan napisał: Ale za to w jakim zajefajnym kolorze dla tego napisałem: 3 godziny temu, abtb napisał: zazwyczaj z takich brzydactw wychodzą całkiem ładne modele 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 8 minut temu, abtb napisał: Bo robił ROBI ! no chyba że została uskuteczniona jakaś pozaforumowa syberyjska partyzantka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 19 minut temu, M.A.V. napisał: została uskuteczniona jakaś pozaforumowa syberyjska partyzantka Dokładnie TAK! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 Zielony też fajny 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 23 godziny temu, lord_karton napisał: Zielony też fajny Nawet fajniejszy... Trzymam kciuki za autora i fajowy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 13 Listopada 2022 Share Napisano 13 Listopada 2022 (edytowane) Cześć, ponieważ bierzesz się za temat którego ja jeszcze długo nie ruszę, pozwól że napiszę dwa słowa więcej o tym modelu z paczki. Bo sam model (Aurory chyba) jest dosyć prosty (i wymaga, z tego co widziałem, dużej ilości scratchu) a wszystkie przytoczone cywilne jego malowania są faktycznie znacznie ładniejsze. Ale Revell przepakowuje model który zawiera coś unikalnego w historii medycyny frontowej, czyli ten "medical pod". I ponieważ mało w ogóle można na ten temat znaleźć, to dzielę się tym co mam. Col. Jueri J. Svjagintsev, (Retired Army), M.D., Ph.D., MHA, - bo tak brzmiały jego tytuły, w Wietnamie mówili na niego "Dr Alphabet"- urodził się w 1921 roku w Warszawie i był Rosjaninem. Dorastał w Tallinie w Estonii, przeżył obóz koncentracyjny, po wojnie uzyskał dyplom lekarski. Wyemigrował z żoną i dziećmi do USA i zaciągnął się do armii - miał wtedy 34 lata. Służył w Wietnamie w latach 1965-66 i jednym z jego osiągnięć tam było stworzenie Air Medical Surgical Pod - tego właśnie co wisi pod tym modelem. Ten pod to była mobilna sala operacyjna którą lecieli blisko pól bitew żeby operować na miejscu. Nie mam danych ile tych podów zrobiono - możliwe, że tylko kilka. Przynajmniej jeden został zniszczony w ostrzale. To nie był odgórnie wprowadzony system. Oryginalnie pod transportowy mógł być użyty do transportu rannych, ale to co uwzględniono w modelu/kalkomaniach to właśnie ten moduł chirurgiczny. Niestety nie znalazłem nigdzie schematu wnętrza tego poda, tylko pierwsze zdjęcie pokazuje coś niecoś. Schematy są z instrukcji zwykłego poda transportowego. Także ja Cię nie namawiam. Ja po prostu informuję Ponieważ zdjęć podu nie ma za wiele, dzielę się tym co mam: Edytowane 13 Listopada 2022 przez kret69 10 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 14 Listopada 2022 Autor Share Napisano 14 Listopada 2022 No i dałeś mi teraz do myślenia. Wersja z salą chirurgiczną na pewno odpada, raz że nie ma zdjęć, dwa nawet jakbym miał zmyślać to nie mam zielonego pojęcia jak miałoby to wyglądać. Ewentualnie mógłbym spróbować zrobić wersję transportową z noszami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 Ale zajebisty temat! Działaj, zrób choćby otwartą klapę i wysunięty klimatyzator! Chociaż te cywilne malowania też niczego sobie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 (edytowane) 2 godziny temu, TopGunFan napisał: No i dałeś mi teraz do myślenia. Wersja z salą chirurgiczną na pewno odpada, raz że nie ma zdjęć, dwa nawet jakbym miał zmyślać to nie mam zielonego pojęcia jak miałoby to wyglądać. Ewentualnie mógłbym spróbować zrobić wersję transportową z noszami. Ja chciałem zrobić tak - przedzielony na pół poprzecznie, może nawet na nierówne dwie części. Część bliżej wyjścia to część przygotowawcza - śluza plus może małe pomieszczenie do przebrania. Część z tyłu to sala chirurgiczna gdzie głównym elementem jest stół, lampy są na pewno na boku (na górze pewnie też) i szafki na narzędzia. Całość malowana na jasny kolor. Przy głowie pacjenta stanowisko do anestezji (butle i rury), załączam kilka fotek z ówczesnych MASHy i MUSTów. A, i tego modułu użyto eksperymentalnie tylko dwa razy - okazało się, że operacje aeromobilne są zbyt dynamiczne żeby system medyczny mógł nadążyć: "In Vietnam, the 1st Cavalry Division (Airmobile) experimented with an air-conditioned, dust-proof surgical pod that could be transported with a CH-54 Tarhe helicopter when operating too far from hospital support or when bad weather delayed helicopter evacuation. The pod was only used twice as airmobile operations were too fast-paced to provide the necessary surgical personnel augmentation." Ja ciągle szukam informacji o tym module, także jak tylko coś znajdę to Ci podrzucę. Edytowane 14 Listopada 2022 przez kret69 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 @kret69 - fantastyczny materiał. Nigdy go nie zgłębiałem (ten khaki mnie odstrasza…), ale byłem pewien, że to SAME szpitale (takie MASH-e). Dzięki za uświadomienie, że szpitale to był wyjątek. Mam gdzieś jednego Tarhe, ale chyba jednak skończy jako strażak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 2 godziny temu, Kon_Bar napisał: @kret69 - fantastyczny materiał. Nigdy go nie zgłębiałem (ten khaki mnie odstrasza…), ale byłem pewien, że to SAME szpitale (takie MASH-e). Dzięki za uświadomienie, że szpitale to był wyjątek. Mam gdzieś jednego Tarhe, ale chyba jednak skończy jako strażak To w razie czego podrzuć mi moduł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 (edytowane) Wielu czeka na ICM 53054 i 53055 1/35 Sikorsky CH-54 Tarhe, materiały referencyjne nie tylko typu walk around są już łatwiej dostępne w necie. Link do info dotyczące Aurory i Revella, sam tematu nie przerabiałem.... ok, udało się tak na szybko .... https://robdebie.home.xs4all.nl/models/s64.htm Edytowane 15 Listopada 2022 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 15 Listopada 2022 Share Napisano 15 Listopada 2022 O, czyli Revell i Aurora to nie to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 15 Listopada 2022 Share Napisano 15 Listopada 2022 (edytowane) Też myślałem, że to te same formy, jednak Scalemates pokazuje dwie oddzielne linie, no cóż - wyboru nie ma ale pomocne mogą być pojedyncze fotki (bez opłat) z instrukcji typu s-64, ch-54 manual, przykładowo https://www.ebay.com/itm/384879857796 , https://www.ebay.com/itm/284965174475?hash=item42593f7ccb:g:p1oAAOSwFAZTsoy9&amdata=enc%3AAQAHAAAAoDnWWTTY45Uk%2FoXXBUyS6r4lKJ2YA6S86HioAQJP6tUt%2Bag1EoOJeqQg1ZYjxoso3swvqlq44BaD%2B1sz8Bxdj7ntCXdCgMWSWmMpyQeECUG2Mh5p0dKFxaUtXc69KhpYsOgHJExuKDuiJEHGESdVf7eBMKXGJaDLf1M8XeJFZqe2SOa0NkOH8eGeKf2SJoLjCsnX4MG9UUfawiGMd0E97Rs%3D|tkp%3ABk9SR7K_-Y2PYQ , ja czekam na Tarhe 1/35 Edytowane 15 Listopada 2022 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Listopada 2022 Share Napisano 15 Listopada 2022 11 godzin temu, kret69 napisał: O, czyli Revell i Aurora to nie to samo? Nie, Krecik jak chcesz moduł, to odezwij się na priva mam dwa zbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TopGunFan Napisano 16 Listopada 2022 Autor Share Napisano 16 Listopada 2022 Po głębszych przemyśleniach postanowiłem pozostać jednak przy pierwszej koncepcji i będzie "". W końcu to warsztat z budowy śmigłowca a nie kontenera medycznego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi