MateuszI123 Napisano 25 Grudnia 2022 Share Napisano 25 Grudnia 2022 Czy przed nałożeniem kalkomani na model trzeba cały model pokryć lakierem błyszczącym, czy wystarczy pokryć nim miejsce, w którym nakładam kalkomanię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 25 Grudnia 2022 Share Napisano 25 Grudnia 2022 W zasadzie wystarczy punktowo, o ile masz mało kalek. Jeżeli jest ich dużo i w dodatku małych obok siebie, to się opłaca polakierować cały, ewentualnie możesz pominąć miejsca zupełnie pozbawione kalek. Jeżeli planujesz potem dać łosza, to przed nim po kalkach cały model trzeba psikać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 25 Grudnia 2022 Share Napisano 25 Grudnia 2022 Według mnie cały. Przynajmniej z dwóch powodów: pierwszy wymienił giberes - powierzchnie pod łosza, a drugi, to ten, że powierzchnie polakierowane będą odrobinę ciemniejsze od nielakierowanych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Grudnia 2022 Share Napisano 26 Grudnia 2022 (edytowane) 11 godzin temu, MateuszI123 napisał: Czy przed nałożeniem kalkomani na model trzeba cały model pokryć lakierem błyszczącym, czy wystarczy pokryć nim miejsce, w którym nakładam kalkomanię? Pokryj cały model lakierem, ponieważ zabezpiecza on kolor bazowy przed dalszymi pracami oraz ułatwia nałożenie kalkomanii. Ja używam SIDOLUXU do paneli. Edytowane 26 Grudnia 2022 przez robertmodelarz 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszI123 Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2022 A czy powinienem po nałożeniu lakieru błyszczącego nałożyć lakier matowy aby model się nie błyszczał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 26 Grudnia 2022 Share Napisano 26 Grudnia 2022 Łoczywiście.Jednak dopiero po nałożeniu kalkomanii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 26 Grudnia 2022 Super Moderator Share Napisano 26 Grudnia 2022 8 minut temu, MateuszI123 napisał: A czy powinienem po nałożeniu lakieru błyszczącego nałożyć lakier matowy aby model się nie błyszczał? To zależy jaki model budujesz, czy robisz zgodnie z oryginałem a może robisz według własnego widzimisię. Po nałożeniu kalkomani i wash'a należy to wszystko zabezpieczyć lakierem. Jeżeli model w realnym życiu jest matowy to nakładasz lakier matowy. Jeżeli jest w połysku to po zabezpieczeniu kalkomani i wash'a, lakierem błyszczącym, nie nakładasz matu bo ma być połysk itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszI123 Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2022 (edytowane) Dziękuję za te przydatne informacje. Mam jeszcze jedno pytanie trochę nie związane z tematem: W jakich proporcjach powinienem rozcieńczać farby akrylowe do malowania pędzlem modelu w skali 1/72? Edytowane 26 Grudnia 2022 przez MateuszI123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Grudnia 2022 Share Napisano 26 Grudnia 2022 Godzinę temu, MateuszI123 napisał: Dziękuję za te przydatne informacje. Mam jeszcze jedno pytanie trochę nie związane z tematem: W jakich proporcjach powinienem rozcieńczać farby akrylowe do malowania pędzlem modelu w skali 1/72? Na oko jak na tym filmie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 26 Grudnia 2022 Share Napisano 26 Grudnia 2022 Hataka Blue line i nie musisz rozcieńczać. Przy innych producentach to zależy od gęstości farby. Proporcje są różne. Nie rozcieńczaj na oko, są lepsze metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszI123 Napisano 28 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2022 A czy akrylowe farby Pactra są przygotowane do malowania pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 28 Grudnia 2022 Share Napisano 28 Grudnia 2022 Używałem Pactry do pędzla z powodzeniem. Jak dla mnie początkującego lubiłem te farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszI123 Napisano 29 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2022 18 godzin temu, myszaty napisał: Używałem Pactry do pędzla z powodzeniem. Jak dla mnie początkującego lubiłem te farby. A czy trzeba te farby rozcieńczać do malowania pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Grudnia 2022 Share Napisano 30 Grudnia 2022 Większość farb trzeba rozcieńczać, obojętnie czym się maluje czy pędzlem czy aerografem. Pactry również trzeba rozcieńczać chyba, że jest bardzo rzadka to wtedy nie trzeba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Grudnia 2022 Share Napisano 30 Grudnia 2022 To wszystko wychodzi w praniu - musisz się liczyć z tym że nawet teoretycznie takie same pojemniczki mogą się różnić czy delikatnie odcieniem lub konsystencją. Bardzo dobrze mieć paletkę gdzie wstępnie rozbełtasz sobie kolor zanim położysz go na model. Pod pactry i blue hataki ( ogólnie nawet) podkład wskazany. Popatrz jak figurkarze używają tzw. mokrej palety - może się to przydać. Im cieńsze warstwy tym ładniejsza faktura - ale trzeba mieć cierpliwość bo niektóre słabo kryją. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 witam to podpowiedzcie mi teraz, jak nalozyc kalki na Junkersa F-13, zeby to jakos wygladalo Oryginalne kalki Revella trzymaja sie slabo ( boczna padla od dmuchniecia ) i zadne plyny zmiekczajace ( te, ktore mam ) nie daja rady. Szablony na krzyze juz zaczalem robic ale litery, to klopot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oliardi Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 Tamiya decal adhesive masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 nie mam tylko Humbrola, Microscale i mocny holenderski specyfik Daco-Products Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Lutego 2023 Super Moderator Share Napisano 25 Lutego 2023 3 godziny temu, BRAVO112 napisał: ale litery, to kłopot Patrzę na litery i są bardzo proste, nic skomplikowanego. Więc może zrób szablony i pomaluj. Wtedy nie będziesz miał problemu, odchodzących kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Lutego 2023 Super Moderator Share Napisano 25 Lutego 2023 @BRAVO112poszukaj solvaset lub butyl glycol ale wtedy trzeba rozcienczyć, https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234990568-cant-buy-solvaset-anymore-no-problem-make-your-own/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 Godzinę temu, jawkers napisał: litery i są bardzo proste, nic skomplikowanego. tak, masz racje i znalazlem nawet, co to za rodzaj pisma jest_ Bahnhoffschrift - czyli kolejowe Zrobilem maski na krzyze i beda na 90% ok - juz nawet napsikalem na skrzydlach do zepsucia same litery na faldach blachy - musze poprobowac - to jest 1,5mm szerokosci.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi