boberm1 Posted November 14, 2022 Posted November 14, 2022 MiG 23 już jest na półce i zza szkła wraz z MiGiem 21 straszą wielkoscią. To teraz za nastepny kultowy samolot z PRLu czas sie zabrać. Padło na Su. W porównaniu zTrumpeterem to ... mam uczucie cofniecia sie w czasie do tzw: "czasow słusznie minionych" ,wszak pieknych urokiem młodości.. Zobaczymy co mi z tego słonia wyjdzie. BTW: przyszłosciowo pozostając w konwencji gołych blach- MiG 15( lub bis dla mnie bez znaczenia)-wybrac Trumpetera czy Hobby? 5 Quote
abtb Posted November 14, 2022 Posted November 14, 2022 O, zasiadam w pierwszej ławce na przeciwko biurka Mam tego klamota w oryginalnym wydaniu z OEZ Letohard (czy jakoś tak ) Jak się napatrzę to może i swojego zacznę robić w zaciszu (tzn bez oficjalnego warsztatu ) Quote
kapsel Posted November 14, 2022 Posted November 14, 2022 (edited) Kibicuję zanoszę się z zamiarem kupna modelu tej suczki, więc z przyjemnością będę podpatrywać. Zestaw to wydmuszka i tu moje pytanie, czy zamierzasz go wzbogacić o jakieś aftermarkety ? Może jednak jakiś scratch? A tak jeszcze z ciekawości zapytam- będzie galeria MiGa 23? Edited November 14, 2022 by kapsel Quote
boberm1 Posted November 14, 2022 Author Posted November 14, 2022 (edited) 1 godzinę temu, kapsel napisał: Kibicuję zanoszę się z zamiarem kupna modelu tej suczki, więc z przyjemnością będę podpatrywać. Zestaw to wydmuszka i tu moje pytanie, czy zamierzasz go wzbogacić o jakieś aftermarkety ? Może jednak jakiś scratch? A tak jeszcze z ciekawości zapytam- będzie galeria MiGa 23? Zestaw jest faktycznie minimal. I to raczej zgrubny( detal ma taki średniowieczny). Formy swój dobry czas też miały też raczej dawno , więc bez piniczka i szpachli moze byc boleśnie dla oczu. Nic nie kupiłem - spróbuje go "podkręcić" via łapki moje i góra złomu z róznych takich :-)) No i spróbuję zaimitowac nity za pomocą ustrojstwa z zegarka :-))))) Galeria MiGa - mówisz . Zbieram sie na odwagę - cierpliwości. Edited November 14, 2022 by boberm1 Quote
boberm1 Posted November 14, 2022 Author Posted November 14, 2022 Pierwsze podejście - miłe złego poczatki: A to mój "przyrząd" do nitowania :-)) i skutki uzytkowania onegoż. 6 Quote
Kolekcjoner WP Posted November 14, 2022 Posted November 14, 2022 (edited) Jako że lubię rzeźbić w mydle. Wróć... sklejać modele, to pozwolę sobie obserować warsztat Bardzo ładny kokpit! 10/10 Ja lubię Směra za przyjemny w obróbce plastik i kalkomanie idealnie współpracujące z płynami do kalek. Powodzenia Edited November 14, 2022 by Kolekcjoner WP 1 Quote
barszczo Posted November 14, 2022 Posted November 14, 2022 5 godzin temu, boberm1 napisał: Formy swój dobry czas też miały też raczej dawno Jakby nie patrzeć osiągnęły w tym roku wiek chrystusowy . Quote
Slawek_26869 Posted November 14, 2022 Posted November 14, 2022 Jak Kolega pozwoli również przysiądę sobie w kąciku i poobserwóję co z tego: "...spróbuje go "podkręcić" via łapki moje i góra złomu z róznych takich :-))..." wyjdzie, a nóż-widelec coś podpatrzę, czegoś się nauczę i to coś się przyda jak nadejdzie czas Choć to nie mój "przedział czasowy" to w "przepastnych czeluściach" magazynu leżakuje sobie wydania jak "Kolegi z abeadłem" z OEZ Letochrad nr kat. 2 przywieziony jeszcze od Naszych sąsiadów, Czechosłowaków 1 Quote
kapsel Posted November 14, 2022 Posted November 14, 2022 Kokpit wygląda naprawdę okazale. Jest na czym oko zawiesić. Chylę czoła za decyzję o przenitowaniu całej tej rury. Sporo pracy, ale efekt w pełni wynagrodzi poświęcony czas, pot i łzy . Warto później wyrównać powstałe kopczyki plastiku drobnym papierem i oczyścić sztywnym pędzelkie. Tip od kolegi z abecadłem w nicku,który kiedyś mi go podrzucił 1 1 Quote
kzugaj Posted November 14, 2022 Posted November 14, 2022 @bazylmszaglądaj bo to prawie to samo co edek z Telford Quote
boberm1 Posted November 14, 2022 Author Posted November 14, 2022 Dzieki @kapsel za podpowiedz w kwestii dziurek , faktycznie ciut chropawe toto po działaniach. A jako że to moje pierwsze podejście do takiego "dziurkowania" Twój tip sie przyda. Całości raczej nie przekłuję - to "narzedzie" wymaga pancernych palców , a i wielkość onego nie sprzyja w obróbce co fikuśniejszych zakamarków. @Kolekcjoner WP - gwoli scisłości - to tylko obróbka tego co fabryka - to jak w dowcipie z faszerowana kurą - nie było juz miejsca aby cos wcisnąć:-))) Jedynie fotel dopomina się troche większej atencji. Plastik - na szczęście miękki i raczej podatny na działania- wszak to nie Tamiya - gdyby na rympał złozyć tego słonia- oczy bolałyby. Quote
abtb Posted November 14, 2022 Posted November 14, 2022 Godzinę temu, Slawek_26869 napisał: "Kolegi z abeadłem" Godzinę temu, Slawek_26869 napisał: OEZ Letochrad nr kat. 2 Ja mam prawie wszystkie w oryginale: MiG 21 bis/MF/SMT Su-7 Su-25 Su-25UB/UBK Do tego dwa MiG-acze 17: F/PF/PFM ze Smera Będzie co lepić Quote
abtb Posted November 14, 2022 Posted November 14, 2022 Godzinę temu, kapsel napisał: Tip od kolegi z abecadłem w nicku Qrcze, chyba trza w cień się usunąć Quote
Slawek_26869 Posted November 14, 2022 Posted November 14, 2022 4 minuty temu, abtb napisał: Ja mam prawie wszystkie w oryginale: MiG 21 bis/MF/SMT Su-7 Su-25 Su-25UB/UBK Do tego dwa MiG-acze 17: F/PF/PFM ze Smera Będzie co lepić Mnie brakuje "dwumiejscowej" suczki dwudziestej piątej"; , co do "MiGacza 17" to była kiedyś chęć zakupu, ale po krystalizacji zainteresowan koncepcja zanabycia upadła. Nie ma co się chować, próżny trud; modelarz to taki stwór że jak się uprze to wszystko zrobi i jak amen w pacierzu - znajdzie Kolegę w tym cieniu. 1 Quote
boberm1 Posted November 15, 2022 Author Posted November 15, 2022 Komory podwozia wymęczone-powoli kłania się lekka niezborność paluchów. I złośliwość cyjanopanu Teraz " tyłek" będę obrabiał. Co prawda w od...t nikt mu zaglądał nie będzie , ale "cuś" trzeba by tam ...hmmm-wetknąć. 3 Quote
boberm1 Posted November 18, 2022 Author Posted November 18, 2022 Tzw odrzut czy jak mu tam -jako tako "poprawione". Idzie powoli , ale do przodu..... 1 Quote
jmx62 Posted November 18, 2022 Posted November 18, 2022 Nie chcę nikogo martwic ani wqurzać ale wg mojego szwagra Krzycha(badacza pisma św. w kwestii zgodności co do mikrometra) to ta suczka ma przekroje kadłuba do bani, kompletnie niezgodne z planami. Już nie pamiętam czy powinna być okrągła w przekrojach a jest jajowata czy też może odwrotnie. Jak się z nim spotkam to pociągnę trochę za język, może puści parę, 1 Quote
boberm1 Posted November 18, 2022 Author Posted November 18, 2022 Oj tam. Jest jaką Śmer ja stworzył :-))) Quote
ireneusz Posted November 19, 2022 Posted November 19, 2022 https://www.net-maquettes.com/pictures/sukhoi-su-7-walkaround/ 1 Quote
HK1885 Posted November 19, 2022 Posted November 19, 2022 9 godzin temu, boberm1 napisał: Oj tam. Jest jaką Śmer ja stworzył :-))) Większego wybory w temacie Su-7 i tak nie ma... Quote
boberm1 Posted November 19, 2022 Author Posted November 19, 2022 46 minut temu, HK1885 napisał: Większego wybory w temacie Su-7 i tak nie ma... Ano....jak mawiają wielbiciele hnedlików. Ciut podobny bedzie. Quote
boberm1 Posted November 25, 2022 Author Posted November 25, 2022 (edited) Model bombowy. Jakoś spasowałem - mniej wiecej- kadłub, przymierzylem skrzydla i juz wiem co mnie czeka:-))) . Cóż teraz czas na tubkę ( pewnie całą) szpachli , co nieco plastiku jako wypelniacza , i.... czasu . W miedzyczasie - potrzebnym do schnięcia szpachli -składowe podwozia pod pilnik .... Edited November 25, 2022 by boberm1 2 Quote
marek d Posted November 26, 2022 Posted November 26, 2022 Czasami te szpary da się zniwelować tak po prostu po chamsku pilnikiem. 1 Quote
kapsel Posted November 26, 2022 Posted November 26, 2022 Takie rowy zazwyczaj wypełniam Miliputem i wygładzam pędzelkiem zwilżonym wodą. Życzę powodzenia i trzymam kciuki 1 Quote
Recommended Posts