boberm1 Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 MiG 23 już jest na półce i zza szkła wraz z MiGiem 21 straszą wielkoscią. To teraz za nastepny kultowy samolot z PRLu czas sie zabrać. Padło na Su. W porównaniu zTrumpeterem to ... mam uczucie cofniecia sie w czasie do tzw: "czasow słusznie minionych" ,wszak pieknych urokiem młodości.. Zobaczymy co mi z tego słonia wyjdzie. BTW: przyszłosciowo pozostając w konwencji gołych blach- MiG 15( lub bis dla mnie bez znaczenia)-wybrac Trumpetera czy Hobby? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 przynajmniej bezstresowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 O, zasiadam w pierwszej ławce na przeciwko biurka Mam tego klamota w oryginalnym wydaniu z OEZ Letohard (czy jakoś tak ) Jak się napatrzę to może i swojego zacznę robić w zaciszu (tzn bez oficjalnego warsztatu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 (edytowane) Kibicuję zanoszę się z zamiarem kupna modelu tej suczki, więc z przyjemnością będę podpatrywać. Zestaw to wydmuszka i tu moje pytanie, czy zamierzasz go wzbogacić o jakieś aftermarkety ? Może jednak jakiś scratch? A tak jeszcze z ciekawości zapytam- będzie galeria MiGa 23? Edytowane 14 Listopada 2022 przez kapsel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 14 Listopada 2022 Autor Share Napisano 14 Listopada 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, kapsel napisał: Kibicuję zanoszę się z zamiarem kupna modelu tej suczki, więc z przyjemnością będę podpatrywać. Zestaw to wydmuszka i tu moje pytanie, czy zamierzasz go wzbogacić o jakieś aftermarkety ? Może jednak jakiś scratch? A tak jeszcze z ciekawości zapytam- będzie galeria MiGa 23? Zestaw jest faktycznie minimal. I to raczej zgrubny( detal ma taki średniowieczny). Formy swój dobry czas też miały też raczej dawno , więc bez piniczka i szpachli moze byc boleśnie dla oczu. Nic nie kupiłem - spróbuje go "podkręcić" via łapki moje i góra złomu z róznych takich :-)) No i spróbuję zaimitowac nity za pomocą ustrojstwa z zegarka :-))))) Galeria MiGa - mówisz . Zbieram sie na odwagę - cierpliwości. Edytowane 14 Listopada 2022 przez boberm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 14 Listopada 2022 Autor Share Napisano 14 Listopada 2022 Pierwsze podejście - miłe złego poczatki: A to mój "przyrząd" do nitowania :-)) i skutki uzytkowania onegoż. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 (edytowane) Jako że lubię rzeźbić w mydle. Wróć... sklejać modele, to pozwolę sobie obserować warsztat Bardzo ładny kokpit! 10/10 Ja lubię Směra za przyjemny w obróbce plastik i kalkomanie idealnie współpracujące z płynami do kalek. Powodzenia Edytowane 14 Listopada 2022 przez Kolekcjoner WP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 5 godzin temu, boberm1 napisał: Formy swój dobry czas też miały też raczej dawno Jakby nie patrzeć osiągnęły w tym roku wiek chrystusowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 Jak Kolega pozwoli również przysiądę sobie w kąciku i poobserwóję co z tego: "...spróbuje go "podkręcić" via łapki moje i góra złomu z róznych takich :-))..." wyjdzie, a nóż-widelec coś podpatrzę, czegoś się nauczę i to coś się przyda jak nadejdzie czas Choć to nie mój "przedział czasowy" to w "przepastnych czeluściach" magazynu leżakuje sobie wydania jak "Kolegi z abeadłem" z OEZ Letochrad nr kat. 2 przywieziony jeszcze od Naszych sąsiadów, Czechosłowaków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 Kokpit wygląda naprawdę okazale. Jest na czym oko zawiesić. Chylę czoła za decyzję o przenitowaniu całej tej rury. Sporo pracy, ale efekt w pełni wynagrodzi poświęcony czas, pot i łzy . Warto później wyrównać powstałe kopczyki plastiku drobnym papierem i oczyścić sztywnym pędzelkie. Tip od kolegi z abecadłem w nicku,który kiedyś mi go podrzucił 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 @bazylmszaglądaj bo to prawie to samo co edek z Telford Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 14 Listopada 2022 Autor Share Napisano 14 Listopada 2022 Dzieki @kapsel za podpowiedz w kwestii dziurek , faktycznie ciut chropawe toto po działaniach. A jako że to moje pierwsze podejście do takiego "dziurkowania" Twój tip sie przyda. Całości raczej nie przekłuję - to "narzedzie" wymaga pancernych palców , a i wielkość onego nie sprzyja w obróbce co fikuśniejszych zakamarków. @Kolekcjoner WP - gwoli scisłości - to tylko obróbka tego co fabryka - to jak w dowcipie z faszerowana kurą - nie było juz miejsca aby cos wcisnąć:-))) Jedynie fotel dopomina się troche większej atencji. Plastik - na szczęście miękki i raczej podatny na działania- wszak to nie Tamiya - gdyby na rympał złozyć tego słonia- oczy bolałyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 Godzinę temu, Slawek_26869 napisał: "Kolegi z abeadłem" Godzinę temu, Slawek_26869 napisał: OEZ Letochrad nr kat. 2 Ja mam prawie wszystkie w oryginale: MiG 21 bis/MF/SMT Su-7 Su-25 Su-25UB/UBK Do tego dwa MiG-acze 17: F/PF/PFM ze Smera Będzie co lepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 Godzinę temu, kapsel napisał: Tip od kolegi z abecadłem w nicku Qrcze, chyba trza w cień się usunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 4 minuty temu, abtb napisał: Ja mam prawie wszystkie w oryginale: MiG 21 bis/MF/SMT Su-7 Su-25 Su-25UB/UBK Do tego dwa MiG-acze 17: F/PF/PFM ze Smera Będzie co lepić Mnie brakuje "dwumiejscowej" suczki dwudziestej piątej"; , co do "MiGacza 17" to była kiedyś chęć zakupu, ale po krystalizacji zainteresowan koncepcja zanabycia upadła. Nie ma co się chować, próżny trud; modelarz to taki stwór że jak się uprze to wszystko zrobi i jak amen w pacierzu - znajdzie Kolegę w tym cieniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 15 Listopada 2022 Autor Share Napisano 15 Listopada 2022 Komory podwozia wymęczone-powoli kłania się lekka niezborność paluchów. I złośliwość cyjanopanu Teraz " tyłek" będę obrabiał. Co prawda w od...t nikt mu zaglądał nie będzie , ale "cuś" trzeba by tam ...hmmm-wetknąć. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 18 Listopada 2022 Autor Share Napisano 18 Listopada 2022 Tzw odrzut czy jak mu tam -jako tako "poprawione". Idzie powoli , ale do przodu..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Listopada 2022 Share Napisano 18 Listopada 2022 Nie chcę nikogo martwic ani wqurzać ale wg mojego szwagra Krzycha(badacza pisma św. w kwestii zgodności co do mikrometra) to ta suczka ma przekroje kadłuba do bani, kompletnie niezgodne z planami. Już nie pamiętam czy powinna być okrągła w przekrojach a jest jajowata czy też może odwrotnie. Jak się z nim spotkam to pociągnę trochę za język, może puści parę, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 18 Listopada 2022 Autor Share Napisano 18 Listopada 2022 Oj tam. Jest jaką Śmer ja stworzył :-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 https://www.net-maquettes.com/pictures/sukhoi-su-7-walkaround/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 9 godzin temu, boberm1 napisał: Oj tam. Jest jaką Śmer ja stworzył :-))) Większego wybory w temacie Su-7 i tak nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 19 Listopada 2022 Autor Share Napisano 19 Listopada 2022 46 minut temu, HK1885 napisał: Większego wybory w temacie Su-7 i tak nie ma... Ano....jak mawiają wielbiciele hnedlików. Ciut podobny bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 25 Listopada 2022 Autor Share Napisano 25 Listopada 2022 (edytowane) Model bombowy. Jakoś spasowałem - mniej wiecej- kadłub, przymierzylem skrzydla i juz wiem co mnie czeka:-))) . Cóż teraz czas na tubkę ( pewnie całą) szpachli , co nieco plastiku jako wypelniacza , i.... czasu . W miedzyczasie - potrzebnym do schnięcia szpachli -składowe podwozia pod pilnik .... Edytowane 25 Listopada 2022 przez boberm1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 Czasami te szpary da się zniwelować tak po prostu po chamsku pilnikiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 Takie rowy zazwyczaj wypełniam Miliputem i wygładzam pędzelkiem zwilżonym wodą. Życzę powodzenia i trzymam kciuki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi