DamianPoltorak Napisano 12 Grudnia 2022 Share Napisano 12 Grudnia 2022 (edytowane) Witam serdecznie, Z racji, że dwa pierwsze modele wylądowały już na półce, (jeden czeka na galerię), a Foka ma już bliżej do końca niż dalej, postanowiłem otworzyć kolejny warsztat. Tym razem coś dla mnie całkowicie innego, nowego i obcego, ale na tyle spodobała mi się sylwetka tego samolotu (te wloty powietrza robią całą robotę), że zapragnąłem go mieć na półce. Współczesna francuska myśl techniczna pod tytułem Rafale. Najpewniej w malowaniu pudełkowym czyli Rafale C EC 1/7 Provance 2012, z tym że obawiam się trochę tej dużej kalki na ogon. Jak spanikuje przed nią to postawie na malowanie z Kataru. Pudełko otwarte, poszły pierwsze cięcia. Nie mogłem sobie odmówić złożenia sylwetki. Kawał "luja" z tego samolotu. Za cenę 120 zł, jest tu naprawdę sporo tego plastiku Edytowane 12 Grudnia 2022 przez DamianPoltorak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 12 Grudnia 2022 Share Napisano 12 Grudnia 2022 Chętnie popatrzę co tu się będzie działo. 45 minut temu, DamianPoltorak napisał: spodobała mi się sylwetka tego samolotu (te wloty powietrza robią całą robotę), że zapragnąłem go mieć na półce Mój tylko w mniejszej skali (72) już na półce się kurzy. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xatrix_pl Napisano 12 Grudnia 2022 Share Napisano 12 Grudnia 2022 Wyglada jak stary dobry Revell w nowym opakowaniu, powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 12 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2022 Godzinę temu, xatrix_pl napisał: Wyglada jak stary dobry Revell w nowym opakowaniu Dokładnie tak, zestaw bazuje na modelu Revella z 2018 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 12 Grudnia 2022 Share Napisano 12 Grudnia 2022 Revell wiecznie żywy. Na pewno to lepszy materiał wyjściowy niż podróbka Hobbybossa. Fajna maszyna, dobry wybór. Kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 13 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2022 Potrzebuję waszej podpowiedzi, gdzieś w którymś warsztacie na forum ktoś podrzucał link do folii na wyświetlacze HUD, i teraz jak na złość nie mogę tego znaleźć. Podrzuci ktoś linka, albo temat? I drugie pytanie o pozostałe wyświetlacze, czym ugryźć ten temat? Bo zestawowe kalki jakoś miernie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 13 Grudnia 2022 Share Napisano 13 Grudnia 2022 43 minuty temu, DamianPoltorak napisał: Potrzebuję waszej podpowiedzi, gdzieś w którymś warsztacie na forum ktoś podrzucał link do folii na wyświetlacze HUD, i teraz jak na złość nie mogę tego znaleźć. Podrzuci ktoś linka, albo temat? I drugie pytanie o pozostałe wyświetlacze, czym ugryźć ten temat? Bo zestawowe kalki jakoś miernie wyglądają. Jeśli chodzi o pierwsze pytanie co wg mnie chodzi o folię kameleon a jeśli chodzi o drugie, to są dedykowane blachy Edka do Rafałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Kleiłem go lata temu-oprócz spasowania wlotów i skrzydeł model całkiem przyjemny. Największy minus to ziejąca pustka we wlotach (brak imitacji turbiny czy czegokolwiek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 15 Grudnia 2022 Share Napisano 15 Grudnia 2022 (edytowane) Reskit zrobił żywiczne wloty do Rafale, można zakupić w Martoli https://www.martola.com.pl/pl140/produkty101273/rafale_air_intakes_for_revell_academy_kit_3d_print Edytowane 15 Grudnia 2022 przez Tazman79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 19 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2022 (edytowane) "Sic parvis magna" (wielkiego skromne początki), a więc i ja zacząłem powolutku od fotela. Postanowiłem wykonać kokpit z otwartą owiewką, więc żeby nie było za bardzo pusto dokupiłem dwie dedykowane blaszki. Jedna z pasami do fotela, drugą do tablicy przyrządów i samej owiewki. Osobiście jestem bardzo zadowolony z tego fotela, i chyba po raz pierwszy bardzo przyjemnie mi się pracowało z fototrawionymi pasami. Malowany w kolorze "NATO Black" od AK seria RC Tak się to prezentuje (dwa zdjęcia zrobione w makro); prace nad wanną też rozpoczęte, może jutro uda się ją pomalować. Edytowane 19 Grudnia 2022 przez DamianPoltorak 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 31 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2022 (edytowane) Święta jak to święta dużo pracy i obowiązków w domu, ale coś tam udało się posunąć prace do przodu. Kabina pilota skończona. Na panele z przyciskami zamiast blaszek położyłem kalki. Blaszki raziły dużą ziarnistością druku, i były po prostu płaskie. A bałem się malować farbami te powierzchnie, nie mam jeszcze takiej wprawy. Z kalkami wyszło całkiem dobrze, po podlaniu płynem do kalek, siadły bardzo ładnie. Największy błąd popełniłem z tablicą z wyświetlaczami, przekleiłem ja na ślepo w osłonę w specjalne podcięcie które na tej części jest, co poskutkowało za dużym pochyleniem tego panelu względem fotela. Czekam na folię kameleon do wyświetlacza HUD, wtedy zamknę wannę w kadłubie. Zdjęcia do oceny: Edytowane 31 Grudnia 2022 przez DamianPoltorak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 (edytowane) Kadłub zamknięty. Trwają prace przy wyprowadzeniu łączenia wlotów powietrza i wnęki przedniego koła z kadłubem. Te miejsca sprawiły mi najwięcej problemów przy klejeniu . Zastanawiam się na odcięciem tych przednich lotek, bo w tej chwili sprawiają mi same problemy przy manipulowaniu modelem. I ograniczają mi dostęp do wlotów. Edytowane 27 Lutego 2023 przez DamianPoltorak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 Eleganckie zdjęcie z Mustangiem. Współczesne lotnictwo rozrosło się vs. samoloty sprzed osiemdziesięciu lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 (edytowane) Kibicuję temu projektowi :). Jestem ciekaw efektu końcowego. Wg Scalemates to zestaw Academy to nic innego jak przepak zestawu Revell. Z przyjemnością będę oglądał relację z budowy tego modelu. Edytowane 27 Lutego 2023 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 13 godzin temu, DamianPoltorak napisał: Zastanawiam się na odcięciem tych przednich lotek, bo w tej chwili sprawiają mi same problemy przy manipulowaniu modelem. I ograniczają mi dostęp do wlotów. W mojej 72ce te skrzydełka i tak się urwały podczas obróbki tych problematycznych wlotów. Potem je zamontowałem montując w nie drucik a do kadłuba w miejsce otworu igłę lekarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 14 godzin temu, DamianPoltorak napisał: Zastanawiam się na odcięciem tych przednich lotek, bo w tej chwili sprawiają mi same problemy przy manipulowaniu modelem. A po co je przyklejales na tym etapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 28 Lutego 2023 Autor Share Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) 15 minut temu, giberes napisał: A po co je przyklejales na tym etapie? Zrzut z instrukcji: Nie widzę innego sposobu niż włożenie tych lotek przed złożeniem kadłuba. Edytowane 28 Lutego 2023 przez DamianPoltorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 16 godzin temu, DamianPoltorak napisał: Zastanawiam się na odcięciem tych przednich lotek Godzinę temu, DamianPoltorak napisał: Nie widzę innego sposobu niż włożenie tych lotek przed złożeniem kadłuba. To nie lotki. Rafale zbudowany jest w układzie kaczki więc to ster wysokości, zwany też z francuskiego canard. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 1 godzinę temu, DamianPoltorak napisał: Nie widzę innego sposobu niż włożenie tych lotek przed złożeniem kadłuba. Jeżeli chciałeś mieć ruchome..... cóż wtedy max uwagi przy dalszej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 Ruchome to raczej opcja dla dzieci, które chcą się samolocikiem bawić, a tak to raczej każdy wklei po zrobieniu bryły na stałe , bądź np. na maskol, żeby kiedyś móc ustawienie zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 3 minuty temu, giberes napisał: Ruchome to raczej opcja dla dzieci, które chcą się samolocikiem bawić To twoje zdanie z którym nie każdy musi się zgadzać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 15 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2023 Półtora miesiąca zleciało od ostatniej aktualizacji, brak czasu na hobby, a wiosna tym bardziej nie sprzyja posiedzeniom nad modelem. Nie mniej kilka godzin udało się wygospodarować, połączenie skrzydeł z kadłubem wyprowadzone, potrzeba było troszkę szpachli. Najgorzej sytuacja wyglądała przy wlotach powietrza, tutaj było najwięcej szlifowania. Pozostało przeglądnąć cały kadłub raz jeszcze, może uda się coś wyłapać i można się brać za malunki. Stery wysokość odciąłem, inaczej i tak bym je pewnie urwał pracując w tych okolicach papierem ściernym. Zostaną pomalowane oddzielnie i wklejone na końcu na stałe. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 15 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2023 (edytowane) Na górę poszły pierwsze zabiegi kosmetyczne,i ciemne i jasny plamki nakładane przy pomocy szablonu, oraz kilka rozjaśnień. Pytanie do was, którą z tych trzech farb wybralibyście jako główny kolor?: -RC 252 Light Ghost Grey -RC 251 Dark Ghost Grey -RC 247 Dark Gull Grey Edytowane 15 Kwietnia 2023 przez DamianPoltorak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 15 Kwietnia 2023 Share Napisano 15 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, DamianPoltorak napisał: Pytanie do was, którą z tych trzech farb wybralibyście jako główny kolor?: -RC 252 Light Ghost Grey -RC 251 Dark Ghost Grey -RC 247 Dark Gull Grey Żaden. Kolor Rafale C jest dość nietypowy i chyba ciężko znaleźć odpowiednią farbę. Jak dobrze kojarzę to Syhart w swoich kalkomaniach zaleca 36293, w ofercie ma ją zdaję się Hataka - innej nie kojarzę. Możesz próbować coś namieszać - może mieszając Dark Ghost Grey (36320) z Dark Gull Grey (36231) coś z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 15 Kwietnia 2023 Share Napisano 15 Kwietnia 2023 Profesjonalnie naciapkowany. Co do koloru, to Syhart w swoich kalkach podaje FS36293, który zaleca mieszać z Gunze 306 i 307 w proporcji 3:1. Farbę opisaną takim FSem robi Hataka to C321. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi